Kolmonen: EsPa – Atletico Malmi 2-1 (1-0)

Maalit

1-0 Edmundo Wify 10’
2-0 Samuli Vierikko 83’
2-1 Miro Kauti 85’

Tilastot

Avaus

Elis Rintala (MV)
Niko Ruokolainen 42′ Ville Ruuska
Miro Rissanen 42′ Mikko Kouri
Akan Okomoh
Jani Hannula
Janne Hampaala (C) 68′ Jaakko Peltonen
Mikko Huupponen
Miro Kauti
Jani Putkonen 86′ Jani Lehti
Aku Vapaa
Alfred Sinnemäki 42′ Samu Nurminen

Muut vaihtopelaajat

Jukka Haarala
Antti Nurkka

Raportti

Viikko alkoi murheellisesti niukalla TöTa-tappiolla, joka painoi varmasti monen Atleetin mielessä ja jaloissa, mutta sunnuntaina mentiin taas tosipeleissä, kun Kolmosen vieraskiertue pysäytti laivastonsinisiin verhoutuneen malmilaisryhmän Matinkylän lähiöön. Vastustajaksi osui viime kauden päätteeksi Kakkosesta tippunut EsPa, joka oli aloittanut kautensa yhdellä voitolla, kahdella tasapelillä ja tappiolla. Joukkueen tuntevat tiesivät kuitenkin odottaa tasaisen vahvaa ja laadukasta isäntää haastettavaksi, aivan kuten pari kautta takaperin molempien voittoihin päättyneet keskinäiset ottelut olivat osoittaneet.

Atleticon pelaajarintamalle kuului sekä hyvää että huonoa. Loukkaantumislista kaventui Aku Vapaan ja Janne Hampaalan tehdessä paluut kokoonpanoon, molempien esiintyessä vieläpä suoraan avauksessa. Myös edellispeleihin palanneet Miro Kauti ja Alfred Sinnemäki aloittivat pelin jälleen astetta lähempänä täyttä pelikuntoa. Vastaavasti valmennuskiireet pakottivat kapteeni-pelaaja-valmentaja Timo Kinnusen jättämään kamppailun väliin ja pystejä omien junnujengiensä kanssa nostelleet Miro Kauti ja Akan Okomohkin ehtivät paikalle vain vaivoin joitakin minuutteja ennen ottelun alkua. Kokoonpano eli muullakin tavoin vielä tunteja ennen itse h-hetkeä, mutta siitäkin huolimatta lapulle saatiin 18 nimeä, aivan kuten kotijoukkueellakin.

Ottelun ensimmäinen viisiminuuttinen lupasi heti hyvää, kun aggressiivisesti ja kovalla itseluottamuksella aloittaneet keltapaidat rynnistivät hyökkäyspäässä erittäinkin kevyellä jalalla. Hyvä alku oli lähellä tulla palkituksi myös melkeinpä heti, kun jo kahden minuutin kohdalla Mikko Huupposen vaarallisen kierteinen sivuvapari leijaili kohti aivan vapaana ollutta etukulmaa – kaartaen kuitenkin joitakin kymmeniä senttejä ohi ja sivuverkkoon.

Muutenkin ensisilmäykseltä näytti, että ottelu tulisi etenemään sinipaitaisen Atleticon johdolla, mutta kotijoukkue kuitenkin skarppasi selvästi alkushokista selvittyään. Joukkue pääsi nimittäin kuudennella minuutilla keskittämään kahdestikin aivan maalinedustalle, ja ainoastaan Elis Rintalan ilmava pomppu esti avausmaalin syntymisen. Sitä silti tarvinnut odotella pitkääkään, sillä jo 10. minuutilla puolustusalueelta lähtenyt ristipallo tavoitti vasemman laitalinkin, joka tiputti ykkösellään keskelle Edmundo Wifylle. Tämä haki estelyistä huolimatta jalkansa vapaaksi ja paukutti noin 25 metristä todella kauniin vedon suoraan oikeaan yläkulmaan. Espoolaiset siirtyivät näin 1-0-johtoon.

Maali lamaannutti Atleticon ja antoi EsPalle selkeästi virtaa. Noin viittä minuuttia myöhemmin meinattiin nähdä edellisen tilanteen toisinto, kun jälleen vastahyökkäyksen päätteeksi vastustaja pääsi laukomaan samoilta nurkilta kohti samaista yläkulmaa, mutta tällä kertaa Eliksen näpit ylsivät pallon väliin. 16. minuutilla pallo myös kaivettiin Atletico-verkosta, mutta keskialueen vapariin melko vapaasti puskemaan päässyt EsPa-peluri oli kuitenkin reilun metrin verran paitsiossa.

Ensimmäinen puoliaika mentiinkin alun odotuksista huolimatta kotijoukkueen komennossa. Pallo tuntui jostain syystä pomppivan jatkuvasti EsPalle ja heidän taistelutahtonsa oli muutenkin selvästi kovempi. Atletico ei löytänyt kunnolla syöttövälejä keskustasta ja laidasta tulleet hyökkäykset taas tuhrittiin joko huonoihin keskityksiin tai kummallisiin pallonmenetyksiin. Myös kaksinkamppailuissa espoolaiset olivat ensimmäisellä puoliajalla selvästi vahvempia. Ja nähtiinhän kentällä myös perinteiseen tyyliin se pakollinen hölmöilykin, kun noin puolen tunnin paikkeilla keskialueella pelattu lyhyt vapaapotku päätyi jostain syystä suoraan hyökkääjän jalkaan, ja tämä pääsi haastamaan Eliksen maalillaan. Sijoitus pysähtyi kuitenkin jälleen kerran erinomaisesti pelanneen malmilaisveskarin jalkatorjuntaan.

Päävalmentaja Antti Raudoskoski katseli ensimmäistä jaksoa epäuskoisena ja reagoi heikkoon peliin vielä ennen taukoa. Hän nimittäin juoksutti kentälle kolmikon Ville Ruuska, Samu Nurminen ja Mikko Kouri yhdellä kertaa. Samalla he korvasivat Niko Ruokolaisen, Miro Rissasen ja Alfred Sinnemäen. Vaihtojen myötä Ana pyrki tuomaan lisää liikettä ja taistelutahtoa sekä herättelemään malmilaisryhmää. EsPa loi vielä yhden vaaratilanteen keskialueen vaparista, mutta muuten vaihdot näyttivät tuottavan myös tulosta parantuneen taisteluilmeen muodossa.

Toisella puoliajalla nähtiinkin parempitasoinen Atletico, vaikkakin EsPa osoitti olevansa todella paha pala purtavaksi. Noin kolmen minuutin pelin jälkeen tasoitus oli ensikertaa lähellä, kun laidalle sisään tulleen Samu Nurmisen keskitys tavoitti vitosen boksin edessä häärineen Jani Putkosen. Japu otti pallon suojaukseen tuttuun tapaansa ja haki ripeästi vetopaikkaa. Puolustus blokkasi kuitenkin todennäköiseltä näyttäneen maalin ja tasoitus jäi syntymättä. Viitisen minuuttia myöhemmin Samu järjesteli jo toista maalipaikkaa tiputtamalla Ruuskan keskityksen kovasti hyökkäyspäässä uurastaneelle Miro Kautille. Tämän veto kuudentoista alueen sisäpuolelta suuntautui kuitenkin aavistuksen yli.

Atletico loi hyvää painetta espoolaispäähän, mutta EsPa taisteli edelleen kunnioitettavalla asenteella ja osoitti vaarallisuutensa erikoistilanteista ja vastahyökkäyksistä. Joukkue osasi myös ottaa taktisia lepotaukoja oikeissa väleissä, sillä noin 70 minuutin jälkeen vietettiin reilusti yli viisi minuuttia pelkästään loukkaantuneita parannellen. Tasoitus oli muutamaan otteeseen enemmän kuin lähellä ja varsinkin Miro Kauti väläytteli vaarallisuuttaan muutamaankin otteeseen. Vastaavasti Elis piti myös maalilla joukkuetta pystyssä torjumalla muutaman kulman jälkitilanteen ja sivuvaparin hienoilla venytyksillä.

Kirin kannalta se kaikista järkyttävin asia tapahtui kuitenkin noin kymmenen minuuttia ennen loppua. EsPalla oli annettavanaan jälleen yksi lukuisista kulmistaan ja boksin keskustassa korkeimmalle nousi heidän pelaajansa. Pallo päästä voimalla kohti ylärimaa ja Eliksen kurotuksesta huolimatta verkon perukoille. Niinpä lukemat vaihtuivat ratkaisevantuntuisesti 2-0:aan.

Atletico ei kuitenkaan vielä luovuttanut tässäkään vaiheessa, vaan käytännössä seuraavasta malmilaishyökkäyksestä syntyi kavennus. Mikko Kouri löysi oivaltavalla syötöllään Mikko Huupposen keskustasta. Tämä jatkoi laitaa vauhdilla nousseelle Japu Putkoselle, jonka sähäkkä veto lähti matalana kohti takakulmaa. EsPan veskari sai vain vaivoin kätensä pallon väliin, mutta jätti ripareilla olleelle Miro Kautille helpon työn nostaa Atleetit jälleen maalin päähän, 2-1:een.

Malmilaiset hakivat tasoitusta vielä juoksuttamalla Jani Lehden kärkeen ja olivat myös onnistua siinä. Kahden minuutin sisään saadut kaksi vapaapotkua toivat jälleen lyhyellä kentällä yllättäviä vaaratilanteita. Ensimmäisen seurauksena pallo pyöri useamman sekunnin espoolaisten boksissa, mutta mm. Koopan ja Kautin tökkimisistä huolimatta palloa ei saatu sisään. 88. minuutilla Hupi Huupponen oli puolestaan jälleen pallon takana. Sivuvapari lähtikin tulisesti ja vain EsPan veskarin loistotorjunta esti tasoituksen syntymisen.

Lisäaikaa siunaantui loukkaantumisista ja EsPan lisäajallakin suorittamista kahdesta taktisesta pelaajavaihdosta johtuen noin viitisen minuuttia, mutta valitettavasti kiri loppui jo kolmatta kertaa peräkkäin niin sanotusti kesken. Ottelu osoitti jälleen Atleticon pelin molemmat puolet. Oivaltavuus ja yllätyksellisyys hyökkäyspäässä saivat vastapainokseen puolustuspään epävarmuuden ja sähläilyn, joka varsinkin ensimmäisellä puoliajalla osoitti sen, etteivät Atleetit olisi ottelusta ainakaan yli yhtä pistettä ansainneet. EsPa oli aggressiivinen, kurinalainen ja vahva 1 vs. 1 -tilanteissa sekä loi enemmän vaaranpaikkoja, kun taas Atletico tuhlaili ne vähäisetkin tonttinsa huonolla viimeistelyllä. Niinpä tuloksena oli kolmas yhden maalin tappio tämän kauden Kolmosessa.

Tappion myötä Atleticon sijoitus valahti myös sarjataulukoksi taas pykälää alemmaksi ja vain muutaman pisteen putoamisviivan paremmalle puolelle. Viidestä pelistä saldona on siis yhteensä kuusi pistettä. SAPA- ja HIK-voittojen vastapainona on puolestaan tappiot kärkinelikosta löytyville ESC:lle, NuPSille ja EsPalle. Vastukset ovat olleet kovia ja lohko osoittanut jo tasaisuutensa, mutta siitäkin huolimatta tilanteeseen ei voi olla missään mielessä tyytyväinen. Kasvojenpesuun tarjoutuu onneksi tilaisuus seuraavan kerran jo tulevana lauantaina, kun Atletico avaa nurmikotipelikautensa samettisella Pukinmäen nurmella valmistujaislauantaina 31.5. klo 14.30. Tuolloin vastassa niinikään kautensa vaisuhkosti aloittanut FC Kontu.

Tähtipelaajapisteet

Mikko Kouri: Yksi Anan ensimmäisen puoliajan vaihdoista, joka toi kummasti lisää rotia Atletico-puolustukseen. Piti paikoin EsPa-hyökkääjiä jopa pilkkanaan ja avasi myös peliä aiempia otteluita paremmin.
Janne Hampaala: Vahva esitys keskikentällä. Taistelutahdon ja periksiantamattomuuden ruumiillistuma. Leegon paluu oli muutenkin loistouutinen, sillä pessimistisimmät arviot kertoivat vielä kolmisen viikkoa sitten, että kausi saattaisi olla polvivamman vuoksi taputeltu.
Elis Rintala: Muutama paraatitorjunta piti Atleetit jälleen pelissä mukana heikommillakin hetkillä. Vaikka Eliksenkin pelaaminen oli loukkaantumisten vuoksi vielä muutamaa päivää aiemmin epävarmaa, oli hän jälleen totutun varma maalitolppien välissä.