Kolmonen: Atletico Malmi – ESC 0-1 (0-0)

Maalit

0-1 Edgar Zanin 51′

Tilastot

Avaus

Elis Rintala (MV)
Niko Ruokolainen 60′ Henri Mattsson
Akan Okomoh 66′ Miro Rissanen
Mikko Kouri
Jani Hannula
Timo Kinnunen (C) 66′ Ville Ruuska
Mikko Huupponen 78′ Roni Tran
Miro Kauti
Jani Putkonen
Samu Nurminen
Jukka Haarala 46′ Jani Lehti

Muut vaihtopelaajat

Lauri Nurmi (MV)
Joonas Peltonen

Raportti

Hanko-reissu päättyi Atleticon osalta hienoon voittoon ja nosti odotukset myös kauden toista kotiottelua kohtaan korkealle. Mosan aurinkoinen ja viikonlopun aktiviteettipaljoudesta huolimatta yllättävän kansoitettu tekonurmi tarjoili nimittäin Atleetti-laumalle jo toisen länsiuusimaalaisjoukkueen vastukseksi viikon sisään. Tällä kertaa vieraaksi saapui paremmin futsal-joukkueena tunnettu Ekenäs Sport Club (ESC), joka oli avannut kautensa varsin vakuuttavasti kahdella voitolla yhtä monesta pelistä. Sarjanousija oli povattu erinäisissä veikkailuissa lähemmäksi häntäpäätä, mutta lukuisat uudet vahvistukset ja hyvä kaudenaloitus kielivät siitä, että ESC tulisi olemaan melkoisen kova pala purtavaksi. Atleticon pelaajatilanne ottelun alla näytti melko lupaavalta. Loukkaantuneiden lista oli yhä pitkä kuin nälkävuosi, mutta vastaavasti muita poissaoloja ei juurikaan ollut. Niinpä otteluun lähdettiin täyden vaihtopenkin ryydittämällä ja Hanko-ottelusta entisestään vahvistuneella miehistöllä.

Ottelu alkoikin tasaisen vauhdikkaissa merkeissä. Alusta saakka oli selvää, että molemmat joukkueet lähtivät otteluun tiukan puolustuksen ja taistelun mantrat mielessään. Niinpä pallo vietti rutkasti aikaa keskialueella ja kahden taitojoukkueen sijaan kentällä nähtiin enemmänkin kaksi kappaletta periksiantamattomasti avausmaalia metsästänyttä ryhmää. Toisaalta kovasta taistelusta huolimatta joukkueet pelasivat siististi ja yllättävän hyvin jalkapallojumalten ideologioita noudattaen.

Atletico oli ottelussa ehkäpä aavistuksen uneliaampi ja muutamasta vaarallisehkosta pystypallosta sekä Mikko Huupposen erinomaisesta puolivolleystä huolimatta ESC taisi luoda avausjakson alkupuolella vaarallisemmat paikat. Seitsemännellä minuutilla vastustajan hyökkääjä pääsi esimerkiksi jo ensimmäistä kertaa läpi, mutta maalilla tuttuun tapaan pelannut Elis Rintala ehti nostoyrityksen tielle. Muut kaksi vaaran paikkaa lähtivät ESC:n erinomaisesti pelanneen, liki kaksimetrisen topparin jalasta. Ensin 29. minuutilla hän avasi pallon vasempaan laitaan, josta se keskitettiin oikealle. Laitahyökkääjä haastoi Atletico-puolustuksesta useampaakin miestä ja sai aikaiseksi myös hyvän laukauksen, jonka eteen Elis onnistui vain vaivoin venymään. Noin kymppiminuutin myöhemmin samainen toppari avasi jälleen pitkällä ja Elis yritti katkoa pystypallon vastaantulollaan, mutta luki pallon lentoradan hieman väärin. Niinpä peliväline pomppi hänen ohitseen ja hyökkääjä meinasi päästä pistämään sen tyhjiin. Atletico-topparit ehtivät kuitenkin parahiksi väliin ja sijoitusyritys meni hieman ohi. Muutamista hyvistä paikoista huolimatta ensimmäinen jakso päättyi siis maalittomiin lukemiin, nähdäkseni melko ansaitusti.

Toiselle jaksolle lähdettäessä päävalmentaja Antti Raudoskoski peräänkuulutti työnteon merkitystä ja alleviivasi ajatusta, että kumpi joukkueista tekeekään avausmaalin, tulee se todennäköisesti olemaan myös todella lähellä voittoa. Näin myös lopulta kävi, joskin Atleticon kannalta melko ikävällä tavalla.

ESC tuli myös toiselle jaksolle hieman malmilaisia terävämmällä jalalla ja loi vaaratilanteita heti toisen puoliajan alkupuolella erityisesti kulmatilanteista. 50. minuutilla ESC pääsi kahteen kertaan laukomaan lähietäisyydeltä niin, että topparipari, Akan Okomoh ja Mikko Kouri joutuivat kumpainenkin blokkaamaan aivan maalinedustalta tulleet laukaukset kropallaan. Paine kuitenkin jatkui, eikä Atletico saanut purettua palloa riittävän pitkälle. Niinpä heti seuraavasta tilanteesta pallo päätyi boksin oikeaan laitaan, josta matala ja tarkka syöttö toppareiden ja Eliksen välistä tavoitti takatolpalla olleen Edgar Zaninin, jolla ei ollut kummoisia haasteita viedä tammisaarelaisia malmilaisnäkökulmasta harmittavaan 0-1-johtoon.

Myös toinen maali oli enemmän kuin lähellä noin viittä minuuttia myöhemmin, kun alimpana miehenä jälleen kikkailuun sortunut Kouri menetti pallon hieman boksin ulkopuolella. Vastustajan hyökkääjän laukaus suuntautui kuitenkin hyvin mukana olleen Eliksen helpotukseksi selkeähkösti yli.

Raskas kenttä ja erinäiset pikkuvammat pakottivat Atleticon tekemään ikäviä puolustuspään vaihtoja jo heti toisen jakson alkupuolella. Myös keskikentän keskustan taistelu vaati veronsa, joten Atleticon kokoonpano eli koko toisen puoliajan ajan. Uudet miehet toivat kuitenkin sopivasti virtaa peliin ja keltapaitojen vauhti etenkin laidoilla aiheutti tammisaarelaisille useita vaaranpaikkoja. ESC:n toppariosasto esiintyi äärimmäisen vakuuttavasti sekä ilmassa että itse muovin tasolla ja siivosi valtaosan palloista kokemuksen luomalla varmuudella. Atleeteilla oli myös hieman epäonnea matkassa, sillä boksiin tulleet taistelupallot tuntuivat pomppivan kerta toisensa jälkeen ESC:n eduksi.

Myöskään tuomaristo ei ollut tällä kertaa keltapaidoille suosiollinen, sillä nähdäkseni ottelun 68. minuutilla jäi lopulta kaksikin rangaistuspotkua viheltämättä. Ensiksi ESC:n laitapakki pelasi keskitystilanteessa palloa selvästi kädellään ja tämän jälkeen pallon saanut Miro Kauti kaadettiin melko epäpuhtain ottein aavistuksen boksin sisäpuolella. Atleticon pilkkuvaateista huolimatta pilli ei kuitenkaan löytänyt tietään suuhun. Atletico otti myös kaksi melko identtistä korttia laukomalla pallon vihellyksen jälkeen väljemmille vesille. Vastaavasti vierasjoukkue ei samankaltaisesta tilanteesta saanut lappua ollenkaan. Vihellykset eivät olleet täysin linjassa, vaikka muuten tuomarikolmikko pitikin potentiaalisesti kuuman ottelun erittäin hyvin hyppysissään.

Loppua kohden tempo myös hieman laski ja siinä kohtaa Atleticon osakkeet nousivat merkittävästi. Valmentajavelho Antti Raudoskoski siirsi myös rohkeasti pelimerkkejään hyökkäyspäähän ja haki tasoitusta hieman riskilläkin. Se oli lähellä tuottaa tulosta, kun boksiin saatiin entistä enemmän vaaratilanteita. Mm. vaihdosta sisään tullut Ville Ruuska pääsi ristipallon päätteeksi nokikkain maalivahdin kanssa oikeasta laidasta. Veskari venyi kuitenkin pallon eteen mallikkaasti, eikä tilannetta seurannut kulmapotkukaan tuonut yhtään sen parempaa tulosta kuin hetki aiemmin nähty Mikko Huupposen huippuvaarallinen sivuvapari. ESC:n uhrautuva puolustusosasto blokkasi molemmat vedot heittäytymällä pallon tielle.

Myös ESC:lle tarjoutui omat paikkansa. 82. minuutilla joukkueelle vihellettiin mm. rangaistuspotku, kun pallo otti erikoisen pompun ja päätyi Ruuskan käden kautta tolppaan. Siitä pallo vietiin pilkulle, mutta ampumaan asettuneen Arber Istrefin veto jäi kuitenkin heppoiseksi. Toisaalta myös Elis oli laukauksessa hienosti mukana ja onnistui poimimaan pallon vasemmasta alakulmasta. Atletico sai tästä hyvän lisäbuustin tasoituksen hakemiseen, mutta satunnaisista tilanteista huolimatta tasoitus jäi tällä kertaa syntymättä ja ESC korjasi harvinaislaatuisen vierasvoiton Mosan muovilta.

Pelillisesti ottelu ei siis tarjonnut ihmeitä ja myös tulokset jäivät tällä kertaa laihoiksi. Ottelu ratkesi hyvin pieniin marginaaleihin ja jälkikäteen ajateltuna tulos kuvasi melko hyvin ottelutapahtumia. Maalipaikat jäivät molemmilta joukkueilta vähiin, mutta ESC sai kuitenkin luotua niitäkin jokusen enemmän. Tilastojen valossa peli oli itse asiassa kauden ensimmäinen, jolloin Atletico joutui tyytymään altavastaajan asemaan ja myös sitä kautta tulosta voi pitää jokseenkin oikeutettuna. Keskialueen kova taistelu ja fyysisen aggressiivinen ESC pistivät keltapaidat ahtaalle, eikä totuttu ticotico päässyt oikeastaan missään vaiheessa soljumaan täysin.

Niinpä Atleeteilla on nyt kasassa neljästä pelistä ainoastaan kuusi pistettä, joskin joukkueen voittaneet ESC ja NuPS ovat myös lohkon kärkikaksikkona. Pisteiden metsästys jatkuu kuitenkin jo heti ensi sunnuntaina, kun Atletico matkaa Kakkosesta tippuneen EsPan vieraaksi Matinkylän tekonurmelle. Sitä ennen joukkueelle tarjoutuu vielä mahdollisuus revanssiin Töölön Taistoa vastaan Regions’ Cupin kolmannella kierroksella. Tuo ottelu pelataan tulevana keskiviikkona klo 19:15 alkaen Pallomyllyssä.

Tähtipelaajapisteet

Elis Rintala: Yksi omiin, mutta vastaavasti tukku loistotorjuntoja. Pilkun eteen venyminen kirsikkana kakun päällä.
Jani Hannula: Tasainen suorittaminen laitapakkina senkun jatkuu. Jälleen vakuuttava esitys itselleen lähtökohtaisesti vieraalla pelipaikalla.
Henri Mattsson: Toi vaihdosta sisään rutkasti virtaa ja oli aktiivisella pelipäällä niin puolustus- kuin hyökkäyssuuntaankin.