Suomen Regions’ Cup, 3. kierros: Töölön Taisto – Atletico Malmi 4-3 (1-0)

Maalit

1-0 Jani Kortelainen 11′
2-0 Saku Klinga 56′
2-1 Alfred Sinnemäki (Jani Putkonen) 80′
2-2 Alfred Sinnemäki (Antti Nurkka) 84′
3-2 Roni Luokkamäki 85′
4-2 Aleksi Pesonen 88′
4-3 Timo Kinnunen (Niko Ruokolainen) 89′

Tilastot

Avaus

Elis Rintala (MV)
Henri Mattsson (C) 46′ Niko Ruokolainen
Miro Rissanen 60′ Timo Kinnunen
Mikko Kouri
Jani Hannula
Joonas Peltonen
Mikko Huupponen
Samu Nurminen 72′ Antti Nurkka
Jaakko Peltonen 80′ Alfred Sinnemäki
Jani Putkonen
Roni Tran 46′ Akan Okomoh

Muut vaihtopelaajat

Jukka Haarala

Raportti

Atletico ja Töölön Taisto ovat kohdanneet vuosien saatossa jo niin moneen kertaan, ettei helmitaulukaan enää riitä laskuissa pysymiseksi. Helmikuinen Suomen Cup -trilleri päättyi töölöläisjuhliin, ensimmäistä kertaa joukkueiden yhteisen historian aikana. Nyt Atleticolle tarjoutui kuitenkin nopeasti tilaisuus revanssiin Suomen Regions’ Cupin 3. kierroksen ottelussa.

Vastikään saapuneet kesähelteet vaihtuivat väliaikaisesti sateeksi juuri keskiviikkoillaksi, mutta “kaukaa viisaasti” peli olikin sopivasti Pallomyllyssä neljän seinän sisällä. Olosuhteet olivat siis ainakin kunnossa, mutta liekö Atleeteilla sitten pahemman luokan halliallergia, sillä keltaisten startti otteluun oli jotakuinkin yhtä surkea kuin taannoin Talin jännitysnäytelmässäkin. Koko paketti oli pahasti levällään jo toisella peliminuutilla, kun TöTa levitti vasemmalle tyhjään tilaan puolustuksen selustaan. Luukulta massan läpi livahtanut poikkipallo tavoitti taakse täysin vapaaksi unohtuneen punapaidan, jonka laukaus pysähtyi kuitenkin blokin kautta kulmaksi.

Pelikellon näyttäessä 11. minuuttia – jolla Taisto muuten iski avausmaalinsa helmikuussakin – sama kuvio toistui, nyt kuitenkin peilikuvana oikealta. Pallo valui jälleen maalinedustalta läpi takafemmalle, ja ilman merkkausta jäänyt Jani “Kölli” Kortelainen tinttasi pallon tylysti etutolpan kautta verkkoon. Reilun viiden minuutin kuluessa avausosumasta pirteä laitakiituri Samu Nurminen pääsi laukomaan vaarallisesti kahteenkin otteeseen, mutta maalivahti Mikko Saarnio ja toisella kerralla aavistuksen liian leveä sihti estivät tasoitusmaalin.

Atleticolla oli koko avausjakson ajan todella suuria vaikeuksia saada peliään rullaamaan, päästä paikoille ja edes pysyä isäntien mukana. Erityisesti keskialueella Atleeteille tuli paljon hölmöjä pallonmenetyksiä, joista mainioksi vastaiskujoukkueeksi tiedetty Taisto kykeni luomaan maalipaikkoja. Taukolukemiksi jäi kuitenkin onneksi “vain” 1-0 punaisille.

Toiselle puoliajalle kokoonpanoon tuli pari muutosta, kun kentälle astelivat “Kurki” Ruokolainen sekä paremmin topparina tunnettu “massan ylipappi” Akan Okomoh, joka sai yllätyskomennuksen hyökkäyksen kärkeen. Akan oli saada hienon alun cameolleen, mutta ulos keskityspallossa höntyilleen maalivahti Saarnion ylittänyt puskuliippaus pysähtyi puolustajan katkoon aivan maaliviivalla.

Vaikka Atleettien peli-ilme olikin jo hieman parempi kuin ensimmäisellä puoliajalla, tuli lisää kylmää vettä niskaan TöTan tuplatessa johtonsa. Tuulennopea kontra omassa päässä blokatun keskityksen jälkeen tavoitti oikeaa laitaa nousseen Saku Klingan, joka joutui kertaalleen jo jarruttelemaankin leikattuaan sisään, mutta pari piruettia myöhemmin laukaus lähti kahden puolustajan välistä ja upposi verkkoon. Klinga onnistui maalinteossa myös helmikuun kohtaamisesssa.

Viimein sai Atleticokin luotua hyviä tilanteita, mutta tiellä olivat joko maalivahti Saarnion hanskat tai tämän paras kaveri maalikehikko; Japun hirmuinen oikean jalan pommi boksin rajalta läsähti aivan keskelle yläristikkoa. Lisäksi Jasu Peltonen torpattiin kaksin käsin selästä nurin keskityspallossa TöTan laatikossa, mutta tuomaristolta jäi rike rekisteröimättä.

Ottelun viimeinen kymppi riistäytyi tahattoman viihteen mittarilla täysin käsistä. Ensin Atletico vaihtoi kentälle pelituntumaansa arvuutelleen Alfred Sinnemäen, joka ei lopulta ehtinyt olla tositoimissa edes täyttä minuuttia onnistuttuaan kaventamaan lukemat 2-1:een. Hienosti pelattuun team effortiin osallistuivat rakenteluvaiheessa Alfin itsensä lisäksi myös Hupi, Niko, Timo ja Japu, jonka pudotuksesta Alf pamautti komealla volleyllä verkon pinkeäksi. Ja neljä minuuttia myöhemmin peli oli jo tasan, kun Alf puski Andy Nurkan oikealta vippaaman keskityksen etualueelta veskarin näppien läpi takakulmaan. Kaksi maalia neljässä minuutissa noin viidellä pallokosketuksella on vaihtopelaajalta jo melko hyvä sisääntulo!

Kuitenkin jo seuraavalla minuutilla kolisi omissa, kun myös töölöläisten pelaajavaihto tuotti tulosta. Roni Luokkamäen – joka niin ikään oli maalannut Eliksen taakse jo Talissakin – laukaus 16-alueen sisällä otti todella härskin kimmokkeen matkalla ja putosi kaaressa aivan maalin takayläkulmaan. Kolme minuuttia tästä syntyi ottelun voittomaaliksi jäänyt osuma, kun Taisto sai vaparin keskisektorista piirun verran oikealle aivan boksin rajalta. Ottelun paras pelaaja, syöttöjä posteljoonin tarkkuudella keskikentällä jaellut Aleksi Pesonen sijoitti vasurillaan eroottisen pehmeän kierrepallon ohi kahden miehen muurin ja aivan takatolppaa nuollen verkon perille.

Viihde ei kuitenkaan tähän loppunut. Minuuttia myöhemmin lukemat kirjattiin uusiksi, 4-3. Atleticon vastahyökkäys käynnistyi vasemmalla Nikon katkosta, ja parin muun jalan kautta päättyi saman herrasmiehen kovaan, matalaan keskitykseen päädyssä. Etutolpalta pallon ohjasi sisään toiselle puoliajalle mukaan ehtinyt Timo Kinnunen, joka viimeisteli vastaavanlaisesta tilanteesta jo edellisen kierroksen ottelussa SOB:tä vastaan.

Ja vielä lisäajan rullatessa tapahtui TöTan päädyssä. Mukaan viime sekuntien hyökkäykseen noussut Elis demonstroi ilmiömäistä tekniikkaansa ja oli pyörähtää pallon kanssa kahden pelaajan välistä sisään boksiin mm. Zinedine Zidanen tavaramerkiksi nousseella “Marseillen ruletilla”, mutta sai iskun koipeensa ja Atletico vaparin 16-kaarelta. Hupin sivallus ohitti muurin, mutta pysähtyi lopulta turvallisesti Mikko Saarnion syliin.

Töölön Taisto korjasi näin jatkopaikan 4. kierrokselle talteen lopulta niukin 4-3-lukemin, kuitenkin joka tapauksessa ansaitusti. Töölöläisten esitys oli loppuminuuttien kolmesta päästetystä maalista huolimatta kauttaaltaan ehjä verrattuna Atleticon epätasaiseen ja virheiden riekaloimaan suorittamiseen. Keltaisetkin saivat kyllä lopulta hyvän draivin päälle, mutta auttamatta aivan liian myöhään. Kentän laitamille kerääntynyt yleisö sai ainakin viihdettä koko rahalla, kun viimeisten 10 minuutin aikana maaliverkot pölisivät yhteensä viidesti!