Kolmonen: HDS/Mondial – Atletico Malmi 2-5 (1-2)

Maalit

1-0 Mohamed Traore 7′
1-1 Antti Nurkka rp. 17′
1-2 Jani Putkonen (Ville Ruuska) 34′
1-3 Ville Ruuska 52′
1-4 Jani Lehti (Ville Ruuska) 72′
1-5 Jani Hannula (Antti Nurkka) 73′
2-5 Mohammed Hadi 88′

Avaus (4-4-2)

Niko Lempinen (MV)
Jussi Kaivola
Henri Mattsson
Joonas Peltonen
Toni Valido
Niko Ruokolainen Jani Lehti 60′
Timo Kinnunen (C)
Jani Hannula
Ville Ruuska
Jani Putkonen Santeri Kunttu 78′
Antti Nurkka

Muut vaihtopelaajat

Lauri Nurmi (MV)
Janne Hampaala
Juho Launonen

Raportti

Hyvään syysvireeseen intoutuneen Atleticon seuraava haaste matkalla sarjapaikan säilyttämiseksi löytyi heti selän takaa hönkimästä HDS/Mondialin muodossa. Voitto Diplomaateista riittäisi hilaamaan Atleetit jo pisteen ulottuville ensimmäisestä säilyjän paikasta, kun taas tappio suistaisi kusipaidat tasoihin illan ottelua Bollis kuutosella isännöivän lohkojumbon kanssa.

Kolmen pojon pottia oli alkuun tarkoitus lähteä metsästämään samalla reseptillä kuin Porvoossakin, mutta Jasu Peltosen ja Mikko Kourin poissaolot sekä Juho Launosen loukkaantuminen alkulämmöissä muovasivat avauksen keskiakselin lähes kokonaan uusiksi.

Ensimmäinen maalipaikka syntyi lupaavasti jo reilun minuutin jälkeen. Laitalinkiksi ylennyksen jo Porvoossa saanut Rudi Ruuska pääsi tempaisemaan Japu Putkosen keskityksestä, mutta onnistui silmät ristissä vain pyyhkäisemään pölyt pallon päältä.

HDS pääsi ensimmäiseen kontrolloituun hyökkäykseensä vasta 7. peliminuutilla, mutta tekikin saman tien ottelun avausmaalin. Atleettipuolustuksen säntäillessä ympäriinsä Diplomaattien sentteri Mohamed Traore laukoi kaukaa 16-kaaren takaa, ja pienellä ulkojengalla lähtenyt kuti painui helpohkosti aivan tolpan juureen Lepa Lempisen käsien ulottumattomiin.

Takaisku sekoitti Atleettien peliä silminnähden. Heti perään HDS:n laituri pääsi hölmön pallonmenetyksen turvin 25 metristä sisään laatikkoon, mutta Lepan oikean käden suunnalta lähtenyt tuikkaus osui malmilaisleirin suureksi helpotukseksi vain takatolppaan.

Tilanteen toipuminen takaisin ennalleen ei kuitenkaan vienyt onneksi pitkään. Oikean laidan Duracell-pupu Rudi oli jälleen hyvällä pelipäällä eikä boksiin ajonsa päätteeksi antanut pakeille muuta mahdollisuutta kuin sadonkorjata jalat alta. Pallo oikeutetusti pilkulle ja Andy Nurkka laukomaan. Oikealle suuntautunut matala veto muljahti hyvin hajulla olleen veskarin kainalosta sisään ja peli oli tasan.

HDS pysyi varsin tasapäisesti mukana keskialueen pelissä, mutta maalipaikoilla mitattuna ote oli selvästi Atleticolla. Parin tilanteenpuolikkaan jälkeen Japu oli jo vähällä varastaa otsikot sivuverkkolaukaukseen päätyneellä 40 metrin soolojuoksullaan. Minuuttia myöhemmin sihti oli jo paremmalla mallilla, kun Rudin mallikkaan riiston ja syötön jälkeen Japu laukoi hallitun vasemman jalan kudin aivan maalin takakulmaan: 1-2.

Jälleen tiuku ehti repiä vain minuutin eteenpäin, kun Rudi oli rakentamassa uutta tonttia. Syöttö maalille päätyi avaukseen Juhon tilalle nousseelle Henalle, joka kaikessa hiljaisuudessa kenenkään huomaamatta oli ilmeisesti teleportannut itsensä topparin tiluksilta täysin vapaaseen paikkaan luukulle. Jo varmalta näyttänyt 1-3 kuivui kuitenkin aprillipäivän sentterikandidaatin todella isoon kosketukseen, jonka turvin punapaitojen pakisto ehti mukaan tilanteeseen.

Avauspuolikkaan lisäminuutilla Rudin veto pysähtyi veskarin näppeihin vasta aivan maaliviivalle, joten toinen jakso käynnistyi Atleticon istuessa kuskin paikalla maalin johdossa. Peliä oli takana viitisen minuuttia, kun tuomariston munakkuus pantiin testiin saman tien. HDS:n puolustus ehti vetää pallollista Nikoa boksissa jaloille peräperää kolmisen kertaa, ennenkuin munkki viimein päätyi pisteelle 11 metriin, toistamiseen täysin sääntöjen mukaan. Vetovuorossa Rudi, joka laukoi ensiyrityksensä veskarin ulottuville, mutta koska kukaan kotijoukkueesta ei älynnyt seurata siivoamaan haaskaa muualle, Rudi pääsi vielä sutaisemaan riparista löysän lirun maalin vastakkaiseen kulmaan.

HDS oli tullut tauon jälkeen aluksi päälle kovalla höyryllä, mutta Atleettien kolmas maali vaikutti taittavan isäntien selän kertalaakista, sillä siinä määrin yhtä päätä ottelun toinen puolikas oli. Tovi pilkun jälkeen Nani Hannula pääsi Tonin kanssa nopeaan vastahyökkäykseen kahdella yhtä vastaan. Tonin keso oikealta taka-alueelle löysi uudemman kerran mukaan hiippailleen Henan, jonka volley päätyi veskarin syliin.

Japu ei löytänyt kentältä tasaväkistä vastusta, vaan pääsi kerta toisensa jälkeen heittelemään vaarallisia keskityksiään vasemmalta luukulle. Atleettitovereiden viimeistely ei kuitenkaan ollu vaaditulla tasolla, vaan peräti neljä lähes identtistä tilannetta 10 minuutin sisällä valui hukkaan, kun viimeiset tatsin palloon jäivät kehnoiksi tai kokonaan osumatta.

Tai liekö sitten vika ollut keskittäjässä, sillä 1-4- ja 1-5-maalit syntyivät minuutin sisällä toisistaan ja molempia edelsi kaaripallo laidalta. Ensin Rudi ohjasi Nanin vasemmalta linkoaman pallon kantapäällään vaihtomies Jani “Kuula” Lehdelle, joka pamautti takavitoselta volleyn varmasti reppuun. Jälkimmäinen osuma puolestaan olisi kelvannut mihin tahansa huippuluokan viimeistelyjen YouTube-koosteeseen: Andy keskitti päädystä oikealta etualueelle, josta Näätä-Nani käänsi pelivälineen huikealla ohjauksella yläriman kautta sisään etunurkalta.

Viimeisen kympin käynnistyttyä Jone luuli jo kasvattaneensa Atleettien johtomarginaalin viiteen runnottuaan maalivahdin sylkemän pallon sisään, mutta avustavan lippu oli pystyssä ilmeisesti paitsion merkiksi. Tilannetta edelsi Atletico-legenda Harry Tuomisen kikkojen mukaan pelattu ovela kulmapotku.

HDS sai vielä loppuminuuteilla halvan lohdutuskavennuksen. Vähille töille jäänyt Lepa mylvi muut loitommalle vastaantulossaan, mutta suti kokonaan ohi pallosta, ja tilanteen loppuun seurannut Mohammed Hadi upotti loppulukemiksi tyhjiin 2-5.

Kauden 14 ensimmäisestä pelistä pisteitä 5 ja tehtyjä maaleja 10, seuraavista kolmesta pojoja 7 ja maaleja vastustajan päätyyn 15! Alkukautta piinanneet maalinteko-ongelmat näyttävät olevan menneisyydessä, henkinen takalukko auki ja kaikki jälleen omissa käsissä, mikä tosin edellyttää vastaavan hyviä otteita jatkossakin.

Tähtipelaajapisteet

Jani Putkonen: Osui “vain” kertaalleen, mutta tällä hetkellä yksinkertaisesti täysin mahdoton pideltävä kenelle tahansa!
Ville Ruuska: Todella aktiivinen, mukana 4/5 maalissa.
Antti Nurkka: Tasaisen väkevä kokonaisuus sekä maailmanluokan viimeistely.