Kolmonen: Atletico Malmi – HPS 6-1 (3-0)

Maalit

1-0 Jani Lehti (Jani Putkonen) 10′
2-0 Jani Putkonen 31′
3-0 Jaakko Peltonen (Jani Hannula) 40′
3-1 Joni Knuutinen 50′
4-1 Jani Putkonen 64′
5-1 Henri Mattsson 75′
6-1 Jani Putkonen (Jani Hannula) 80′

Avaus (4-4-2)

Niko Lempinen (MV)
Henri Mattsson
Mikko Kouri
Juho Launonen 72’ Santeri Kunttu
Toni Valido
Jani Hannula
Joonas Peltonen
Jaakko Peltonen
Ville Ruuska (C)
Jani Putkonen
Jani Lehti 61’ Roni Tran

Muut vaihtopelaajat

Janne Hampaala
Lauri Nurmi

Raportti

Atleticon tappiottomien otteluiden putki venähti edellisviikkoisen HDS-voiton myötä jo kolmeen ja takasi samalla erinomaiset asetelmat illan otteluun. Hyinen ja tuulinen Tapanilan tekonurmi sai perjantaina vieraakseen perinteikkään HPS:n, jonka syyskierroksen esitykset olivat olleet täysin toisensuuntaisia kuin Atleticolla. Kuntokäyrä näytti siis vahvasti alaspäin, joten Nordicbetin kertoimista ja kevätkierroksen selkeähköstä tappiosta huolimatta malmilaisleirissä uskottiin luonnollisesti yllätysmahdollisuuksiin. Kolme pistettä oli myös hakusessa sen vuoksi, että putoamiskamppailun pääkilpailija, Riipilän Raketti, oli onnistunut yllättämään aiemmin viikolla EIF/Akademin ja venyttänyt sen turvin piste-eroa jo viiteen.

Illan kokoonpano muovautui hieman edellisviikkoisesta. Akatemiasta lainattu ja sittemmin kolme täyttä 90-minuuttista pelannut Jussi Kaivola puuttui puolustuksesta, mutta sen sijaan HDS-matsin alkulämmittelyissä itsensä hajottanut Juho Launonen palasi jälleen avaukseen. Keskikentältä poissa olivat korttitilinsä täyttänyt kapteeni-valmentaja, Timo Kinnunen sekä työkiireiden vuoksi sivuun jäänyt Niko Ruokolainen. Hyökkäyspäässäkin saatiin hieman jobinpostia vain hetki ennen ottelun alkua, kun Andy Nurkka jättäytyi avauksesta pois nivusvaivansa vuoksi. Joka tapauksessa tilanne oli vastustajaa parempi, sillä penkille saatiin neljä enemmän tai vähemmän tervettä ja pelikuntoista miestä vastustajan yhtä vastaan.

Atletico lähtikin otteluun selvästi vastustajaansa paremmalla jalalla. Heti ensimmäisen puoliajan alkupuolelta saakka kuvastui selvästi, kuinka HPS oli tullut otteluun lähinnä pelailemaan ja ehkä aavistuksen ylimielisestikin. Atleetit taas osoittivat erinomaista taisteluilmettä ja janosivat pisteitä huomattavasti enemmän. Pallo pyöri mukavasti pääasiassa HPS:n päässä ja keskialueella, mitä myös syksyinen puhuri ja voimakas myötätuuli edesauttoivat.

Ensimmäinen varsinainen tilanne nähtiin jo noin 10 minuutin pelin jälkeen. Jasu Peltonen harhautteli keskialueella, pelasi pallon Jone Peltoselle, jonka keskitys päätyi Japu Putkoselle boksin rajalle. Hän pudotti sen vieressä olevalle Kuula Lehdelle, jonka tarkka alakulmalaukaus vei Atleetit heti 1-0-johtoon. Japu oli vielä itse lisätä johtoa vain paria minuuttia myöhemmin maalivahdin kanssa nokitusten ollessaan, mutta veto painui kuitenkin takaa yli. Maali ja muutama vaarallisempi tilanne vierailijoiden päässä karisti viimeistään kaiken turhan jännityksen ja kentällä nähtiin sopivalla tavalla röyhkeä ja itseensä luottava malmilaisryhmä. Vastahyökkäykset olivat vaarallisia ja koko joukkue taisteli huomattavasti vastustajaansa paremmin.

Seuraavat vaarallisemmat tilanteet nähtiin jälleen HPS-päässä. Ensin 27. minuutilla Nani Hannula keskitti ja Rudi Ruuska ohjasi pallon etutolpalla vain niukasti ohi. Neljää minuuttia myöhemmin maaliverkko kuitenkin helähti. Japun vasemmalta laidalta, aivan boksin sivurajan tuntumasta, lähtenyt vapari suuntasi tulisesti kohti etukulmaa. Kuula yritti vielä kurottaa siihen, mutta pallo meni kuitenkin maalivahdin kautta suoraan sisään. Lukemat siis jo 2-0.

40. minuutilla kotijoukkue sai lisää ilonaiheita, kun laitapakiksi siirretty Toni Valido pelasi pallon keskustaan Nanille. Tämä pelasi pallon pakkien välistä boksin vasempaan laitaan hiipineelle Jasulle. Keskikentän työmyyrän hallittu nosto yllätti vastaan tulleen veskarin ja tippui juuri sopivasti sisään varmistaen vähintäänkin tyydyttävän 3-0-johdon puoliajalle mentäessä.

Tauon jälkeen kenttäpuoliskoja vaihdettiin totutusti ja HPS sai nyt myötätuulen taakseen. Se ei kuitenkaan joidenkin yllätykseksi muuttanut juuri pelin painopisteitä. Atletico oli nimittäin todella lähellä lisätä johtoaan jo aivan toisen puoliajan alkuun. Japu eteni boksiin vasempaa laitaa pitkin ja sain myös syötettyä pallon luukulle juossutta Kuulaa kohden. Pakki ennätti kuitenkin ratkaisevalla hetkellä väliin ja pelastettua tilanteen kulmaksi. Myös kulmurista saatiin aikaiseksi vaaratilanne. Pallo leijaili taka-alueelle, jossa Kuula oli jälleen oikein sijoittuneena. Hänen volley-vetonsa leijaili kuitenkin hieman maalin ylitse.

Mutta kuten niin monta kertaa aiemminkin, jos ei itse käytä paikkojaan hyväksi, kuittaa vastustaja toisessa päässä. Yli 20 metristä lähtenyt maanuoliainen yllätti maalilla pelanneen Lepa Lempisen ja painui vastustamattomasti vasemman tolpan kautta sisään. Maalin myötä HPS sai hetkeksi parempaa otetta pelistä ja osa pessimistisemmästä fanikunnasta pelkästi varmasti toistakin kavennusmaalia. Neljäs ja ratkaiseva malmilaismaali päätti kuitenkin HPS:n viimeisetkin pyristelyt ottelun 64. minuutilla. Rudia rikottiin ensin törkeästi keskialueella, mutta tuomarin pilli jäi soimatta. HPS pelasi pallon alaspäin puolustukseensa, jonne Japu riensi sähäkästi. Hän riisti pallon alimmalta mieheltä tyypilliseen tapaansa ja ajoi sen perään boksiin. Maalivahti oli jälleen vastassa, mutta pallo upposi tämän alta sisään ja varmisti Atleeteille jo vakuuttavan 4-1-johdon.

Peliä oli jäljellä vielä 25 minuuttia, mutta kummassakin leirissä tiedettiin varmasti, että miten ottelussa tulisi käymään. Loppu ja pari viimeistä maalia olivatkin enää numeroiden ja maalieron kaunistelua HPS:n viimeisenkin taisteluinnon lopahdettua. 5-1- ja 6-1-maalit olivat kuitenkin hienosti pelattuja tilanteita kumpainenkin. Ensin 75. minuutilla Jasu antoi kulman vasemmalta, veskari sai siihen jo osuman, mutta tiputti pelivälineen kuitenkin eteensä. Ensimmäisenä paikalle ennätti kolossaalinen Henri Mattsson, joka laittoi pallon riparista sisään jalallaan. Viittä minuuttia myöhemmin HPS sai keskialueen vapaapotkun, joka blokattiin tyystin. Kärjeksi vaihdettu Santeri Kunttu pelasi pallon Nanille oikeaan laitaan, joka otti sen haltuun ja pelasi kauniin kaaripallon puolustajan ylitse toista laitaa nousseelle Japulle. Tämä sai taas rauhassa kuljettaa pallon boksiin ja ohittaa laukauksellaan vastaan tullen veskarin. Japu varmisti samalla itselleen hattutempun.

Lopussa HPS pääsi vielä kertaalleen lähelle maalintekoa, kun kaukoveto oli yllättää Lepan. Tämä kuitenkin nyrkkeili pallon maalin ylitse. Myös Japu meinasi kasvattaa maalitiliään vielä yhdellä osumalla, mutta Tonin erinomaisen kaaripallon jälkeen boksista lähtenyt nosto leijaili kuitenkin aavistuksen ohi takakulman. Loppulukemiksi kirjattiin siis tapahtumarikkaiden vaiheiden jälkeen 6-1.

Säätila teki kamppailusta lopulta melko haastavan, mutta yhtä kaikki, paremmasta osapuolesta ei jäänyt tällä kertaa epäselvyyttä. Atletico taisteli erinomaisesti ja halusi selkeästi enemmän täyttä pistepottia. Se näkyi jo pelkästään keskialueen pallontaistelutilanteissa sekä yleisessä liikkeessä. Japu oli jälleen kerran täysin pitelemätön hyökkäyksessä, mutta iso kiitos kuuluu myös keskialueella hyvin peliä rakentaneelle nelikolle. Erityisesti Nani ja Jasu käynnistelivät lisäksi useita vaarallisia vastahyökkäyksiä ja pystyivät toisaalta myös pitämään palloa. HPS yritti jatkuvasti rakentaa peliään Atletico-toppareiden eteen ja luoda siitä vaaratilanteita, mutta keskikentän pohjapelaajien ja toppareiden yhteistyö toimi tänään erinomaisesti. Oikeastaan koko puolustus pelasi lopulta melko virheettömän ottelun.

Hyvistä peliesityksistä huolimatta päivän tärkein asia oli kuitenkin se, että pelinhallinta ja maalitilanteiden luonti realisoituivat myös maaleina ja sitä kautta täytenä pistepottina. Ero viivan yläpuolella olevaan RiRaan kaventui jälleen kahteen pisteeseen ja takaa siis erittäin otolliset asetelmat ensi viikon HIK-tuplaotteluihin. Seuraavan kerran pelataan rästiottelun merkeissä jo tulevana tiistaina, kun hankolaiset saapuvat Siltamäen nurmelle vieraaksi klo 17.45 alkaen!

Tähtipelaajapisteet

Jani Putkonen: Silkkaa dominointia ja kolme hienoa maalia.
Jani Hannula: Keskikentän maestro, joka sopii rooliin kuin rooliin. Erinomainen peli Nanilta.
Jaakko Peltonen: Timon poissaolo ei näkynyt alkuunkaan, sillä Jasu otti isoa roolia keskialueella ja raastoi palloja omille. Tuloksena myös hieno maali.