Kolmonen: Akilles – Atletico Malmi 2-6 (1-1)

Maalit

1-0 Akilles 14′
1-1 Juho Launonen (Jaakko Peltonen) 32′
1-2 Jani Putkonen (Niko Ruokolainen) 49′
1-3 Jani Putkonen (Joonas Peltonen) 60′
1-4 Jani Putkonen (Niko Ruokolainen) 73′
1-5 Antti Nurkka rp. 76′
2-5 Akilles 81′
2-6 Antti Nurkka 85′

Avaus (4-4-2)

Lauri Nurmi (MV)
Jussi Kaivola
Mikko Kouri
Juho Launonen 46’ Joonas Peltonen
Toni Valido 79’ Olli Harmainen
Timo Kinnunen (C)
Jaakko Peltonen
Ville Ruuska
Niko Ruokolainen 76’ Santeri Kunttu
Antti Nurkka
Jani Putkonen

Muut vaihtopelaajat

Niko Lempinen (MV)
Janne Hampaala

Raportti

Edellisviikkoinen esitys AC Vantaata vastaan toi mukanaan valitettavasti vain yhden pisteen, mutta antoi samalla osviittaa siitä, että parempaankin olisi saumoja. Seuraavana vastaan asettui porvoolainen Akilles, joka oli kevätkierroksella vienyt keskinäisen ottelun ehkä harmittavankin selvällä marginaalilla, vaikka joukkueiden tasoero olikin ollut tuossa kamppailussa melko minimaalinen. Porvoolaisryhmä onnistui kuitenkin rokottamaan harmittavan hyvällä prosentilla Atleettien puolustuspään virheistä.

Kokoonpano illan kamppailuun oli sillä tapaa mielenkiintoinen, että Kutosen Akatemiasta oli toistamiseen lainattu Jussi Kaivola, joka edellispelin tapaan aloitti puolustuksen vasemmalla laidalla. Maalissa pelasi puolestaan yhtä lailla enemmän Kutosen pelejä tililleen hankkinut Porvoon oma poika, Lauri ”Nupe” Nurmi, joka jätti Lepa Lempisen ensimmäistä kertaa penkille tällä kaudella. Edellisottelussa loistanut Rudi Ruuska oli myös nostettu keskikentän laidalle laitapuolustajakollegansa, Niko Ruokolaisen tapaan. Kärjessä aloitti tällä kertaa hieman yllättävämpi kaksikko, Japu Putkonen – Andy Nurkka. Penkiltä löytyi myös viime syksyn loukkaantumisen jälkeen paluuta penkille tekevä Janne “Leego” Hampaala.

Ottelu Hamarin huippukuntoiselle nurmella käynnistyi varsin tasaisena. Molemmat joukkueet olivat kohtalaisen hyvällä jalalla liikkeellä, mutta Atletico hallitsi heti alusta saakka peliä hienokseltaan. Kotijoukkue Akilles puolestaan tuli kyllä kovaa kiinni, mutta sortui omassa pelinrakentelussaan useisiin harhasyöttöihin. Mitään selkeitä maalitilanteita ei kuitenkaan kummassakaan päässä nähty pois lukien Atleettien saalistama muutama kulmapotku.

Niinpä ensimmäinen maali tuli todella puskista, kun pelikellossa oli noin 15 minuuttia pelattuna. Maalilla aloittanut Nupe sai syötön alaspäin, mutta hätäili hieman ja vasurilla vasemman tolpan kohdalta lähtenyt purku ei ottanut ilmaa alleen, vaan pallo lensi hädintuskin rankkarialueen ulkopuolelle. Akilles-pelaaja kiitti hyvästä tarjoilusta ja paukutti suoraan vastapalloon ilman, että Nupe ehti enää laukauksen väliin. Malmilaispelaajiston seisoessa paikallaan hölmistyneenä, oli kotijoukkue yhtäkkiä 1-0-johdossa.

Peli kuitenkin jatkui ja takaiskumaali lisäsi Atleettien innostusta entisestään. Noin 20 minuutilla Jasu Peltonen paukauttikin 25 metristä matalan laukauksen aivan keskelle vasenta tolppaa ja noin pari minuuttia myöhemmin Andyn kierteinen kaukolaukaus oli puolestaan yllättää veskarin. Hän kuitenkin sai näppinsä väliin ja torju laukauksen sivurajaksi. Myös viime ottelun ykköstähti, Rudi oli lähellä maalintekoa 24. minuutilla: Timo Kinnunen pelasi pallon laitaan Japulle, joka eteni aivan päätyyn saakka ja antoi matalan keskityksen etutolppaa kohden juosseelle Rudille. Hän kuitenkin sotkeutui jalkoihinsa ja suti pallon metrin ohi maalista.

Kauaa tasoitusta ei tarvinnut silti odotella, vaan avauksessa toisen perättäisen pelinsä aloittanut Juho Launonen pääsi viimeistelemään Atletico-historiansa ensimmäisen maalin kulmatilanteesta. Jasun vasemmalta lähtenyt tarkka kulmuri tuli etualueelle, johon Juho ennätti ensimmäisenä ja puski pallon vasempaan kulmaan. Näin lukemat olivat tasan ja Atletico viimeistellyt ensimmäisen kulmamaalinsa tällä kaudella!

Akilleksellakin oli toki paikkansa, mutta kovin harvakseltaan. Yksi niistä nähtiin 38. minuutilla, kun keskikentällä tapahtui kriittinen pallonmenetys. Akilles käänsi tämän nopeaksi vastahyökkäykseksi, jonka seurauksena pallo pelattiin vasenta laitaa ylöspäin juosseelle laiturille. Hän ajoi sisään kohti Nupea ja laukoi myös vaarallisesti. Nupe torjui vedon vaivoin, mutta sai kuitenkin kontaktin palloon. Vastustajan hyökkääjä kävi silti sutimassa sen Nupen käsistä verkon perukoille. Tuomari ei nähnyt tilanteessa rikettä, mutta puhalsi sen sijaan paitsion.

Toisessa päässäkin nähtiin kohtalaisen epävarmaa maalivahtityöskentelyä, kun puolikentästä lähtenyt purkupallo oli pompata Akilles-molarin yli. Hidas nurmi pelasti kuitenkin kotijoukkueen takaiskulta. Aivan ensimmäisen puoliajan loppuun Andy oli vielä viedä Atleetit johtoon, kun hänet pelattiin näyttävästi yksin läpi. Veskari tuli vauhdilla vastaan ja Andy yritti sankari-zippiä, mutta pallo leijaili kuitenkin hieman maalin yli. Viimeisellä minuutilla Toni Valido laukoi vielä pienestä kulmasta tolppaan Japun näppärän vaparikuvion jälkeen.

Niinpä tauolle mentiin lopulta tasaisissa 1-1-lukemissa, vaikka ensimmäinen puoliaika olikin ollut hienokseltaan Atleticon hallintaa. Kopissa vallitsi kuitenkin todella optimistinen tunnelma, sillä Akilles oli osoittautunut selvästi odotettua heikommaksi ja Atletico toisaalta pelannut varsin mallikkaan ensimmäisen jakson.

Toinen puoliaika jatkui vielä edellistä parempana. Jone Peltonen tuli sisään tasoitusmaalin viimeistelleen Juhon tilalle, mutta muuten jatkettiin samalla reseptillä. Se myös näytti kannattavan, sillä vain neljä minuuttia tuomarin vihellyksen jälkeen oli pallo jo toistamiseen porvoolaismaalissa. Tilanne käynnistyi omalta rankkarialueelta, jossa Jone blokkasi vastustajan laukauksen ja käynnisti nopean hyökkäyksen, kun kotijoukkue vaati vielä rankkaria pallon hipaistua Jonen käteen (käsi oli ns. luonnollisessa asennossa ja kropassa kiinni). Jone pelasi pallon nopeasti vasemmalla laidalla olleelle Andylle, joka sai sen liukuen jatkettua vierelle nousseelle Nikolle. Tämä näki Japun leikkaavan diagonaalisesti laidalle ja jatkoi pelivälineen eteenpäin. Japu sain myös pallon ja pääsi nokitusten maalivahdin kanssa, minkä jälkeen lapikkaasta lähti tarkka sijoitus molarin jalkojen välistä sisään. Lukemat siis 1-2.

Kolmas ja ratkaiseva maali tuli myös vastahyökkäyksestä. Akilles sai kulmapotkun noin 60. minuutilla, Jone blokkasi pallon lentoradan ja lähetti sen saman tien korkeana keskialueelle. Japu ehti tilanteeseen ensimmäisenä, harhautti puolustajan ja pisti pallon längeistä, jonka jälkeen ajoi vauhdikkaasti maalille. Veskari oli vastassa ja tällä kertaa Japu nosti pallon tämän ylitse varmistaen jo kahden maalin johdon. Paria minuuttia myöhemmin sama kaveri meinasi viimeistellä hattutempun, mutta pallonriistosta seurannut yksin läpi -tilanne päättyi tällä kertaa ilman mitään järkevää ratkaisua heikkoon syöttöön.

Peli pysyi kokonaisuudessaan täysin Atleticon hallussa ja tilanteita sateli hyvään tahtiin. Akilles pyrki kaventamaan tasoeroa tekemillään vaihdoilla, mutta jostain syystä jalat loppuivat ilmeisesti kesken. Peli näytti parhaimmillaan juuri siltä, johon malmilaisryhmä oli viime kaudella tottunut: hallintaa ja dominointia, jossa tasoerosta ei ollut epäilystäkään.

Kolmas maali vaikutti jo kaikin puolin ratkaisevalta, mutta lisää oli luvassa. 73. minuutilla Japu sai viimein hatullisensa kasaan, kun erinomaisesti vasemmalla laidalla pelannut Niko huomasi Japun nousun ja laittoi pallon linjan yli, jonka jälkeen jälkimmäinen oli taas veskarin kanssa nokitusten. Tällä kertaa sijoitus lähti veskarin vasemmalta puolelta ja upposi myös sisään varmistaen jo Atleticon illan neljännen maalin.

Sama parivaljakko oli asialla vain kahta minuuttia myöhemmin, kun Niko pelasi Japun jälleen läpi. Puolustus oli kuitenkin paremmin hereillä ja ehti peittelemään pienestä kulmasta sisään ajaneen Japun laukaisutilaa. Samalla pakki pelasi kuitenkin sääntöjenvastaisin ottein ja syyllistyi estämiseen aivan rankkarialueen rajalla. Pallo siitä pilkulle ja Andy laukomaan. Veto upposi lopulta maalin oikeaan laitaan ilman, että veskarilla oli juuri mahdollisuuksia torjuntaan. Lukemat olivat jo 1-5 ja se myös käynnisti viimeisen vaihtoruletin. Toni ja Niko vaihdettiin pois ja kentälle tulivat parin minuutin sisään sekä Opa Harmainen että Santeri Kunttu. Opa oli myös todella lähellä maalata miltei ensimmäisellä kosketuksellaan. Kova laukaus boksin oikeasta kulmasta päätyi kuitenkin aavistuksen vasemmalta ohi.

Akilles sai loppuun vielä pientä lohdutusta, kun keskialueen vapari painui Nupen estelyistä huolimatta isokokoisen hyökkääjäpelaajan pään kautta turhan helposti sisään. Andy kuitenkin kaunisteli vielä lukemia toistamiseen keskialueen pallonriiston, pienten harhauttelujen ja vasemman tolpan kautta tapahtuneen sijoituksen jälkeen. Lukemat lopulta 2-6.

Atletico otti siis kauden toisen voittonsa kerrassaan hienon esityksen jälkeen. Kotijoukkue oli tänään täysin vastaantulija ja parhaimmassa tapauksessa lukemat olisivat voineet olla isommatkin. Atleticon peli toimi mainiosti ja varsinkin vastahyökkäykset olivat alati vaarallisia. Puolustuksessa oli paikoin pientä epävarmuutta, mutta varsinkin keskikentän keskusta ja laidat toimivat todella hyvin. Lisäksi hyökkäyksessä Japu-Andy-kaksikko oli täysin pitelemätön. Maalilukema ilahdutti myös suuresti, sillä edelliset kaksi peliä huomioiden malmilaisryhmä on iskenyt nyt yhtä paljon maaleja kuin koko alkukaudella yhteensä. Tämä lupaa vain ja ainoastaan hyvää ajatellen seuraavaa ottelua ja vastaan tulevaa HDS/Mondialia, joka majailee sarjataulukossa kolme pistettä Atleticon perässä. Siitä vielä voitto ja putoamisviivaan on eroa ainoastaan yksi piste, jolloin asetelmat loppukautta ajatellen ovat enemmän kuin herkulliset.

Tähtipelaajapisteet

Jani Putkonen: Tällaista Japua on kaivattu. Kolmen maalin lisäksi piti vastustajia pilkkanaan samaan tapaan kuin viime kauden Nelosessa.
Mikko Kouri: Jälleen tähtipisteiden arvoinen suoritus puolustuksessa. Enpä olisi alkukaudesta uskonut, mutta Koopasta kuoriutuu vielä joukkueen peräpään ehdoton lukko.
Antti Nurkka: Vahvaa peliä hyökkäyspäässä, mistä seurauksena myös kaksi maalia.