Gnistan/2 – Atletico Malmi 1-2 (0-1)

Edellisviikkoisen MaKu-tasapelin jälkeen lähdettiin taas hakemaan paluuta voittokantaan. Vastaan asettui edellisen Nelosen-kauden nousukamppailusta tuttu Gnistan/2 ja panoksena oli, ei enempää tai vähempää kuin sarjan kärkipaikka. Aurinko paistoi, tekonurmi hohti vihreänä ja perjantai-ilta oli muutenkin kauniin aurinkoinen. Miltei kaikki oli siis kunnossa eräänlaista koppiongelmaa lukuun ottamatta. Gnistanin kaverit olivat nimittäin ovelina miehinä päättäneet jättää meidät kopitta ja varata sen ainoan vapaan tilan omaan käyttöönsä koko ottelun ajaksi. Onneksi saimme kuitenkin oman aktiivisuutemme ansiosta lainattua lasitettua kahvila-tilaa, josta löytyi muutama tuoli ja kahvilapöytä koppitarpeiksi…

Emme antaneet tämän kuitenkaan masentaa, sillä kokoonpano näytti jälleen kerran kilpailukykyiseltä ja ottelu muutenkin voitettavalta. Avaus pysyi melko lailla samana viime viikkoon nähden, ja ainut merkittävä poissaolo oli edellisotteluissa edukseen esiintyneen Panu Paajasen puuttuminen takalinjoilta. Sen sijaan Antti ”Sintti” Säynätkari teki ensiesiintymisensä tällä kaudella ja ansaitusti heti avauskokoonpanossa. Miltei päivälleen tasan neljä vuotta sitten samaisella baanalla sattunut polvivamma oli kummitellut miltei koko viime kauden ajan ja nytkin jo talvella muutamaan otteeseen, mutta kaveri oli kuitenkin taas pelikuntoinen ja valmiina tekemään Nelosen-debyyttinsä Atleettien riveissä. Muita poissaolijoita olivat puolustuspään Vesa Viita ja Mika Mäkelä sekä hyökkäyksestä puuttunut lentävä hollantilaisemme Casper Brouwer.

Avaus (4-4-2):

Erkki Hyttinen (MV);
Niko Ruokolainen, Antti Säynätkari, Juha-Matti Leinonen (> Joonas Peltonen 46′), Ville Ruuska (C, > Pauli Saastamoinen 64′);
Jani Putkonen (v), Jonatan Wasenius (v), Jaakko Peltonen (v, > Timo Kinnunen 39′), Jani Hannula;
Jani Lehti (v, > Riku Seppänen 64′), Santeri Kunttu (> Ville Suhonen 84′ (v))

(Vaihdossa: Joonas Peltonen, Pauli Saastamoinen, Riku Seppänen, Timo Kinnunen ja Ville Suhonen)

Ottelu alkoi Atleettien osalta vauhdikkaasti, sillä ensimmäiset viisi minuuttia olivat melko täydellistä painostusta ja hallintaa. Iso kenttä ja nopea alusta sopivat vierasjoukkueelle täydellisesti, vaikkei Gnistanillakaan näyttänyt olevan vaikeuksia pallon saadessaan. Ensimmäiset maalipaikat nähtiin jo heti ensi minuuteilla, mutta kauaa ei tarvinnut avausmaaliakaan odotella. Atletico Malmi sai sivuvaparin vasemmalta noin 30 metristä. Pallon taakse asettui kauden alla joukkueeseen hankittu Jonatan ”Jokke” Wasenius, joka laittoi kovan ja kierteisen pallon luukulle. Pallo pomppi maalinedustalla, mutta kukaan ei lopulta saanut siihen osumaa, ja keskitykseksi mitä luultavimmin tarkoitettu laukaus pomppi lopulta takanurkkaan.

Ottelu sai siis todellisen salamastartin, joka kuitenkin näytti koituvan Atleticon kohtaloksi. Maalin jälkeen peli nimittäin heikkeni merkittävästi, eikä perussyötötkään jostain syystä onnistunut. Prässipeli oli täydellisesti jäissä ja Gnistan alkoi painaa entistä kovemmin päälle. He olivat valinneet aivan selkeästi taktiikakseen sen, että rikkoisivat mahdollisimman ahkerasti peliämme kaikin mahdollisin keinoin. Valitettavasti tuomari ei ollut tällä kertaa alkuunkaan ajan tasalla, vaan vihelsi todella löysästi rikkeistä. Atleettien liike ja taitopelaaminen katkesi siis paikoin vastustajan koviin otteisiin, ja toisaalta taas tuomarin linjattomuus paistoi siitä, että vastaavilla taklauksilla ja astetta rajummalla pelillä takaisin vastanneet vierailijat keräsivät puolestaan kortteja huomattavasti kevyemmistä rikkeistä. Keskittyminen meni siis enemmän tai vähemmän tuomarille mussuttamiseen, ikävä kyllä molemmin puolin.

Pelikentällä tilanteet jäivät vähiin ja oikeastaan maalinjälkeiset seuraavat 20 minuuttia olivat taatusti Atleticolta kauden huonointa peliä. Erkki ”Eki” Hyttinen napsi muutamia kesoja kiinni ja myös tuuria oli matkassa, sillä omat hölmöilymme eivät kuitenkaan kostautuneet. 35. minuutilla Jokke palautti pallon alaspäin Ekille, joka erehdyksissään koppasi sen käteen. Gnistan sai siitä epäsuoran vaparin, joka onneksemme kilpistyi kuitenkin sivuverkon kautta maalin ohitse. Muutamaa minuuttia myöhemmin Kipinän kärki ennätti palloon ennen Ekiä, mutta ohituksen jälkeen pakit kuitenkin ennättivät siivoamaan tilanteen.

39. minuutin kohdalla nähtiin myös erittäin ikävä tapaus ja osoitus tuomarin piittaamattomuudesta. Jaakko ”Jasu” Peltosta ajeltiin surutta sukille, eikä tuomari edes viheltänyt tilanteesta vaparia. Sitten kun omat jätkämme yrittivät riistää pallon takaisin, vihellettiin siitä kyllä saman tien rike. Jasun jalkavamma osoittautui niinkin pahaksi, että hänet jouduttiin vaihtamaan jo saman tien kentältä ulos. Sisään asteli joukkueen kapteeni, Timo Kinnunen, joka pikkuhiljaa on kuntoutumassa alkukauden ikävistä vammoistaan. Vaihdon toivottiin myös selkeyttävän keskikenttäpeliä, vaikka vaikutukset jäivätkin ensimmäisellä jaksolla vielä vähiin.

Jos ensimmäinen puoliaika oli ollut tuota maalia lukuun ottamatta kauttaaltaan synkkä, oli toinen jakso edes hitusen verran parempi. Alku oli jälleen melkoista säheltämistä ja täynnä epäonnistuneita suorituksia, mutta pikkuhiljaa peli lähti edes aavistuksen verran paremmin käyntiin. Malmilaisryhmä alkoi saada astetta kontrolloidumpia hyökkäyksiä, mutta usein se viimein ratkaisu jäi vaisuksi. 55. minuutin kohdalla alkukauden hahmo, Jani ”Japu” Putkonen pääsi ensiksi keskittämään vaarallisesti, mutta Gnistan-pelurit hoitivat sen kulmaksi. Siitä seurasi kuitenkin toinen vaarallinen tilanne, kun Timo leijaili omiin korkeuksiinsa ja sai osumankin palloon. Sekin suuntautui kuitenkin maalin ohitse. Noin kymmenen minuuttia myöhemmin Japu oli jälleen vauhdissa vasemmalla laidallaan. Tällä kertaa keskitys löysi takatolpalta Jani ”Nani” Hannulan, jonka kurotus ei kuitenkaan riittänyt viimeistelyyn.

Mitä pidemmälle ottelu eteni, sitä todennäköisemmältä ratkaisumaali alkoi vaikuttaa tasoituksen sijaan. Ensiksi 73. minuutilla Japu ja Santeri Kunttu pelasivat mainiosti seinäsyötöillä vetopaikan, jonka tielle vastustajaveskari onnistui kuitenkin kurottautumaan. Minuuttia myöhemmin vaihdosta oikean pakin tontille sisään tullut Pauli ”Pale” Saastamoinen keskitti erinomaisesti vasemmalle laidalle. Sieltä ylös noussut Niko Ruokolainen otti pallon haltuun ja laukoi pienestä kulmasta. Maalivahti ehti pallon eteen, mutta ei kuitenkaan saanut sitä liimattua, vaan tiputti sen näätänä paikalle ehtineen Nanin eteen. Jani kiitti tilaisuudesta ja viimeisteli ratkaisevantuntuisesti 2-0-johtomaalin.

Paikkoja olisi ollut vielä kolmanteenkin häkkiin, varsinkin kuin Gnistan alkoi selkeästi väsyä ja liike kadota sitä myöten. Atletico eteni mainiosti molemmilta laidoin ja hoiteli puolustuspään tilanteet huomattavasti varmemmin kuin ensimmäisellä jaksolla. Lisää maaleja ei kuitenkaan nähty enää ogelilaispäässä hyvistä yrityksistä huolimatta. Sen sijaan Gnistan/2 onnistui kaunistelemaan vielä lukemia lisäajan kolmannella minuutilla, kun tänään sinisissä pelanneen Atleticon puolustus lepsuili ja Gnisun kapteeni, vanha sotaratsu Tommi Kaartinen pääsi sijoittamaan toisesta aallosta vastiksen yläkulmaan.

Viimeinen maali oli kuitenkin enää sivuseikka, sillä Atletico oli huonollakin peliesityksellä tänään selkeähkö voittaja. Gnistan ei missään nimessä pelannut huonosti, vaikka heidän sädekehäänsä himmentää jossain määrin ne melko rumatkin otteet ja toisaalta samanlainen mussutus tuomarille vähemmän aiheesta. Oma pelimme parani loppua kohden, mutta siihen ei toisaalta kamalasti vaadittu, kun alku oli itsessään jo niin kamalaa katsottavaa. Puolustuspää pelasi melko varmasti, mutta sen sijaan hyökkäys- ja prässipelissä oli ihan perussyöttöjen ja pelinrakentelun ohessa selkeästi eniten tehtävää. Timon vaihto toi ehkä pienimuotoista lisärauhallisuutta ja laidatkin olivat Japun ja Nanin johdolla jälleen hyvin pelissä mukana, mutta siitäkin huolimatta lukemat jäivät näin pieniksi ja yleiskuva ottelusta melko kehnoksi. Toisaalta kaksi maalia riitti tänään voittoon ja kolmeen pisteeseen. Sitä myötä saavutimme myös lohkon kärkipaikan neljän pelatun ottelukierroksen jälkeen. Sen myös aiomme säilyttää ensi viikolla, kun seuraavaksi vastaan asettuu myös aiemmilta kausilta tuttu PPJ. Ottelu pelataan kotikentällämme, Tapanilan tekonurmella, perjantaina 27.5. klo 19.30 alkaen.

Ottelun tähtipelaajapisteet:
3  –  Antti Säynätkari: Kertakaikkisen upea paluu puolustuslinjaan. Erittäin varmaa peruspeliä ja uskallusta myös rohkeampiin ratkaisuihin.
2  –  Jani Putkonen: Vaikka Japu jäikin tänään pisteittä, järjesteli hän taas kerran useita mainioita maalipaikkoja ja voitti kaksinkamppailuja erinomaisella prosentilla.
1  –  Timo Kinnunen: Aavistuksen puolikuntoisenakin erinomainen lisä keskikentälle. Toinen puoliaika oli aivan erilaista peliä kuin ensimmäinen, pitkälti Timonkin ansiosta.