Atletico Malmi – MaKu/Baltika 2-2 (2-1)

Kahden hiekalla rouhitun voiton ja pitkän odotuksen jälkeen vuorossa oli viimein sarjakauden ensimmäinen matsi tekonurmella. Olosuhteiden kohentuessa kuitenkin myös vastus koveni jälleen pykälällä, kun vieraaksi Mosan muoville saapui niin ikään Kolmosesta pudonnut Marmiksen Kuulan edustusjoukkue, joka nykyään ilmeisesti vahvan venäläisväritteisyyden myötä kulkee nimellä MaKu/Baltika. Ennakkoon arvioiden MaKua on pidetty (Atleticon ohella toki) yhtenä lohkon kovimmista voittajasuosikeista, ja kun vielä pre-seasonilta alla oli raitapaidoille kärsitty nöyryyttävä tappio niin ainakaan motivaation puutteessa otteluun ei tarvinnut lähteä!

Kokoonpano ei ihmeemmin muuttunut kauden aiemmista peleistä. Muutama jätkä oli sairastellut ja Timoa vaivasi vanha selkävamma, minkä vuoksi kippari olikin penkillä lähinnä hätävarana. Lisäksi mukana oli kaksi debytanttia, Ville Suhonen ja “lentävä hollantilainen” Casper Brouwer.

Avaus (4-4-2):

Erkki Hyttinen (MV);
Niko Ruokolainen (> Pauli Saastamoinen 66′), Panu Paajanen, Juha-Matti Leinonen, Ville Ruuska (C);
Jani Putkonen (v), Jonatan Wasenius, Jaakko Peltonen, Jani Hannula (> Ville Suhonen 63);
Jani Lehti (v, > Casper Brouwer 46′), Santeri Kunttu (> Timo Kinnunen 73′)

(Vaihdossa: Casper Brouwer, Joonas Peltonen, Niko Lempinen, Pauli Saastamoinen, Timo Kinnunen ja Ville Suhonen)

Ilman vaihtomiehiä paikalle saapunut MaKu aloitti ottelun hieman terävämmin. Eki joutui venymään alanurkkaan jo kolmen minuutin pelin jälkeen, ja kapteeninnauhaa kantanut Rudi blokkasi vedon lähes tyhjän maalin edestä muutamaa minuuttia myöhemmin. Kesken kaiken valokeilaan nousi kuin tyhjästä melkoisena taikurina tunnettu Jani Putkonen. Voitettuaan kakkospallon laidallaan Japu ohitti useamman vastustajan, leikkasi robbenmaisesti sisään ja laukoi heikommalla oikeallaan pallon matalana etukulmaan: 1-0.

Ja tuskin minuuttia ehti kellossa vierähtää kun pahanteossa oli hyökkäysvaunu Kunttu. Myös Cunt vei kakkospallon ansiokkaasti ja maalille ajon jälkeen rouhi paluupallon vielä maastakin viivan yli. Erotuomari kuitenkin näki tilanteessa rikkeen eikä maalia hyväksytty. Alkulämmöissä pirteästi pyrähdellyt Nani pääsi myös lähelle Jasun ja Kuulan mainiosta esityöstä, mutta pienestä kulmasta lähtenyt veto jäi sivuverkkoon.

Eki venyi jälleen mainioon torjuntaan 1v1-tilanteessa, ja hetikohta Nani puski toisessa päässä etunurkalta ohi. “Runsaslukuisen” kotiyleisön riemuksi pallo kuitenkin löytyi seuraavasta tilanteesta jälleen vieraiden verkosta. Panu riisti pallon vastustajalta ja pani helmeilevällä läpisyötön Japun vauhtiin. “Rutkosella” oli karkuun kipitellessään aikaa vaikka vihellellä Porilaisten marssi takaperin ja viimeistely tapahtui jälleen oikealla jalalla alanurkkaan ohi voimattoman veskari. 2-0-johto alkoi jo kuulostaa varsin hyvältä!

Hiljakseltaan Atleeteille siirtyneen hallinnan keskeltä MaKu pääsi kuin varkain kaventamaan 34. minuutilla. Pelätty maalitykki Andrei Berngardt ehti pistosyöttöön boksissa ennen puolustajia ja sijoitti matalan kudin etunurkkaan. Maalin jälkeen kusipaitojen peli levisi jotenkin käsittämättömästi, mutta ennen taukoa ei paria puolittaista tilanteenpoikasta juuri kummempia tapahtunut.

Heti toisen jakson alkuun tauolla vaihdosta tullut Casper pääsi yllättävän kimmokkeen avustamana lähes irti MaKun puolustukselta, mutta jostain ilmestyi viime hetkellä jalka vedon tielle. MaKun ensimmäisellä jaksolla alkanut painostus jatkui ja Eki joutui jälleen hommiin torjumalla mainiosti vapaasta paikasta lähteneen yrityksen. Tovia myöhemmin kääntö kulmapotkuun päätyrajalta päätyi Ekin sivuverkkoon.

Kellossa oli tasan tunti, kun Atletico loi MaKun maalille todellisen mylläkän. Ensin maalivahti venyi torjumaan Jasun volleyn Casperin keskityksestä, ja riparista Nani keskitti Kuntulle, jonka pusku kolahti ylärimaan. Muutoin peli oli edelleen mustavalkoisten hallussa ja Atleettien osalta melkoista puolustustaistelua. Tasoitus 2-2:een syntyi silti täysin yllättäen 68. minuutilla, kun MaKun Andy Berngardt pamautti kovan ja matalan vaparin jostain neljästäkympistä ja pallo livahti jotenkin Ekin käsien kautta verkkoon.

Viimeisen vartin aikana tilanteita putoili lähes vuorotahtiin. Japun kadonneen hatun metsästys jatkui kahdella vedolla minuutin sisään, ensimmäinen vaparista, mutta sihti ei kummassakaan osunut kehikon sisälle. MaKun johtomaali kävi lähellä, kun luvattoman helposti boksiin päässyt hyökkääjä chippasi pienestä kulmasta pallon ohi Ekistä – ylärimaan. Toisessa päässä Jokke pääsi täräyttämään suoraan poikkisyötöstä, mutta veskari onnistui venymään tielle.

MaKun pelaajat vaativat äänekkäästi rankkaria Panun taklattua boksiin karannutta hyökkääjää takaapäin. Kauempaa taklaus näytti osuvan palloon, mutta ilmeisesti näin ei ollut. Tänään ei palloa kuitenkaan viety pilkulle (Japuakin rikottiin 16-alueella toisen jakson alussa kertaalleen), vaan peli jatkui normaalisti. 88. minuutilla vieraat pääsivät jo suurin piirtein niin lähelle kuin voi päästä, kuitenkaan tekemättä maalia. Pusku noin metrin päästä Atleticon tyhjästä maalista otti kimmokkeen matkalla ja pakkikalusto ehti siivoamaan pallon vielä aivan maaliviivalta. Pelin viimeiseksi tilanteeksi jäi Timon niukasti yli mennyt kaukolaukaus, ja näin Mosassa tasattiin pisteet lukemin 2-2.

Matsi alkoi hyvin kahden maalin johtoasemalla, mutta joku pöpö peliin iski melko pian toisen maalin jälkeen. Rahkeita huomattavasti parempaankin esitykseen olisi varmasti ollut, mutta tänään ei koneesta kuitenkaan saatu kaikkea irti. Joka tapauksessa kolmen kierroksen jälkeen Atleettien tappiosarake näyttää yhä nollaa ja sijoituskin on tukevasti lohkon keulilla.

Ottelun tähtipelaajapisteet:
3  –  Jani Putkonen: Savelan pyörremyrsky on hurjassa tikissä, tänään 2 maalia.
2  –  Panu Paajanen: Väkevän puolustuspelaamisen ohella komea alustus 2-0-maaliin.
1  –  Jani Hannula: Kovaa tsemppiä, veti itsensä rehdisti piippuun.