Herrasmiehet – Atletico Malmi 1-3 (1-2)

Atletico Malmin hiekkapelit saivat jatkoa heti avausottelua seuranneella viikolla ja vain päivä vapun jälkeen. Oudoksi tilanteen teki myös se, että ottelu pelattiin Tapulin hiekalla ja jotenkin henkisesti omalla kotikentällämme, vaikka lähdimme otteluun papereiden mukaan vierailijana. Vastaan asettui nimittäin puistolalaiseksi tunnustautuva Herrasmiehet, joka oli tuttu jo edelliseltä Nelosen kaudeltamme. Vähemmän herrasmiesmäisistä peliesityksistään tunnettu ex-PuiU-ryhmittymä oli tosin vahvistunut malmilaisittain mielenkiintoisella maalivahdilla, kun mm. Atletico Malmin veräjänvartijana ja parin vuoden takaisena päävalmentajana toiminut, mutta sittemmin Kehä 3:n ulkopuolelle muuttanut Sami ”Sinkki” Kahi puki ylleen tutun Malmin Ponnistajat -kollarin, tosin tällä kertaa Herrasmiesten maalinsuulla. Omalta osaltamme otteluun lähtenyt kokoonpano oli jälleen miltei paras mahdollinen, mikäli unohtaa pitkäaikaispoissaolijat sekä hieman pienemmistä vammoista kärsineet Timo Kinnusen ja Antti ”Sintti” Säynätkarin.

Avaus (4-4-2):

Erkki Hyttinen (MV);
Niko Ruokolainen (> Vesa Viita 46′), Juha-Matti Leinonen (> Mika Mäkelä 84′), Panu Paajanen, Ville Ruuska (C, > Pauli Saastamoinen 64′) ;
Jani Putkonen, Jaakko Peltonen, Jonatan Wasenius, Jani Hannula (> Joonas Peltonen 78′);
Jani Lehti (> Ilkka Taipale 78′), Santeri Kunttu (> Riku Seppänen 62′)

(vaihdossa Joonas Peltonen, Mika Mäkelä, Pauli Saastamoinen, Riku Seppänen, Vesa Viita ja Ilkka Taipale)

Ottelu Tapulin taatusti tuulisella soralla käynnistyi varsin vauhdikkaasti, sillä heti ensimmäisestä tilanteesta olimme jo saada hyvän maalipaikan. Kärjessä edellisottelussa onnistunut Santeri Kunttu pelattiin mainiosti puolustuslinjan läpi, mutta vastustajamaalilla aloittanut Sinkki hoiti tilanteen. Samanlaiset viritelmät viuhuivat kohti Herrasmiesten maalia, mutta viimeinen terä niistä puuttui poikkeuksetta ensimmäisen kymmenminuuttisen ajan. Atleetti-lauma ei näyttänyt kuitenkaan huolestuvan tästä, sillä pallo pysyi erinomaisesti hallinnassa, ja välillä ilmassa oli ihan selkeää dominointiakin pelivälineen liikkuessa mieheltä toiselle keskialueella.

Ensimmäiset 25 minuuttia pelattiin siis käytännössä vain yhtä maalia, joskin viimeiset syötöt jäivät useimmiten kehnoiksi. Lähimmäksi maalia pääsi Timoa kapteenina tuurannut Ville ”Rubale” Ruuska, jonka oikealta laidalta rajaheiton jälkeen lähtenyt näyttävä yläkulmavolley päättyi lopulta Sinkin huipputorjuntaan 14 minuutin kohdalla. Herrasmiehetkin pääsivät kertaalleen hyvään paikkaan, mutta 21 minuutin kohdalla laukaus viuhui aavistuksen alakulman ohitse.

Ottelun ensimmäiset kaksi maalia nähtiin miltei samalla minuutilla. Ensimmäisenä maalasi kusipaitainen ryhmä Jani Hannulan ja Jaakko Peltosen johdolla. Nani nosti pallon boksiin, jossa Jasun aavistuksen epäonnistunut keskitys liiteli Sinkin käden, yläriman ja takatolpan kautta viivalle ja ilmeisesti myös sen taakse. Tuomari empi hetkisen ratkaisua, mutta tajusi sitten konsultoida päätyrajalla päivystänyttä linjatuomaria, joka vahvisti pallon ylittäneen viivan. Herrasmiehet protestoivat Atleettien juhliessa johtomaalia. Juhlat jäivät kuitenkin kovin ennenaikaisiksi, sillä hyvänolontunne kostautui ja kotijoukkue pääsi tasoittamaan löysähkön puolustustyöskentelyn takia; keskityksen jälkeen toisesta aallosta juossut Herrasmies-peluri pääsi sijoittamaan pallon pilkun kohdalta alanurkkaan ja siirsi pelin siten taas tasoihin noin 29 minuutin kohdalla.

Maalien jälkeen peli aaltoili jälleen erityisesti Atleettien hallitessa. Mainion talvikauden pelannut Jani ”Japu” Putkonen ajoi boksiin, paineli kolmen jätkän lävitse ja sai vielä nostettua pallon Sinkinkin ylitse, mutta vastustajan pakki onnistui pelastamaan tilanteen maaliviivalta kulmaksi. Japu oli pahanteossa myös muutamaa minuuttia myöhemmin, kun hänet kaadettiin boksin vasemmassa laidassa. Siitä seurasi rangaistuspotku, jonka Jani ”Kuula” Lehti ampui varmasti Sinkin oikean käden puolelta alakulmaan. Nämä lukemat jäivät myös taukotilanteeksi Atletico Malmin johtaessa 2-1.

Toinen puoliaika alkoi ehkä hitusen tasaisempana, ja Herrasmiehet saivat selkeästi otetta pelistä. Jasu pääsi laukomaan vaarallisesti 51 minuutin kohdalla, mutta heti seuraavina minuutteina nähtiin muutama todella vaarallinen tilanne omassa päässä. Ensimmäiset 20 minuuttia olivat tietynlaista suvantoaikaa, jolloin Herrasmiehet olisivat paremmalla tuurilla saattaneet jopa tasoittaakin ottelun.

Toisaalta, ei se johtomaali ollut kaukana toisessakaan päässä, sillä esimerkiksi 61 minuutilla Nani pääsi puskemaan oikealta tolpalta Japun vasemmalta lähettämään millintarkkaan kesoon. Valitettavasti ohjaus ei ollut riittävän voimakas, vaan pallo lipui aavistuksen tolpan ohitse. Myös muutamia muita paikkoja nähtiin, mutta maali varjeltui kuitenkin molemmissa päissä.

Ottelun selkeä ratkaisu nähtiin aivan lopussa, kun Atletico Malmi vyörytti vielä koko lopun vaihtopenkkinsäkin kentälle ja vaihtui samalla taktiikkaa 4-5-1-muodostelmaan. Keskikenttä otettiin entistä selkeämmin haltuun ja ratkaisua haettiin pääasiassa laitojen kautta. Herrasmiehet menettivät taktisen muutoksen jälkeen otetta ja tuoreilla jaloilla peliin päässeet Atleetti-vaihtomiehet jaksoivat kirmata pallon perässä.

Myös pelillinen ratkaisu nähtiin aivan lopussa, kun vaihdosta sisään tullut Riku ”Räky Säbörs” Seppänen jatkoi pallon mainiosti oikeaan laitaan Jasulle, joka löi saman tien matalan keskityksen aivan luukulle kahden topparin välistä rynnistäneen Japun juoksulinjalle. Tämä ei myöskään erehtynyt, vaan sijoitti pallon ykkösellä etukulmaan. Tämän maalin jälkeen vastustaja oli viimeistään lyöty, ja loppupeli oli lähinnä kosmeettista palloilua. Molemmilla oli käytännössä paikat vielä yhteen maaliin, mutta loppulukemiksi jäi tuo 3-1.

Mainio voitto siis hieman edellistä paremmalla esityksellä. Pallo liikkui selkeästi paremmin, eikä hiekka alustana enää tuntunut vaikuttavan peliin niinkään merkittävästi. Kaikki pääsivät myös enemmän tai vähemmän omalle tasolleen. Erityisesti täytyy mainita, että vastustajan maalissa pelannut ikinuori Sinkki pelasi loisto-ottelun ja esti omalla panoksellaan varmasti rumemmatkin lukemat. Omalta osaltamme onnistujiin täytyy laskea toppariparina pelanneiden Panu Paajasen ja Juha-Matti ”Daddy” Leinosen vakuuttava yhteistyö, ja varsinkin edellä mainitun erittäin pirteä esitys. Keskikentällä taas Jasu ja MPS:n Kakkoseen nousseesta joukkueesta hankittu Jonatan ”Jokke” Wasenius näyttävät saman tien löytäneen toisensa, sillä sen verran vaivatonta se liike ja syöttely paikoin olivat. Lisäksi laidalla totutusti 90-minuuttisen uurastanut Japu jaksoi höyrytä kusipaitojen näkyvimpänä pelaajana alusta loppuun. Oman panoksensa tarjosi myös koko vaihtoviisikko, joka ei merkittävästi ainakaan huonontanut peliä, vaan toi enemmänkin tuoreita jalkoja ja vähän erilaista pelivariaatiota otteluun.

Tästä on siis hyvä jatkaa ensi viikolla pelattavaan, mutta jo alkukauden ehkä tärkeimpään otteluun MaKu/Baltikaa vastaan. Luvassa on nimittäin tiukka taisto lohkon yhtä ennakkosuosikkia vastaan virallisella kotikentällämme, Tapanilan tekonurmella la 14.5. klo 12.00 alkaen.

Ottelun tähtipelaajapisteet:
3  –  Panu Paajanen: Dominoi puolustusaluetta ja oli erittäin pallovarmalla päällä.
2  –  Jani Putkonen: Loputonta duunia ja ottelun kannalta tärkeä ratkaisumaali.
1  –  Jaakko Peltonen: Jasun merkitystä nyky-Atleticolle ei voi liikaa korostaa. Pyörittää peliä ja taistelee palloja keskikentän ehdottomana ankkurina.