Kolmonen: PKKU/2 – Atletico Malmi 5-0 (4-0)

Keravalla koettiin yksi kauden surullisimmista näytelmistä, kun pahasti vajaamiehinen Atletico kävi ottamassa todellisen turpasaunan PKKU:n kakkosjoukkueelta. Kapeaksi käyneessä puolustuslinjassa nähtiin pääasiassa hyökkääjiä ja vaihdosta sisään juoksi niin päävalmentajaa kuin joukkueenjohtajaakin. PKKU/2 hallitsikin ottelua suvereenisti ja vei pisteet täysin ansaitusti useamman maalin marginaalilla.

Maalit

1-0 Atte Vanhanen 15′
2-0 Kimi Joo Joo Korhonen 18’
3-0 Ajack Aling Deng 29’
4-0 Atte Vanhanen 41’
5-0 Kimi Joo Joo Korhonen 88’

Tilastot

Avaus

Kaapo Sinervo (MV)
Jonne Ketonen
Jose Nissinen 5’ Onni Häyrinen
Antti Johansson
Henry Ruotsalainen
Aleksis Ulander
Alexander Lindström
Kevin Nurmi
Oliver Sahlberg 78’ Janne Vottonen
Aleksis Myllys 57’ Timo Kinnunen
Jesse Ketonen (C)

Muut vaihtopelaajat

Raportti

Lauantaiseen otteluun lähdettiin kaikkea muuta kuin otollisista asemista. Edeltävän NouLa-ottelun haastava pelaajatilanne oli heikentynyt entisestään ja vielä 24h ennen kick-offia kokoonpano kaventui niin ohkaiseksi, että lapulle jouduttiin lopulta raapimaan kaikki vähänkään pelikuntoiset päävalmentaja Timo Kinnusta ja joukkueenjohtaja Janne Vottosta myöten. Vitosen Akatemiassa tällä kaudella esiintyneen kaksikon lisäksi katse kääntyi väkisinkin erityisesti puolustuslinjaan, jossa neljän pelaajan joukosta löytyi oikeastaan vain yksi Ticon vakiokalustoon kuuluva mies, Antti Johansson topparin tontilla. Hänen vierellään aloitti loppukaudeksi Akatemiasta lainattu Jose Nissinen ja laidoilta paremmin laitahyökkääjinä tunnetut Jonne Ketonen ja Henry Ruotsalainen.

Eikä tässä vielä kaikki! Peliä oli takana alle viisi minuuttia, kun Jose Nissinen kurotti rankkarialueen rajalla palloon ja tuli samalla reväyttäneeksi takareitensä. Tico oli näin pakotettu tekemään pelaajavaihdon ennen vaihtopenkillä oltiin ehditty edes ehditty asettautua aloilleen. Valinta kohdistui niin ikään paremmin hyökkääjänä tunnettuun Onni Häyriseen, joka aseteltiin vasemman pakin tontille ja Jonne Ketonen löysi paikkansa tällä kertaa topparin tontilta…

Orastava Tico-hallinta kääntyi loukkaantumisen jälkeen hermostuneisuudeksi ja PKKU/2 nappasi pelin hallinnan täysin. Kotijoukkue onnistui hyödyntämään varsinkin keskikentän keskustan ja toppareiden väliin jääneen tilan sekä lepsuilut puolustuslinjassa käynnistäen maalitalkoot ottelun 15. minuutilla. Pari näppärää syöttöä boksin rajoilla ja yhtäkkiä Atte Vanhanen pistikin jo pallon Kaapo Sinervon ohi Tico-taustatiimin kiroillessa harvinaisen lepsua puolustamista.

Ja lisää seurasi jo heti seuraavasta kunnon tilanteesta, kun paria minuuttia myöhemmin kotijoukkue sai vaparin boksin oikeasta laidasta, sivurajan tuntumasta. Matala, hieman epäonnistuneen oloinen keskitys pomppi parin Tico-pelaajan ja oman miehen kautta Kimi Korhoselle, joka onnistui vielä tökkäämään pallon kantapäällään alanurkkaan. Jälleen sama havainto kuin ensimmäisessäkin maalissa – todella lepsua puolustamista malmilaispäädyssä.

Tico oli yhtäkkiä kahden maalin takaa-ajoasemassa ja peli selvästi sekaisin kuin seinäkello. PKKU hyödynsi tilannetta surutta ja pääsi pariin otteeseen myös vetopaikoille, mutta niin lippu, epäonnistunut viimeistely kuin Sinervon torjuntakin pelasti malmilaiset ennen kuin 29. minuutilla mentiin taas. Keskiuusimaalaiset saivat puolen tunnin merkkipaalun lähestyessä vapaapotkun, tällä kertaa boksin vasemmasta laidasta. Pallo leijasi korkeassa kaaressa takatolpalle, jonne oli Ajack Aling Deng unohtunut aivan liian vapaaksi. Helppo pusku oikeaan kulmaukseen eikä Sinervolla ollut mitään mahdollisuuksia. Niinpä kotijoukkue johti jo 3-0.

Ja kuin kruununa täydellisen paskalle avauspuoliajalla myös neljäs maali syntyi puolustuslinjan haparoidessa ottelun 41. minuutilla. Antti Johansson kääntyi alimpana miehenä suoraan kuolleesta kulmasta tulleen Atte Vanhasen juoksulinjalle, tämäriisti pelivälineen kuin lapselta karkin, purjehti läpiajoon, ohitti vielä vastaan tulleen Sinervonkin ja painoi pelivälineen tyhjiin.

Puoliajan loppupuolella Atleticokin sai muutamia nopeita hyökkäyksiä, joista osa päättyi myös ihan kohtuullisiin keskityspalloihin tai muihin ratkaisuyrityksiin, mutta silti puoliajalle lähdettiin vähintäänkin ansaitussa 4-0-kotijohdossa.

Toiselle jaksolle tultaessa pelattiin lähinnä enää kunniasta ja siitä, että omaan tekemiseen saataisiin taas jonkinlaista tolkkua – siltä osin, kun se illan kokoonpanolla oli ylipäänsä mahdollista. Pikakavennus ei lopulta ollut edes kaukana, kun Tico loi 48. minuutilla siihenastisen ottelun parhaan maalipaikkansa. Armeijasta juuri paria päivää aiemmin kotiutunut Kevin Nurmi tiputti laidaltaan pallon keskustaan ja Henry Ruotsalainen pääsi laukomaan toisesta aallosta kohti takakulmaa. PKKU-pakin selkä oli kuitenkin välissä ja pallo kimposi noin metrin verran ohi kulmapotkuksi. Tämä puolestaan ei tuonut tulosta.

Tico toi myös tuoreita jalkoja sisään, kun Aleksi Myllys vaihtui vajaan tunnin pelin jälkeen päävalmentaja Timo Kinnuseen. Timo parkkeerasi topparin tontille AJ:n pariksi ja toi selkeästi jonkinlaista stabiliteettia alakertaan. Peli tasoittui muutenkin selvästi ensimmäisen jakson PKKU-rassin jäljiltä ja tilanteita nähtiin tasaisemman Kolmosen matsin tapaan molemmissa päissä.

PKKU:n laukaukset olivat ehkä laadullisesti vaarallisempia ja kotijoukkueelle tuomittiin myös ainakin kaksi kappaletta vapareita aivan rankkarialueen läheisyydestä. Sihti oli kuitenkin avausjaksoa heikompaa ja Sinervo muutamista torjunnoistaan päätellen pelipäällä.

Malmilaislasein katseltuna suurin mielenkiinto kohdistui oikeastaan lähinnä siihen, koska Tico suorittaisi viimeisenkin pelaajavaihtonsa ja juoksuttaisi joukkueenjohtaja Janne Vottosen sisään, ensimmäiseen Kolmosen otteluunsa sitten kauden 2017. Tämä hetki koitti 78. minuutilla, jolloin Vottonen parkkeerasi Timon vierelle vasemman pakin tontille.

Peli eteni myös viimeisellä vartilla aaltoillen päästä päähän ja molemmilla oli ottelussa saumansa. PKKU iski vielä kertaalleen pelin 88. minuutilla, kun kotijoukkue sai kulmapotkun ja Vottosen purku etutolpalta suuntautui oman pelaajan sijaan suoraan PKKU-Korhosen jalkaan. Tämä laukoi kakkosellaan pallon boksin vasemmasta kulmauksesta oikeaan nurkkaan ja kaunisteli lukemia entisestään.

Oli Atleticollakin toki paikkansa, ja varsinkin Aleksis Ulander jäi varmasti harmittelemaan omaa tonttiaan ottelun lisäajalla. Jesse Ketonen eteni oikeasta laidasta ja pelasi pallon takaviistoon Ulanderille, jolla oli enää veskari edessään, mutta suoran laukauksen sijaan mies yritti ottaa palloa vielä haltuunsa ja PKKU-veskari ehti hieman louhikkoisen tatsin väliin.

Niinpä loppulukemiksi kirjattiin musertavat 5-0. Ikävä kyllä numerot kuvasivat myös pelitapahtumia täysin eikä Tico voi syyttää tuloksesta ketään muuta kuin itseään. Haastava pelaajatilanne ei paljon armoa antanut, mutta esitys oli kaikkinensa todella surullinen. Kolme päästettyä erikoistilannemaalia, yksi lahjoitettu läpiajo ja vielä viideskin takaisku heikosti puolustetusta, melko vaarattomasta hyökkäyksestä näkyivät todella rajusti. Jos jotain positiivista täytyy ottelusta hakea, niin vierailla pelipaikoilla esiintyneet Atleetit suoriutuivat stunttaustehtävistään tyydyttävällä, osa jopa melko hyvälläkin tasolla eikä ensimmäisen puoliajan läpijuoksu saanut onneksi jatkoa toisella nelivitosella vaan malmilaisnippu piristyi ja paransi tekemistään edes muutamalla pykälällä.

Sanomattakin on selvää, että Ticon kopissa vallitsi pelin jälkeen aika maansa myynyt tunnelma, mutta siitä oltiin yhtä mieltä, ettei vastaavanlainen farssi voi enää toistua. Tämä näkyi kuulopuheiden mukaan jo heti peliä seuraavissa harjoituksissa, josta lähdettiin rakentamaan uutta tulemista seuraavan viikonlopun RiPS-kohtaamista varten. Tuo ottelu pelataan lauantaina 24.9. klo 15:00 alkaen Mosan Wembleyllä.

Pyttykerhon tähtipelaajapisteet

Onni Häyrinen: Joutui viiden minuutin pelin jälkeen vaihdosta sisään, vieläpä täysin vieraalle pelipaikalle. Siitäkin huolimatta erittäin vahva esitys molempiin suuntiin.
Timo Kinnunen: Vakautti kummasti Atleticon puolustusta astellessaan sisään vajaan tunnin pelin jälkeen. Jalka ei päävalmentajalla kanna ehkä ihan entiseen tapaan, mutta edelleen mies paikallaan varsinkin puolustussuuntaan.
Kaapo Sinervo: Viisi omiin, mutta silti kentän parhaita malmilaispelaajia. Kertonee olennaisen…