Katsaus Atletico Akatemian kauteen & Kalle Niemen haastattelu

Kausi 2019 oli Atletico-perheen kakkosjoukkueen – Atletico Akatemian – kymmenes divaritasolla. Kahden Seiskassa ja kolmen Kutosessa pelatun kauden jatkoksi joukkue on nyt viihtynyt Vitosessa yhtäjaksoisesti viisi kautta.

Regions’ Cupista Akatemia putosi jo avauskierroksella 0-9-tappiolukemin Nelosen FC POHUlle. Kevätkauden yhdeksän Vitosen sarjaotteluaan joukkue pelasi saldolla 3 voittoa, 3 tasapeliä ja 3 tappiota maalierolla 15-14 = +1 (1,67 – 1,56 per ottelu), miehittäen kesätauolle siirryttäessä sijaa 5/10 lohkossaan. Syyskaudella Akatemia petrasi otteitaan selvästi, saldona 5-3-1 maalierolla 22-10 = +12 (2,44 – 1,11 per ottelu). Syksyn kuntopuntarissa Akatemia komeili kolmantena lohkovoittaja HJK/Westin ja FC KaKe/Otsojen perässä, sijoittuen lopullisessa sarjataulukossa edelleen viidenneksi.

Otteluista lohkon kärkiduoa (HJK/West ja Ruisku) Akatemia keräsi vain kolme tasapelipistettä, kun taas jumbokaksikolta (Gnistan/Roots ja FC POHU/Burros) irtosi täydet 12 pistettä. Muita nousu- ja putoamisviivojen väliin jääneitä viittä joukkuetta vastaan oli tasaisempaa, sillä ketään Akatemia ei voittanut kahdesti muttei toisaalta myöskään hävinnyt kellekään molempia keskinäisiä.

26 oman pelaajan lisäksi kauden sarjapeleissä vieraili kahdeksan pelaajaa Atletico-edarista sekä MPS:n KKI35-ikämiesten maalivahti Marko Taininkoski.

Nettisivutoimituksen piinapenkissä Akatemian päävalmentaja Kalle Niemi

Kausi on nyt takana ja sijoituitte viidenneksi Atleticon edarin tapaan. Oletko tyytyväinen loppukauteen, vaikka sijoitus ei keväästä noussutkaan?

– Pieni pettymys on kieltämättä sijoituksesta, mutta myös paljon kehitystä tapahtui joukkuepelaamisessa ja ennenkaikkea puolustuspelaamisessa. Ennen kauden alkamista, tuli treenipeleissä paljon maaleja omaan päähän ja se vähän huoletti. Onneksi pitkin kautta onnistuttiin tiivistämään linjoja ja joukkuepuolustaminen alkoi sujua paremmin. Sarjan päätyttyä olimmekin päästäneet vähiten maaleja pitkään aikaan. Hyökkäyspelaaminen oli myös hieman pettymys. Pääsimme jokaisessa ottelussa maalipaikoille useita kertoja, mutta viimeistelimme heikosti. Expected goals-lukemat olisi ollut hauska saada jostain. Mutta tässä onkin valmennukselle hyvä paikka miettiä, että mistä ne paikat tulivat ja mistä syystä niistä ei onnistuttu. Loppukausi kokonaisuudessaan toki sujui paremmin kuin kevät, koska joukkuekemia alkoi hitsautua ja pelitapa tulla tutuksi.

Syyskierros sujui noususuhdanteisesti. Mistä tuo positiivinen muutos johtui?

– Ennen kaikkea joukkueen henki vahvistui pitkin kautta ja ihmiset tutustuivat toisiinsa paremmin. Keväällä oli vielä tietynlaista joukkueen sisäistä tarkkailua ja tutustumista, koska talvikaudella tuli niin monta uutta pelaajaa. Syyskaudella kaveri olivat jo tutumpia, ja läppä lensi kentällä ja kopissa paremmin. Myös äänenkäyttö peleissä lisääntyi ja kun kommunikaatio parani, myös pelaaminen helpottui. Myöskin loukkaantumistilanne helpotti syksylle ja saimme enemmän vaihtoehtoja peleissä kentälle.

HJK/West vei kuin veikin lohkon ja Ruisku tuli täpärästi kakkoseksi, vaikka ennustelit heidän nousuaan kesän haastattelussa. Nousivatko oikeat joukkueet?

– HJK/Westin nousu oli pienoinen yllätys itselle, koska kyseessä junnujengi, joka pelaamista pystyi helposti heiluttamaan kovuudella. Myöskään taitotaso ei ollut aiempien vuosien Viikingit/S.C.P:n tai SUMU/sob:n tasolla. Ruisku ei ehkä haluakaan nousta, sillä edestakaisten vaihtojen puuttuminen voisi olla hankalaa jo hieman iäkkäämmälle rosterille. Siltikin mielestäni oikeat joukkueet kärjessä roikkuivat pitkin kautta. Kovin rutiini ja tasaisimmat yksilöt.

Miltä muuten tämän kauden Vitonen vaikutti esim. aiempiin vuosiin verrattuna?

– Edelleen sitä mieltä, että taso nousee ja on vakiintunut suht kovatasoiseksi. Varmasti tähän vaikuttaa olosuhteiden parantuminen pääkaupunkiseudulla. Pelkät kaveriporukat, jotka eivät treenaa, tippuvat auttamatta Kutoseen. Selvästi myös tasaisempia vääntöjä monien jengien kanssa ja päivän kunto vaikuttaa monella paljon. Että ketkä pelaajat ja millä motivaatiolla saadaan kentille.

Niko Vuorio juhli Akatemian äänestyksessä Vuoden pelaaja -titteliä ja Pauli Laiho valittiin vuoden tulokkaaksi. Onko valmentaja samoilla linjoilla ja mitä muita pelimiehiä nostaisit esille?

– Ehdottomasti kovat debyyttiesitykset molemmilta. Nostaisin tähän myös Jani Tiaisen, joka otti ison roolin puolustuksen johtajana. Hänen roolinsa kasvoi koko kauden ja syksyllä nähtiin dominoivia otteita. ”Vanhoista” Akateemikoista on nostettava jälleen kerran esille Henri “Tiki” Tikka, joka voitti joukkueen sisäisen pistepörssin jo varmaan viidettä vuotta putkeen. Käsittämättömän tasaista ja tehokasta suorittamista vuodesta toiseen.

Millaisesta tilanteesta Akatemia lähtee ensi kauteen?

– Ensi kaudelle tuskin tarvitaan niin suurta uudistamisprosessia kuin mikä tuli tälle kaudelle, vaan enemmänkin päästään hiomaan nyt se timantit, jonka aihio on jo hiilestä puhallettu. Eli uskon, että saadaan entistä tiiviimpi joukkue, jota on erittäin vaikea voittaa. Ja jos saadaan maalinteko hiottua kuntoon, niin varmasti jälleen hätyytellään niitä ihan kärkipaikkoja.

Onko odotettavissa paljon muutoksia ja etsittekö uusia pelaajia?

– Emme etsi nyt uusia pelaajia massoittain, mutta muutama täsmävahvistus on ainakin valmennuksella toiveissa. Pelitouhut tähän kauteen lopettaneen Jani “Nani” Hannulan jättämä aukko keskikentällä on saatava tukittua jollain keinolla. Lisäksi ehkä yhtä kovaa hyökkäyspään pelaajaa kaivataan kirittämään Tikiä, ellei sitten nykyjoukkueen sisältä joku astu esiin.

Muita vapaita terveisiä / omia kyssäreitä, joihin haluaisit vastata?

– Kiitokset joukkueenjohdolle, joka toimii Atletico-perheessä erinomaisesti ja tarjoaa upeat puitteet lajin harrastamiseen. Isot kiitokset myös kaikille Vitosen joukkueille – erittäin tasaisia ja reiluhenkisiä otteluita läpi kauden. Kiva pelata futista puolin ja toisin. Ja totta kai kaikille niille tyttöystäville, poikaystäville, vaimoille ja miehille, jotka antavat meidän kaikkien harrastaa ja iloita jalkapallosta!

Atletico Akatemia on jo aloittanut valmistautumisen ensi kauteen viikoittaisella pallovuorolla Myllypuron Pallomyllyssä maanantai-iltaisin (viimeinen vuoro ma 25.11.) klo 21:00-22:00. Uudet pelaajakandidaatit ovat tervetulleita mukaan katsastettavaksi ja voivat olla etukäteen yhteydessä joko päävalmentaja Kalle Niemeen tai joukkueenjohtaja Janne Vottoseen; yhteystiedot löytyvät Info-sivulta.