Nettisivutoimituksen piinapenkissä Eddie Finch: “25v-juhlakausi vaatii vahvan lopun”

Atletico viettää parhaillaan ansaittua kesätaukoa joukkueen taustatiimin valmistellessa täyttä häkää ensi viikolla pelattavaa Atletico Cup -hyväntekeväisyysturnausta. Päävalmentaja Eddie Finch ehti kuitenkin istahtaa hetkeksi alas ja kertoa mietteitään menneestä kevätkierroksesta.

Eddie Finch, Jesse Ketonen, Kuningas-patsas, tilastoykkönen
Päävalmentaja Eddie Finch poseeraa tyytyväisenä kevätkierroksen tehomiehen, Jesse Ketosen kanssa Lahden Kisapuistossa.

Kevätkierros on nyt takana. Mitä mieltä olet joukkueen suorituksesta? Oletko tyytyväinen pistesaldoon ja pelilliseen ilmeeseen?

– Voimme olla kohtalaisen tyytyväisiä kauden ensimmäiseen puoliskoon, joka on parantunut sitä mukaa kun kausi on edennyt. Olemme hävinneet ainoastaan kahdelle lohkon suosikille, mutta tippuminen Regions’ Cupista oli ilman muuta pettymys, ja toisaalta kausi käynnistyi menettämällä johtoasemia ja pisteitä. Pistesaldo näyttää silti paremmalta kuin viime vuonna samaan aikaan ja olemme pystyneet näyttämään oikeanlaista luonnetta kevätkierroksen loppua kohden nousemalla tappioasemista.

Missä asioissa on jäänyt parannettavaa?

– Kun katsoo päästämiämme maaleja, huomaa, että meidän puolustusta on vaikea murtaa ollessamme organisoituja, mutta pallonmenetykset pelinavausvaiheessa ovat aina vaaranpaikkoja. Pieni tasapainon puute ja heikot syöttövalinnat on sellaisia, joita meidän täytyy korjata, jos haluamme kaataa yläpuolellamme olevia joukkueita.

Miltä lohkon yleistaso on vaikuttanut omaan silmääsi? Reippaan ja Atlantiksen ylivoima on ollut yllättävän selkeää.

– Kyllä, Reipas ei vaikuta ollenkaan Kolmosen jengiltä. Heidän tapansa liikuttaa palloa näyttää enemmän Veikkausliiga-seuran Akatemia- / reservinipulta, jollainen heistä on tullut. Tuo tappio satutti meitä syvästi ja Kisapuiston pojat voivat olla varmoja, että iskemme kovaa kiinni syksyllä. Loppuporukka lohkossa vaikuttaa melko tasaiselta, tai ainakin sellaiselta, että he kykenevät voittamaan matseja. Se taas tarkoittaa, että mitään ei kannata ottaa annettuna. Jokainen matsi on oma taistelunsa.

Hankitte kauden alla muutaman uuden pelaajan: Eeli Lehto ja Kalle Jyrkinen toivat nuorta osaamista, minkä lisäksi Akseli Hietala ja Paul Fahy taas arvokasta kokemusta. Uusimpana mukaan liittyi vielä myös Saku Kuittinen. Oletko ollut tyytyväinen miesten esityksiin?

– Olemme erittäin ilahtuneita kaikista uusista pelaajistamme. Aksu on tuonut laatua puolustukseen ja Eeli, joka täytti vasta 18 vuotta, luo nimeä miesten puolella. Jos hän ei ole sarjatason paras oikea puolustaja, niin on hän ainakin lähellä sitä. Odotan, että hän tulee dominoimaan vielä isommin saadessaan lisää kokemusta. Ylempänä Kalle on jonkinlainen hybridipelaaja, kuten Henri Mattsson häntä kuvaili. Kallelta on nähty jo muutama todella laadukas esitys. Paulilla on ollut rehellisesti sanottuna pieniä vaikeuksia kentällä ja odottelemme, että hän saa ketsuppipullon korkin auki. Se on taatusti haastavaa, kun liittyy mukaan oman englantilaisen kautensa lopuksi ja joutuu opettelemaan tekonurmen asettamia haasteita samalla, kun pitää tasapainoilla mm. uudessa maassa työskentelyn kanssa. Mutta hänen asennettaan, luonnettaan ja tapaa kommunikoida on ollut mukava todistaa ja hän on tärkeä osa meidän pukukoppia. Sakke on ollut meidän mukana vasta pari viikkoa, mutta vaikuttaa siltä, että hän olisi ollut osa porukkaa jo muutaman vuoden ajan. Uskon, että hän tulee kontribuoimaan merkittävällä tavalla syksyllä.

Keitä muita haluaisit nostaa esille kevään onnistujina?

Jessen (Ketonen) kaksi hattutemppua ennen ja jälkeen sen häpeällisen loukkaantumisen olivat erityisiä hetkiä ja ansaitsevat tulla mainituksi, kuten myös Jonnen (Ketonen) voittomaali omassa loukkaantumisten jälkeisessä paluumatsissa. Nämä osoittavat, kuinka paljon veljeskaksikko merkitsee tälle joukkueelle. Mutta ei tämä ole sellainen jengi, josta pystyisi noukkimaan yksittäisiä tähtiyksilötä. Joukkue on aina keskiössä ja jokaista pelaajaa arvioidaan sen perusteella, miten joukkue menestyy. Ja yksilön omat saavutukset riippuvat joukkueen menestyksestä.

Millaisin tavoittein lähdette syyskauteen? Mitä odotat loppuvuodelta?

– Meidän tavoitteena on aina voittaa seuraava matsi ja antaa kaikkemme. Syksy tulee olemaan raskas, kuten aina, mutta minulla ei ole epäilystäkään, etteivätkö pojat olisi motivoituneita ja valmiita paikkaamaan kevään virheaskeleet. Tämä 25v-juhlakausi vaatii vahvan lopun.