Kolmonen: Atletico Malmi – Atlantis FC 0-3 (0-0)

Maalit

0-1 Santeri Saarenpää 71′
0-2 Zamyad Bashouki 88′
0-3 Nico Weckström 90′

Tilastot

180607 Atlantis FC

Avaus

Elis Rintala (MV)
Ville Ruuska 78’ Niko Eriksson
Akseli Hietala var
Mikko Kouri
Eeli Lehto
Kalle Jyrkinen
Janne Hampaala (C) 69’ Mika Tenkanen
Jonne Ketonen
Paul Fahy
Roni Tran 64’ Timo Kinnunen
Jesse Ketonen

Muut vaihtopelaajat

Erkka Niini (MV)
Alfredo Miguel
Ruben Launiala
Miro Rissanen

Raportti

Maanantaisen kirvelevän Regions’ Cup -tappion jälkeen Atletico pääsi hakemaan revanssia paikallisvastustaja Atlantiksesta jo kolmen päivän päästä. Vastustajan lisäksi myös näyttämö oli tuttu, sillä sarjaottelu pelattiin niin ikään kotoisalla Pukinmäen nurmella. Cup-ottelu oli vauhdikas ja vaihderikas, joten ilman revanssiaspektiakin sarjaottelusta sopi odottaa viihdyttävää näytöstä.

Atletico lähti otteluun jälleen väkevällä miehistöllä. Maanantaiseen avauskokoonpanoon tuli kolme muutosta: Kalle Jyrkinen korvasi reissussa olleen Mikko Vesterisen keskikentän keskustassa, Paul Fahy Mika Tenkasen laidalla ja Roni Tran hyppäsi Timo Kinnusen tilalle Jesse Ketosen hyökkäyspariksi. Ennen ottelua suoritettu pöytäkirjavakoilu paljasti, että Atlantis lähti taisteluun yhtä vaihdosta lukuun ottamatta samalla avausmiehistöllä kuin maanantaina.

Peli käynnistyi sivutuulessa, joka tuntui leppoisalta maanantaisen puhuriin verrattuna. Atleticon taisteluilme oli kohdillaan; makoisa mahdollisuus revanssiin kiilui kirkkaana keltapaitojen tekemisessä. Ensimmäisen vartin aikana toistui tuttu kaava: Atlantis pääsi väkevän laitapelaamisensa kautta ajamaan keskitys- ja vetopaikoille, kun taas Atletico pääsi hyödyntämään Atlantiksen 4-0-6 -puolustusmuodostelman jättämän tilan keskikentällä räjähtävillä vastahyökkäyksillään. Huippuvaarallisia tilanteita ei nähty kummassakaan päässä.

Ottelun 14. minuutilla punapaitainen puolustaja tuuppasi vitosen viivan ja päätyrajan kulmalla Paul Fahyn nurmikon pintaan suoraan selästä päin, mutta keltapaitojen tyrmistykseksi erotuomari jätti pilkun viheltämättä. Päivänselvä rankkari, jonka näki jokainen ilman VAR-, VR- tai AR-laseja.

Atlantis hätyytteli Tico-vahti Elis Rintalaa useammalla kaukolaukauksella ja kulmapotkulla, tuloksetta. Yksi raskas kaukolaukaus pääsi yllättämään Eliksen, joka mähmi pallon eteensä. Atlantis-hyökkääjä Jean Pedro Costa De Lima oli onneksi irtopallosta yhtä yllättynyt kuin Elis itse eikä pystynyt tökkäämään palloa tolpalta sisään Eeli Lehdon häirinnän alla.

22. minuutilla Atletico pääsi vyörymään vauhdikkaalla vastahyökkäyksellään vasemmalta puolelta. Jonne Ketonen vaihtoi puolta laserintarkalla ristipallolla, jonka Roni Tran vastaanotti taidokkaasti boksin kulmalla. Paul Fahy pääsi lataamaan Ronin pudotuksesta täydellä voimalla, mutta Atlantiksen topparin kengänkärki pelasti tilanteen kulmaksi.

Atletico sai pidettyä taitavat ja vahvat atlantislaiset pois parhailta maalintekosektoreilta, ja ensimmäisen puolikkaan parhaat paikat lankesivat jatkossakin kotijoukkueelle. Puoliajan lähestyessä Jonne Ketonen pääsi yrittämään johto-osumaa kahdesti. Ensin Jonne pomppasi korkeimmalle Mikko Kourin oikealta laukaisemaan sivuvapariin, josta pusku sinkosi metrin verran takatolpan ohi. Melkein heti perään nuorempi Ketonen pelattiin nokikkain veskarin kanssa, mutta Slim Bidhi torjui viimeistelyn näyttävästi jalallaan kulmaksi. Puoliajalle lähdettiin siis maalittomassa tasatilanteessa.

Atleticon valmennusjohto ei nähnyt tarvetta taktisille muutoksille. Kuten maanantainakin, keltapaidat saivat luotua riittävästi maalintekopaikkoja ja rajoitettua Atlantiksen hyökkäykset boksin ulkopuolelle. Toinen puoliaika lähti rullaamaan samaan tapaan kuin ensimmäinen, joskin Atlantiksen fyysinen vahvuus näkyi kaksinkamppailuissa ja pääpalloissa yhä selkeämmin.

Tunnin korvilla molemmat joukkueet iskivät kehiin kovat nimet. Kapteeni Timo Kinnunen korvasi kaikkensa antaneen Roni Tranin, kun taas Atlantis lähti hakemaan ratkaisua divarijyrä Nico Weckströmin muodossa. Jo ensimmäisellä puoliajalla kaksi varoitusta kerännyt vierasjoukkue jatkoi rymistelyään ja niittasi kovakalloisen Janne ”Leego” Hampaalan kanveesiin UFC-häkistä tutulla kyynärpääpommilla. Ei edes vapaapotkua. Hetken keräilyn jälkeen Leego oli valmis jatkamaan peliä, mutta valmennusjohto katsoi järkevämmäksi vaihtaa Mika Tenkasen höyryämään oikealle laidalle.

Melkein heti vaihdon jälkeen vierasjoukkue hyödynsi paikkansa. Oikeaa laitaa pitkin syöksynyt hyökkäys päättyi matalaan keskitykseen, jonka poimi – kukas muukaan kuin – Nico Weckström. Kehoaan erinomaisesti hyväkseen käyttävä Weckström otti pallon sivuttain maaliin päin suojaukseen ahdistelevalta Akseli Hietalalta ja dilkkasi kantapäällään toiseen aaltoon. Santeri Saarenpäällä oli helppo työ lakaista pallo takapussiin pilkun kohdilta.

Atleticon jalka alkoi selvästi painaa, eikä muodostelman muuttaminen hyökkäävämmäksi auttanut luomaan paikkoja tasoitukselle. Kolmen puolustajan linjaan siirtymisen myötä ylhäällä oli vaarallinen viisikko Ketonen-Kinnunen-Ketonen-Fahy-Tenkanen, mutta ratkaisevat syötöt lipsuivat Atlantis-pelaajien lapaan tai rajoista yli. Tuhnuiluun kyllästynyt Eeli ”Malmin Pikajuna” Lehto päätti ratkaista ottelun itse ja lähti raivokkaaseen pystykuljetukseen omalta kenttäpuoliskolta. Nousu päättyi Atlantis-topparin täydellisesti ajoitettuun liukutaklaukseen noin millisekunti ennen kuin Eeli ehti vapauttaa linjan taakse pyrkineen keltapaitarintaman.

FIFA:sta tuttu ”All in” -hyökkääminen kostautui omassa päässä, kun Atlantis pääsi pallonmenetyksen jälkeen 6 vs 3 -vastahyökkäykseen. Täysin ilman tukea jäänyt Tico-puolustus peruutti kohti boksia ja Zamyad Bashouki kiitti vapautuneesta tilasta naulaamalla pallon Elis Rintalan taakse. Malmilaisilta synkkeni mordorinmustaksi jo parin minuutin päästä, kun Mohammed Bekhedda pääsi kuljettamaan väsynyttä Atletico-puolustusta vastaan. Bekhedda pujotteli koko matkan puolesta kentästä boksiin saakka taklauksia väistellen ja päätti rynnistyksen heppoiseen vetoon. Nico Weckström oli oikeassa paikassa ja putsasi karat verkon perukoille.

Illan viimeinen tilanne antoi Atlantikselle mahdollisuuden rumentaa lukemia entisestään, kun Kalle Jyrkisen taklaus kaatoi punapaidan juuri boksin sisällä. Armoitettuna maalintekijänä tunnettu Weckström kuitenkin epäonnistui rankkarissa, eikä vähiten Eliksen hyvän torjunnan ansiosta.

Atleticolle kirjattiin siis kaksi tappiota Atlantista vastaan neljän päivän sisään. Ticolla oli molemmissa otteluissa paikat viimeistellä 3–4 osumaa, mutta kolme maalia omiin per peli tekee voittamisesta vaikeaa. Atlantis operoi raa’alla yksilötaidolla ja intensiivisellä kaksinkamppailuvoimalla, mihin Atletico ei yksinkertaisesti löytänyt vastausta. Viimeistään torstain peli osoitti, että Atlantis on kuitenkin voitettavissa oleva joukkue, eikä voida puhua mistään Reippaan Tapanilassa toukokuussa suorittamasta ylijuoksusta.

Seuraava ottelu pelataan tulevana perjantaina, kun Atletico matkaa sarjanousija-Nopsan vieraaksi Nastolaan. Ottelu käynnistyy klo 19:15.

Pyttykerhon tähtipelaajapisteet

Eeli Lehto: Jälleen yksi timantinkova esitys nuorukaiselta. Malmin Pikajunan nöyrä työnteon asenne ja aggressiivinen kaksinkamppailutaito hakevat vertaistaan.
Janne Hampaala: Kovan linjan röyhijä Leego antoi ja otti osumaa koko pelin. Kentän ainoa keltapaita, joka pystyi haastamaan vierailijat keskikentän pääpalloissa.
Mikko Kouri: Vahvaa ja ennen kaikkea itsevarmaa puolustamista, joka kulminoitui alimpana pelaajana suoritettuun ”jalkakynään”.