Suomen Cupin 4. kierros: Atletico Malmi – Gnistan 1-0 (1-0)

Maalit

1-0 Jesse Ketonen (Jonne Ketonen) 17′

Avaus

160312 Gnistan

Avaus

Elis Rintala (MV)
Henri Mattsson
Niko Eriksson var
Akan Okomoh
Ville Ruuska
Timo Kinnunen (C) 46′ Miro Rissanen
Kustaa Käki
Jonne Ketonen
Mika Tenkanen 66′ Jani Hannula
Jukka Haarala 85′ Joonas Peltonen
Jesse Ketonen

Muut vaihtopelaajat

Mikko Kouri

Raportti

Suomen Cup eteni neljännelle kierrokselle Atleticon tiputettua matkalla niin HJK/Lsalon kuin myös Kasiysi/Rockynkin. Seuraavan kierroksen cup-arpa asetteli vastaan oulunkyläläisen Gnistanin ja tarjoili näin todellisen paikallisderbyn. Keskinäisiä otteluita joukkueilla ei aiemmin ollut ja asetelmat olivat kohtuullisen selkeät: Kakkosen kärkitaistoon povattu Gnistan kantoi harteillaan ennakkosuosikin viittaa ja sarjaporrasta alempana divaritason parhaimmistoon kuuluva Atletico taas pyrki horjuttamaan Koillisen radanvarren asetelmia vahvan itseluottamuksen kannattelemana.

Cupin aina vaan aikaistuvasta ajankohdasta johtuen kentän kunto oli jälleen arvoitus. Maaliskuisessa Suomessa kun ei ole missään nimessä selviö, että ottelua pystytään ylipäänsä pelaamaan ulkona. Tapanilan kenttämestari oli kuitenkin loihtinut vuodenaikaan nähden varsin hyvät olosuhteet aurinkoiselle Mosan tekikselle – vaikka toki muutamia roudan aiheuttamia railoja olikin havaittavissa.

Kokoonpanopuolella taas Atletico lähti otteluun aiempia kierroksia vajaamiehisempänä. Avauksesta puuttuivat mm. Gnistanissa pitkän uran ennen Tico-paitaan siirtymistä tehnyt Mikko Huupponen (kuumeessa) ja kevään ehdottomiin hahmoihin kuuluva Antti Säynätkari (pelikiellossa) puhumattakaan Ticon ulkomaanmatkaajista ja pitkäaikaispoissaolijoista, joita edelleen piisaa. Sen sijaan pelaaja-valmentaja-kapteeni, Timo Kinnunen, sai parsittua itsensä kokoon pienen jalkapöytämurtuman jäljiltä ja avasi keskikentän keskustassa Kustaa Käen aisaparina. Vastapuolella taas nähtiin mm. Atletico-fanien sydämiin itsensä jo yhden kauden perusteella pelannut Miro Kauti sekä kasa muitakin nimimiehiä vahvaa penkkiä myöten. Atletico oli silti valmis haastamaan suuren ja mahtavan G:n ja teki sen myös ottelun aikana selväksi.

Ottelun alkupuolisko käynnistyi Atleticon kannalta lupauksia herättävästi. Ensimmäisen parikymppisen aikana kotijoukkue oli vastoin odotuksia se vahvempi osapuoli ja – liekö olosuhteista tai kentän koosta johtuen – Gnistan vaikutti jäävän selvästi alakynteen. Alun vaarallisimmat paikat nähtiin siis valkoisiin pelipaitoihin sonnustautuneen Gnistanin päässä, kun mm. Kustaa Käki pääsi yrittämään pariinkin otteeseen: Ensin sivuvaparista pelin seitsemännellä minuutilla: tuloksena maalipotku, sillä kierteinen pallo kohti takatolppaa meni lopulta leveäksi ilman, että lähimpänä ollut Jukka Haarala ehti sitä jatkamaan. Ja hetkeä myöhemmin Jonne Ketosen riistettyä pallon ja tarjoiltua Kustille vetopaikan, joka kuitenkin Gnisu-pelaajan blokkaamana meni päätyrajasta yli.

Mosaan kerääntynyt noin 250-päinen yleisö räjähti kuitenkin juhlimaan jo 17. minuutin kohdalla Jesse Ketosen siirtäessä Atleetit 1-0-johtoon. Velipoika, Jonne, riisti pallon keskialueella ”puikkoja” yrittäneeltä Gnisu-pakilta, kuljetti pitkin laitaa ja boksin kohdille päästyään pisti hienon ulkosyrjäsyötön kahden topparin välistä linjan eteen spurtanneelle Jesselle. Veskari aavisti vielä väärään kulmaan ja Jessellä oli helppo työ ohjata pallo etunurkkaan. Lukemat 1-0.

Lisää vaaranpaikkoja seurasi vain hetkeä myöhemmin, kun Atletico pääsi jälleen vastahyökkäykseen. Jesse ehti jo ohittaa vastaan tulleen veskarinkin, mutta alati pienentynyt kulma ja vaikea asento tekivät viimeistely-yrityksestä haastavan. Niinpä poikkikentän kohti takatolppaa suuntautunut laukaus pysähtyi Gnistan-topparin jalkaan maaliviivalla.

Jos ensimmäisen jakson ensimmäinen puolikas oli malmilaisten, oli Gnistan puolestaan jälkimmäisellä vahvempi ja onnistui luomaan myös useamman potentiaalisen maalipaikan. 27. minuutilla ensin Kelechi Anyamele koetti onneaan boksin oikeasta reunasta, mutta maalilla jälleen huippuotteita pitkin ottelua esittänyt Elis Rintala koppasi pallon helposti alakulmasta. Minuuttia myöhemmin oli torjunta jo näyttävämpi, kuin laatikon sisältä sen vasemmasta laidasta lähtenyt laukaus päätyi Eliksen ilmavan loikan ja yläkäden saattelemana väljemmille vesille. 35. minuutilla ex-ticolainen, Miro Kauti, haki puolestaan ratkaisua suurin piirtein samoilta paikoilta kuin edeltävässä Gnisu-tilanteessakin, mutta tällä kertaa Eliksen jalkatorjunta pelasti.

Myös Atletico loi muutamia vaaranpaikkoja, mutta viimeinen terävyys puuttui ratkaisuista ja Atte Otrosella oli Gnisu-maalillaan kohtuullisen helpot oltavat. Samaa ei voinut sanoa Niko Tirkkosesta, jonka kaikkien sääntöjen mukaan olisi pitänyt lentää pihalle jo ensimmäisellä puoliajan lopulla. Atletico käynnisteli lupaavaa vastahyökkäystä ottelun 40. minuutilla ja topparin tontilta nousua tehnyt Niko Eriksson oli jo hyvässä vauhdissa kohti hyökkäysaluetta, kunnes Tirkkosen viikate viuhui takaapäin ja hyökkäys pysähtyi kuin seinään. Selkeä taktinen rike näytti monen oulunkyläläisfaninkin silmään jopa ulosajolta, mutta keltakortti pelasti kuitenkin valkopaidat miesalivoimalta.

Jakson loppuun Gnistan sai vielä muutaman kohtuuvaarallisen paikan Miro Kautin yrittäessä viimeistelyä takatolpalta (Ville Ruuska sai päänsä väliin) ja Kron Rexhepin päästessä sivuvaparin jälkeisille ripareille (tatsi oli heikko ja pallo karkasi päätyrajan yli). Puoliajalle mentiin kuitenkin lukemissa 1-0.

Toinen jakso jatkoi siitä, mihin ensimmäinen oli päättynyt. Atletico jätti suosiolla pallonhallinnan vierailijalle ja vetäytyi tiiviisti kuoreensa. Gnistanilta ei tuntunut oikein löytyvän aseita sen puhkaisuun ja toisaalta ticolaisten aggressiivinen puolustuspeli oli myrkkyä paikoin melko paperisiltakin vaikuttaneille ogelilaisille. Pieniä muutoksia oli kuitenkin pakko tehdä, sillä Timo Kinnusen useamman viikon mittainen pelitauko ja alati kasvaneet kivut pakottivat korvaamaan hänet Miro Rissasella. Ryhmitys säilyi yhä samana.

Heti puoliajan alkuun G pääsi muutamaankin otteeseen tekopaikoille, joista paras osui ehkäpä 49. minuutille. Niko Tirkkonen pelattiin vasemmalta läpi ja hän oli jo maalintekosektorilla, kunnes puolustuksessa päälliköinyt Akan Okomoh liukui viime hetkellä väliin ennen viimeistely-yritystä. Gnistan oli myös vaarallinen erikoistilanteissa ja etenkin kulmapotkuissa kookas miehistö tuotti Ticolle pientä päänvaivaa. Malmilaiset selvittivät kuitenkin tilanteet pääosin moitteitta. Toisessa päässä taas Jesse Ketonen piti astetta raskasrakenteisempaa Marko Koskista välillä pilkkanaan, mutta vauhtia oli välillä liiankin kanssa.

Gnistan haki tasoitusta myös vauhtia vaihtamalla uusia pelureita hyökkäykseen, mutta Atletico puolusti tiiviisti ja kurinalaisesti. Muutamat satunnaiset paikat olivat enemmänkin näitä erikoistilanteita tai epäitoivoisia kaukolaukauksia. Eliksen kykyjä ei siis juuri testattu. Oikeastaan ainut selvästi vaarallisempi tilanne syntyi 82. minuutilla, kun monessa mukana ollut Tirkkonen pääsi yrittämään jälleen boksin vasemmasta laidasta. Rintala maalillaan venytti kuitenkin erinomaiseen reaktiotorjuntaan ja sai kädet tielle ennen kuin peliväline ehti upota etuyläkulmaan.

Niukkaa voittoa varmistellakseen Atletico siirsi vielä lisävoimaa hyökkäyksestä keskikentälle mm. vaihdosta sisään tulleen Joonas Peltosen muodossa ja vaikeutti näin entisestään ogelilaisten rakentelua. Aivan lopussa sattui kuitenkin pieni takaisku, kun ikävä yhteentörmäys pakotti Henri Mattssonin kentän sivulle paikkailemaan itseään. Hetkellinen miesylivoimakaan ei kuitenkaan avannut Gnistanille sen parempia tekopaikkoja. Niinpä neljän lisäaikaminuutin jälkeen pääasiassa hyvin pelistä suoriutunut tuomaristo vihelsi ottelun päättyneeksi 1-0-lukemiin!

Atletico nappasi siis ennakko-odotuksiin nähden ehkä hieman yllättävänkin voiton. Toisaalta joukkueen taisteluilme ja ehjä ysikymppinen toisessa vaakakupissa ja vastaavasti Gnistanin melko pehmeä ja yllättävänkin vaisu esitys toisessa kallistivat ottelun ansaitustikin malmilaisten puolelle. Kotijoukkue yksinkertaisesti halusi voittoa enemmän ja se näkyi tänään myös tulostaululla. Lisäksi Ticon riveissä nähtiin onnistumisia kautta linjan kuumimpina niminä ehkäpä huipputorjunta esittänyt Rintala, puolustusta johtanut Okomoh, keskikentän keskustaa duracell-pupun lailla dominoinut Käki sekä hyökkäyksen vaarallinen parivaljakko, Jesse ja Jonne Ketonen.

Voitto tiesi samalla sitä, että Atletico etenee cupissa viime vuoden tapaan vitoskierrokselle, jossa vastaan tulee niin ikään viime vuoden tapaan Veikkausliigasta tuttu FC Lahti. Edellisvuotinen kamppailu päättyi lahtelaisten 0-2-voittoon reilu 400-päisen yleisömeren edessä. Varmaa on kuitenkin se, että tämän kamppailun ja edeltävien esitysten perusteella Atletico pyrkii taatusti haastamaan Lahden vielä aiempaakin vuotta paremmin.