Atleticolla edessä kevään isoin peli – “Haussa jotain muutakin kuin niukka tappio”

Malmilaisten Suomen Cup -juna jatkaa taivaltaan perjantaina, kun Atletico Malmi isännöi jo toista vuotta putkeen Veikkausliigan takuuvarmoihin kärkipään suorittajiin kuulunutta FC Lahtea. Joukkueiden välinen edellinen kohtaaminen päättyi vuosi sitten samassa vaiheessa Lahden vierasvoittoon lukemin 0-2, eikä ennakkosuosikista ole tälläkään kertaa epäselvyyttä. Atleetit ovat kuitenkin jälleen vuoden kokeneempia ja valmiita vastaamaan haasteeseen.

lahti16

Tutuilla askelmerkeillä kamppailuun

Atletico selvitti tiensä cupin viidennelle kierrokselle hienon Gnistan-voiton turvin ja taistelee jo toistamiseen vuoden sisään paikasta 16 parhaan joukossa liki ainoana joukkueena liiton sarjojen ulkopuolelta. Gnistanin lisäksi cupissa ehti matkalla kaatua niin Kasiysi/Rocky kuin HJK/Lsalokin ja siinä ohessa myös treenipeleistä on irronnut hienoja päänahkoja alkaen Kakkosen EsPasta ja Kolmosen kärkipäähän povatusta FC Kontusta.

Kevään edesottamukset ovat siis olleet pääsääntöisesti hyviä, mutta toki myös heikompia kausia on mahtunut joukkoon:

– Kevät on sujunut hyvin samaan tapaan kuin keväät yleensä Koillis-Helsingissä sujuvat, vaihtelevasti siis. Paljon on ollut hyvää, mutta myös vähemmän hyvää, pelaaja-valmentaja Timo Kinnunen maalailee.

Taivas on kuitenkin Atleticon näkökulmasta pääosin kirkas ja ainoat tummemmat pilvet liittyvät sarjatasolle tyypillisesti pelaajien sitoutumiseen.

– Tällä hetkellä peli kulkee, mutta kausi on pitkä ja sitoutuminen saattaa kuukausien mittaan aiheuttaa ongelmia, jos osanottoprosentit laskevat liikaa koulun, töiden, terveystilanteen tai henkilökohtaisten syiden vuoksi.

Joukkue on harjoitellut tammikuusta alkaen kolmesti viikossa ja ehtinyt pelata jo yhdeksän ottelua. Tuloksellisesti pre-season on ollut varsin onnistunut, vaikkakin joukkue on tietoisesti pyrkinyt hakemaan aiempaa talvea kovempia vastuksia.

– Treenipelit ovat menneet pääsääntöisesti erittäin hyvin ja vähän vaisummat esitykset ovat johtuneet pitkälti kapeasta materiaalista kyseisissä tapahtumissa. Toki tappiollisissa otteluissa myös vastustajat ovat olleet keskimääräistä parempia, sillä sekä PK Keski-Uusimaa ja SJK/Akatemia tulevat varmasti olemaan omien Kolmosen lohkojensa kärkipäässä.

Peleissä silmiinpistävää on ollut kokoonpanojen tuttuus. Vaikka joidenkin pitkäaikaispoissaolijoiden paluuta vielä odotellaan, ei suuria muutoksia ole nähty viime vuoteen verrattuna.

– Yksi syy hyviin otteisiin on varmasti ollut vähäinen vaihtuvuus pelaajistossa sekä uusien pelaajien onnistunut integraatio joukkueeseen. Jatkuvuutta korostaa vielä pelitapa, joka on pysynyt periaatteiltaan muuttumattomana ja ainoastaan hioutunut terävämmäksi vuosien aikana.

Viimevuotisen Lahti-ottelun kokoonpanoon verrattuna uusia pelaajia ovat oikeastaan vain syksyn aikana tuhoisaa jälkeä tehnyt Kustaa Käki sekä syystalvesta saakka mukana treenanneet Niko Eriksson ja Mika Tenkanen. Lahdella sen sijaan on ovi käynyt tiuhempaan ja joukosta poistunut esimerkiksi Petri Pasasen, Pekka Lagerblomin, Xhevdet Gelan, Aleksi Ristolan, Henrik Moisanderin ja Mika Ääritalon kaltaisia Veikkausliiga-tasolle kovia pelimiehiä. Muutoksen on huomannut myös Kinnunen:

– Lahden joukkueessa on tehty selkeästi nuorennusleikkausta ja mukaan on tullut taas pari uutta brassia sekä kasa muita uusia pelaajia. Toki myös hieno Liigacupin voitto täytyy huomioida.

Kokemusta silti piisaa ja sitä tuovat entisestään mm. Ykkösessä kovia maalimääriä paukuttanut Kalle Multanen sekä osalle Atleeteista jo junioripeleistä tutut Duarte Tammilehto ja Tomi Maanoja. Atletico ei silti aio lähteä tänä vuonnakaan kumartelemaan kuvia vaan päinvastoin jopa haastamaan lahtelaisia edellisvuotta paremmin.

– Vaikka Tico roikkui viime vuonna puolustussuuntaan hyvin mukana, ei eteenpäin ollut juuri annettavaa. Hyökkäämisen on parannuttava ja pallollisena on oltava rohkeampi, jos tulokseksi halutaan jotain muutakin kuin niukka tappio. Muutamista poissaoloista huolimatta me saadaan näillä näkymin hyvä ryhmä jalkeille.

Yleisöennätykset rikki?

Ottelunäyttämöstä käytiin jonkin aikaa keskustelua. Atleticolla olisi ollut halukkuutta viedä peli Gnisu-ottelun tapaan Tapanilan tekonurmelle, mutta kentän kunto ei vierailijan otteludelegaatiolle kelvannut. Vielä kun viimevuotisen ottelun päänäyttämönä toiminut Pihlajamäkikin vasta paljastuu pikkuhiljaa lumen alta, oli Atletico pakotettu etsimään uutta ”tilapäiskotikenttää”.

Lähin täysimittainen, pelikuntoinen tekonurmi paikallistettiin lopulta Oulunkylästä, eikä homma (tällä jopa 1100 katsojaa katettuun pääkatsomoonsa vetävällä stadionilla) tule jäämään ainakaan puitteista kiinni.

– Lähtökohdat otteluun ovat ilman muuta hyvät. Oulunkylä tarjoaa otteluun hienon pohjoishelsinkiläisen näyttämön, joka meillä oli kuitenkin päätoiveena.

Muutaman viikon takainen Gnistan-ottelu keräsi kentänlaidalle myös varsin vakuuttavat 255 katsojaa ja viimevuotinen Pihlajamäessä pelattu Lahti-ottelu jäi puolestaan historiaan Koillisen kauden yleisöennätykset rikkoneena jalkapallotapahtumana reilusti yli 400 katsojallaan. Vielä kun sääennustekin näyttää vuodenaikaan nähden kohtuulliselta ja ennakkokuhina ottelun ympärillä on ollut positiivisen innostunutta, ovat ennusmerkit hyvät.  Kinnunen peräänkuuluttaakin kannustusta ja yleisöstä lähtevää tukea ”Ogelin ihmettä toteuttamaan”:

– Toivottavasti saadaan tupa mahdollisimman täyteen. Lisäksi sekä valmentajan että kapteeniston yhteinen toive faneille olisi vielä sellainen, että vaatikaa, uhkailkaa ja pelotelkaa Atletico hyökkäämään.

Atleticon ja FC Lahden välinen ottelu pelataan perjantaina 1.4. klo 20:00 alkaen Oulunkylän Fair Pay Areenalla (Käskynhaltijantie 11, Helsinki).

Liput otteluun kustantavat 5/3€ ja myös buffet palvelee koko ottelun ajan. Varauduthan portilla turvatarkastukseen, joten alkoholijuomien tai vaarallisten esineiden mukaantuonti on ehdottomasti kielletty ja sisäänpääsyyn kannattaa varata hetki ylimääräistä.

Paikalle pääsemättömille tarjolla jälleen liveseurantaa tuttuun tyyliin osoitteessa: www.twitter.com/atleticomalmi
Lisätiedot ottelun virallisesta Facebook-tapahtumasta: https://www.facebook.com/events/1589790674680080/