Janne Vottonen nettisivutoimituksen piinapenkissä: “Huippuvuodet ovat vielä edessä”

Viime viikolla julkaistu Timo Kinnusen haastattelu käynnisti mennyttä kautta perkaavan juttusarjan. Seuraavaksi vuorossa on Atleticon monivuotinen joukkueenjohtaja ja yksi johtoportaan kantavista voimista, Janne Vottonen. Vottosella riitti jälleen paljon tarinaa ja ohessa siitä olennaisimmat:

Kausi on nyt paketissa ja johtoportaassakin ollut varmaan aikaa rentoutua. Mitkäs fiilikset?

– Fiilikset on ilman muuta hyvät ja vähän jo levänneetkin. Kahden joukkueen pyörittäminen ja noin 160 tapahtumaa vuoteen on ilman muuta aikamoinen maraton vedettäväksi, mutta niin kuin Timo edellisviikkoisessa haastattelussaan sanoi, ei sitä oikein kauden jälkeen aina tiedä, että mihin sen ylimääräisen vapaa-ajan oikein laittaisi. Mutta onneksi tässä pikkuhiljaa käynnistyy ensi kauden valmistelut, mikä on itse asiassa näin JoJo-näkökulmasta melkeinpä tärkein osa kautta.

Olet ollut joukkueen mukana nyt jo kunnioitettavat 17 vuotta. Miten suhteuttaisit tämän kauden aiempaan Atletico-historiaan?

– Kausi oli ilman muuta ainakin tuloksellisesti historiamme paras ja itse asiassa myös joukkue todennäköisesti kovatasoisin tähän mennessä. Se, että sijoitetuttiin lohkon kärkipäähän, ei tullut missään nimessä yllätyksenä, vaan oli juuri se, mitä kauden alla odotinkin. Toisaalta edettiin pitkälle myös cupeissa, kerättiin mm. kauden ehdoton yleisöennätys Koillisessa Helsingissä FC Lahtea vastaan ja tehtiin historiamme pisin vierasreissu Vaasaan, jossa oli ikävä kyllä vähän huonoakin tuuria vastassa. Joka tapauksessa hieno ja ikimuistoinen kausi, joka varmasti nousee korkealle arvoasteikoissa, kun Atleticon historiaa joskus tulevaisuudessa aletaan perata tarkemmin.

Timo Kinnunen puhui aiemmassa haastattelussaan, että paljon jäi vielä hampaankoloon. Allekirjoitatko?

– Meillä kävi hiukan huono tuuri sen kanssa, että koko divaritason paras jengi, EsPa, osui samaan lohkoon ja vei sen nousupaikan, joten tietyllä tavalla kyllä. Ykköslohko oli yleistasoltaan selkeästi kovin, mutta meidän voitot cupeissa sekä NuPSista että FC Espoosta kertovat sen, että oltaisiin varmaan oltu aika lähellä nousua jossain toisessa lohkossa. Toisaalta samaan hengenvetoon täytyy sanoa, että kakkospaikka ja piste-ennätys tyydyttävät kyllä erittäin paljon, sillä meillä oli myös lukuisia vastoinkäymisiä ja peli paikoin aika ailahtelevaa. Siihen päälle vielä muutama farssimainen ottelu, joista varsinkin kauden avaava HIFK/2-peli tuomaritoimintoineen kalvaa vieläkin. Siitä tehtiin kuitenkin useampisivuinen raportti piireille, joten vastaavaa ei tarvitse toivottavasti enää kokea. Toki siinä omassakin valmistautumisessa ja käytöksessä oli paljon pielessä.

Jatkoitte myös Timon sopimusta jälleen vuodella. Oliko päätös helppo?

– Timo on tehnyt joukkueen eteen jo useamman vuoden ajan todella hyvää työtä sekä kentällä että sen ulkopuolella ja toisaalta ajattelee jalkapallosta, treenaamisesta ja meidän pelitavasta hyvin samalla tavalla kuin johtoporraskin. Timo on myös luonut meille selkeän pelitavan, joka noudattelee joukkueen omia vahvuuksia ja jossain määrin maksimoi meidän oman potentiaalin. Siten voisi sanoa päätöksen olleen aika helppo, vaikka totta kai sitä aina miettii erilaisia vaihtoehtoja ja skenaarioita. Pelaamisen ja valmentamisen yhdistäminen on edelleen yksi haasteista, mutta sillä puolella ollaan valmennustiimin kasvattamisen ja organisoinnin kautta saatu parannusta. Tiimi toimii kuitenkin erinomaisen hyvin, joten turha kai sitä on huonompaan vaihtaa.

Kauteen mahtui myös paljon pettymyksiä. Yksi sellainen oli varmasti Akatemian putoaminen takaisin Kutoseen?

– Se on ilman muuta eniten kauden aikana mietityttänyt aihe ja samalla myös pieni takaisku meidän pelaajapolkua ajatellen. Akatemia pelasi huipputasaisessa lohkossa ja saavutti itse asiassa sen pistetavoitteen, jonka kauden alla asetimme, ja jolla laskeskelimme meidän säilyvän. Toisaalta kausi osoitti samalla karulla tavalla, että Vitonen on sarjatasona täysin erilainen kuin Kutonen, eikä meidän taso ikävä kyllä vielä ollut riittävä. Uskoisin, että pitkällä tähtäimellä joukkueen paikka on kuitenkin meidän pidemmän tähtäimen visionkin mukaan Vitosessa ja tällä hetkellä näyttää sen suhteenkin todella hyvältä. Vitosta ollaan täydentämässä useammalla joukkueella ja meidän tietojen mukaan Akatemia tulee isolla todennäköisyydellä säilymään.

Kerro vähän tuosta pelaajapolusta. Mitä tarkoitat sillä?

– Me yritetään totta kai vahvistaa Atletico-yhteisöä ja varmistaa, että joukkueesta löytyisi pelipaikka kaikille lähipiiristä löytyville futaajille, etsipä sitten totisempaa tai vähemmän totista vaihtoehtoa. Ja että Atleticosta ei tarvitsisi siirtyä muualle ainakaan urheilullisista tai sosiaalisista syistä. Se, että esimerkiksi nyky-Akatemiasta yhteensä 22 pelaajaa on pelannut myös Atletico-edustuksen riveissä, ei ole missään nimessä sattumaa, vaan juuri niin kuin olemme halunneetkin. Tulevaisuudessa jää sitten nähtäväksi, että onko pelaajapolku tällaisenaan hyvä vai luommeko siihen vielä uusia haarautumia.

Viittasit tuossa myös jo tulevaan. Missä vaiheessa ensi kauden rakennus menee?

– Keskusteluja on totta kai käyty tässä syksyn mittaan muutamien uusien pelaajien kanssa ja siltä osin olen luottavainen, että saadaan taas valita niin sanotusti kerma kakun päältä. Joka vuosihan meillä on ollut enemmän tarjokkaita kuin olemme lopulta pystyneet tai halunneet ottaa ja onneksi myös todella vähän kieltäytyjiä, jos paikkaa ollaan muutamille täsmähankinnoille tarjottu. Atleticon brändi hyvähenkisenä ja sopivalla tavalla kilpailullisena joukkueena tuntuu vaan vahvistustuvan kausi toisensa jälkeen, joten en ole ensi vuodesta alkuunkaan huolissani. Eiköhän me saada taas hiukan nykyistä parempi jengi kasaan, kuten aiempinakin vuosina.

Onko odotettavissa paljonkin muutoksia?

– Meillä on tulevana viikonloppuna saunailta ja noin kuukauden kuluttua risteily, jotka perinteisesti ovat antaneet vastauksia niihin kysymyksiin, että mitä nykyrinki meinaa tehdä ja se sitten lopulta ratkaisee, että paljonko uusia pelaajia otetaan mukaan. Tähän saakka käymieni keskusteluiden pohjalta näyttää kuitenkin siltä, että muutokset tulevat jäämään jälleen kerran aika maltillisiksi. Tietty syksyn peleissäkin jo näkyneet ulkomaankomennukset, intit ja muu sellainen siviilielämän puoli tulee vaikuttamaan myös keväällä, joten jonkin verran täydennystä tarvitaan rinkiin joka tapauksessa. Ja muutokset ovat välillä hyvästäkin, kunhan runko säilyy samana.

Samaan tapaan kuin tänäkin vuonna siis?

– Juuri niin. Tänä vuonna onnistuttiin uudistamisessa nähdäkseni varsin hyvin. Ketosen veljesten mukaantulo toi rutkasti lisää tehoja ja teki hyökkäyspäästämme entistä vaarallisemman. Heiltä odotin toki statsien ja talvikaudenkin perusteella paljon, mutta silti oikein positiivinen avauskausi Kolmosessa. Kustaa Käki puolestaan oli ensimmäisistä treeneistä alkaen jo selkeä vahvistus ja kiistatta yksi tämän sarjatason parhaista pelimiehistä. Hauska nähdä, millaisia tuhoja hän saa aikaiseksi ensi kaudella. Ehkä isoin vaikutus oli kuitenkin lopulta Iiro Helisen hankinnalla. Iiro toi huomattavan paljon lisäuskottavuutta meidän puolustukseen ja oli varmasti yksi niistä syistä, miksi oltiin omassa päässä aiempaa vahvempia. Harmi vaan, että hänkin katosi opiskelijavaihtoon ennen syksyn viimeisiä pelejä, mikä sitten näkyi muutamissa kamppailuissa.

Atletico-brändi senkun jatkaa kasvamistaan eikä lakipistettä näy vieläkään. Missä näet joukkueen ja koko yhteisön tulevaisuudessa?

– Kriittisemmissä piireissä on tosiaan naureskeltu, että Atletico olisi vain lyhyen ajan haihatus ja että joukkue varmasti hajoaa sitä myötä kun pelaajatkin vanhenevat. Meillä taas tunnutaan nauravan takaisin, koska joukkuehan on muuttunut melkoisesti alkuvaiheiden harrasteporukasta kohti koko ajan ammattimaisempaa toimijaa. Myös rinki on kokenut tasaista nuorennusleikkausta ja keski-ikä taitaa liikkua tällä hetkellä jossain 25 ikävuoden hujakoilla niin kuin tämän kaltaisessa joukkueessa pitääkin. Näkisin, että huippuvuodet ovat siis vielä edessä ja toisaalta urheilullisella puolella joitakin askelia ottamatta. Sitä paitsi parin vuoden päästä juhlitaan joukkueen 25-vuotista taivalta ja on tässä muitakin suuria suunnitelmia ”Atletico-imperiumin” vahvistamiseksi.

Vottosellakin riittää siis vielä puhtia?

– Riittää kyllä ja miksei riittäisi. 28 vuotta vasta mittarissa ja elämä edessä. Ei tämä ainakaan omasta innostani tule jäämään kiinni.

Hieno kuulla, kiitos haastattelusta!

– Kiitoskiitos!