Suomen Cupin 1. kierros: LeJa/Juniors – Atletico Malmi 0-12 (0-3)

Maalit

0-1 Jani Hannula 2′
0-2 Jani Hannula (Ville Ruuska) 38′
0-3 Jani Hannula (Antti Nurkka) 40′
0-4 Miro Kauti (Mikko Huupponen) 48′
0-5 Jani Lehti (Samu Nurminen) 52′
0-6 Mikko Huupponen 54′
0-7 Elis Rintala rp. 64′
0-8 Jani Putkonen 69′
0-9 Aku Vapaa (Mikko Huupponen) 71′
0-10 Jani Lehti (Miro Kauti) 73′
0-11 Miro Kauti (Jani Lehti) 76′
0-12 Aku Vapaa (Miro Kauti) 80′

Avaus (3-4-3)

Elis Rintala (MV)
Mikko Kouri
Akan Okomoh
Ville Ruuska (C)
Jani Hannula
Mikko Huupponen
Miro Kauti
Aku Vapaa
Roni Tran 41′ Jani Putkonen
Jukka Haarala 41′ Jani Lehti
Antti Nurkka 48′ Samu Nurminen

Muut vaihtopelaajat

Lauri Nurmi (MV)

Raportti

Valmistautuminen kauteen 2014 ehti käynnistyä jo kahdella voitokkaalla harjoitusottelulla (NouLa ja HIFK/2), mutta vain kolmisen viikkoa pre-seasonin startin jälkeen mentiin jo ihan tosissaan virallisissakin otteluissa. Aiempien vuosien tapaan nimittäin tammikuun alku tarkoitti myös Suomen Cupin alkamista. Arpa oli heittänyt Atleetit heti ensimmäiselle kierrokselle ja vastaan tuli Kuutosesta Viitoseen viime kauden päätteeksi noussut LeJa/Juniors. Joukkueesta ei ollut kummempia etukäteistietoja, mutta kuulopuheiden mukaan rosterista löytyi jokunen pelaaja, joilla oli otteluita vyöllään korkeammiltakin sarjatasoilta.

Yhtä kaikki, Atletico lähti otteluun selvänä ennakkosuosikkina ihan jo sarjatasojen välisestä tasoerostakin johtuen. Myös hyvin alkanut pre-season ja vahvat esitykset sekä treeni- että pelikentillä enteilivät mainiota iltapuhdetta. Siitäkin huolimatta, että poissaoloja oli tähän otteluun melkoisesti johtuen erilaisista loukkaantumisista, sairastumisista ja pelikielloista, jalkeille saatiin vahva rosteri, jonka avauksessa debytoivat myös heti joukkueen uudet pelaajahankinnat, Miro Kauti ja Aku Vapaa. Molemmat sijoitettiin Ana Raudoskosken uudessa pelisysteemissä kentän keskiakselille. Muilta osin joukkueen kokoonpano näytti tutun ja turvallisen vahvalta vaihtomiehiä myöten.

Ottelu sai loistostartin, sillä peliä ei ollut pelattu kuin kaksi minuuttia pallon ollessa jo ensimmäistä kertaa maalissa. Andy Nurkka nousi oikeaa laitaa ylös, antoi matalan keskityksen ja vastustajan estelyistä huolimatta Nani Hannula oli ensimmäisenä irtopallossa tälläten sen oikeaan alakulmaan.

Numerot olivat lähellä kasvaa kahteen-nollaan jo kuutisen minuuttia myöhemmin, mutta Aku Vapaan keskitys samoilta paikoilta päätyi Roni Tranin takajalan kautta niukasti ohi etukulman. Myös Miro Kauti oli lähellä onnistua minuuttia myöhemmin, mutta Andyn chippi ja mainio juoksu linjan läpi kuihtuivat hieman heikkoon ensimmäiseen kosketukseen.

Alusta saakka oli siis täysin selvää, että kumpi ottelua vie ja kumpi taas luottaa vastaiskuihin. Niitä LeJalle myös siunaantui muutamia kappaleita varsinkin Atleticon heikkojen poikittaissyöttöjen seurauksena. Malmilaisryhmä prässäsi kuitenkin sähäkästi ja riisti pallot aina takaisin keskikolmanneksella, joten kotijoukkue ei päässyt kuitenkaan vetopaikkoihin.

Seuraava selkeä maalipaikka nähtiin 18. minuutilla, kun keskustassa peliä orkestroinut Hupi Huupponen pelasi namupassillaan Andyn läpi ja tämän onnistui myös ohittaa veskari hienolla nostollaan. Kurinalaisesti tilannetta seurannut toppari ennätti kuitenkin siivoamaan pallon aivan maaliviivan tuntumasta.

Kolme minuuttia myöhemmin Aku oli puolestaan paitsiohuudoista huolimatta läpiajossa, mutta hänen sijoituksensa veskarin ohi kilpistyi tolppaan. Maali leijui lievästi sanottuna ilmassa, kun heti seuraavasta tilanteesta Kauti paukautti kulmapurun jälkeen vain niukasti yli. Puolen tunnin molemmin puolin Kautin lisäksi myös Jugi Haarala ja Roni Tran pääsivät yrittämään maalintekoa boksissa, mutta vedot suuntautuivat päin veskaria.

Toista maalia saatiin lopulta odottaa aina 37. minuutille saakka, mutta maali oli sitäkin vapauttavampi. Toppariroolissa esiintynyt kapteeni Rudi Ruuska oli noussut oikeaa laitaa ylös ja antoi hienon keskityksen vitosen viivan takakulmalle. Siellä päivysti tuttuun tyyliinsä Nani, joka sijoitti pallon vasempaan alakulmaan ja vei Atleetit 0-2 johtoon. Samainen mies kruunasi ensimmäisen puoliaikansa tyylipuhtaalla hattutempulla ohjaamalla vielä kolmannenkin maalin takatolpalta, kun ensimmäinen puoliaika veteli viimeisiään. Taukolukemat siis 0-3 näätä-Hannulan viimeisteltyä jok’ikisen kolmesta osumasta.

Toiselle jaksolle Ana teki kaksi pelaajavaihtoa ”fudiskiusaajanakin” tunnetun Japu Putkosen ja Jani Lehden korvatessa Jugin ja Ronin kärjessä. Kärkikolmikosta myös Andy vaihdettiin kahdeksaa minuuttia myöhemmin vielä Samu Nurmiseen. Tuoreiden jalkojen myötä kentällä alkoi tapahtua tosissaan. Atletico haki jatko-osumia tasokkaiden keskitysten avulla, mutta myös LeJalle siunaantui muutama kaukoveto, jotka viuhuivat kuitenkin melko selvästi ohi.

48. peliminuutin jälkeen tilanteet alkoivat kuitenkin tuottaa myös tulosta. Debytanteista ensin asialla oli Kauti, joka sai Hupin antaman kulmapotkun boksin reunalle ja tälläsi sen kohti rynnänneen vastustajan kautta oikeaan alakulmaan. Lukemat siis 0-4.

Neljää minuuttia myöhemmin vaihdosta sisään vaihdetut Samu ja Kuula tekivät pahojaan. Samu riisti pallon hyökkäyspäässä, pelasi Kuulan läpi ja tämä sijoitti taitavasti vasempaan alakulmaan viidennen maalin merkiksi.

54. minuutilla Atleticolle tuomittiin vapari noin 20 metristä vastustajan kaadettua Kuulan boksin kaaren tuntumassa. Hupi pallon taakse ja tarkka veto aivan oikeaan alakulmaan, vaikka LeJa-veskarikin oli vedossa hyvin mukana.

60. minuutilla LeJa sai ottelun parhaan paikkansa, kun hieman boksin ulkopuolelta lähtenyt yllättävä puolivolley oli tippua oikeaan yläkulmaan, mutta kaartoi lopulta noin metrin verran ohi maalista. Heti perään Koopa kolkutteli pienestä kulmasta lähteneellä vedollaan tolppaa, mutta seuraavaa osumaa odoteltiin lopulta 63. minuutille saakka. Sähäkästi pallon kanssa riplaillut Kauti kaadettiin boksin kulmauksessa ja tuomari vihelsi siitä ansaitusti pilkun. Pallon taakse juoksi toisesta päästä saakka maalilla melko toimettomana esiintynyt Elis Rintala. Tämä otti kevyen vauhdin ja viimeisteli äärimmäisen varmasti vasempaan alakulmaan. Lukemat näin jo murskaavat 0-7.

LeJan iltapuhdetta synkensi entisestään, kun 67. minuutilla Hupi pelasi Kuulan hienosti läpi ja kotijoukkueen alin pelaaja joutui kaatamaan Kuulan melko merkityksettömässä tilanteessa. Tuomari oli kuitenkin armoton ja nosti punaisen kortin ulosajon merkiksi. Jos tuomari oli armoton, niin armoton oli myös Japu minuuttia myöhemmin. Hän teki itselleen tyypillisesti täysin epäreilun maalin puijaten boksin ulkopuolella ensin kuusi vastustajapelaajaa ja laukoen sitten pienen spurtin päätteeksi boksin oikeasta laidasta vasempaan alanurkkaan. Fudiskiusaaja oli tehnyt taas tehtävänsä.

Illan komein maali nähtiin kuitenkin kolme minuuttia myöhemmin, kun Aku avasi Atletico-maalitilinsä Eurosport-tasoisella pommilla. 30 metristä pompusta lähtenyt laakavolley leijaili aivan oikeaan yläkulmaan ja takasi näin debytantille parhaan mahdollisen alun uudessa seurassaan.

72. minuutilla Kuula lisäsi johtoa jo 0-10:en Kautin esityöstä ja neljää minuuttia myöhemmin Kuula syötti puolestaan Kautin viimeistelemän maalin. Viimeisellä minuutilla juniorikolmikko, Samu-Kauti-Aku juoni vielä yhden maalin ja varmisti Atleticolle joukkuehistoriansa suurimman voiton 0-12.

Lukemat eivät jättäneet siis juuri arvailujen varaa, eikä ensimmäisen jakson hidas käynnistyminen estänyt lopulta varmistamasta täysin selviä murskalukemia. Tasoero Kolmosen kärkipään ja Viitosen nousijan välillä oli juuri niin radikaalin selkeä kuin pitikin. Se tyyli, jolla voitto hankittiin jätti kuitenkin ottelusta vielä paremman maun suuhun. Puolustuspäässä Akan Okomoh johti puolustusta tyylillä, keskustassa Hupi jätti kilpailijansa selvästi kakkoseksi ja myös debytanttikaksikko, Kauti ja Aku olivat loistavalla pelipäällä. Vaihdosta sisään tulleet Japu, Kuula ja Samu taas puolestaan vastasivat edellä mainitun kaksikon lisäksi illan suurimmista tehoista. Unohtamatta tietenkään Nania, joka tarvitsi kahdeksan vuotta viimeistelläkseen ensimmäisen hattutemppunsa Atleticossa!

Maali-ilottelu oli toki nautinnollista katsottavaa, mutta ehkä sitäkin suurempaa tyydytystä toi se fakta, että Atletico eteni voiton myötä Suomen Cupin toiselle kierrokselle ja kohtaa ystävyysseura Töölön Taiston Kolmoseen nousseen joukkueen. Joukkueethan ovat pelanneet perinteisesti harjoitusotteluita tässä vaiheessa kautta, mutta nyt luvassa on tosikoitos vahvistunutta töölöläisryhmää vastaan. Ottelun ajankohta ei ole vielä selvillä, mutta se tullaan pelaamaan noin 2-3 viikon sisällä heti, kun otteluun löydetään sopiva kenttävuoro.