Atletico juhli näyttävästi 20-vuotista taivaltaan!

Viime lauantai (20.7.2013) jäi Atleticon historiaan yhtenä sen hienoimmista päivistä koskaan. Juhlaviikko huipentui nimittäin asiaan kuuluvaan juhlaotteluun sekä illalla nähtyyn pukuloistoon 20v-juhlagaalassa. Tunnerikas ja viimeisen päälle järjestetty juhla osoitti loppuunmyytyine paikkoineen, että kyseessä ei ole enää vain tavanomainen jalkapallojoukkue vaan ilmiö, joka koskettaa yllättävän monia.

Päivä alkoi juhlaottelulla, johon Atletico Malmi oli kasannut erillisen ”All Stars”-joukkueen. Tämä Atleetti-tiimi haastoi Tapanilan tekonurmella siltamäkeläisen FC KaKen, jonka pelaajisto tunnetaan myös valtaosin kovina Atletico-faneina. Vitosessa pelaava ”Kanuunoiden Kerma” oli tosin saanut vahvistettua rivejään muutamilla hieman korkeammalla pelaavalla lainapelaajilla varmistaakseen kilpailukykyisyytensä

Atletico All Stars koostui puolestaan 2000-luvun legendoista täydennettynä nykyisten joukkueiden pitkäaikaisilla pelaajilla. Kentällä nähtiin mm. Antti Raudoskosken, Tommi Eklöfin, Paul-Mikael Forsströmin, Mikko Tavin ja Joonas Westmanin kaltaisia jo aktiiviuransa lopettaneita legendoja sekä kaksi kappaletta Atleticon alkuperäisjäseniä, kun Juho Pukki (edelleen Akatemian pelaajistoa) ja Juho Laurila pukivat keltapaidan päällensä.  Muutenkin kentällä nähtiin satojen, ellei tuhansien pelien Atletico-kokemusta vuosien varrelta. Valmennuksesta vastasi puolestaan kukapa muukaan kuin kenties Atleticon kaikkien aikojen tunnetuin valmentajapersoona Harry ”Harry’s Corner” Tuominen apurinaan nykyisten Atleticojen joukkueenjohtana ja huoltopäällikkönä toimiva Ville-Pekka Liimatainen.

Itse ottelu eteni tasaisissa ja yllättävänkin vakavissa merkeissä. Joukkueet pallottelivat pitkälti toiselle puoliajalle saakka tekemättä maaliakaan hyvähenkisessä ja paikoin jopa jalkapalloilullisin mittareinkin hyvätasoisessa ottelussa. KaKe siirtyi kuitenkin melko ansaitusti 0-1-johtoon ja piti lukemat samoina aivan loppuun saakka tuomarin antamasta maksimipitkästä lisäajasta ja keltapaitojen vimmatusta painostuksesta huolimatta. Juhlakalu jäi siis vaille ansaitsemiaan lahjoja kentällä, mutta juhli sitäkin komeammin sitten ottelun jälkimainingeissa.

20v-juhlagaala puolestaan pidettiin Tapanilan työväentalolla, joka oli ahdettu tupaten täyteen entisiä ja nykyisiä Atleetteja sekä heidän aveceitaan. Jo alkukeväästä saakka puuhailtu juhla tarjosi sekä liikuttavia puheita että huikeita musikaalisia numeroita, kuten myös viiden ruokalajin illallisen mahtavine juomatarjoiluineen. Tyylikkäästi pukeutuneet Atleetit pääsivät nauttimaan niin sanotun akateemisen pukujuhlan käytänteistä ja tapaamaan paljon Atletico-historian legendoja hieman vapaamuotoisemmissa merkeissä.

Illan aikana kuultiin puheita mm. pitkäaikaiselta joukkueenjohto-kaksikolta, Janne Vottoselta ja V-P Liimataiselta sekä entisiltä ja nykyisiltä valmentajilta, Harry Tuomiselta, Antti Raudoskoskelta, Kalle Niemeltä ja Timo Kinnuselta. Lisäksi oman panoksensa esiintymisten muodossa toivat joukkueen musiikillisesti kirkkaimmat tähdet, Roni Tran ja FYT – faniportaan Niko Jylhän keikasta puhumattakaan. Varhain iltapäivällä alkaneet juhlat päättyivät Tapanilassa puoliltaöin, mutta jatkuivat Keskustan humussa ja erinäisillä jatkoilla aina aamuvarhaiseen saakka.

Kenellekään juhlaan osallistuneelle ei todennäköisesti jäänyt epäselväksi, että vaikka kunniakas 20 vuoden historia voisi tarkoittaa monelle joukkueelle jo hiipumista, on Atletico sekä urheilullisin mittarein että kiinnostavuudeltaan katsottuna tällä hetkellä erittäin kovassa nosteessa. Juhlasta ja siihen liittyneistä oheistapahtumista (Poikakalenteri yhtenä esimerkkinään) päätellen ”teini-iän rimpuilut” taitavat saada jatkokseen vielä menestyksekkään ”aikuisuuden”, jossa kliseisestä sanottuna vain taivas on rajana.

Kuvat: (C) Mari Sjöholm