Atletico Malmi – Gnistan/2 5-2 (2-0)

Edellisviikkoinen MaKu-voitto oli jo pyyhitty jossain määrin mielistä, kun saimme lauantai-aamupäivän ratoksi vieraita Oulunkylästä. Lohkon kolmantena majaillut Gnistan/2 herätti ansaittua kunnioitusta, vaikkakin tavoite oli jälleen hyvin selvä: tarkoitus oli jatkaa siitä, mihin erinomaisessa MaKu-ottelussa oli jääty ja pitää lohkon kärkipaikka hallussamme.

Kokoonpano päivän otteluun oli vielä muutamaa päivää aiemminkin pienoinen arvoitus, sillä esimerkiksi kaikki joukkueen hyökkääjät olivat jättäneet viikolla harjoituksia väliin joko loukkaantumisten tai työkiireidensä vuoksi. Myös muita poissaoloja oli pitkästä aikaa jopa niin paljon, että valmennusjohto joutui tekemään pienoisia kompromisseja ja erikoisratkaisuja saadakseen kasaan haluamansa kokoonpanon. Toki penkiltä löytyi poissaoloista huolimatta liuta nälkäisiä ukkoja, osa tosin enemmän tai vähemmän puolikuntoisina.

Avaus (4-4-2):

Erkki Hyttinen (MV);
Niko Ruokolainen, Joonas Peltonen, Panu Paajanen (> Juha-Matti Leinonen 76′), Ville Ruuska;
Jani Putkonen (> Riku Seppänen 79′), Janne Hampaala, Jaakko Peltonen (> Olli Harmainen 79′), Jani Hannula (> Ilkka Taipale 72′);
Timo Kinnunen (C, > Santeri Kunttu 79′), Jani Lehti (> Alfred Sinnemäki 52′)

(Vaihdossa: Alfred Sinnemäki, Juha-Matti Leinonen, Santeri Kunttu, Olli Harmainen, Riku Seppänen, Ville-Pekka Liimatainen ja Ilkka Taipale)

Ottelun alkupuoli oli totutusti melko varovaista ja tasaista. Gnistan osoitti heti vaarallisuutensa, mutta toisaalta taas kotijoukkue liikkui omalla kotikentällään selkeästi ns. mukavuusalueella. Joka tapauksessa pienilukuinen yleisö sai nähdä hyvinkin kovatempoista ja korkeatasoista nelosdivaripalloilua, jota edes kova tuuli ei onnistunut pilaamaan. Ensimmäiset 20 minuuttia menivät tasaisissa merkeissä ja ilman sen merkittävämpiä maalipaikkoja. Lähimmäksi pääsi oikeastaan kapteeni-Timo, joka pienoisesta hyökkääjäpulasta johtuen aloitti Kuulan kanssa kärjessä. Timon pusku suuntautui kulmapotkun jäljiltä hieman ohi. Sama mies oli asialla myös 22. peliminuutilla, kun avausmaali näki päivänvalonsa. Vastahyökkäys käynnistyi omalta puoliskoltamme, josta pallo leijaili ilmassa kohti Kuulaa. Hän tuli linjasta vastaan ja jatkoi pallon rinnallaan Timolle, joka ohitti vastustajat ja kirmasi keskialueen ylitse tehden sitten todellisen “Eurogoal-maalin”. Maalivahti oli tullut jonkin verran vastaan ja Timo päätti nostaa pelivälineen hallitusti maalivahdin ylitse noin 35 metristä. Pallo laskeutuikin juuri sopivasti maaliviivalle ja vei Atleetit 1-0-johtoon.

Seuraava varsinainen paikka siunaantui Japulle, joka tykitti 37. minuutilla vaparin viistosti vasemmalta muurin ohitse ylärimaan. Paria minuuttia myöhemmin vasemmalta laidalta ylös noussut ja nätin seinän Timon kanssa pelannut Niko pääsi puolestaan kokeilemaan onneaan, mutta laukoi kuitenkin läheltä hieman yli. Toisessa päässä tilanteet jäivät puolestaan melko vähiin, eikä Eki joutunut kuin muutamaan otteeseen venymään. Yksi sellainen tilanne tuli noin 42. minuutilla, kun Gnisu-pelaaja pääsi puolittaisesti läpi, mutta Eki tuli kuitenkin vastaan erinomaisesti boksin rajalle ja torjui vedon.

Vain hetkeä myöhemmin nähtiin sitten ottelun toinen maali. Pallo pelattiin maalille todella kauniin syöttökuvion ja erinomaisen keskityksen jälkeen. Japu toimitti sen vasemmalta veskarin ja Kuulan väliin ja 2-0 syntyi pienellä flipperillä molemipien osuessa palloon.

Jos ensimmäisellä puoliajalla oli nähty upeita maaleja, jatkui myös toinen jakso samoissa merkeissä. Gnistan/2 kavensi vain neljän peliminuutin jälkeen 2-1:een upean kaukovedon jälkeen. Heidän keskikenttäpelaajansa otti pallon haltuun oikealla noin 35 metrissä ja laukoi tarkan roikun hieman vastassa olleen Ekin ylitse takakulmaan. Kavennuksesta sisuuntuneena Atleetit nostivat jälleen hieman painetta, mutta maalitilanteet kuivuivat kuitenkin poikkeuksetta kasaan. Esimerkiksi 52. minuutilla Jasu oli viedä kusipaidat taas kahden maalin johtoon, mutta tilanne tuomittiin lopulta kuitenkin paitsioksi.

Paikkoja nähtiin tasaiseen tahtiin, mutta maali antoi kuitenkin odottaa itseään. Jos hyökkäysparivaljakko Kuula-Timo oli ollut alati vaarallinen, toi vaihdosta sisään tullut Alffi vielä oman pelotteensa Kipinä-puolustukselle. Hän oli ratkaista pelin jo käytännössä ensimmäisestä maalipaikastaan, kun 62. minuutilla Nani teki tärkeän katkon ja pelasi pallon Timon kautta Alfille takatolpalle. Lonkeromaisilla jaloillaan operoiva hyökkääjähankintamme ei kuitenkaan onnistunut viimeistelemään vaan Gnisu-molari teki todellisen unelmaseivin ja koppasi pallon hyppysiinsä. Kauaa ei maalia tarvinnut kuitenkaan odotella, kun vain minuuttia myöhemmin sama mies oli jälleen asialla. Pallo ajautui Alffille boksin ulkopuolelle, josta hänen vetonsa suuntautui maata pitkin aivan etutolpan juureen. Jos aiempi tilanne oli vakuuttanut ainakin allekirjoittaneen vastustajaveskarin kyvyistä, pudotti tämä “hörppy” nämä kuvitelmat kuitenkin takaisin maantasalle.

Paine ogelilaisten päässä jatkui kovana, eikä vierailija onnistunut estämään keltapaitaisten hyökkäysviritelmiä. Muutamassa seuraavassa tilanteessa pääarkkitehtina oli maalipörssiä käsittämättömillä lukemilla johtava Japu. Ensiksi hän sai nätin pelin päätteeksi pallon 64. minuutilla ja yritti tarkkaa sijoitusta. Gnistan-maalivahti ehti kuitenkin jalkoineen väliin. Paria minuuttia myöhemmin Japu pääsi puolestaan laukomaan hieman boksin ulkopuolelta ja laukoikin todellisen pommin, vieläpä oikealla jalallaan. Tällä kertaa veto suuntautui kuitenkin ylitse. Minuuttia myöhemmin Alf pelasi Japun puolestaan läpi erinomaisella pystysyötöllä. Japu pääsi nokikkain maalivahtia vastaan, siirsi pallon hieman sivuun vasemmalle, eikä molari saanut siihen enää kuin kevyen kosketuksen. Pienestä kulmasta huolimatta Japu onnistui myös sijoittamaan pelivälineen takanurkkaan.

Lukemat olivat siis 4-1 ja ottelu enemmän tai vähemmän ratkennut. Se näkyi myös Atleticon vaihdoissa, kun 79. minuutilla valmentaja teki vähintäänkin mielenkiintoisen triplavaihdon. Kentältä ulos astelivat vakuuttavasti pelannut tähtikolmikko: Japu, Timo ja Jasu, kun taas sisään marssi yhteensä yli 300-kiloinen, massaltaan täysin ylivertainen joukkio: Kunttu, Opa ja Riku. Peli sai tästä hieman uutta virtaa, vaikka varsinaisia huippupaikkoja ei ennen viimeminuutteja enää nähty.

Sen sijaan kolme viimeistä peliminuuttia toivat mukanaan kaksi melko merkityksetöntä maalia. Ensimmäisenä onnistui Atleetti-ryhmä, joka Rikun erinomaisen laitanousun, Alfin oivaltavan syötön ja vasemmasta laidasta boksiin ajaneen Leegon matalan takakulmasijoituksen jälkeen viimeisteli lukemat jo 5-1:een. Paria minuuttia myöhemmin ottelun vedellessä jo viimeisiään, tuomittiin Gnistanille vielä tuomarinkin jälkikäteen hieman aprikoima lahjapilkku. Oikeana laitapuolustajana taas kerran kengännauhat auki viilettänyt Rubale kaatoi heppoisesti Gnisu-hyökkääjän ja pallo vietiin pilkulle. Eki ehti vielä heppoisen vedon eteen, mutta pilkun laukonut kaveri pääsi kuitenkin ensimmäisenä palloon ja viimeisteli riparista keltapaitojen odotellessa selkeästi jo päätösvihellystä. Sellainen tulikin heti pelin jatkuttua ja loppulukemiksi kirjattiin siis ansaitut 5-2 kotijoukkueen hyväksi.

Ottelu oli lopulta Atleticon melko selkeää hallintaa Gnistanin pyristellessä kuitenkin erinomaisesti vastaan. Sarjataulukko ja vierailijan kolmas sija olivat myös pelin perusteella hyvin oikeutettu, sillä ogelilaisryhmä tarjosi oikein kelpo vastuksen. Heidän pelinsä oli hyvin organisoitua ja sarjatasolle ehkä harmittavankin epätyypillisesti porukalla oli myös selkeä pelisuunnitelma. Roiskinnan ja purkupallojen sijaan peliä pyrittiin rakentelemaan ihan puolustuksesta saakka ja hyökkäykset päättämään useimmiten laidasta tulleilla keskityspalloilla. Tällä kertaa Atleetit olivat kuitenkin vahvempia ja pienoisesta vajaamiehisyydestään huolimatta voitto oli täysin ansaittu. Homma toimi käytännössä ottelun kaikilla osa-alueilla ja esitys oli siten loogista jatkoa edellisviikkoiselle MaKu-voitolle. Kolme pistettä ja viisi hienoa maalia jättivät erinomaisen maun ja tunnelma oli pelin jälkeen ansaitusti korkealla muutenkin totutusti erinomaisella joukkuefiiliksellä kohti sarjanousua operoivassa Atleetti-laumassa.

Pelit jatkuvat seuraavaksi ensi viikon sunnuntaina, kun Atletico Malmi matkaa uusitulle Pallokentälle. Siellä vastaan asettuu PPJ klo 16.15 alkaen.

Ottelun tähtipelaajapisteet:
3  –  Joonas Peltonen: Jone näyttää kotiutuneen topparintontille erinomaisesti. Varman peruspelin lisäksi silmiin pisti jälleen kerran pallovarmuus ja pelinavaukset.
2  –  Timo Kinnunen: Kapteenimme pystyy selkeästi pelaamaan käytännössä mitä tahansa pelipaikkaa ja aina vakuuttamaan. Tällä kertaa suurimpina avuina nähtiin ehkä tähän asti kauden hienoin maali sekä muutenkin aktiivinen pallollinen ja palloton liike.
1  –  Jani Lehti: Kuula iski ottelun toisen häkin ja oli muutenkin todella pirteällä pelipäällä. Yritystä ja taistelutahtoa löytyy ehkä enemmän kuin keneltäkään Atleetti-ryhmässä, jonka lisäksi Kuula myös haki jatkuvasti pystyynjuoksuja ja haisteli hyvin maalipaikkoja.