MaKu/Baltika – Atletico Malmi 1-2 (0-1)

Viimein oli divarifutiksen ystävien pöytä katettu ykkösluokan herkuilla, kun Nelosen kakkoslohkon kärkikamppailussa kohtasivat Atletico ja MaKu/Baltika, jälkimmäisen isännöimänä. Lähestulkoon koko kauden joukkueet olivat rullanneet voitosta voittoon tasatahdissa, sillä kummallakin oli kevätkauden keskinäisen tasurin lisäksi vain yksi ratkaisemattomaan päättynyt pistemenetys. Näinpä torstain alkuillan panoksena oli lohkon kärkipaikka ja jopa mahdollinen kolmen pisteen kaula kilpakumppaniin. Parhaassa (tai pahimmassa) tapauksessa ottelu saattaisi viime kädessä ratkaista jopa lohkon lopullisen voittajan.

Atletico sai otteluun jalkeille milteipä parhaan mahdollisen kokoonpanon, joskin vaihtopenkki jäi lopulta yhdellä vajaaksi Ronin estyttyä viime hetkillä kokonaan saapumasta. Atleettien Kolmosen-visiitin paras pelaaja, vuoden alkupuoliskon opiskelijavaihdossa viettänyt Antti Nurkka alias Andy Corner oli palannut harjoitusrinkiin ja oli nyt ensimmäistä kertaa mukana kokoonpanossa tällä kaudella. Myös MaKulla näytti hyvin pitkälti olevan ykkösnyrkki kasassa.

Avaus (4-4-2):

Erkki Hyttinen (MV);
Niko Ruokolainen (> Antti Säynätkari 58′), Timo Kinnunen (C), Panu Paajanen, Ville Ruuska (> Joonas Peltonen 46′);
Jani Putkonen, Janne Hampaala, Jaakko Peltonen (> Jonatan Wasenius 55′), Jani Hannula (> Antti Nurkka 67′ (v));
Alfred Sinnemäki (> Jani Lehti 62′), Santeri Kunttu (> Riku Seppänen 80′)

(vaihdossa Antti Nurkka, Joonas Peltonen, Jonatan Wasenius, Jani Lehti, Riku Seppänen ja Antti Säynätkari)

Kahden kivikovan joukkueen häikäisevän pelaajiston vastapainoksi tapahtuman loistetta verottivat olosuhteet: pelialustana Pihlajamäen lätäköiden täplittämä hiekka ja toisen avustavan verran vajaaksi jäänyt tuomaristo. Faneja nämä seikat eivät kuitenkaan näyttäneet haittaavan, sillä ensimmäiset innokkaat ilmeistyivät kentän laidalle jo kolme varttia ennen kick-offia, ja pelin aikana molemmat puukatsomot täyttyivät ääriään myöten.

MaKu aloitti ottelun terävämmin ja onnistui myös pitämään palloa. Joukkueen pari ensimmäistä maalintekoyritystä kuitenkin pysähtyivät varmasti Ekin hanskoihin. Atletico sen sijaan rankaisi jo ensimmäisestä kunnon paikastaan. Japu riisti pallon pakilta aivan päätyrajalla ja syötti vitosen viivalle, jonne kiimaisen biisonihärän lailla mylvinyt Nani liikkui loistavasti taustalta ja sijoitti munkin korkeana tyhjiin: 1-0!

Isännät saivat koko tukun kulmapotkuja keltapaitojen blokkauksista, mutta näistä ei sen ihmeemmin vaaraa aiheutunut. Atleticolla sen sijaan oli useita todella hyviä paikkoja: Alf tuikkasi boksiin päästyään ohi maalin, Kuntun puolivolleytatsi nosti pallon aivan luukulta yli ja Timon puskun kulmasta koppasi maalivahti maasta aivan maaliviivalta.

MaKu ei painostuksestaan huolimatta saanut tasoitusta aikaiseksi, vaan Atletico-puolustus kesti ahdistelut. Eki viihdytti yleisöä koppaamalla yhden keskityksen todella lennokkaasti hanskoihinsa. Vielä aivan jakson loppuhetkillä kummallakin joukkueella oli hyvät tontit, mutta maalivahdit loistivat kummassakin päässä.

Toisen puoliajan alku oli lähes Atleticon kannalta yhtä riemukas kuin edellisessä pelissä Herrasmiehiä vastaan. Timo vippasi vaparin 25 metristä kentän keskiakselilta maaliedustalle, jossa armottomana viimeistelijänä tunnettu Alf ohjasi pehmeällä puskulla pallon tolpan juuresta sisään ja peli oli 2-0.

Japu laukoi pienestä kulmasta yli ennen kuin MaKu joutui vajaalle raitapaitojen pelaajan saatua ottelun toisen varoituksensa. Kentän toisessa päässä maalinedustalla sijainnut lätäkkö pelasti kummallakin puoliajalla molemmat joukkueen takaiskulta kertaalleen pallon pysähdyttyä kriittisellä hetkellä vesiesteeseen. Vaihdosta sisään tullut Kuula sai minuutin sisään kahdesti ohjattua pallon keskityksistä kohti maalia, mutta harmikseen maalivahdin ulottuville.

Vaikka MaKun liike oman pään suuntaan oli heikentynyt tunnin pelin jälkeen, hyökkäyssuuntaan joukkue oli silti alati vaarallinen. Jo kevään pelissä kahdesti osunut Andrei Berngardt pamautti kolmestakympistä kovan vaparin, jonka Eki sylki eteensä, mutta ripari lähti makulaisen jalasta onneksi taivaalle. Seuraava tilanne päättyi kuitenkin sitten kavennukseen, kun Evgeni Tolppa vyöryi sisään Atleticon vasemmalta sivustalta ja tielle jääneet pakit hassutettuaan laukoi varman sijoituksen takanurkkaan runsaslukuisen venäläisyleisön riemuksi.

2-1-kavennukseen MaKun takaa-ajo oikeastaan katkesikin, sillä ottelun viiden viimeisen minuutin aikana erotuomari poisti kentältä peräti kolme raitapaitaa lisää, kunkin eri tilanteesta vain minuutin välein. Fyysisesti törkein punikin arvoinen temppu oli kuitenkin onneksi “vain” pallolla heittäminen Andya tämän myöhästyneen ja keltaisella palkitun taklauksen kostoksi. Kaksi kentältäpoistoista oli suoria ja kahdessa kärsijöinä vain hetkeä aiemmin kentälle tullut vaihtopelaaja.

Ottelun loppuhetket menivät lähinnä ihmetellessä kentän väljyyttä suhteessa pelaajien määrään. Loppuvihellys toi Atleticolle ehdottomasti kauden toistaiseksi tärkeimmän voiton. Pelin taso oli olosuhteista johtuen vähän sitä ja tätä, mutta voitto oli “red card handicapistakin” huolimatta täysin ansaittu!

Ottelun tähtipelaajapisteet:
3  –  Erkki Hyttinen: Tärkeitä koppeja sekä huikea dyykkaus suoraan kentän isoimpaan lätäkköön.
2  –  Panu Paajanen: Tapansa mukaan lyömätön pääpalloissa, muutenkin varmaa työskentelyä.
1  –  Timo Kinnunen: Ehti keskuspuolustajan velvoitteidensa ohella osallistua myös pelinrakenteluun.