SUMU – Atletico Malmi 0-4 (0-1)

Loistokkaan Kontu-matsin jälkeen hengähdysaikaa jäi vain yksi vaivainen päivä ennen karusellin siirtymistä hiekalle kolmen pelin ajaksi. Ensimmäisenä ohjelmassa oli visiitti kenties kaupungin pienimmälle kentälle, Jakomäen hornankattilaan SUMUn vieraaksi ja paikallisen A-katsomon eli Mighty Drunksin löylytettäväksi. Jakis ei perinteisesti ole kovimmillekaan vierasjoukkueille aina helppo paikka, mutta lauantain vakuuttava esitys ja usko omaan tekemiseen riittivät jälleen hyviksi lähtökohdiksi.

Kokoonpanoon tuli taas muutamia muutoksia edellisestä, mm. avauksen keskuspuolustus meni uusiksi ja Rudi jäi “dramaattisen loukkaantumisensa” vuoksi kokonaan sivuun ottelusta. Ja koska aloituskokoonapanossa ei ollut tällä kertaa yhtään kapteeniston vakijäsentä, punaisen nauhan haulikkoonsa sai joukkueen “isähahmo”, ikinuori Juha-Matti “Daddy” Leinonen.

Avaus (4-4-2):

Niko Lempinen (MV, v);
Niko Ruokolainen (> Joonas Peltonen 46′), Panu Paajanen, Juha-Matti Leinonen (C), Pauli Saastamoinen;
Jani Putkonen, Jonatan Wasenius (> Ville Suhonen83′), Jaakko Peltonen, Ilkka Taipale (> Timo Kinnunen 62′);
Jani Hannula, Santeri Kunttu (> Riku Seppänen 66′)

(Vaihdossa: Janne Vottonen, Joonas Peltonen, Riku Seppänen, Timo Kinnunen ja Ville Suhonen)

Ensimmäinen kymppi oli tasaista vääntöä. Vartin paikkeilla alkoi tapahtua, kun Japu tinttasi painavan laukauksen paristakympistä ja veskari torjui pallon kulmaksi. Toisessa päässä tuomarin vihellys aiheutti pieniä sydämentykytyksiä, sillä Lepa oli kopannut pallon tassuunsa hiuksenhienosti boksin sivustan ulkopuolella. Mutta koska kyseessä ei kuitenkaan ollut “ilmeinen maalintekomahdollisuus” niin Lepakin selvisi tilanteesta keltaisella, kuten kuuluukin. Seuranneesta vaparista syntyi etutolpalle paha flipperihässäkkä, josta kotijoukkueen pelaajat röyhivät pallon kuitenkin päädystä yli.

Heti pari minuuttia myöhemmin ottelun avausmaali oli jo todella lähellä. Lepan vastaantulon ja nopean avauksen turvin Atleetit pääsivät vastaiskuun. Japu kirmasi karkuun, pudotti sivulle ajauduttuaan kantapäällä taakse Zimille, joka jatkoi pallon ykkösellä luukulle. Kuntun sijoitus näytti jo olevan matkalla tyhjään maaliin, mutta jostain pensaan takaa paikalle suorastaan lensi SUMUn veskari ja toimitti pallon ilmiömäisellä torjunnalla väljemmille vesille. Japulla ja Zimillä oli hyvät mestat lähietäisyydeltä, mutta molempien yritykset menivät leveäksi. Lepallakin riitti hommia, ensin kovaan vapariin 25 metristä ja vielä hetki ennen taukoa “Leif” blokkasi laidalta laatikkoon ajaneen pelaajan vedon. Isännille ei tosin kelvannut tyhjä maalikaan Lepan arvioitua vastaantulonsa hiukan pieleen.

Penkillä joukkueenjohto toivoi lauantain tapaan arvokasta johtomaalia aivan tauon alle. Ilmeisesti toive kuului kentälle asti, sillä pelaajat tekivätkin työtä käskettyä. Panun iso avaus 43. minuutilla yllätti SUMUn takalinjat ja hienosti liikkensä ajoittanut Nani irtosi läpiajoon kaukaa keskikentältä. Päästyään nokikkain veskarin kanssa Nanilla oli reilusti aikaa miettiä ratkaisuaan ja luetella piin 27 ensimmäistä desimaalia ennen kuin sijoitti pallon varmasti verkkoon. Näin Atletico siirtyi tauolle todella helpottavassa 1-0-johdossa.

Toisen jakson alkuun vihreäpaidat olivat vähällä tulla tasoihin. Lepa ja topparit syöksyivät vastaan yhtä aikaa ja SUMUn pelaaja ehti näpäyttää nostonsa tavoitellen tyhjäksi jäänyttä maalia, mutta laittoi sijoituksensa pallonmitalla ohi tolpasta. Pienen säikyttelyn perästä paine alkoi vähitellen siirtyä Atleticolle. Jokke laukoi sivuverkkoon saatuaan oman kulmapotkunsa takaisin leveälle ja A-katsomo osoitti hyvää henkeä “palkiten” vaihtoon tulleen Zimin oluella!

Parin seuraavan minuutin sisällä riitti hulinaa edelleen. SUMU pääsi kahdesti hätyyttelemään Lepaa ja Atletico-maalia hyvistä paikoista, ensin toisesta aallosta lähteneellä vedolla, jonka Panu mestarillisesti blokkasi, ja niukasti riman yli menneellä puskulla elävän legendan, kippari Hessu Harjusen näyttävästä volttiheitosta. Japu kilautti tolppaan Joken keskialueen vaparin jälkitilanteesta ennen kuin viimeisteli itse jälleen vapauttavan 2-0-osuman 72. minuutilla: SUMUn oikealla sivustalla oli tilaa vaikka lentotukialuksen kääntyä, Nani huomasi tämän sekä Japun liikkeen ja pani pellavapään karkuteille. Räväkkä sijoitus etunurkkaan jätti veskarin vaille mahdollisuuksia.

SUMU oli alkanut pudota kyydistä jo reilun tunnin pelin jälkeen ja Atleticolla riitti yhä enemmän tilaa ja aikaa rakenteluun. Sormet alkoivat loppua kesken vihreiden puolustuksen vuotokohtia laskiessa, mutta avustavan lippu katkoi Atleeteilta useamman läpiajon. Japu laukoi ensin kaukaa kovan vedon hieman ohi, mutta juoksi jälleen 84. minuutilla pahantekoon vaihdosta tulleen Timon mainiosta pystysyötöstä. Pallo etukulmasta sisään, 3-0, ja ottelu oli viimeistään nyt ratkennut. Vielä viimeisellä minuutilla Japu nyki kaksi pakkia merimiessolmuun ja tsippasi veskarinkin. Nani the Kiree Näätä saatteli tossullaan pallon vielä viivan yli ja lauantain lukemat toistuivat vain päivää myöhemmin!

Ottelusta tuli aluksi juuri niin vaikea kuin ennakkoon oli odotettukin. Pelipaikalla vallitsevat olosuhteet ja SUMUn pelityyli pitivät erityisesti ensimmäisen puoliajan tasaisena, mutta tunnin jälkeen joukkueiden välinen tasoero alkoi näkyä eikä Atleticolla ollut tulloin vielä niukasta johdosta huolimatta juuri hätää. Ensimmäinen ja oletettavasti vaativin hiekkahaaste tuli siis selvitettyä kunnialla!

Ottelun tähtipelaajapisteet:
3  –  Jani Putkonen: 2+1, jatkuvasti täysin ylivoimainen tapaus näihin karkeloihin!
2  –  Jani Hannula: “Näätä” nuuski nätisti 2 maalia, kirsikkana kakun päälle komea syöttö Japulle.
1  –  Panu Paajanen: Alusti avausmaalin, lisäksi vakuuttavaa puolustuspelaamista.