Kolmonen: HyPS – Atletico Malmi 1-2 (0-1)

Maalit

0-1 Jonne Ketonen (Jesse Ketonen) 45′
0-2 Mikko Kouri rp. 56′
1-2 Bio Konta (Kalevi Rinne) 90′

Tilastot

180530 HyPS

Avaus

Erkka Niini (MV)
Ville Ruuska 79’ Niko Eriksson
Akseli Hietala
Mikko Kouri
Eeli Lehto
Mikko Vesterinen
Janne Hampaala (C)
Jonne Ketonen 73’ Kalle Jyrkinen
Mika Tenkanen
Roni Tran 59’ Timo Kinnunen
Jesse Ketonen

Muut vaihtopelaajat

Miro Rissanen
Janne Vottonen

Raportti

Atletico matkasi pikkulauantaina Hyvinkäälle, jossa malmilaisia isännöi paikallisjoukkue HyPS. Malmilaiset liitelivät haasteellisen alkukauden jälkeen kolmen ottelun voittoputkessa, sijalla kuusi. Kotijoukkue löytyi puolestaan paria sijaa ylempää, kolmantena. Hyvinkääläisten kuudesta ottelusta viisi oli päättynyt voittoon ja ainut pistemenetys oli kärkipaikkaa puhtaalla pelillä pitävälle Atlantikselle. HyPS haki voittoa pysyäkseen kärkiporukan perässä, Atletico taas kaventaakseen mm. hyvinkääläisten etumatkaa, Reippaan ja Atlantiksen vastaavasta puhumattakaan.

Ottelusta kiinnostavan teki myös jo alkuvuodesta saakka odotettu veljesten kohtaaminen, sillä Atleticon avauksessa esiintyi hyvinkääläisten suuri suosikki Roni Tran, vastapuolellaan Ronin kaksi nuorempaa veljeä, Sam ja Sieu. Viimeisin tosin aloitti tällä kertaa penkillä.

Edellispäiväiset treenit olivat verottaneet Atleticon rosteria jonkin verran, eikä otteluun tällä kertaa saatu täyttä lappua. Viiden vaihtopelaajan lisäksi ilahduttavaa oli kuitenkin se, että avauskokoonpano noudatteli pitkälti voitokkaan Korso/United-pelin kaavaa ja muutoksia yksitoistikkoon oli vain kaksi kappaletta.

Ottelun alku näytti suuntaa tulevalle pelille: HyPS otti heti pallonhallinnan ja pyrki rakentelemaan hyökkäyksiään lyhyin syötöin alakerrasta saakka Atleticon vetäytyessä puolustusasemiin. Tiivis puolustus piti kuitenkin hyvinkääläiset pääasiassa omalla kenttäpuoliskollaan eikä näennäinen hallinta tuntunut realisoituvan maalipaikoiksi. Malmilaiset myös lähtivät ärhäkästi vastahyökkäyksiin paikat haistettuaan.

Tällaiset tilanteet toivat myös ensimmäiset laukaukset, kun 6. minuutilla Jonne Ketonen pamautti ensin täydestä vauhdista pari metriä yli maalin ja kolmea minuuttia myöhemmin Jesse Ketonen haisteli topparin huonon haltuunoton ja kirmasi pystyyn Mikko Kourin pystypallon seurauksena. Laukaus kilpistyi kuitenkin HyPS-maalilla vahvasti pelanneeseen Elmeri Palanderiin.

Hyvinkääläisten parhaat tilanteet syntyivät puolestaan vasemmalta laidalta, jossa ylemmistä divareistakin tuttu John Keister esitteli taitojaan pariinkin otteeseen. Väkkärämäisesti liikkunut, pienikokoinen laituri pysyi kuitenkin pääasiassa hyvin kurissa eivätkä ne muutamat laukaisuyritykset aiheuttaneet Erkka Niinille kummempia haasteita Atletico-maalilla.

Toisessa päässä pallo saatiin poimia ensimmäisen kerran maalista jo 16. minuutilla, tosin tuomariston paitsiovihellyksen saattelemana. Atletico pelasi hyvin yhteen keskustassa ja Mika Tenkasen kavennettua keskustaan, löysi Roni Tran tilaa veljensä, Samin, takaa oikeasta laidasta. Hyvä pystypallo linjan taakse ja Roni oli yhtäkkiä puolittain läpi. Palander tuli maaliltaan hyvin vastaan, mutta Tranin laukauksen ja syötön välimallilta näyttänyt pystypallo löysi viereltä Jesse Ketosen, joka viimeisteli lähietäisyydeltä ennen väliin pyrkinyttä HyPS-pakkia.

Malmilaisleirissä ihmeteltiin vihellystä, olihan puolustaja ennättänyt Jessen alapuolelle peittämään laukausta, mutta linjamies tiesi valistaa, että Jesse oli tilanteessa maalivahdin väärällä puolella ja näin syöttöhetkellä pallon alapuolella oli Jessen lisäksi vain yksi hyvinkääläispelaaja tarvittavan kahden sijaan.

HyPSin ensimmäisen jakson paras paikka ajoittui ehkäpä 22. minuutille, kun Akseli Hietalalta nähtiin äärimmäisen harvinainen pallonmenetys. Saku Matilainen korjasi pelivälineen mukaansa, ajoi oikeasta laidasta kohti boksia ja oli jo 2vs1-tilanteessa aivan maalin edustalla. Eeli Lehto oli kuitenkin mies paikallaan ja selvitti tilanteen katkomalla viimeisen syötön.

Tilanteesta käynnistyi myös vastahyökkäys, jonka seurauksena Mika Tenkanen pääsi haastamaan nuorempaa Trania oikealla laidalla. Nopeus riitti ja yhtäkkiä ”Tenksulla” olikin edessään enää HyPS-veskari. Laukaus suuntautui kuitenkin pienevästä kulmasta päin Palanderia, eikä kaivurimaisesti vierelle pelattu riparikaan löytänyt lopulta omaa miestä.

HyPS haki avausmaalia puolen tunnin kohdalla pariin otteeseen myös hieman suoraviivaisemmin. Ensin puolustuslinjasta lähtenyt pystypallo päätyi linjan puhkaisua yrittäneen John Keisterin mukaan, mutta veto 16 rajan tuntumasta leijaili räikeästi yli. Samoin teki myös Tomi Kohosen rankkarialueen takakulmauksesta keskitykseen ampuma kuti.

Hetken näytti siltä, että tauolle mentäisiin tasalukemissa, mutta mitä vielä! Aivan lopussa nähtiin kaksi Ticon ensimmäisen jakson parasta tilannetta, joista jälkimmäinen johti myös avausmaaliin. Ensin 44. minuutilla Mikko Vesterinen löysi linjan taakse juosseen Roni Tranin, jolla oli kliseisesti vähän turhankin paljon aikaa miettiä, että miten läpiajonsa ratkaisee. Nostoyritys oli hyvä, mutta liika voimakkuus lennätti pallon yli maalin.

Hetkinen myöhemmin, juuri ennen puoliaikavihellystä, Jesse Ketonen sai puolestaan pallon keskustassa ja lähetti suoraan toppareiden väliin juosseen velipoikansa, Jonnen, linjasta läpi. Jonne ei epäröinyt vaan laukoi pallon voimalla vasempaan alakulmaan ja siirsi Atleticon samalla 0-1-johtoon. Pallo vietiin vielä keskustaan, mutta HyPSin startatessa pelin, vihelsi tuomari jakson päättyneeksi näissä lukemissa.

Toisen puoliajan alku oli ensimmäistä jaksoa hermostuneempaa ja molemmilta joukkueita nähtiin tukku virheitä. Kohokohdiksi jäivät Janne Hampaalan tulinen puolivolleypommi Mikko Vesterisen sivuvaparia seuranneeseen purkupalloon sekä Sieu Tranin vaihto sisään, jolloin vajaan 10-minuuttisen ajan nähtiin kolme Trania kentällä samaan aikaan.

55. minuutille osui myös ottelun kulminaatiopiste. Energisesti esiintynyt Jonne Ketonen hakeutui boksiin ja hänet revittiin lopulta kumoon, eikä päätuomarille jäänyt muuta mahdollisuutta kuin viheltää rangaistuspotku. Moni odotteli Jonnea itseänsä laukomaan, mutta määrätietoisesti tilanteeseen astellut Mikko Kouri hoiti homman ja siirsi Atleetit 0-2-johtoon ohi vasemmalle aavistaneen Elmeri Palanderin.

Jonne Ketosella oli vielä erinomainen paikka lisätä johtoa noin kymmenisen minuuttia myöhemmin, kun Mikko Vesterisen ja Timo Kinnusen näppärät kikat hyökkäyskolmanneksen rajoilla avasivat Jonnelle sauman ajaa sisään ja laukoa. Veto levisi kuitenkin puolisen metriä ohi oikean tolpan.

Jos ensimmäinen seitsemänkymmenminuuttinen oli sujunut jossain määrin keltapaitojen komennossa, sai kotijoukkue pelistä otetta viimeiselle parikymppiselle. Satunnaiset erikoistilanteet ja keskityspallot aiheuttivat harmaita hiuksia Tico-puolustukselle, mutta varsinkin Mikko Kouri oli mies paikallaan ja onnistui blokkaamaan useammankin yrityksen.

Kavennusmaali oli ensimmäistä kertaa aidosti lähellä 84. minuutilla. Keskialueelta annettu pystypallo päätyi boksin keskustassa Akseli Hietalan päähän, mutta Aksun pomppu jäi vajaaksi ja purkuyritys suuntautui taaksepäin, vain noin puolisen metriä ohi takatolpan.

Paria minuuttia myöhemmin HyPS sai puolestaan kulman oikealta ja korkeana leijaillut pallo tavoitti Saku Leinosen taka-alueelta. Tämän laukauksessa oli ruutia, mutta veto suuntautui ohi etukulman, sivuverkkoon.

Aivan viime hetkillä tuo kavennusmaali kuitenkin nähtiin, kun muuten mainiosti pelanneen Erkka Niinin maalipotku epäonnistui ja matalana kohti keskustaa suuntautunut avaus tavoitti Kalevi Rinteen. HyPS lähti vauhdikkaasti pystyyn ja loi ylivoimahyökkäyksen, jonka seurauksena Bio Konta käytännössä juoksi pallon sisään Rinteen vierelleen pelaamasta nostosta. 1-2-maali oli syntynyt.

HyPS haki vielä tasoitusta, mutta aika loppui malmilaisten kannalta sopivasti kesken. Kotijoukkue tuntui odottelevan useampaa lisäaikaminuuttia, mutta tuomari päätti ottelun 92. minuutilla. Niinpä pisteet matkasivat tapahtumien valossa melko ansaitustikin Malmille. Kolmen pisteen potti tiesi myös sitä, että Atletico kohensi sarjasijoitustaan kuudennelta sijalta neljänneksi, juuri kotijoukkue HyPS:n perään. Eroa kärkeen on neljä pistettä ja kärkipaikkaa miehittävät torstaina keskinäisen ottelun pelaavat Atlantis ja Reipas.

Atleticolla on edessään tärkeä viikko, sillä se kohtaa viikonlopun jälkeen kahdesti kärkipaikkaa puhtaalla pelillä pitävän Atlantiksen, ensin maanantaina Regions’ Cupissa ja muutamaa päivää myöhemmin vielä Kolmosessa. Molemmat kamppailut käydään Pukinmäen nurmella, maanantaina klo 19:15 alkaen ja torstaina klo 19:20 alkaen.

Nähdäänkö Pukinmäessä viime kevätkierroksen tyylinen selkäsauna vai kairaako Atletico syyskierroksen tapaan ansaitun voiton? Se selviää saapumalla Pukinmäkeen!

Tähtipelaajapisteet

Eeli Lehto: Erinomainen esitys 17-vuotiaalta laitapakilta. Piti John Keisterin suurimmaksi osaksi pimennossa ja oli aktiivinen myös ylöspäin.
Jonne Ketonen: Täyteen kuntoon on vielä matkaa, mutta jo nyt on nähty useita välähdyksiä siitä tutusta Jonnesta. Tärkeä avausmaali ja hankittu rankkari.
Ville Ruuska: Vasemman laidan prässikone innostui viljelemään tänään myös ulkosyrjäsyöttöjä ja -laukauksia. Yksi voiton ehdottomia takuumiehiä.