Kolmonen: FC Finnkurd – Atletico Malmi 5-0 (2-0)

Seitsemällä voitolla seitsemästä ensimmäisestä pelistä kautensa startannut Atletico koki kauden ensimmäisen tappionsa. Tilastojen valossa tulos olisi voinut olla hieman erilainenkin, mutta paremmasta ei jäänyt epäselvyyttä. Fyysisesti ylivertainen Finnkurd hyödynsi erikoistilanteet ja takoi taululle murskalukemat.

Maalit

1-0 om. 6′
2-0 Matheus Lucas Bittencourt da Silva 40′
3-0 Robbie Azodo 49′
4-0 Itamar Alberto Bastos rp. 68′
5-0 Lucas Da Silva Pereira Surcin 77′

Tilastot

Avaus

Kaapo Sinervo (MV)
Otto Viitaniemi 57′ Yalo Nousiainen
Akseli Hietala
Antti Johansson
Joona Packalen 76′ Kirill Popov
Jonne Ketonen (C) 76′ Ronny Rantala
Alexander Lindström
Mikko Maaranen
Vili Lankinen
Aleksis Ulander
Jesse Ketonen 57′ Olli Hänninen

Muut vaihtopelaajat

Sergio Quilodran (MV)
Younis Saad (MV)
Anton Pietikäinen

Raportti

Atleticon vieraskiertue eteni melko lämpimänä, mutta tuulisena perjantaina Kartanon tekonurmelle, jossa vastaan asettui lohkon eksoottisempaa päätä edustanut FC Finnkurd. Kurdilipun alla seilannut joukkue koostui mielenkiintoisesta kokoelmasta brassipelaajia, useamman vuoden joukkueessa pelanneita runkomiehiä sekä muutamia profiilikavereita, joilla oli kokemusta ylemmistäkin divareista.

Vierasjoukkue pääsi illan otteluun kohtalaisen vahvalla kokoonpanolla. Sivussa oli alkukauden runkomiehistä Kustaa Käki, Kristian Lehtonen ja Robert Gädda, mutta penkki saatiin silti täytettyä – tosin kahdella vaihtomaalivahdilla ja yhdellä puolikuntoisella topparilla varustettuna.

Ottelu starttasi vauhdikkaasti eikä avausmaali ollut kaukana 3. minuutilla. Jonne Ketonen löysi syötöllään toppareiden välistä, boksin rajoilta Jesse Ketosen, joka viritteli jo laukaustaan ja painoi sen myös kohti alakulmaa, mutta toinen toppareista ehti kuitenkin uhrautuvasti väliin ja blokkasi laukauksen.

Finnkurd iski ensimmäisenä. Matheus Bittencourt da Silva nosti pallon päätyrajalla, oikean kulmalipun tuntumassa rainbow flickillä Akseli Hietalan yli ja vaikka Aksu pääsi ensimmäisenä palloon, onnistui brassi ahdistelemaan sen verran Tico-topparia, että purkuyritykseksi suunniteltu roikkupallo kaartoikin toisen laidan sijaan kohti omaa maalia ja sen takanurkkaa. Edes Kaapo Sinervo ei yltänyt pysäyttämään miltei nollakulmasta tullutta omaa maalia.

Ticolla oli hyvät saumat tullat tasohin pelin 9. minuutilla. Ticon korkea prässi toimi; Aleksis Ulander korjasi irtopallon keskustasta mukaansa ja pelasi Jesse Ketosen jälleen vauhtiin. Jesse sai sen verran rajusti viikatetta jaloilleen, ettei pilkkutuomiokaan olisi ollut vääryys. Mies kuitenkin pystyi pelaamaan vielä alaspäin velipojalleen, Jonnelle, jonka tulinen laukaus pysähtyi kuitenkin Slim Bidhin torjuntaan. Pallo jäi elämään vitosen boksiin, mutta Finnkurd ehti juuri ja juuri ennen ensimmäistä keltapaitaa purkamaan peliväliin väljemmille vesille.

Finnkurd sai avausmaalista selkeästi virtaa ja iski kiinni todella aggressiivisella, melkolailla sääntöjen rajamaillakin kulkeneella pelityylillään. Selkään ajeltiin surutta ja viikate heilui siihen tahtiin, että oli ylipäänsä yllätys, että kaikki keltapaidat selvisivät ensimmäisestä nelivitosesta isommitta vammoitta. Intensiteetti näkyi myös toisessa päässä, kun kotijoukkue pelasi näppärää parin kosketuksen peliä, esitti vahvaa yksilötaitoa ja hyödynsi myös nopeilla hyökkäyksillä saatuja tiloja hyökkäyskolmanneksella.

Erään sellaisen tulosta oli 17. minuutilla nähty paikka, kun Finnkurd lähti nopeaan vastahyökkäykseen ja oikealta laidalta lähtenyt keskitys tavoitti oman miehen vasemman tolpan tuntumasta. Pusku lähti myös oikeansuuntaisesti, mutta meni noin puolisentoista metriä ohi.

Tico loi muutamia puolittaisia paikkoja kulmapotkuista ja keskialueen vapareista. Lisäksi palloa saatiin varsin hyvin boksiin, mutta niissä ihan viimeisissä ratkaisuissa oli tänään toivomisenvaraa. Malmilaiset myös kiroilivat jatkuvasti tuomarin lepsua linjaa, minkä ansiosta esim. Vili Lankinen saattoi saada iskuja jaloilleen kolmestkin samassa hyökkäyksessä ilman, että tuomari puuttui tilanteeseen.

Valitettavasti linja ei ollut kovin selkeä ja kun mentiin toisessa päässä, pilli kyllä soi hieman pienemmästäkin rikkeestä. Sellainen nähtiin 39. minuutilla, kun tuomari vihelsi vaparin aivan boksin rajojen tuntumasta, kaaren oikealta puolelta. Matheus Bittencourt da Silva pallon taakse ja hyvä veto kohti vasenta kulmaa. Kaapo Sinervo sai käsiään hieman väliin, mutta ei onnistunut torjumaan laukausta. Näin Finnkurd johti jo 2-0 kahdella hiukan harmillisella osumalla.

Eikä kaukana ollut se kolmaskaan maali, kun vielä juuri ennen taukoa noppajalkainen vihreäpaita haastoi 1vs1-tilanteessa vasemmalla laidalla, harhautti jalkansa vapaaksi oikealle ja laukoi kohti takatolppaa. Pallo pysähtyi pystypuuhun ja ensimmäisenä ripareille ehtinyt vihreäpaita ampui huonosta asennosta riparin ohi. Näin tauolle mentiin 2-0-lukemissa.

Tico lähti toiselle jaksolle optimistisena ja täynnä uskoa, että peli kääntyisi vielä hyvästä vastustajasta huolimatta. Optimismi kuitenkin kaikkosi aikalailla ensimmmäisen vitosen aikana, kun vaihdosta sisään tullut, Kolmosen maalipörssiä johtava Robbie Azodo kontrasi Atleticon pallonmenetyksen vasemmalla, pisti vipuun parikin keltapaitaa ja ampui kierteisen laukauksen boksin kulmauksesta oikeaan nurkkaan ilman, että puolustuksella tai Sinervolla oli juuri sanottavaa.

Malmilaisilla oli saumat kaventaa ja omat viritelmänsä saivat heti tuon maalin perään niin Jesse Ketonen, Mikko Maaranen kuin Jonne Ketonenkin. Kunkin laukaukset pysähtyivät kuitenkin Bidhiin tai lipuivat ohi maalin.

56. minuutilla alkoi hiipiä jo pienoinen epäuskokin, kun Vili Lankisen vasemmalta antama kulma löysi vitosen viivalta Akseli Hietalan. Tämä puski poikkipuuhun ja myös ripareilla ensimmäisenä ollut Aleksis Ulander onnistui suuntaamaan oman viimeistelynsä ylärimaan. Onnikaan ei ollut tänään Atleticon puolella…

Ja vain muutama minuutti tästä ja Ulander pääsi jälleen yrittämään loistopaikoilta, pilkun tuntumasta, mutta tökkäys meni vain niukasti ohi vasemman kulman.

Lopullinen ratkaisu tuli 66. minuutilla, kun Robbie Azodo hankki kotijoukkueelle pilkun ja Itamar Alberto Bastos viimeisteli sen vuorenvarmasti. Tilanne käynnistyi jälleen vastahyökkäyksestä, joka eteni hyvällä tempokuljetuksella oikeasta laidasta keskustan kautta vasemmalle Azodolle, joka pisti Hietalan vipuun ja kaatui boksin rajoilla todella kevyestä kontaktista. Bastosin rankkari taas kohosi miltei maalin kattoon, mutta upposi varmasti keskelle Sinervon aavistaessa väärään kulmaan.

Kymppi tästä ja maaliverkko heilui jälleen erikoistilanteesta. Tällä kertaa Hietalan rike hieman boksin rajojen tuntumassa ja Lucas Da Silva Pereira Surcinin tarkka sijoitus muurin ohi Sinervon miehittämään nurkkaan. Tuossa kohtaa jo lähinnä nauratti, että Finnkurdilla onnistui kaikki ja lähes jokainen tilanne tuntui päättyvän viimeistelyyn.

Tico loi tämän perään vielä 2-3 hyvää tonttia kavennukseen ja Finnkurd oli kertaalleen läpiajossa, mutta Sinervon hyvä jalkatorjunta pelasti malmilaiset lisätakaiskuilta. Niinpä loppulukemiksi sinetöitiin murskaava 5-0 kotijoukkueen eduksi.

Tulostaulu kertoi olennaisen ja koppiin marssi pettyneenoloinen malmilaisryhmä. Kaikki tiedostivat, että tilastojen valossa ja paremmalla omalla viimeistelyllä tulos olisi voinut olla aika erilainen, mutta samaan hengenvetoon, että Finnkurd oli ollut täysin ylivertainen eikä pisteitä olisi voinut oikein jakaa mitenkään muuten. Vihreäpaitojen intensiteetti, fyysinen ylivoima, tekninen taituruus ja pari poikkeuksellisen vahvaa yksilöä jättivät lähinnä miettimään, että miten joukkue voi olla noin alhaalla sarjataulukossa? Finnkurdin tämän vuoden painoksesta tuli mieleen Atlantis tai Legirus Inter omina Kolmosen aikoinaan. Atletico ei ollut missään nimessä parhaimmillaan, joten ottelu toimi varmasti hyvänä herätyksenä ennen tulevaa kolmen kovan kärkipelin putkea.

Seuraava sarjapeli pelataan tulevana perjantaina, kun Atletico avaa nurmikautensa Pukinmäessä FC Kontua vastaan. Kick-off Puksussa klo 19:15.

Pyttykerhon tähtipelaajapisteet

Joona Packalen: Varma ja luotettava.
Antti Johansson: Vahva ja vakuuttava puolustussuuntaan.
Mikko Maaranen: Hyvää vastuunkantoa pelinrakennuksesta.