Kolmonen: HIFK – Atletico Malmi 0-2 (0-0)

Vierasturneen kolmas osa toi myös kolmannen voiton lähes 550 katsojan edessä Väinämöisen tekonurmella. Ensimmäinen puolisko oli kauttaaltaan heikkoa tekemistä, mutta malmilaiset ottivat pelin hallinnan toisella jaksolla ja painelivat voittoon kahdella erikoistilanneosumalla.

Maalit

0-1 Alexander Lindström 76’
0-2 Olli Hänninen (Otto Viitaniemi) 90+1’

Videokooste

Linkki videokoosteeseen

Tilastot

Avaus

Kaapo Sinervo (MV)
Joona Packalen 90+4′ Kirill Popov
Akseli Hietala (C)
Robert Gädda
Mikko Maaranen
Janne-Matti Kinnunen 24′ Otto Viitaniemi
Aleksis Ulander 83′ Ronny Rantala
Alexander Lindström
Vili Lankinen
Kristian Lehtonen 46′ Yalo Nousiainen
Jesse Ketonen 46′ Olli Hänninen

Muut vaihtopelaajat

Sergio Quilodran (MV)

Raportti

Kolmosen kausi oli käynnistynyt kahdella hienolla vierasvoitolla ja kolmatta lähdettiin hakemaan Väinämöisen tekonurmelta, Hietaniemessä. Lämpömittari näytti miltei 20 astetta ja vastassa oli vielä pari kautta sitten Veikkausliigassa esiintynyt HIFK noin 550 katsojan edessä. Tico pääsi otteluun jälleen vahvalla kokoonpanolla, vaikka ei lappua erinäisistä loukkaantumisista ja muista poissaoloista johtuen saanutkaan täyteen.

Ottelu alkoi malmilaisittain heikosti eikä joukkue tuntunut millään otetta pelistä ensimmäisen puolituntisen aikana. Tahmea kenttä hidasti pallon liikuttelua ja syötöt napsuivat järjestäen punapaitojen jalkaan omien sijaan. Myös kotijoukkueelle on toki jaettava kunniaa, sillä he lähtivät otteluun ennakkoluulottomasti ja veivät paineen malmilaispäätyyn lukuisilla alun kulmapotkuilla ja muutamalla vaarallisehkolla keskityksellä. Torjuntatöihin malmilaiskassari, Kaapo Sinervo ei kuitenkaan joutunut, joten näennäinen punapaitahallinta ei siis realisoitunut maalipaikoille saakka.

Ensimmäinen puolittainen maalipaikka oli syntymäisillään pelin 12. minuutilla, kun Atletico antoi kulmapotkua ja HIFK kontrasi heikon keskitysyrityksen vastahyökkäyksellään. Liukkaasti pitkin ensimmäistä nelivitosta ravannut Guled Hasan Farah oli kirmata läpiajoon, mutta Robert Gädda ehti viimehetkellä liukumaan väliin.

Myös Ticolla oli puolittaiset saumansa, kun paria minuuttia myöhemmin Jesse Ketonen keskitti pariinkin otteeseen vaarallisesti vasemmalta puolelta päätyrajaa. Ensimmäiseen palloon ei Kristian Lehtonen aivan yltänyt, mutta toisesta pusku suuntautui kohti alakulmaa ja päätyi Alex Hendrenin torjuntaan.

Avausmaali oli ensimmäistä kertaa oikeasti lähellä pelin 36. minuutilla, kun Jesse Ketonen sai pallon jalkaansa vasemmalla laidalla, eteni kohti päätyrajaa ja keskitti takaviistoon Alexander Lindströmille, joka pääsi vitosen viivan tuntumasta tälläämään täysin vapaasti. Laukaus suuntautui kuitenkin päin Hendreniä.

Tico koki myös melkoista vääryyttä pelin 44. minuutilla, kun tuomari jätti viheltämättä ilmeisen rankkarin. Vili Lankinen pelasi hyvän pallon boksiin Jesse Ketoselle, joka kääntyi pallon kanssa ja toppari tarrasi kiinni kyljestä niin, että Ketosella ei ollut mahdollisuuksia pysyä pystyssä. Jostain syystä tuomarin pilli pysyi kuitenkin vaiti.

Tästä vain noin minuutti eteenpäin ja HIFK eteni oikealta boksiin, pelasi hyvän yhdistelmän boksin rajoilla ja hieno jalkapohjajättö avasi vetopaikan kuudentoista rajoilta. Kierteinen laukaus kaarsi kuitenkin niukasti ohi takatolpan ja näin puoliajalle mentiin 0-0-lukemissa.

Ticon valmennusjohto suoritti tauolla pari pelaajavaihtoa ja viilasi pelin yksityiskohtia niin että toinen nelivitonen oli vierailijalta huomattavasti edeltävää vahvempi. Avausmaali olikin lähellä jo 55. minuutilla, kun vaihdosta sisään tullut Olli Hänninen sai pallon boksissa ja kääntyi hyvin. Käännöstä seurasi laukaus, joka osui oikeaan tolppaan ja kimposi suoraan Lankisen juoksulinjoille. Valitettavasti Lankisen laukauskin päätyi kuitenkin ohi.

Ja vain minuutti tästä ja oikealta tullut vapaapotku löysi miesmassan keskeltä Joona Packalenin, jonka ohjausyritys kimposi etualueelle juosseen Aleksis Ulanderin kautta niukasti ohi.

Paine jatkui kuitenkin HIFK:n päässä ja 61. minuutilla Mikko Maaranen ja Lankinen pelasivat keskialueen pallonriiston jälkeen seinäpelin oikealla ja matala keskitys löysi rankkarialueen sisältä Hännisen, jonka ohjaus ykkösellä meni vain aavistuksen ohi.

HIFK puolestaan ei tuntunut pääsevän edes omalta kenttäpuoliskoltaan ulos – liekö sitten kuuma keli ja ensimmäisen puoliskon suoraviivainen taktiikka vienyt suurimmat mehut. Ja osuipa toisellekin jaksolla hieman jossiteltavaa, kun myös Hänninen taklattiin takaapäin boksissa kumoon ilman, että tuomari palkitsi tätäkään kaatumista rankkarilla.

Lankinen ehti vielä kertaalleen yrittää maalintekoa ilmavalla saksipotkulla ennen kuin verkko heilui 76. minuutilla. Malmilaisille tuomittiin vapaapotku, jota Alexander Lindström astui ampumaan noin rankkarielueen kaaren tuntumasta, boksin vasemmasta laidasta. Jalka heilautti pallon kohti vasempaa yläkulmaa, johon se myös upposi. Ticolle vapauttava 0-1-johto!

Ja heti seuraavasta hyökkäyksestä oli toinenkin maali lähellä, kun Hänninen pääsi Yalo Nousiaisen esityöstä jälleen tälläämään boksissa. Veto viuhui kuitenkin niukasti ohi takatolpan.

HIFK ei saanut aikaiseksi kummoistakaan kiriä, vaikka punapaidat nostivatkin hieman prässitasojaan ja saivat myös joitakin puolittaisia hyökkäyksiä.

Ratkaiseva 0-2-maali nähtiin varsinaisen peliajan jo täytyttyä. Ticolle tuomittiin vapaapotku oikealta laidalta, noin 20 metristä ja Otto Viitaniemi haki vasurillaan oikeaa alakulmaa. Hendren torjui kuitenkin vedon kädellään kulmaksi. Viitaniemi jälleen pallon taakse ja hyvä keskitys maalin edustalle, josta pari askelta veskarin edestä taaksepäin peruuttanut Hänninen onnistui puskemaan pallon maalin oikeaan kulmaan. Lukemat jo ratkaisevasti 0-2!

Tuomari antoi lopulta peräti kahdeksan lisäaikaminuuttia aikaa HIFK-kavennukselle, mutta sivuverkkoa lähemmäksi punapaidat eivät päässeet. Niinpä loppulukemiksi päätettiin ottelun voimasuhteita hyvin kuvanneet 0-2.

Kolmas voitto siis kolmannesta vieraspelistä putkeen. Vaikka Tico ei parhaimmillaan ollutkaan, varsinkaan ensimmäisellä nelivitosella, onnistui se nostamaan tasoaan pelin edetessä ja tekemään ne pari ratkaisevaa osumaa, joilla helteinen iltapäiväpuhde palkittiin lopulta kolmella arvokkaalla pisteellä. Hyvä merkki toki sekin, että pisteitä tulee myös heikommalla pelillä.

Ottelut jatkuvat tulevana lauantaina, kun Tico matkaa FC Loviisan vieraaksi paikalliselle tekonurmelle. Reissupelin kick-off klo 13:00.

Pyttykerhon tähtipelaajapisteet

Akseli Hietala: Dominointia puolustuslinjassa. Katkoi kaikki pallot, jotka oli katkottavissa.
Robert Gädda: Dominointia puolustuslinjassa. Vakuuttava pallollisena.
Mikko Maaranen: Dominointia puolustuslinjassa. Useampi viimehetken katko.