Suomen Cup, 2. kierros: HPS – Atletico Malmi 0-2 (0-1)

Ticon cup-taival jatkui hienolla voitolla viime kausilta hyvinkin tutuksi tulleesta HPS:stä. Vahva tuuli ja kova vesisade vaikuttivat pelin luonteeseen, mutta voitto oli lopulta pelitilanteiiin nähden ansaittu. Siitäkin huolimatta, että maalisarakkeen molemmat osumat merkittiin HPS:lle – tosin omina maaleina.

Maalit

0-1 oma maali 36′
0-2 oma maali 48′

Videokooste

Linkki videokoosteeseen

Tilastot

Avaus

Sergio Quilodran (MV)
Mikko Maaranen
Akseli Hietala
Antti Johansson
Joona Packalen
Jonne Ketonen 82′ Otto Viitaniemi
Alexander Lindström
Kustaa Käki 44′ Jesse Ketonen
Vili Lankinen 63′ Henry Ruotsalainen
Aleksis Ulander 82′ Kristian Lehtonen
Olli Hänninen 46′ Robert Gädda

Muut vaihtopelaajat

Kaapo Sinervo (MV)
Anton Sandlin

Raportti

Palloliiton cup-arpa heitti kakkoskierroksen vastustajaksi Kolmosen lohkotaistoista tutun HPS:n. Molemmat joukkueista löytyivät jälleen alkavan kauden B-lohkosta ja olihan heitä ehditty erinäisissä veikkailuissa asemoida myös nousutaistoon. Nyt kilpailuna oli kuitenkin Suomen Cup ja sen toinen kierros.

Tico lähti haastamaan nimilistan perusteella päävalmentajaa myöten uusiutunutta HPS:ää kovalla ja nimivahvalla miehistöllä. Tarjontaa oli lopulta sen verran, että vahvan vaihtopenkin lisäksi väkeä jäi lopulta myös kokoonpanon ulkopuolella.

Ottelu alkoi sateisella ja tuulisella Bolliksen ykkösbaanalla tasaisissa ja tunnustelevissa merkeissä. Aleksis Ulander sai heti alkuun pelivälineen lähietäisyydeltä päähänsä ja joutui hetkeksi kentän sivuun keräilemään itseään, minkä myötä HPS otti ensiminuuteiksi pelinhallinnan. Ottelun kuitenkin tasaantui Ulanderin palattua kehiin ja sitä seurasi 15-minuuttinen lähinnä keskialueen kyttäilyä puolin ja toisin.

Kuvaavaa oli, että ensimmäiset edes puolittaiset maalipaikat syntyivät vasta pelin 20. minuutin jälkeen. HPS kokeili ensin reilusta 25. metristä pallon leijaillessa selkeästi yli ja ohi tavoitesektorinsa. Vili Lankinen puolestaan pääsi jo hieman lähemmäksi, kun noin samoilta etäisyyksiltä ulkosyrjällä lähtenyt pallo oli yllättää vastassa olleen HPS-veskarin. Pallo kuitenkin niukalti maalin yli.

Reilun puolen tunnin pelin jälkeen käytiin jo ylärimassa, kun Jonne Ketonen eteni vasenta laitaa ja keskitti etuvitoselle, josta Olli Hänninen puski pelivälineen poikkipuuhun!

Reilu 50-päinen yleisö sai kaatosateessa todistaa kuitenkin myös yhden avauspuolikkaan osuman, kun Tico iski 35. minuutilla. Vili Lankinen pelasi kulman matalana takaviistoon, josta Jonne Ketonen painoi pallon miesmassan kautta rysään. Kustaa Käki taisi saada osuman palloon, mutta viimeinen mies oli lopulta HPS:ää edustanut Lauri Capraro, joten maali merkittiin lopulta virallisiin papereihin omaksi maaliksi.

Jonne Ketonen ampui ennen taukovihellystä kertaalleen sivuverkkoon ja HPS:kin loi pientä tilanteenpoikasta keskityksillään, mutta tauolle lähdettiin Ticon 0-1-johdossa.

Toisella puoliskolla sade senkun yltyi ja se vaikeutti pallon liikuttelua entisestään. Tico käytti kuitenkin tilaisuutensa hyväkseen ja meni heti 0-2-johtoon hieman onnenkantamoisella. Tilanne käynnistyi malmilaisten oikealta kenttäpuoliskolta, josta Antti Johansson löysi tarkalla syötöllään Robert Gäddan keskustasta. Tämä taas jatkoi diagonaalisti pallon topparin ja laitapakin välistä suoraan Jonne Ketosen juoksulinjalle. Pallo haltuun ja matala keskitys boksiin, jota HPS-toppari, Elias Lamberg yritti purkaa päätyrajasta yli. Päätyrajan ylittämisen sijaan peliväline suuntautui kuitenkin päin etutolpalla ollutta seurakaveria, Capraroa, jonka jalasta pallo kimposi jo toistamiseen omaan rysään.

Malmilaisilla oli saumat laittaa peli pakettiin jo vitosta myöhemmin, kun Jonne Ketonen oli jälleen pahanteossa. Terävä käännös, ajo pystyyn ja millintarkka keskitys hieman ennen taukoa Kustaa Käen tilalle vaihdetulle velipojalleen, Jesse Ketoselle. Tämän ensimmäinen tatsi oli myös hunajainen, mutta sitä seurannut viimeistely-yritys boksissa ei niinkään. Laukaus päin Pyry Saartoa HPS-maalillaan.

Myös HPS:llä oli muutama tontti kavennukseen, ensin 59. minuutilla laidalta tullut keskitys ei tavoittanut yhtäkään vihreäpaitaa ja pallo lipui koko pakan ohitse toiseen laitaan. 66. minuutilla oltiin jo lähempänä, kun Arttu Granath sai sivurajaheiton haltuunsa kulmauksessa ja kiemurteli tiensä Tico-boksiin. Keskitys takaviistoon, josta Elias Apajalahti pyssytti kohti takakulmaa. Veto oli jo ohittanut kaikki malmilaispelaajat ja olisi myös ohittanut Tico-veskari, Sergio Quilodranin, mutta jälleen oli oma kaveri tiellä; Aaro Törnblom blokkasi viimeistelyn.

Paria minuuttia tästä ja tuoreilla jaloilla sisään vaihdettu Henry Ruotsalainen keskitti oikealta ja Jesse Ketonen haki ohjausta kaatuessaankin lähietäisyydeltä. Ohjaus kuitenkin blokattiin HPS-topparin toimesta.

HPS:n viimeinen kavennussauma osui pelin 87. minuutille, kun joukkueelle tuomittiin vapaapotku boksin kaaren tuntumasta. Apajalahti pallon taakse ja laukaus kaarsi muurin yli laskien sopivasti riman alle. Quilodran oli kuitenkin käsineen tiellä ja torjui laukauksen kulmaksi. HPS loi tämän perään vielä pientä painetta, mutta eväät oli aikalailla syöty eikä vihreäpaitainen ryhmä saanut enää sen kummempaa aikaiseksi. Näin Ticon cup-taival jatkuu hienolla 0-2-voitolla!

Voiton lisäksi malmilaiskannattajia ilahdutti kypsä ja tasapainoinen esitys. Olosuhteet eivät tänään mahdollistaneet joga bonitoa, mutta Tico taisi sateisen kentän metkut klassisesti vastustajaansa paremmin, oli kaksinkamppailuissa nälkäisempi ja maalinedustalla myös hiukan onnekkaampi. Toki maalipaikkojen määrä ja vaaralliset tontit myös korreloivat lopputuloksen kanssa. Ilahduttavaa oli lisäksi nähdä onnistujia laajalla rintamalla penkkiä myöten.

Jatkopaikka tiesi myös jännitystä heti seuraavalle aamupäivälle, jolloin Palloliitto arpoi kolmannen rundin cup-vastustajaksi Ykkösliigaa pelaavan PK-35:n. Ottelun pelataan näillä näkymin Mosan Wembleyllä tiistaina 16.4.