Atletico on valmiina kauteen!

Vaiherikas preseason on takana ja tänään käynnistyy Kolmosen kausi myös Atleticon osalta jo vuosikymmenien takaa tuttua Töölön Taistoa vastaan. Luvassa on jälleen kaksinkertainen sarja 12 joukkueen lohkossa, eli yhteensä 22 kovatasoista Kolmosen ottelua tasan 6kk aikaikkunassa.

Tämän artikkelin tavoite on vetää yhteen 8.1. startannutta ja yhteensä 55 tapahtumaa toistaiseksi sisältänyttä preseasonia sekä tarjoilla tiivis katsaus tulevaan kauteen.

Laajempi ja tasokkaampi pelaajarinki

Pelaajapuolella on tapahtunut talven aikana odotetusti jonkin verran liikennettä ja näistä siirroista on uutisoitu tasaiseen tahtiin myös näillä sivuilla. Eeli Lehdon ulkomaankomennus ja Joonas Pramin lopettamispäätös olivat tiedossa jo hyvissä ajoin viime vuoden puolella ja kun Ronias Yacoobinkin tiedettiin kuntouttavan vammaansa pidemmän aikaa, lähti Tico metsästämään useampaakin vahvistusta puolustuspäähän. Haaviin tarttuivat lopulta jo viime kauden aikana aktiivisesti joukkueen mukana treenannut ja Vitosen Atletico Akatemiaa edustanut Otto Viitaniemi, seuran sisällä MPS:n Kolmosen jengistä siirtynyt Joona Packalen sekä koulun perässä Helsinkiin muuttanut Anton Sandlin.

Keskikentälle kaivattiin puolestaan uutta voimaa Tony Nyyssölän ripustettua pitkällisen itsetutkiskelun jälkeen pelikengät lopulta naulaan ja armeijavuottaan viettävän Timur Saltykovin siirrettyä kirjansa Kakkosen paikan kabineteissa säilyttäneeseen Pöxyihin. Mitat täyttävä korvaaja löytyi kuitenkin VJS:stä, josta Tico-paitaan siirtyi seuraikoni, Robert Gädda.

Atleticon ja VJS:n välillä nähtiin muutenkin aktiivista pelaajaliikennettä, kun viime kaudella Kolmosen maalipörssin voittanut Kevin Nurmi siirtyi Vantaalle. Vastakkaiseen suuntaan saatiin erittäin meritoitunut korvaaja, Vili Lankisen pukiessa vastaavasti keltapaidan päällensä. VJS-kaksikon täydensi vielä männävuosina melkoisia maalimääriä em. herrojen avustuksella iskenyt Kristian Lehtonen – hän puolestaan Kolmoseen nousseesta VJS/2:sta.

Talven mielenkiintoisimpiin hankintoihin lukeutuu myös jo treenipeleissä vakuuttavia otteita esiintynyt Yalo Nousiainen, joka siirtyi Atleticoon PK-35:n A-junioreista. Kaksi viimeisintä olivat samalla myös hyviä korvaajia preseasonin loppupuolella PuiUn paitaan siirtyneelle Briar Namolle ja kesän opiskelupaikkakunnallaan viettävälle ja Liedon Pallossa siten palloilevalle Aleksi Myllykselle.

– Meiltä poistui tottakai merkittäviä pelaajia ja varsinkin Kevinin siirto oli tottakai menetys, mutta jos miettii, että millaisia pelaajia ollaan saatu tilalle, niin onhan meillä aiempaa laajempi ja tasokkaampi joukkue sekä enemmän vaihtoehtoja useallekin pelipaikalle. Se on nostanut omalta osaltaan intensiteettiä treeneissä ja se taas näkynyt suoraan myös otteluissa. Uskon, että Anselmilla (päävalmentaja Anselmi Henriksson) tulee kaudella olemaan positiviisia ongelmia lähtiessään valitsemaan kokoonpanoa siitä avausmiehistöstä nyt puhumattakaan, analysoi joukkueenjohtaja Janne Vottonen.

Vahvistuneen pelaajaringin lisäksi myös taustatiimissä nähtiin askelia eteenpäin, kun Anselmin rinnalla valmennusvastuuta ottavat myös monelle Tico-seuraajalle tutut Timo Kinnunen ja Joonas Prami. Joukkueenjohtopuolelle saatiin puolestaan Janne Vottosen ja V-P Liimataisen kuormaa jakamaan Esa Leivonen. Aiempaa laajempi taustatiimi onkin pystynyt operoimaan niin treeni- kuin ottelutapahtumissa totuttua laadukkaammin, mikä on näkynyt niin sisäisesti kuin myös ulospäin.

Tuloksellisesti vahva preseason

Tulosta on tullut myös pelikentillä, sillä kymmenestä pelaamastaan ottelusta Atletico on voittanut seitsemän, pelannut kertaalleen tasan ja hävinnyt kahdesti tehden 27 maalia ja päästäen 13. Harjoituskauden tärkein tehtävä on tietysti valmistaa joukkuetta kauteen, mutta rohkaisevinta on ollut se, miten joukkue on pystynyt haastamaan kaikki kohtaamansa joukkueet, olivat ne sitten Kolmosen kärkipään jengejä tai jopa Kakkosen tai Ykkösliigan joukkueita.

Preseason alkoi nihkeällä HyPS-tasurilla, mutta sen jälkeen ovat kaatuneet Kolmosen laadukkaampaan osastoon kuuluvat TiPS (kahdesti), ToTe, PuiU ja HPS sekä Kakkosessa pelaava Pöxyt. Ainut harjoituspelitappio osui vasta saman lohkon FC Kontua vastaan, jonka Atletico kohtasi Mosa Cupin finaalissa.

Meidän treenipelit ovat sujuneet niin tuloksellisesti kuin pelillisestikin melko hyvin. Niissä on toki koitettu jakaa vastuuta tasaisesti kaikkien pelaajien kesken ja niin ovat tehneet varmasti vastustajatkin, mutta ollaan tarkoituksella haettu vastustajta sieltä divaritason paremmasta päästä ja pärjätty niissä matseissa siitä huolimatta todella hyvin. Tuo ainut tappiokin tuli käytännössä ottelusta, jossa molemmat joukkueet olivat kierrättäneet miehistöä isosti kahden samana päivänä pelatun ottelun välillä, ja uskon, että Mosa Cup -tappio jätti sopivasti hampaankoloon siihen, että saadaan hyvä lataus päälle, kun kohdataan kontulalaiset sitten ns. ykkösnyrkeillä, lupailee Vottonen.

Suomen Cupissa tie vei aina kolmannelle kierrokselle, jossa vastaan tuli isona suosikkina otteluun lähtenyt, Ykkösliigan PK-35. Vierailija vei myös ottelun loppuvartin kahdella osumalla, mutta mikä hienointa, myöskään se ottelu ei ollut mikään pelillinen selviö – Tico haastoi ja olisi paremmalla tuurilla voinut venyä yllätykseenkin.

Cup-taival jäi tällä kertaa kolmeen matsiin, mutta sisälsi tuon Colo-Colo-möyhennyksen jälkeen kaksi tosi hienoa ja ikimuistoista peliä. Hopsia vastaan päästiin mittauttamaan meidän tämänhetkinen taso sopivasti pari viikkoa ennen kauden alkua ja PK:ta vastaan puolestaan pelattiin todella ennakkoluuloton ja hieno ottelu. Vaikka takkiin tulikin, voin olla kyllä todella ylpeä koko joukkueen esityksestä hyvää vastustajaa vastaan, intoilee Vottonen.

Vahvistunut rinki on näkynyt myös preseasonin otteluissa ja tehotilastoissa, josta löytyy tuttujen nimien lisäksi tukku uusiakin miehiä. Heti alusta saakka hyvin malmilaisnippuun solahtanut Vili Lankinen oli harjoituskauden pistekunkku ”kendotehoilla” 3+3 ja hänelle hyvinkin tuttu aisapari, Kristian Lehtonen ”maalikuningas” neljällä osumallaan. Myös Yalo Nousiaisen tehot (1+3) ansaitsevat uusista miehistä erikoismaininnan. Vanhoista, tutummista Atleeteista hyviä otteita esittivät neljän tehopisteen Ketoskaksikko, Jonne ja Jesse Ketonen vanavedessään useampikin viime kausien avainmiehistä. Vastuunkantajia löytynee siis tuttuun tyyliin melko laajalla rintamalla.

Uuteen kauteen kovin tavoittein

Hyvät tulokset ja pelillisesti edennyt prosessi ovat luonnollisesti luoneet omat odotuksensa myös tulevaan kauteen. Tico on pystynyt pelillisesti haastamaan jokaisen kohtaamansa jengin ja myös kaatamaan lähtökohtaisesti kovempiakin jengejä omalla vahvalla tekemisellään. Se kuuluu myös joukkueenjohtaja Vottosen odotuksista ja tavoitteista:

Lohkossa on monta kovaa joukkuetta, mutta kyllä me lähtökohtaisesti lähdetään voittamaan jokaista peliä ja tulevalla kaudella pitäisi olla realistiset mahdollisuudet myös napata täysiä pisteitä, olipa vastassa sitten mikä hyvänsä lohkon porukoista. Ja jos jokaiseen peliin lähdetään voitto mielessä, niin eiköhän me aika korkealla olla silloin myös taulukossa. Joko kärjessä tai hyvin lähellä sitä.

Niin sanotusta ”Helsinki-lohkosta” löytyy useita tuttuja nimiä, sillä esimerkiksi HPS:n ja LPS:n kanssa Tico taistelee jo neljättä vuotta putkeen. Viime kaudella samassa lohkossa olivat myös FC Kontu, FC Finnkurd ja HerTo. Töölön Taisto taas on kohdattu viimeeksi kaudella 2018 ja Valtti kaudella 2020. Ponnistusta vastaan on pelattu ainoastaan Suomen Cupissa kaudella 2012 ja HIFK:n edustusjoukkuetta Tico ei ole kohdannut kuin harjoituspelissä valmistautuessa ensimmäiseen Kolmosen kauteen vuonna 2010. Täysin uusia vastuksia ovat puolestaan PPJ/Lauttasaari ja ainoan poikkeuksen Helsingin rajojen ulkopuolelle tekevä FC Loviisa.

Kärkitaistoon on siis tyrkyllä useampikin joukkue; Ticon lisäksi ainakin preseasonin tappioitta vetänyt FC Kontu, viimeiset vuodet tasaisesti noususta tapellut HPS ja aina vaarallinen LPS.

Lohkon suosikkeja kysyttäessä Vottosella on selvä näkemys:

Eiköhän se lohkovoittaja tuosta nelikosta löydy. FC Kontu on vahvistanut ja laajentanut rinkiään vähän samalla tavalla kuin mekin. HPS:n nippu taas on uusiutunut ja nuorentunut aika paljon, mikä varmasti vaikuttaa iskukykyyn jonkin veran, mutta heillä on edelleen todella laadukas ja pelaava nippu tälle tasolle. Ja sitten on tietysti LPS, joka voi hyvänä päivänään voittaa ihan kenet tahansa lohkon jengeistä.

Sarjakausi starttaa viiden ottelun vieraskiertueella, jossa vastaan asettuu ensin Töölön Taisto, LPS, HIFK, FC Loviisa ja Ponnistus. Vottonen odottaa innokkaasti useampaakin näistä kohtaamisista:

Alku vaikuttaa heti sopivan haastavalta. Töölön Taisto on meille hyvin tuttu ystävyysseura, jota vastaan pelit ovat aina olleet tasaisia ja hyvätasoisia. Siellä on porukka uusiutunut ja TöTa saattaa olla tulevan kauden mustia hevosia tässä sarjassa. LPS:ää vastaan taas ollaan pärjätty yleensä todella hyvin kotona, mutta vieraissa ollut haastavaa. Toivotaan, että tänä keväänä saataisiin rikottua Laajasalon taika ja otettua pitkästä aikaa voitto sieltä. HIFK-matsia odotan tietysti erityisellä innolla, koska siinä pelissä tulee varmasti olemaan tunnelmaa ja intensiteettiä, kiitos Stadin Kingien. Myös Loviisa-away ja Ponnistuksen kohtaaminen Brakulla tulevat varmasti sytyttämään. Kahdeksasta ensimmäisestä pelistä seitsemän on vieraissa ja se tuo myös omat mausteensa alkukauteen. Toivotaan, että saadaan kerättyä mahdollisimman paljon pinnoja, koska kesällä luvassa on sitten vastaavasti useampi matsi Puksun pyhätössä.

Nettisivutiimi seuraa tuttuun tyyliin Atleticon otteita niin tällä kanavalla kuin myös Facebookin ja Twitterin/X:n puolella, jonne tuotetaan tälläkin kaudella tekstimuotoista otteluseurantaa. Ottakaahan kanavat seurantaan ja nähdään kentänlaidoilla!