Nettisivutoimituksen piinapenkissä Janne Vottonen: Ennakointia ja kuulumisia Tico-leiristä

Preseasonia on nyt takana reilut kaksi kuukautta ja ensimmäinen virallinen ottelu edessä myöhemmin tänään, kun Atletico avaa Suomen Cup -taipaleensa viime kaudelta tuttua Colo-Coloa vastaan. Niin kulisseissa kuin kentilläkin on tapahtunut taas melkoisesti, joten nettisivutoimitus päätti istuttaa piinapenkkiinsä 18. kauttaan Ticon taustatiimissä (ja ylipäänsä 27. kauttaan Atleticossa) aloittelevan Janne Vottosen. Mies ennakoi seuraavassa niin tulevaa cup-peliä kuin kertailee myös kuulumisia preseasonin varrelta.

Tänään illalla starttaa kilpailullinen kausi. Millaisessa iskussa joukkue on ensimmäiseen Suomen Cup -peliin lähdettäessä?

– Oikein hyvässä iskussa! Kiva päästä pelaamaan taas tosipelejä ja cupin jatkopaikka tietysti motivoi ihan eri tavalla kuin satunnainen harjoitusottelu. Ollaan päästy pelaamaan jo useampi treenipeli ja harjoittelemaan haastavista keleistä huolimatta varsin hyvin viimeiset kuukaudet. Lisäksi kokoonpano illalle näyttää muutamista poissaoloista huolimatta aika lupaavalta. Itse asiassa jokunen pelaaja taitaa jäädä kokoonpanon ulkopuolellekin, koska kilpailua piisaa.

Vastustaja on viime talvelta tuttu. Millaista peliä odotat?

– Colo-Colo jätti viime vuonna itsestään oikein hyvän kuvan ja laittoi sarjatasoeroista huolimatta meidät yllättävänkin tiukoille. Tiedetään, että vaikka kyseessä on Vitosen nippu, ei heitä kannata missään nimessä aliarvioida. Varmasti kova peli jälleen luvassa, mutta voitto ja jatkopaikka on ilman muuta tähtäimessä.

Tulevan cup-pelin panosta nostaa, että voittajalle olisi luvassa hegemoniakohtaaminen aina niin kutkuttavaa HPS:ää vastaan. Mitä mietteitä tästä arvasta?

– En haluaisi mennä vielä liian pitkälle, kun ensimmäisessä matsissakin piisaa jo ihan kylliksi haastetta, mutta kyllähän tuo kakkoskierroksen mahdollinen vastus antaa yhden motivaattorin lisää. Arpana varmasti yksi pahimmista mahdollisista tässä vaiheessa Suomen Cuppia, mutta toisaalta viime kauden HPS-matsit oli ehdottomasti niitä kauden kohokohtia ja niitä muistellaan edelleen hymyssäsuin. Täytyy toivoa, että päästäisiin heittämään kapuloita pakilalaisten rattaisiin myös tämän kauden cupin puolella!

Treenipelit ovat menneet ainakin hyvin ja takana on HyPS-tasurin (2-2) lisäksi kolme hienoa voittoa (TiPSiä vastaan 1-2, Pöxyjä vastaan 1-2 ja PuiUa vastaan 2-0). Millaiset fiilikset näistä peleistä on jäänyt?

– Ollaan tosiaan pelattu tähän mennessä tuloksellisesti oikein hyvä preseason, mutta turha noista tuloksista on liian suuria johtopäätöksiä vetää, varsinkin kun kaikissa neljässä pelissä on vaihtorotaatio pyörinyt isolla kädellä ja valmennus tehnyt niin pelaajiin kuin taktisiinkin seikkoihin liittyviä kokeiluja. HyPS-peli oli meiltä heikko, mutta muuten esitykset ovat olleet lupaavia; ollaan pystytty haastamaan niin tuloksellisesti kuin pelillisestikin TiPS:n ja Pöxyjen tasoisia joukkueita ja PuiUmatsissa vaisun ensimmäisen jakson jälkeen nostamaan tasoa merkittävällä tavalla. Tämä viimeisin peli toimi myös hyvänä valmistautumisena tulevaa ottelua ajatellen: päästiin treenaamaan murtautumispeliä ja matalalla makaavan puolustuksen puhkomista.

Tuttu näky Pukinmäen kentiltä: Janne Vottonen jakelee näkemyksiää tuomaristolle.

Joukkue on myös uudistunut ihan mukavalla tavalla, kun eilen julkistetun Anton Sandlinin lisäksi uusina niminä rinkiin ovat liittyneet myös Yalo Nousiainen, Robert Gädda, Vili Lankinen, Kristian Lehtonen, Joona Packalen ja Otto Viitaniemi. Millaisia mietteitä näistä hankinnoista?

– Ollaan tosiaan saatu hyviä, uusia vahvistuksia meidän rinkiin ja arvokkaita paikkaajia juuri niille pelipaikoille, joille niitä kaivattiinkin. Kevin Nurmen (siirtyi VJS:ään) jättämä aukko on tietysti niin tehojen kuin pelillisenkin merkityksensä puolesta iso, mutta sanoisin, että Viliä meritoitunempaa korvaajaa on vaikea löytää näiltä sarjatasoilta. Boba (Robert Gädda) taas tilkitsee jo viime kaudella paikoin ohkaiseksi jäänyttä keskikentän keskustaa ja VJS-kolmikon täydentää sitten vielä em. herrojen kanssa jo viime vuosikymmenen puolella kovia tehoja Myyrmäessä iskenyt Krisu (Kristian Lehtonen). Uskoisin, että verkko heiluu myös tulevana kesänä ahkeraan tahtiin. Anton, Joona ja Otto vahvistavat puolestaan meidän puolustusta ja tuovat tarpeelliset korvaajat Eeli Lehdolle (vaihto-opiskelut), Joonas Pramille (ripusti pelikengät naulaan ja siirtyi valmennustiimiin) ja Ronias Yacoobille (kuntouttaa polvivammaa). Yalo taas paikkaa Timur Saltykovia (armeija) ja on ollut varmasti tämän preseasonin selkeimpiä valopilkkuja. Monikäyttöinen talentti, jolla voi olla edessään todellinen läpimurtokausi Kolmoseen ja miesten peleihin.

Joko joukkue on valmis vai vieläkö on odotettavissa uusia pelaajahankintoja?

– Ei me lopullisesti olla vielä ovia suljettu, mutta ringin koko ja vaihtoehtojen määrä on itsessään ihan riittävä. Paria peluria vielä testataan ja toki silmät ja korvat pidetään auki mahdollisuuksien varalta, mutta varsinainen haku ei enää päällä ole eikä rinkiä ole ringin laajentamisen vuoksi enää tarpeen kasvattaa.

Myös taustatiimi on laajentunut melkoisesti Joonas Pramin ja Timo Kinnusen hypättyä mukaan valmennuspuolelle ja Esa Leivosen joukkueenjohtoon. Kerro näistä lisää!

– Saatiin tosiaan arvokasta lisäosaamista ja käsipareja taustatiimin puolelle. Anselmin (Henriksson) yksi ehto jatkolle oli se, että hän tarvitsi tukea ja vastuunjakajia ottamaan painolastia harteilla ja siinä onnistuttiin omasta mielestä erinomaisella tavalla. Molemmat valmennustiimin jäsenet tuntevat joukkueen erittäin hyvin ja tuovat oman lusikkansa meidän soppaan; Joonas varsinkin fysiikkapuolen osaamisellaan ja Timo arvokkaana sparrailuparina pelillisiin ja taktisiin asioihin.

Lisäksi V-P:n (Liimatainen) kanssa ollaan jo aika monta vuotta vedetty tätä projektia kahdestaan ja hommia tietysti kasautunut enenevissä määrin harteille, kun toiminta on kehittynyt ja ollaan pyritty ottamaan askelia eteenpäin myös kentän ulkopuolisissa asioissa. Hommaa on siis piisannut enemmän kuin kaksi käsiparia on ehtinyt järkevässä ajassa hoitaa, joten nastaa saada Esa helpottamaan tätä taakkaa ja laittamaan oman lusikkansa soppaan, jotta kehitys jatkuu jatkossakin. Näin lyhyellä otannalla vaikuttaa, että kiinnitys on myös hänen osaltaan ollut erinomaisen hyvä! Ja tällä kuusihenkisellä taustatiimillä uskon, että ollaan aiempaa vähemmän riippuvaisia yhden yksittäisen ihmisen panoksesta sekä myös vahvempia kuin kertaakaan aiemmin kentän ulkopuolisissakin asioissa.

Hommat etenee siis siis oikeaan suuntaan ja oikeassa aikataulussa?

– Saunailta on vielä pitämättä, mutta muuten ollaan oikein hyvässä aikataulussa ehdottomasti.

Kiitokset haastattelusta ja tsemppiä tulevaan cup-koitokseen!

– Kiitokset ja nähdään illalla Töölössä!