Kolmonen: Ponnistajat – Atletico Malmi 1-3 (0-2)

Vahvan ensimmäisen jakson jälkeen näytti jo hetken siltä, että Atletico surffailee helppoon voittoon, mutta Ponnistajat sai pelistä kiinni toisella puoliskolla ja teki ottelusta jännittävän. Lisäajan 1-3-osuma toi kuitekin vapauttavan voiton myös kauden toisesta Malmin Derbystä.

Maalit

0-1 Jesse Ketonen (Kustaa Käki) 26′
0-2 Jesse Ketonen (Kevin Nurmi) 39′
1-2 Arttu Peltola 56′
1-3 Aleksi Myllys (Alexander Lindström) 90+2′

Tilastot

Avaus

Sergio Quilodran (MV)
Ronias Yacoob
Akseli Hietala
Antti Johansson
Mikko Maaranen
Alexander Lindström
Kustaa Käki (C) 57′ Tony Nyyssölä
Kevin Nurmi 89′ Ronny Rantala
Jonne Ketonen 57′ Henry Ruotsalainen
Aleksis Ulander
Jesse Ketonen 73′ Aleksi Myllys

Muut vaihtopelaajat

Younis Saad (MV)
Janne Hampaala
Omar Hasan

Raportti

Malmin Derbyn kakkososa pelattiin tällä kertaa elokuisena torstaina Ala-Malmin pikkuruisella nurmella. Asetelmat matsiin olivat selkeät: Atletico kärkkyi iskuetäisyydellä kärkikaksikosta (HPS & VJS) ja Ponnistajat taas oli juuttunut alempaan keskikastiin turvallisen matkan päähän putoamisviivasta, mutta jo jokusen pisteen perään ylempänä olevistaan. Molemmille voitto kelpasi siis asemia vankistaakseen.

Atleticon kokoonpano otteluun näytti varsin hyvältä. Vaikka joitakin tuttuja miehiä olikin sivussa (enemmän pelanneista mm. Olli Hänninen ja Timur Saltykov), pullisteli miehistö väkeä jopa niin paljon, etteivät kaikki tarjolla olleet mahtuneet edes lapulle.

Peli alkoi Atleticon osalta vahvasti ja heti ensiminuuteista näki, että se oli liikkeellä kotijoukkuetta vahvemmalla jalalla. Avausmaali oli itse asiassa varsin lähellä jo toisella minuutilla, kun Kevin Nurmi pelattiin vasemmalta laidalta vauhtiin. Mies ohitti telineisiin jääneen laitapakin ja paineli laitaa pitkin boksiin. ”Trademark-viimeistelyn” sijaan nähtiin kuitenkin tuhnuhko laukaus päin Kim ”Riven poika” Kanervaa Ponnistajien maalilla.

Sama mies oli myös Jonne Ketosen vedon tiellä ottelun 10. minuutilla, kun Tico kontrasi jälleen vahvasti ja Nurmi tarjoili nuoremmalle Ketoselle maalipaikan ainoastaan Kanerva edessään. Veskari näytti horjahtavan torjuntayrityksessään, mutta kaatui juuri sopivasti vasemmalleen niin, että kykeni torjumaan kädellään jalan vierelle suuntautuneen laukauksen.

Ja kolmas vähintäänkin yhtä upea torjunta nähtiin vain muutamaa minuuttia myöhemmin, kun Mikko Maaranen ajoi oikealta laidalta kohti keskustaa ja löysi laidalta Jonne Ketosen, joka jakeli puolestaan matalan keskityksen maalinedustalle pitkästä aikaa avauksessa nähdylle Jesse Ketoselle. Jesseltä vielä erinomainen ohjaus täydestä vauhdista, mutta Kanervan torjunta oli vähintään yhtä hieno.

Ensimmäisen puoliajan avauspuolikas meni pitkälti Ticon komennossa ja vaikka Ponnistajat paikoin pääsikin palloon, ei joukkue luonut oikeastaan yhtäkään maalipaikkaa, saati laukausta ensimmäiseen puolituntiseen. Pari satunnaista sivuvaparia kyllä, mutta ne Tico-puolustus selvitti erinomaisen vahvasti.

Tico puolestaan iski kertaalleen pelin 26. minuutilla ja avausosumasta vastasi ”teku”-lisänimen osumallaan saanut Jesse Ketonen. Kustaa Käki käynnisti malmilaishyökkäyksen oman boksin tuntumasta oikealta ja löysi pitkällä syötöllään linjan läpi spurtanneen Jessen. Pallo jäi hieman taakse ja Kanerva lähestyi kovaa vauhtia edessä, mutta Jesse päätti nostaa pallon takajalan kantapäällään sekä itsensä että Kanervan ylitse. Vieläpä siten että se tipahti täydellisesti juoksulinjalle niin, että mies pääsi laittamaan kakkostatsillaan pallon tyhjiin. Tico johti 0-1!

Maalin jälkeen Ponnistajat heräsi ja sai hieman enemmän otetta pelistä, mutta maalipaikat jäivät yhä vähiin. Tico sen sijaan tehtaili niitä liukuhihnalta ja varsinkin vasemman laidan Kevin Nurmi tuntui olevan miltei mahdoton pideltävä nopeine jalkoineen. Nurmi teki ratkaisevilla hetkillä tepposia eikä esim. 36. minuutin läpiajo tuonut tulosta vaan veto jäi jälleen piippuun.

Jesse Ketonen oli kuitenkin pelipäällä varsinkin ensimmäisellä nelivitosella ja vei Atleetit jo 0-2-johtoon pelin 39. minuutilla. Maalia edelsi pitkä pallo keskustaan ja Kevin Nurmen hyvä jatko Jesselle, joka kirmasi jälleen pystyyn ja viimeisteli varmasti takakulmaan ohi Kanervan. Eikä kaukana ollut kolmaskaan osuma aivan puoliajan loppupuolella, mutta Kanerva ehti lopulta Nurmen keskityksen väliin juuri ennen Jessen viimeistely-yritystä. Tauolle mentiin näin 0-2-lukemissa.

Toinen jakso alkoi oikeastaan täysin siitä, mihin edeltävä jäi. Jälleen Nurmelta tarkka keskitys maalin edustalle, johon Kanerva ei edes päässyt väliin. Vaikka maali oli tyhjänä, suti Jesse pallosta ohi ja näin tilanne kuivui kasaan.

Hetkeä myöhemmin Jesse kilautteli vielä tolppaa, mutta isossa kuvassa tapahtui jotain; avauspuolikkaan täysin Tico-kontrollissa ollut peli alkoi yhtäkkiä aaltoilla päästä päähän ja kontrolli katosi. Sitä myöten myös kotijoukkue pääsi otteluun aiempaa paremmin ja loi ihan eri tavalla maalipaikkoja. Ensimmäiset todelliset tontit nähtiin pelin 52. minuutilla, kun ensin Ponnistajat pelasi vaarallisen keskityksen etutolpalle ja Tico-puolustus sai vain vaivoin blokattua viimeistely-yrityksen kulmaksi. Ja kulmatilanteesta puolestaan pallo leijasi vaarallisesti vitosen boksiin, mutta Tico selvitti kuitenkin tilanteen.

Vaaran merkkejä oli kuitenkin ilmassa ja ne realisoituivat myös kavennukseksi, kun 56. minuutilla Arttu Peltola iski. Tilanne käynnistyi Atleticon heikosta syötöstä keskustassa ja Ponnistajat iski suoraviivaisesti vastaan. Pystysyöttö Peltolalle, joka pääsi laukomaan boksin oikeasta kulmauksesta maalin vasempaan nurkkaan ohi hyvin tilanteessa mukana olleen Sergio Quilodranin.

Tico reagoi kavennukseen heti kahdella vaihdolla ja sai Ponnistajilta ehkä pahimman momentumin katki, mutta ottelu jatkoi silti aaltoiluaan. Kolmatta ja sitä kenties ratkaisevaa osumaa ei kuitenkaan tunnuttu saavan aikaiseksi, vaikka maalipaikkoja piisasi yhä. Mm. 60 minuutilla Tico kontrasi jälleen hyvin. Pallo Jesse Ketoselta Nurmelle, joka puolestaan löysi boksista toisesta aallosta hetkeä aiemmin sisään tulleen Henry Ruotsalaisen. Takakulmassa oli selkeästi tyhjää ja sitä myös Ruotsalainen haki, mutta kotijoukkueen peluri ehti blokkaamaan.

Ja vain nelisen minuuttia myöhemmin Jesse Ketonen pelattiin jälleen puolittain läpi ja mies oli jo vetopaikoilla, mutta muun pelaajiston huudot sotkivat miehen pasmat ja lopputuloksena oli viimeistelyn sijaan heikko syöttö kohti takatolppaa, joka kuitenkin livahti ohi niin kohteestaan kuin maalistakin.

Ottelu eteni sangen jännittävissä tunnelmissa ja vaikka Ponnistajat ei varsinaisesti mitään tuhannen taalan tontteja saanutkaan aikaiseksi, oli koko ajan sellainen tunne, ettei se tasoituskaan ole kaukana. Näin osin siksi, että vaikka Ticolla oli edelleen vaarallisimmat paikat, niitä tuhlattiin jatkuvalla syötöllä. Esimerkiksi Aleksis Ulander ja Henry Ruotsalainen painoivat omat kutinsa ohi etukulmasta 82. ja 86. minuuteilla. Toisaalta myöskään Ponnistajien yritykset kauempaa mm. Anton Koskisen lapikkaasta eivät olleet juuri sen parempia.

Loppuun kotijoukkue sai vielä vapaapotkuja ja muita pulssia nostattaneita tilanteita, mutta Tico oli se, joka iski sen viimeisen pelin rullatessa jo lisäaikaa. Keskialueella ”pimputellessa” Ulander löysi Lindströmin, joka puolestaan lähetti Ponnistajien korkeassa linjassa päivystäneen Aleksi Myllyksen. Tämä pääsi yllättävänkin helposti läpiajoon eikä turhautuneen oloinen Kanerva näyttänyt edes yrittävän torjuntaa Myllyksen painaessa tarkan kudin Kanervan oikealta puolelta sisään. Tuo maali jäi myös ottelun viimeiseksi tilanteeksi, joten loppulukemat siis 1-3!

Toinenkin Malmin Derby päättyi Atleticon voittoon – ja vieläpä yhtä monennetta kertaa. Kahdeksasta kohtaamisesta pisteet oli jaettu viidesti ja kertaalleen Ponnistajat oli poistunut voittajana. Tällä kertaa ei voittajasta jäänyt kuitenkaan epäselvyyttä vaan varsinkin ensimmäisen jakson perusteella Tico ansaitsi lähteä Ala-Malmilta voittajana. Toisella jaksolla pakka hajosi, mutta ihan jo liikkeestä ja hyökkäysten vaarallisuudesta näki, että päivän tasoero oli yllättävänkin iso. Toisaalta derbytunnelma ja Ponnistajien toisen puoliajan herääminen tekivät ottelusta jännittävän ja yleisöönmenevän.

Seuraavan kerran pelataan tulevan viikon lauantaina, 26.8. klo 15:00 alkaen, kun Pukinmäen nurmelle vieraaksi saapuu lohkon hänniltä löytyvä ToTe/2022.

Pyttykerhon tähtipelaajat

Jesse Ketonen: Pirteällä pelipäällä. Kaksi maalia ja paikkoja useampaankin.
Kevin Nurmi: Juoksutti vastustajan laitapelaajat toivomaan vaihtoa.
Alexander Lindström: Paljon töitä ahtaalla keskialueella ja lukuisia peliä edistäviä syöttöjä.