Kolmonen: Atletico Malmi – VJS 1-6 (1-2)

Paluu Pukinmäkeen ei tuonut toivottua tulosta. Atletico sinnitteli mukana ensimmäiset 77 minuuttia ja olisi paremmalla tuurilla voinut johtaa ottelua alkuun parillakin maalilla. VJS nousi kuitenkin rinnalle ja ohi sekä viimeisteli lopulta neljä osumaa synkkään seitsenminuuttiseen.

Maalit

1-0 Olli Hänninen (Kustaa Käki) 15′
1-1 Aaro Nyholm 20′
1-2 Karim Jmaali rp. 43′
1-3 Karim Jmaali 77′
1-4 Moriba Tokpa Lamah 80′
1-5 Vili Lankinen 82′
1-6 Andi Gega 83′

Tilastot

Avaus

Sergio Quilodran (MV)
Eeli Lehto 46′ Timur Saltykov
Ronias Yacoob
Akseli Hietala
Antti Johansson 85′ Joonas Prami
Mikko Maaranen
Kevin Nurmi 56′ Jonne Ketonen
Alexander Lindström
Kustaa Käki
Henry Ruotsalainen 77′ Aleksi Myllys
Olli Hänninen 77′ Jesse Ketonen

Muut vaihtopelaajat

Younis Saad (MV)
Kirill Popov

Raportti

Atletico avasi Pukinmäen nurmikautensa tänä vuonna rataremonteista johtuen hieman tavallista myöhemmin, peräti kesäkuun puolivälissä, kun vastaan asettui Suomen Cupissa urotekoja tehnyt ja vielä ilman ainuttakaan takaiskumaalia Kolmosen selvittänyt VJS.

Atleticon kokoonpano otteluun näytti harvinaisen vahvalta. Lappu pullisteli täysinäisenä ja kuulopuheiden mukaan kokoonpanon ulkopuolelle jäi vielä useampikin pelikuntoinen kaveri. Myös VJS:n miehistö vaikutti todella vahvalta paperilla ja avauskokoonpanosta löytyi mm. yhdeksän samaa nimeä, jotka olivat kaataneet Kakkosen PEPOn vain paria viikkoa aiemmin Suomen Cupissa. Kun vielä aurinko helli Pukinmäkeä, oli torstaisessa matsissa sopivaa juhlan tuntua!

Matsi starttasi melko odotetusti tunnustellen ja hienoisessa VJS-hallinnassa. Tekonurmialustaan paremmin tottuneet vantaalaiset iskivät ylhäältä kiinni ja kovaa, mutta pallo poltteli selvästi molempien joukkueiden jaloissa. Ensimmäinen varsinainen maalipaikka nähtiin ottelun 6. minuutilla, kun syöttö oikelta laidalta pomppasi Antti Johanssonin jalan yli ja Karim Jmaali pääsi laukomaan hieman varkain. Veto boksin oikeasta kulmauksesta kuitenkin puolisentoista metriä ohi takakulman.

Muilta osin avausvartin kohokohdat olivat lähinnä pari vierailijan heikohkoa kulmapotkua ja boksin ulkopuolelta ammutut hehtaarikanuunat, joilla ei Tico-maalia uhattu. Malmilaiset taas tuntuivat saavan juonen päästä kiinni vasta noin vartin kohdalla, jolloin myös maaliverkko heilahti samantien. Ronias Yacoob keskitti pallon vasemmalta oikeaan laitaan, jossa Eeli Lehto otti pallon sivurajan tuntumassa hyvin haltuun ja jatkoi diagonaalijuoksun laitaan tehneelle Kustaa Käelle. Tämä sprinttasi pystyyn ja keskitti pelivälineen matalana puolustuslinjan ja maalivahdin väliin, jossa ensimmäisenä paikalla oli Olli Hänninen. Tico-twitterissäkin trendannut #HännisenTuska oli viimein ohi ja malmilaiset 1-0-johdossa!

Eikä kaukana ollut toinenkaan maali, kun kolmea minuuttia myöhemmin Tico sai ottelun ensimmäisen kulmansa vasemmalta. VJS purki vielä pallon väljemmille vesille, mutta jatkotilanteesta Mikko Maaranen vapautti Hännisen linjasta läpi ja tämä sijoitti ykkösellään kohti takakulmaa, mutta Rasmus Koirikivi teki jaloillaan upean torjunnan ja esti viimeistelyn.

VJS tuli tasoihin kuin varkain pelikellon näyttäessä 20. minuuttia. Tico-pakisto pelasi hieman ylimielisesti vasemman kulmalipun tuntumassa ja koitti hankkia maalipotkua / sivurajaheittoa, mutta VJS-laituri ryöväsikin pallon ja eteni kohti keskustaa 3v2-hyökkäykseen. Eeli Lehto merkkasi syöttöä takaviistoon eikä Sergio Quilodran ehtinyt matalan keskityksen tielle, joten Aaro Nyholm sai laittaa pallon metrin päästä vapaasti sisään.

Seuraava parikymppinen mentiin yllättävän tasaisissa merkeissä eikä kumpikaan joukkue saanut mainitsemisenarvoisempia maalipaikkoja. Hehtaarikanuunat viuhuivat edelleen erityisesti Tico-maalin suuntaan, mutta ilman selkeää osoitetta.

Ensimmäisen jakson puhuttavin tilanne osui neljänkympin jälkeisiin hetkiin, kun Tico pääsi hyvin hyökkäykseen ja Henry Ruotsalainen paineli pallon kanssa keskustassa kohti vantaalaislinjaa. Karim Jmaali rikkoi häntä päivänselvästi selkäpuolelta, mutta tuomariston pilli ei soinut. VJS kontrasi tilanteen Ruotsalaisen ja koko muun malmilaismiehistön käydessä todella kuumana ja hankki myös kulmapotkun. Ennen kulmuria Tico-kapteenisto kävi vielä pitkän keskustelun tuomarin kanssa, mutta sympatiaa ei herunut. Sen sijaan lyhyenä pelattu kulma vasemmalta jäi rankkarialueen rajoille ja äskeisestä vielä kiehunut Ruotsalainen tuli tuuppineeksi nyt puolestaan itse selkäpuolelta vantaalaispelurin nurin. Päivänselvä rike tämäkin, mutta siitä saattoi olla montaa mieltä, tapahtuiko rike boksissa vai ei. Lähellä olleiden malmilaispelaajien pelin jälkeen antamien arvioiden mukaan ei.

Joka tapauksessa pallo vietiin pilkulle ja Sergio Quilodran aavisti omalle oikealleen kulmaan, johon Jmaali oli edeltävän pilkkunsakin laittanut. Aavistus oli kuitenkin väärin ja Jmaali siirsi VJS:n johtoon ampumalla pallon oikealle puolelle. Veto jäi vielä sen verran keskelle ja veskarin kannalta sopivankorkuiseksi, että torjuntaankin olisi ollut mahdollisuudet.

VJS sai vielä jakson lopulla pari kulmapotkua, mutta Tico selvitti molemmat ja näin tauolle mentiin vierasjohdossa 1-2.

Toiselle puoliskolle lähdettäessä Tico otti enemmän vastuuta pallosta ja saikin hyvän meiningin päälle heti alusta saakka. Tasoitukseenkin olisi ollut saumat, mikäli 49. minuutilla Olli Hännisen maalin suuntaisesti lähtenyt laukaus ei olisi leijannut jonkin verran yli.

69. minuutilla taas Timur Saltykov oli koko pakan takana virittelemässä jo vapaata viimeistelyä volleystä, mutta pakki ennätti juuri ja juuri saada päätään väliin ennen malmilaisosumaa.

Onnea ei ollut myöskään matkassa vitosta myöhemmin, kun Jonne Ketonen toi pallon vasemmalta ylös ja keskitti ensimmäisen maalin mukaisesti pallon matalana luukulle. Pakisto sai vaivoin jalkansa väliin ennen Saltykovin mahdollista viimeistelyä.

Ottelun ratkaissut 1-3-maali jätti myös hieman parranpärinää. Jmaali otti jälleen pelimiehen tavoin vauhdin pois käsillään palloon pääsemässä olleelta Akseli Hietalalta, joka menetti etumatkansa ja joutui rikkomaan rinnalle ja ohi painellutta Jmaalia noin 20 metrissä. Samainen mies pallon taakse ja jälleen hieno erikoistilanneviimeistely, tällä kertaa muurin yli vasempaan kulmaan niin, ettei Quilodranin loikka vaan yksinkertaisesti riittänyt.

Atletico pyrki vielä hakemaan kavennusta vaihtamalla niin formaatiota kuin hyökkäyspään pelaajiakin, mutta lunta tuli tupaan seuraavan neljän minuutin aikana kolmesti. Ensin 80. minuutilla osui Moriba Lamah, joka sai VJS-keskitykseen hyvän tiputuksen ja pääsi laittamaan pallon ohi Quilodranin oikeastaan kenenkään estelemättä. 82. minuutilla osui puolestaan Lankinen, joka ennätti keskialueen voitettuun pääpalloon ennen hieman maalilleen jäätynyttä Quilodrania, ohitti hänet ja laittoi pallon reppuun. Ja kun selkäranka oli viimeistään täysin poikki, iski Andi Gaga vielä takatolpalle tulleen keskityksen varmasti sisään ilman kummempia Tico-estelyitä.

Jonne Ketonen oli vielä aivan lopussa lähellä yllättää Koirikiven, kun keskitys kaartoi niukasti takatolpan ohi, mutta loppulukemiksi sinetöitiin pelin kuvaan nähden melko järkyttävät 1-6. Parempi voitti ilman muuta, mutta jossiteltavaa jäi lähinnä kolmesta asiasta: Hännisen hukkaama paikka 1-0-tilanteessa, Jmaalin 1-2-maalia edeltäneet, melko kyseenalaiset tapahtumat ja Ticon totaalinen sulaminen 80 minuutin korvilla. VJS loi määrällisesti enemmän maalipaikkoja, mutta varsinkin loppupuolella joukkue oli myös superkliininen eikä Quilodranille tainnut kertyä ottelussa lopulta kuin käytännössä yksi torjunta maalia kohden suuntautuneista laukauksista.

VJS-tappio jätti varmasti omat, pienet traumansa, mutta kasvojenpesuun on mahdollisuus rikospaikalla jo parin päivän kuluttua, kun Tico kohtaa Regions’ Cupin puolivälierissä nummelalaisen NuPSin ti 20.6. klo 19:00 alkaen. Panoksena paikka neljän joukossa ja todennäköinen uusinta juuri VJS:ää vastaan matkalla kohti Olympiastadion-finaalia ja rahapalkintoja.

Pyttykerhon tähtipelaajapisteet jakoi tällä kertaa https://posido.com/fi/

Henry Ruotsalainen: Ennakkoluuloton esitys, paljon onnistuneita haastoja.
Kustaa Käki: Tärkeitä riistoja ja peliä edistäviä ratkaisuja. Palkittiin ottelun “nälkäisimpänä pelaajana” Ticon leiristä.
Olli Hänninen: Maali ja tärkeää työtä myös puolustussuuntaan.