Kolmonen: Gnistan/Ogeli – Atletico Malmi 1-0 (1-0)

Aneeminen keskiviikko-kohtaaminen päättyi malmilaisten niukkaan tappioon kauden tähän mennessä heikoimmalla esityksellä. Iltapuhteen teki erityisen haastavaksi nuori ja hyvin liikkunut kotijoukkue sekä täysin vihkoon ottelun vetänyt erotuomari, joka palkitsi vierailijan mm. kahdella punakortilla.

Maalit

1-0 Ilpo Petäjä 45′

Tilastot

Avaus

Younis Saad (MV)
Akseli Hietala
Joonas Prami 46′ Kirill Popov
Antti Johansson
Mikko Maaranen
Jonne Ketonen 22′ Alexander Lindström
Janne Hampaala 58′ Tony Nyyssölä
Kustaa Käki (C)
Timur Saltykov
Omar Hasan 46′ Jesse Ketonen
Olli Hänninen 87′

Muut vaihtopelaajat

Sakari Launis (MV)
Aleksi Myllys
Ronny Rantala

Raportti

Keskiviikon otteluun lähdettiin nihkeän, mutta lopulta myös lupauksia herättäneen Suomen Cup -taiston jälkeen asetelmista, joiden mukaan Atletico oli selkeä suosikki ja nuori Gnistan/Ogeli niin sanottu haastaja. Malmilaisleirissä oli luottavainen tunnelma, vaikka cup-peli olikin nielaissut muutaman edellispelien avauskaverin ja kokoonpanosta puuttuivat mm. Kevin Nurmi, Henry Ruotsalainen ja Ronias Yacoob. Lappu oli silti täysi ja Atletico valmiina keskiviikkoiseen haasteeseen.

Ottelu alkoi lupauksia herättävästi, sillä ensimmäisen kympin aikana Atleticolla oli jo useampi kulmapotku ja iso tukku vähintään kohtuullisia maalipaikkoja siirtyä ottelussa johtoon. Toisella minuutilla ensin Mikko Maarasen hyvä kuti blokattiin vaivoin kulmaksi ja kulmapotku taas löysi lyhyenä Jonne Ketosen, jonka keskitys tavoitti takatolpalta Omar Hasanin. Tämän pusku suuntautui myös maalia kohden ja malminlaispelaajiston mukaan ylitti todennäköisesti myös maaliviivan, mutta veskari koppasi pallon ja ottelu sai kuitenkin jatkua.

Minuuttia myöhemmin Tico oli jälleen kulmalipulla ja tällä kertaa Jonne Ketosen keskitys löysi pilkun tuntumasta Olli Hännisen, jonka kuti viuhui noin puolisentoista metriä maalin yli. Sen parempi ei ollut myöskään Maarasen viimeistely-yritys siitä kolmannen kulmapotkun jälkitilanteesta, joka kaartoi reilusti maalin yli.

Vahvan avauskympin jälkeen ottelu tasoittui merkittävästi, mutta kääntyi lähinnä keskialueen nyhjäilyksi. Ogelin ensimmäistä maalipaikkaa saatiinkin odottaa aina 18. minuutille saakka, kun joukkue iski tehokkaasti vastaan ja sai hankituksi kulmapotkun, joka kuitenkin puskettiin leveäksi.

Ottelun selkeä kääntöpiste osui reilun 20min kohdalle, kun Jonne Ketonen jouduttiin vaihtamaan jo toistamiseen tällä kaudella kesken ensimmäistä puoliaikaa loukkaantumisen vuoksi. Tämä halvaannutti malmilaispelin hetkeksi täysin ja käänsi vaakakupin paremmalla jalalla liikkuneille ogelilaisille.

Ensimmäinen kunnollinen maalipaikka osui sinipaidoille ottelun 26. minuutille, kun Ilpo Petäjä sai pallon boksissa ja pääsi myös toppareiden estelystä huolimatta vielä kääntymään ja laukomaan, mutta Younis Saad torjui varmasti.

Kymppiä myöhemmin Tico loi ensimmäisen jakson loppupuoliskon harvoja maalipaikkoja hyvän seinäpelin päätteeksi. Vaihdosta Jonnen tilalle vaihdettu Alexander Lindström oli jo boksissa virittelemässä takakulmaviimeistelyä, kunnes ogelilaispakki liukui kriittisellä hetkellä tielle.

Paria minuuttia myöhemmin mentiin puolestaan toisessa päässä, kun Ilpo Petäjä sai pallon oikeaan laitaan, ajoi pystyyn ja keskitti etutolpalle, josta Joose Rahja ohjasi pallon miltei sivuverkkoa nuollen etukulmasta ohi. Younis Saadkin oli toki tilanteessa hyvin mukana etutolpallaan.

Aivan viimeminuuteilla molemmille joukkueille siunaantui vielä paikat kumpaisellekin. Omar Hasan sai ensin Timur Saltykovilta hyvän puolenvaihdon vasemmalle boksiin ja kokeili ykkösellään suunnaten laukauksen selvästi yli. Tilaa ja aikaa oli sen verran, että haltuunotto ja hallittu sijoitus takakulmaan olisi todennäköisesti ollut se oikeampi ratkaisu.

Toisessa päässä taas verkko heilui juuri nelivitosen täyttyessä, kun Ogeli kontrasi Atleticon pallonmenetyksen, eteni vasenta laitaa ja löysi boksista, takaviistosta Petäjän, joka ohjasi pallon oikealla jalallaan takanurkkaan. Näin tauolle mentiin kotijoukkueen 1-0-johdossa.

Anselmi Henriksson reagoi heikohkoon avauspuoliaikaan tekemällä pari pelaajavaihtoa lisää. Nilkkaansa tällin saanut Joonas Prami oli pakotettu tulemaan ulos kentältä ja Kirill Popov otti hänen paikkansa. Hyökkäyspäässä aiemmin viikolla paluun treeneihin loukkaantumisen ja sairastelun jäljiltä tehnyt Jesse Ketonen taas korvasi Omar Hasanin.

Vaihdot eivät kuitenkaan tuoneet sitä kaivattua muutosta vaan Atleticon aneeminen peli jatkui myös toisella puoliskolla. Liekö cup-peli painanut vai asenteessa ollut vikaa, mutta Ogeli tuntui vankistavan otettaan ja Tico taas turhautuvan sangen pahasti vihkoon ottelun vetäneeseen erotuomariin.

Lähimpänä lisäosumia oli jälleen Ogeli, jonka kärkimies-Rahja laukoi 51. minuutilla vaarallisen vapaapotkun maalin kattoa hipoen yli. Ja vitosta myöhemmin Petäjä pääsi toistamaan avauspuoliskon kääntölaukauksensa, mutta veto painui tällä kertaa niukasti ohi.

Atleticon toisen puoliskon harvat tilanteet osuivat noin 60-70min aikaikkunaan, kun ensin Jesse Ketonen pääsi ohjaamaan edestä Kustaa Käen matalan keskityksen päin Gnistan-veskaria ja hetkeä myöhemmin kotijoukkueen pakki siivosi sisäänpäin kiertäneen kulmapotkun vain vaivoin maaliviivalta.

Ottelun puhuttanein tilanne osui 78. minuutille, kun Olli Hänninen jahtasi pelivälinettä boksissa ja sai takaapäin rajun osuman jaloilleen. Malmilaispenkillä odotettiin jo päivänselvältä vaikuttanutta rankkaria, kuuluihan pelkkä kopsaus varmasti ogelilaiskatsomoon saakka, mutta tuomari ei tilanteessa nähnyt rikettä eikä linjatuomari omien sanojensa mukaan nähnyt mahdollista kontaktia muiden pelaajientakaa. Tähän malmilaiset polttivat täysin päreensä ja tilannetta käytiin läpi vielä pitkään itse tapahtumaketjun jälkeen.

Ottelu sai lisää kierroksia neljää minuuttia myöhemmin, kun Timur Saltykov ajeltiin keskialueella täysin vailla minkäänlaista yritystä palloon. Tuomari vihelsi tilanteesta malmilaisille vaparin, mutta Timurilla keitti kuppi nurin ja hän tuuppaisi taklaajaa. Tästä tuomari palkitsi myös keltaisella kortilla, ja kun kortti ei heilunut ogelilaisten suuntaan, kyseenalaisti Anselmi Henriksson (jälleen täysin ansaitusti) tuomarin päätöksen saaden palkkioksi itsekin varoituksen. Henriksson pysyi tilanteessa yllättävänkin asiallisena ja kysyi pariin otteeseen melko normaalilla äänensävyllä syytä varoitukselle, jonka jälkeen kääntyi sitten penkkiä kohden ja totesi kovaan ääneen “Mitä ihmettä?”, mikä riitti tuomarille syyksi kääntyä ja käydä vielä tarjoamassa toinenkin varoitus. Näin pitkällä peliurallaankin hyvin vähän varoituksia saanut Henriksson katseli minuutin sisään kahta keltaista ja pääsi näin seuraamaan ottelun loppuun katsomon puolelta.

Ja kierrokset senkun kasvoivat, kun vain kolmisen minuuttia tästä myöhemmin Hänninen tuupittiin jo toiseen kertaan boksissa nurin, tällä kertaa kulmapotkutilanteessa. Ihan yhtä selkeä pilkun paikka tämä ei ollut kuin sen edeltävä, mutta eipä puolustaja siinä kyllä palloakaan pelannut.

Hännisen osalta se oli kuitenkin viimeinen niitti, sillä turhautunut mies juoksi seuraavaan pallontavoittelutilanteeseen ylikovaa ja tuli torpanneeksi Gnistan-maalivahdin. Tuomarilla ei ollut tässä kohtaa oikein muuta mahdollisuutta kuin nostaa toinen keltalappu ja ajaa Hänninen pihalle.

Miesalivoima vaikeutti myös Ticon takaa-ajoa, joka jäikin lopulta heppoiseksi. Gnistan vaikutti vaaralliselta vastahyökkäyksissään, mutta vähiin jäivät senkin paikat, joten lopulta avauspuolikkaan viimeisellä minuutilla nähty osuma jäi myös ottelun ainokaiseksi ja päätti pelin kotijoukkueen 1-0-voittoon.

Tappio kismitti kopissa, mutta tapa, jolla se tuli ehkä vieläkin enemmän. Kauden heikoimmalla peliesityksellä ei pisteitä olisi ansainnutkaan, mutta kieltämättä ala-arvoisesti esiintynyt erotuomari ja hänen jakamansa kaksi ulosajoa syövät miestä vielä näin neljä päivää myöhemminkin. Varsinkin viheltämättömistä rankkareista pelin olisi voinut helposti painaa tasoihin ja hakea vaikka vielä sen voittomaalinkin, mutta tällä kertaa malmilaisilla oli vastassa niin hyvä kotijoukkue kuin heidän puoliaan vähän turhan vankasti pitänyt erotuomarikin.

Tappio tiesi myös malmilaisten tipahtamista kuumimmasta kärjestä kohti ylempää keskikastia. Viidestä pelistä on nyt kerättynä kolme voittoa ja kaksi tappiota. Voittokantaan pyritään palaamaan seuraavan kerran perjantaina 2.6. klo 19:15 alkaen Pukinmäen nurmella. Tuolloin vastassa aina haastava FC Finnkurd.

Pyttykerhon tähtipelaajapisteet:

Kustaa Käki: Kannatteli joukkuetta rauhoittavalla otteella.
Janne Hampaala: Taisteli joka tilanteen alusta loppuun.
Younis Saad: Muutama tärkeä torjunta, piti joukkueen omalta osaltaan pelissä mukana.