Suomen Cup, 3. kierros: Atletico Malmi – FC Kirkkonummi 2-1 (0-1)

Tiukka cup-koitos kääntyi Ticon alivoimalle joutumisen myötä täysin odottamatta päälaelleen ja huipentui Atleettien punnertaessa loppuhetkillä ensin rinnalle ja vielä ohi.

Maalit

0-1 Lauri Leino 16′
1-1 Kevin Nurmi (Henry Ruotsalainen) 84′
2-1 Timur Saltykov (Henry Ruotsalainen) 90+3′

Tilastot

Avaus

Younis Saad (MV)
Kirill Popov 74′ Timur Saltykov
Antti Johansson
Joonas Prami
Mikko Maaranen 88′ Saleh Al-Anssari
Kevin Nurmi
Kustaa Käki (C)
Alexander Lindström
Henry Ruotsalainen
Omar Hasan 66′
Olli Hänninen

Muut vaihtopelaajat

Sergio Quilodran (MV)
Akseli Hietala

Raportti

Ticon vastustajien (sarja)taso oli noussut tasaisen varmasti Suomen Cupin kierrokselta toiselle; Vitosen (Colo-Colo, 1. kierros) ja Nelosen (SUMU/sob, 2. kierros) joukkueiden kaaduttua arpa heitti eteen luontevasti Kolmosesta FC Kirkkonummen. Atleetit ja FCK olivat kohdanneet jo harjoitusottelussa sattumoisin tasan kuukauden päivät ennen uutta keskinäistä, nyt uudestaan kunnon panoksin.

Mosan Wembleyn iltavaloissa käydyn ottelun avausvartin paras maalipaikka ei alkuun näyttänyt sellaiselta ensinkään. Kevin Nurmi haastoi vasemmalta päätyyn ja käänsi pallon matalana maalin edustalle, jonne lähimmät keltapaidat olivat vasta liikkumassa rankkaripilkun tasolla. Vieraiden puolustaja onnistui oveluutta tai uhkarohkeutta demonstroiden napauttamaan pallon suoraan päin maalivahtiaan, jonka refleksit ja hanskat mustapaitojen onneksi pelittivät tilanteessa.

FCK siirtyi johtoon ensimmäisestä, Ticon alakerran lahjoittamasta kulmapotkustaan. Kulmuritarjoilu laskeutui vitoselle, jossa merkkaus petti ja Lauri Leino jatkoi pallon päällään maan kautta maalin takanurkkaan.

Ticolla oli vaikeuksia saada aikaiseksi kunnon maalitilanteita, eivätkä keltapaidat päässeet Olli Hännisen läheltä yli karannutta puskua likemmäs tasoitusta. FCK sen sijaan oli lisätä johtoaan kahteenkin otteeseen vielä ennen taukoa kentän nimekkäimmän pelaajan, Ukrainan divariakin pelanneen Kyrylo Yermoshenkon esitellessä jalkaansa. Ensin nerokas nosto heti keskiympyrän jälkeen täydestä juoksusta ylitti ulkona maaliltaan seisseen Tico-veskari Younis Saadin ja kolahti ylärimaan ennen puolustuksen purkua. Hetkeä myöhemmin Yermoshenko pyörähti vaivatta irti prässääjästään ja pamautti 20 metrin sisältä yläriman alle tiukan kudin, jonka Younis tippasi yli maalin. Tauolle vieraiden johtaessa 0-1.

Toisen puoliajan alkuun tarjoutui Ticolle tasoitukseen oiva paikka. Kulmapotku oikealta eteni näppärästi kolmen pelaajan seinäpelinä Kevinille, jonka keskitys päädystä putosi etunurkalla koppia yrittäneen maalivahdin hanskojen kautta Häbää kohti tyhjänä ammottaneen maalin edessä. Häbä ei kuitenkaan päässyt käsiksi palloon ja puolustus siivosi tilanteen.

Ottelun 66. minuutilla Ticon ylämäki vaikutti jyrkkenevän entisestään, kun erotuomari poisti Omar Hasanin kentältä suoralla punaisella FCK:n rikettä seuranneen jälkipelin johdosta. Yllättävää kyllä, täysimiehiseksi jäänyt vierasjoukkue vetäytyi tilanteen jälkeen kuoreensa lähes täysin ja vajaalla puurtanut Tico löysi pelistään aivan uuden vaihteen lyödä silmään.

Palkinto tuli kuusi minuuttia ennen täyttä aikaa. Pirteästi oikeana laiturina höyrynnyt Henkka Ruotsalainen leipoi muutamalla terävällä askelharhautuksella tilaa keskitykselle ja vippasi vasurillaan sisäänpäin kiertävän pallon kohti takavitosta. Pallon laskeutuessa kohdealueella oli viiden metrin säteellä Kevin yksin kolmen mustapaidan ympäröimänä, mutta niin vain Kevin nojasi päänsä pallon tielle puskien sen vastustamattomasti maaliin ohi puolustajiensa ylivoimaan tuudittautuneen ja ehkä siksi myöhässä olleen veskarin. Katsomosta Kevinin puskua kuvailtiin sanalla “uljas”.

Pelikello ruksutti pian jo 90 minuuttia ja ylikin, ja rangaistuspotkukilpailu häämötti yhä lähempänä. Ticon rajaheittoa vasemmalta hyökkäyssivustalta seurasi pari menetystä ja katkoa puolin ja toisin ennen kuin vaihdosta sisään tullut Timur Saltykov riisti pallon viimeisen kerran takaisin kotijoukkueelle. Pallo liikkui keskustan kautta oikeaan laitaan Henkalle, joka heitti jälleen keskityksen boksiin. Puolustaja näytti jo pääsevän katkaisemaan tarjoilun, mutta puski ohi ja keskitys jatkoi läpi Timurille pilkun takana. Laukaus suoraan pompusta saatteli pallon tarkasti takatolpan kautta verkkoon – keltainen leiri kentällä ja vaihtopenkillä räjähti kertalaakista!

Lisäaika rullasi vielä toiset kolme minuuttia, kunnes erotuomarin pilli vapautti kotijoukkueen juhlat käyntiin.

Monesti kentältäpoisto toimii ottelun käännekohtana vastustajan eduksi, tällä kertaa alivoima kuitenkin vapautti kärsijäosapuolen peliä ratkaisevasti. Tuskaisan avauspuoliajan jälkeen Tico ryhdistäytyi silminnähden vasta veitsi kurkulla ja sai tällä kertaa ansaitusti nauttia työnsä hedelmistä. Vastustajan yllättävä passivoituminen jäi ihmetyttämään, mutta kaikki avut kelpuutetaan.

Cup jatkuu malmilaisten osalta kutkuttavalla 4. kierroksen arvonnalla torstaina 04.05., mitä ennen kalenterissa on kuitenkin Kolmosen ensimmäinen kotiottelu Mosan Wembleyllä lauantaina 29.04. klo 16:00 alkaen, vastassa HerTo.