Kolmonen: Atletico Malmi – LPS 4-2 (2-1)

Pukinmäen illassa nähtiin kuusi maalia, kahdeksan varoitusta, kolme rankkaria, yksi vakavahko vamma ja runsaasti jossiteltavaa jättäneitä tilanteita. Tico selvisi kuitenkin voittajaksi ja nousi LPS:n kanssa tasapisteisiin lohkon kolmannelle sijalle.

Maalit

1-0 Olli Hänninen (Jonne Ketonen) 13′
2-0 Jonne Ketonen rp. 34′
2-1 Topi Rihtniemi rp. 39′
3-1 Oliver Sahlberg (Jonne Ketonen) 64′
3-2 Topi Rihtniemi rp. 82′
4-2 Oliver Sahlberg (Ville Ruuska) 90+3′

Tilastot

Avaus

Kaapo Sinervo (MV)
Janne-Matti Kinnunen 27’ Mika Tenkanen
Iiro Helinen
Joonas Prami
Ville Ruuska (C)
Tommi Mönkkönen 46’ Tony Nyyssölä
Alexander Lindström 46’ Juuso Ollila
Mikko Maaranen 80’ Onni Häyrinen
Jonne Ketonen
Henry Ruotsalainen 59’ Oliver Sahlberg
Olli Hänninen   59’ Jesse Ketonen

Muut vaihtopelaajat

Raportti

Kauden toiseksi viimeiseen Puksu-otteluun lähdettiin selvistä asetelmista: Tico löytyi lohkon sijalta neljä, vain kolme pistettä illan vierasjoukkuetta, LPS:ää perässä. Myös kevätkierroksen kohtaaminen kummitteli vielä mielissä, sillä tuolloin laajasalolaiset korjasivat täyden pistesaaliin, vaikka Tico piti palloa ottelussa enemmän ja laukoi useammin – vieläpä pelattuaan viimeisen puolituntisen vajaalla. Kalavelkoja oli siis maksettavana.

Ottelu Pukinmäessä starttasi tasaisesti ja ensimmäisistä maalipaikoista vastasi LPS. Vierasjoukkue hätyytteli malmilaismaalia heti toisella minuutilla laukomalla kaukaa boksin ulkopuolelta sivuverkkoon ja paria minuuttia myöhemmin luomalla sivuvaparin jälkeistä hässäkää Tico-boksiin. Malmilaisryhmä kuitenkin purki pallon keskialueelle. Tico taas eteni alkuun varsinkin oikealta laidalta, jossa Henry Ruotsalainen starttasi pelin pirteästi ja ajoi pariinkin otteeseen sisään. Laukaukset kohosivat kuitenkin yli ja ohi.

Avausmaalista vastasi Atletico 13. minuutilla tulleesta vastahyökkäyksestä. Tilanne käynnistyi syvältä, vasemmalta puolustuskolmannekselta. Jonne Ketonen toi pelivälinettä ylös ja lähetti Olli Hännisen linjasta läpi. Vihreäpaitaiset viittoilivat paitsiota, mutta ”Häbä” rynnisti pallon kanssa karkumatkalle ja laukoi sen tarkasti oikean tolpan kautta verkkoon. Tico johti näin 1-0!

Avausmaalin jälkeen ottelu eteni kotijoukkueen komennossa, mutta varsinaisia maalipaikkoja ei seuraavan parikymmenminuuttisen aikana juurikaan nähty. Suurimmat otsikot keräsi Janne-Matti Kinnunen, jonka epäonninen pallontavoittelu päättyi loukkaantumiseen aivan vasemman sivurajan tuntumassa. Vaarattoman näköinen tilanne, mutta ensiarvio oli, että polvilumpio olisi lähtenyt sijoiltaan. Katsomosta löytyi kuitenkin osaavaa tietoa ja auttava käsipari, jonka suosiollisella avustuksella lumpio saatiin jälleen paikalleen. Valitettavasti Kinnusen ottelu oli kuitenkin tuossa vaiheessa pelattu.

Iloisempia hetkiä koettiin puolestaan 33. minuutilla, kun avausmaalin järjestänyt kaksikko oli taas pahanteossa. Jonne Ketonen pelasi Hännisen jälleen linjan taakse vauhtiin, tämä hakeutui boksiin ja ohitti jo Peter Tenhon LPS-maalilla. Tenho kuitenkin nappasi Hännisen jalasta kiinni, minkä seurauksena tämä kaatui maihin. Tuloksena rankkari, jonka Jonne Ketonen laukoi varmasti sisään Tenhon aavistaessa väärään kulmaan.

Jos edeltävä rankkari aiheutti (ehkä ansaittuakin) parranpärinää vierasjoukkueen leirissä, oli 38. minuutilla vierasjoukkueelle vihelletty rankkari vähintään yhtä ”mielenkiintoinen” tuomio. Iiro Helinen yritti purkaa palloa boksin vasemmassa laidassa ja oli jo potkaisemassa, kun LPS-peluri juoksi takaviistosta suoraan Helisen eteen ja sai näin monosta samalla kertaa kuin pallokin. Mies maihin ja huuto perään, jonka jälkeen tuomari toimitti pallon jälleen pilkulle. Kolmosen maalipörssiä dominoinut Topi Rihtniemi asteli pallon taakse ja laukoi pelivälineen ohi väärään nurkkaan niin ikään aavistaneen Kaapo Sinervon.

Kaukana ei ollut kolmaskaan rankkari reiluun viiteen minuuttiin, sillä jo heti seuraavasta hyökkäyksestä vierasjoukkue viittelöi jälleen rikettä. Aleksi Räisänen kaadettiin boksin oikeassa nurkassa ja silminnäkijähaviantojen perusteella näistä kolmesta se ns. selkein rankkari jäi kuitenkin tällä kertaa tuomarilta näkemättä. Siten Tico selvisi säikähdyksellä.

Ensimmäisen jakson loppupuoli meni vierasjoukkueen hallitessa peliä, mutta Rihtniemen kaukokutia lähemmäksi joukkue ei päässyt. Tico loi niin ikään vielä pari maalipaikkaa lisäajalla, ja molemmista vastasi Henry Ruotsalainen. Ensimmäinen päätyi hyvän sisäänajon jälkeen Tenhoa päin suuntatuneeseen laukaukseen ja toisella kertaa mies pääsi jo erinomaisen ristipallon seurauksena puolittain läpi. Laukauksen sijaan Ruotsalainen päätti yrittää Tenhon ohitusta harhautuksella ja onnistuikin tässä. Ohitusta seurannut kierteinen kuti pysähtyi kuitenkin omaa maaliaan suojelemaan saapuneen LPS-pelurin blokkiin maaliviivalla. Näin tauolle mentiin Ticon 2-1-johdossa.

Toiselle jaksolle Tico suoritti kaksi pelaajavaihtoa, kun keskialueelle tuotiin lisää jalkoja Tony Nyyssölän ja Juuso Ollilan muodossa. Peli palasi näin Atleticon lievään hallintaan. Varsinaiset maalipaikat loistivat kuitenkin poissaolollaan ja lähimpänä osumaa taisi olla jälleen Ruotsalainen, joka pamautti pallon tolpan sisäreunaan 56. minuutilla. Terävä laukaus olisi ansainnut upota sisään joko suoraan tai riparista, mutta valitettavasti keltapaitoja ei ollut haaskoilla. Ja heti seuraavassa tilanteessa LPS-peluri osui päivänselvästi palloon kädellään boksissa, mutta tuomari ei nähnyt tilanteessa kuitenkaan rikettä.

Malmilaisryhmä teki lisää pelaajavaihtoja vielä ennen tunnin täyttymistä, kun Jesse Ketonen ja Oliver Sahlberg marssitettiin sisään. Jälkimmäinen kiitti tästä myös osumalla vain viittä minuuttia myöhemmin, kun mies pääsi laittamaan Jonne Ketosen keskityksen noin pilkun ja vitosen viivan välimaastosta sisään. Tilannetta edelsi Mikko Maarasen erinomainen pystysyöttö Jonnelle laitaan.

3-1-maalin lisäksi ”OG” ehti ensimmäisen kympin aikana tarjoilla tiputuksellaan loistopaikan Tony Nyyssölälle ja päästä 2vs1-läpiajoon Jesse Ketosen kanssa. Nyyssölän kuti pysähtyi LPS:n lihamuuriin ja läpiajosta Sahlberg päätti hakea syötön sijaan zippiä, joka jäi kuitenkin noin viitisen senttiä liian matalaksi ja Tenho sai sormenpäitään juuri ja juuri väliin.

Myös Juuso Ollilalla oli oma erinomainen tonttinsa 76. minuutilla, kun mies pääsi jo läpiajoon ja oli enää Tenho edessään. Niukka paitsiovihellys pelasti kuitenkin LPS:n.

Viimeiselle kympille saatiin vielä rutkasti lisäjännitystä, kun Iiro Helinen rikkoi jo toistamiseen boksissa. Tällä kertaa rankkari tuomittiin vasemmassa laidassa käydyn juoksukilpailun ja rehdin kylki kylkeä vasten -tehdyn taklauksen päätteeksi. Tuomari näki tilanteessa rikkeen ja pisti pallon täplälle, josta Rihtniemi ampui jo illan toisen rankkariosumansa.

Atletico oli lähellä ratkaista pelin vain muutamaa minuuttia myöhemmin, kun Jonne Ketonen pelattiin hienosti linjan läpi ja tämä sijoitti pallon myös takakulmaan. Nettisivutoimitus oli juuri sopivasti linjatuomarin tasalla ja näki, että tilanteessa ei missään nimessä ollut paitsiota, mutta niin vaan lippu nousi pystyyn ja tuomari vihelsi LPS:lle vaparin.

LPS puolestaan loi vielä parit vaaranpaikat erityisesti vasemmalta puolelta tulleista kulmapotkuistaan. Korkeina kukkupalloina boksiin heitetyt keskitykset tavoittivat omat miehet, mutta Tico kesti painostuksen ja onnistui puruissaan.

Viimeinen niitti nähtiin kolmannella lisäajan minuutilla, kun hetkeä aiemmin vaihdosta sisään tullut Onni Häyrinen eteni keskikolmanneksen ylälaidassa viistosti kentän poikki ja tavoitti oikealta laidalta nousua tehneen – vain hetkeä aiemmin vaihtoa huutaneen ja kentältä jo loukkaantumisen takia pois kävelleen – Ville Ruuskan, jolta irtosi kuitenkin erinomainen pystyynjuoksu ja vielä tarkka, matala keskitys boksiin. Voittomaalin iskenyt ”OG” Sahlberg oli jälleen mies paikallaan ja ampui matalan sijoituksen palloon kaatumalla pyrkineen Tenhon alitse. Peliväline otti pienen osuman Tenhoon ja lirui juuri ja juuri maaliviivan ylitse, minkä Ollila oli malmilaisten onneksi ensimmäisenä paikalla myös varmistamassa. Niinpä loppulukemiksi sinetöitiin 4-2.

Päällimmäinen fiilis ottelusta oli helpotus ja ilman muuta myös tyytyväisyys. Atletico haki täydet pisteet haastavaksi tiedetyltä LPS:ltä ja onnistumisia nähtiin tänäänkin laajalla rintamalla. Tuomarityöskentely jätti runsaasti jossiteltavaa ja näillä rikkeillä, paitsiovihellyksillä (ja viheltämättömyyksillä) olisi tulos voinut jonain toisena päivänä olla aika toisenkinlainen, mutta kahden maalin turvallinen voitto ja kolmen pisteen myötä toteutettu nousu lohkon kolmannelle sijalle väänsivät syystäkin suut hymyyn.

Ottelut jatkuvat jo tulevana lauantaina, kun Atletico kohtaa Havukosken tekonurmella, Vantaalla, Koivukylän Palloseuran. Kick-off lauantain matsissa klo 13:30.

Pyttykerhon tähtipelaajapisteet

Jonne Ketonen: Palkittiin ottelun nälkäisimpänä pelaajana – eikä syyttä. Jonnelta ehkä kauden paras esitys: oli mukana kolmessa ensimmäisessä maalissa ja kellotti todennäköisesti kentän kovimmat kilometrit.
Oliver Sahlberg: “Super-sub” painoi kaksi häkkiä viimeiseen puolituntiseen. Todella vahva sisääntulo.
Juuso Ollila: Vahvaa työskentelyä keskialueella niin hyökkäys- kuin puolustussuuntaankin. Toisen puoliajan ehdottomia hahmoja.