Kolmonen: Atletico Malmi – JäPS/47 2-2 (2-1)

Syyskierroksen toinen ottelu oli todellinen kummajainen: Atletico hallitsi avauspuoliaikaa suvereenisti ja olisi voinut johtaa helposti useammallakin maalilla, mutta JäPS/47 sai meiningin päälle toisella jaksolla ja vain tuuri sekä ennen kaikkea hyvin maalilla pelannut Kaapo Sinervo pelasti malmilaisryhmälle tasuripisteen.

Maalit

1-0 Henry Ruotsalainen (Jonne Ketonen) 4′
1-1 Akseli Pohjantähti 37′
2-1 Henry Ruotsalainen (Jesse Ketonen) 38′
2-2 Tuomas Kyytsönen 59′

Tilastot

Avaus

Kaapo Sinervo (MV)
Janne Kinnunen
Akseli Hietala 73’ Iiro Helinen
Joonas Prami
Eeli Lehto 46’ Markus Prami
Tommi Mönkkönen 57’ Alexander Lindström
Aleksis Ulander
Mikko Maaranen
Jonne Ketonen 65’ Aleksi Myllys
Henry Ruotsalainen 65’ Mika Tenkanen
Olli Hänninen 57’ Olli Hänninen

Muut vaihtopelaajat

Raportti

Mainion Kuusysi-voiton jälkeen pelit jatkuivat jälleen Pukinmäessä, jossa vastaan asettui keväältä siirretyssä rästipelissä JäPS/47. Sarjanousija kuului ehdottomasti kauden suurimpiin yllättäjiin, sillä otteluun lähdettässä järvenpääläiset olivat viidennellä sijalla vain pisteen perässä malmilaisia ja edeltävässä pelissä oli kaatunut mm. sarjaa johtava HPS, vieläpä Paloheinän haastavalla pikkukentällä. Vastustajan edeltävästä tappiosta oli ehtinyt niin ikään vierähtää jo parisen kuukautta.

Atleticon kokoonpanosta puuttui ottelusta jo liki perinteiseen tapaan melkoinen tukku kovia miehiä ja penkkikin kaventui vielä yhdellä vain pari tuntia ennen kick-offia. Toisaalta valmennusjohto pääsi nautiskelemaan sikäli harvinaista herkkua, että avausyksitoistikko oli kahta muutosta lukuun ottamatta identtinen hienoon Kuusysi-voittoon.

Ottelu alkoi malmilaisittain vahvasti ja yhden kulmatilanteen tuhrittuaan malmilaiset onnistuivat maalinteossa käytännössä ensimmäisestä todellisesta maalipaikastaan, ottelun 4. minuutilla. Tilanne käynnistyi Atleticon vasemmalla puolustuskolmanneksella, josta lähti kaaripallo keskialueelle. Jesse Ketonen tiputti tämän loistavasti suoraan Jonne Ketosen juoksulinjalle ja tämä ampaisi täyteen vauhtiinsa pallon kanssa. Ajo pystyyn ja syöttö 2vs1-tilanteessa pakin toiselle puolelle Henry Ruotsalaiselle, joka ohitti vielä eteen pyrkineen JäPS-pakin ja ampui pallon vasempaan kulmaan. Tico johti 1-0!

Paria minuuttia myöhemmin Ruotsalainen oli osua jo toistamiseen, mutta etukulmalta tullut ohjaus suuntautui kuitenkin selvästi ohi. Seuraava todellinen maalipaikka nähtiin vasta 10. minuutilla, asialla jälleen avausmaalin järkännyt kaksikko: Ketonen-Ruotsalainen. Jälkimmäinen käynnisti hyökkäystä oikealla laidalla hassuttamalla pakin solmuun, löysi keskustasta Aleksis Ulanderin, joka puolestaan vaihtoi puolta vasemmalle laidalle, linjan läpi juosseelle Jonne Ketoselle. Tämä otti pelivälineen hyvin mukaansa ja haki jo heti viimeistelyä, mutta hyvin vastaan tullut Onni Haikonen JäPS-maalilla peitti ja torjui.
Ja vain hetkeä myöhemmin Ruotsalainen oli jälleen asialla, kun 25 metristä lähtenyt vapari suuntautui vain niukasti ohi alakulman.

Oli JäPSilläkin ohuet saumansa, mm. 20. minuutilla, kun Kalle Kuritun sivuvapari löysi oman pelaajan vitosen viivan ja boksin välimaastosta, josta lähtenyt pusku pakotti Kaapo Sinervon hienoon reaktiotorjuntaan. Seuraavan kymmenminuuttisen aikana nähtiin vielä pari vaarallisehkoa keskitystä, kulmuria ja sivuvaparia, jotka kaikki Tico-puolustus – Sinervo viimeisenä lukkonaan – kuitenkin selvitti ongelmitta.

30 minuutin korvilla Atleticolla oli jälleen lähellä lisätä johtoaan, kun Jesse Ketonen pinkaisi täyteen vauhtiin oikealla laidalla, ajoi päätyyn ja tiputti takaviistoon Mikko Maaraselle. Maarasella oli tilaisuus laukoa itsekin, mutta vielä löytyi vasemmalta puolelta Jonne, jonka laukaus ”ison xG:n” paikoilta pysähtyi kuitenkin päin Haikosta.

Ja vain neljää minuuttia myöhemmin Jonne ajoi itse keskustassa kohti boksia ja päätti tintata 25 metristä maanuoliaisen. Haikonen oli jo ohitettu, mutta pallo pysähtyi pompun kautta tolppaan, vaikka osalla keltapaidoista nousi jo vaistonvaraisesti kädet ylös juhlia varten. Heti seuraavasta hyökkäyksestä kokeili puolestaan Ulander, jonka vedon Haikonen joutui hakemaan aivan tolpan juuresta upeasti.

Kesken Atleticon mainiota vaihetta iski kuitenkin JäPS. Joukkue sai vaarattomanoloisen sivurajaheiton oikealta, pelasi sen Akseli Pohjantähden suojaukseen boksiin. Tämä onnistui myös Tico-toppareiden estelyistä huolimatta kääntämään pelivälineen kohti maalia ja pikkutökkäisyllä ohittamaan vielä Sinervon. Tasoitus oli syntynyt ajassa 37 minuuttia ja liki puskista.

Tico ei tasoitusta kauaa surkutellut vaan vastaus tuli heti seuraavasta hyökkäyksestä. Asialla jälleen Ketosten veljespari Ruotsalaisella täydennettynä. Jonne lähetti Jessen pystyynjuoksuun ja tämä ohitti veskarin vasemmalta, mutta ajautui liian pieneen kulmaan hakeakseen itse viimeistelyä. Käännös kohti keskustaa ja pikkunosto maalin eteen juosseelle Ruotsalaiselle, jonka keskelle suuntautunut pusku oli pysähtyä JäPS-pakkiin, mutta sen sijaan tämä ohjasikin pallon oikeaan kulmaan ja käynnisti jälleen Tico-juhlat.

Lopussa Pohjantähti pääsi vielä kahteen otteeseen hyville vetopaikoille, mutta Sinervo koppasi molemmat kudit varmaakin varmemmilla torjunnoilla ja näin puoliajalle lähdettiin malmilaisten 2-1-johdossa.

Puoliajalta asteli takaisin tyytyväinen Atletico-porukka, joka oli pelannut kenties kauden vahvimman nelivitosensa. Lähellä olikin, ettei hyvä meininki olisi saanut jatkoa lisäosuman merkeissä, kun jo toisen jakson ensi minuuteilla Jonne pelasi päätyrajalta hyvän passin Jesselle etutolpalle, joka ampui myös terävästi kohti etukulmaa, mutta Haikonen teki pelin kannalta ehkä hyvinkin ratkaisevan reaktiotorjunnan jaloillaan.

Tämän jälkeen ottelun kuva muuttuikin kuin taikaiskusta ja jos ensimmäistä jaksoa hallitsi keltapaidat, oli toinen nelivitonen täyttä JäPSin hallintaa ja mitä pidemmälle puoliaikaa mentiin, sitä pahemmin Atletico tippui kyydistä.

Viimeinen niitti alamäelle oli käytännössä 59. minuutilla tullut tasoitus. Atletico oli juuri tehnyt pelaajavaihtoja, kun JäPS lähetti vasemman sivurajan tuntumasta sivuvaparin Tico-boksiin. Ensimmäinen pallo vielä selvitettiin, mutta seuraavasta JäPS tiputti takaviistoon pilkun ja kuudentoista rajan tuntumaan, josta vastapalloon ammuttu veto upposi melko keskelle, mutta juuri yläriman alle ja tasoitti pelin 2-2:en.

Viittä minuuttia myöhemmin oli miltei identtinen toisinto, tällä kertaa tosin sivurajaheiton jälkiseurauksena. Tällä kertaa Kaapo Sinervo oli kuitenkin vastapalloon, yläriman alle ammutun kudin tiellä ja torjui sen hienosti kulmaksi. Ja lyhyenä pelatun kulmurinkin Sinervo haki etualakulmasta vielä suoritustaan kruunaten.

71. minuutilla nähtiin puolestaan melko paljon edellismatsin Kuusysi-osumaa muistuttanut tilanne, jossa syöttäjänä oli kuitenkin vierailijan oma pelaaja. Hyökkääjä oli tälläkin kertaa kilpajuoksussa Sinervon kanssa, ohitti jo tämän (tällä kertaa vaan pallon kanssa samalta puolelta), mutta päätyi lopulta miltei päätyrajalle, joten valintana oli vedon sijaan keskitys. Se puolestaan epäonnistui ja Tico purki tilanteen.

Kotijoukkueen paikat olivat enemmän satunnaisia, mutta vaihdosta hyökkäyspäähän vaihdetut Aleksi Myllys ja Olli Hänninen pääsivät hakemaan johto-osumaa kerta mieheen. Myllyksen hyvän haaston perään lähtenyt kuti jäi turhan hiljaiseksi ja JäPS-veskari koppasi sen. Hänninen taas haki takakulmaa boksissa ja olisi pallon sinne myös upottanut, ellei JäPS-toppari olisi ehtinyt blokkaamaan viimeistely-yritystä.

Vajaa kymppi ennen loppua vierailija pääsi puolestaan yrittämään minuutin sisään käytännössä kolmesti. Ensin Sinervo torjui näyttävästi boksin vasemmasta reunasta lähteneen syöksypuskun kulmaksi ja kulmapotkusta seurasi puolestaan kaksi niukasti ohi suuntautunutta laukausta.

Tico oli sanalla sanoen helisemässä eikä tilannetta auttanut väsyneiden jalkojen lisäksi sekään, että ensin topparina luutinut Aksu Hietala oli vaihdettu päähän kohdistuneen vamman (ei edes rikettä tuomarin mukaan!) takia pois ja varsinaisen peliajan päättyessä myös Janne Kinnunen tipahti pois laitapakin tontilta liiallisten kramppien vuoksi. Ensimmäiseen löytyi vielä vaihtomiehenä Janne Hampaala, mutta Kinnusen osalta vaihdot oli jo käytetty ja Tico veti siis koko seitsemän minuutin mittaisen lisäajan yhden pelaajan vajaalla.

JäPSin myllytys jatkui vimmattuna eikä maalikaan ollut kaukana. Lähimmäksi joukkue pääsi sivurajaheitosta saksarivolleyllä ylärimaan ammutulla kudilla ja aivan lopussa saamillaan kulmapotkuilla, mutta Atletico kesti ja varmisti arvokkaan tasuripisteen.

Erikoinen peli päättyi siis 2-2-pistejakoon ja jos ensimmäisen puoliajan jälkeen keltapaitainen ryhmä oli innostunut ja optimismia täynnä, poistui Puksun baanalta helpottunut ja väsynyt kotijoukkue. Ensimmäisen nelivitosen perusteella kaikki muut tulokset paitsi isomaalinen voitto tuntui kaukaiselta ajatukselta, mutta päätösvihellyksen jälkeen piti olla erittäin tyytyväinen siihen yhteenkin pisteeseen. JäPS sen sijaan poistui paikalta todennäköisesti hieman pettyneenä, mutta niin ikään erikoista peliä ihmetellen.

Seuraavan kerran Atletico on tulessa jo tulevana lauantaina, kun joukkue kohtaa niin ikään Pukinmäessä pelattavassa kotiottelussaan Tuusulan Palloseuran. Kamppailu TuPSia vastaan käynnistyy klo 15:00.

Pyttykerhon tähtipelaajapisteet

Kaapo Sinervo: Kaapo piti Ticoa taas pystyssä silloin, kun niitä torjuntoja kipeimmin tarvittiin. Tasuripisteen takuumies.
Henry Ruotsalainen: Ottelun ”nälkäisin pelaaja”-tittelin vienyt Henkka taikoi kaksi maalia ja piti ensimmäisellä puoliajalla vastustajia suorastaan pilkkanaan. Kauden parasta Henkkaa.
Janne Hampaala: Veti Aksun loukkaannuttua loppuottelun vieraalla paikalla, topparina. Silti jälleen järjetön määrä uhrautumista ja tärkeää duunia omaan päähän tuon tasuripisteen kannalta.