Kolmonen: RiPS – Atletico Malmi 0-1 (0-1)

Jännittävä ja lämpöiseksikin yltynyt taistelu pisteistä Riihimäen aurinkoisessa kesäillassa täyden katsomon silmien alla päättyi lopulta Ticon juhliin. Malmilaisten paikat ottelun tappamiseen jo ennen taukoa jäivät hyödyntämättä, ja voiton eteen täytyikin täyden päivätyön lisäksi painaa vielä vartti alivoimalla.

Maalit

0-1 Roni Peiponen 13′

Tilastot

Avaus

Kaapo Sinervo (MV)
Mika Tenkanen 73′ Onni Häyrinen
Iiro Helinen
Antti Johansson
Ville Ruuska (C)
Jonne Ketonen 78′
Tommi Mönkkönen 46′ Juuso Ollila
Mikko Maaranen
Oliver Sahlberg 55′ Janne-Matti Kinnunen
Roni Peiponen
Jesse Ketonen 63′ Aleksi Myllys

Muut vaihtopelaajat

Raportti

Tuomarin pilli soitti aloituksen merkiksi jo kello 18:30, mikä tarkoitti sitä, että vierasjoukkue sai painaa tukka putkella suoraan töistä kohti Riihimäkeä. Ottelun aikainen ajankohta, Sideways-festarit ym. kesäiset poissaolojen syyt olivat kaventaneet yleensä täyden lapun vain neljään vaihtopelaajaan.

Ottelu alkoi hienokseltaan Ticon hallinnalla eikä kotijoukkue päässyt pallon kanssa kovinkaan pitkälle Ticon puolustusalueelle. Hyökkäykset katkottiin ja hyvissä ajoin ja varsinkin kaksikko Jonne Ketonen – Mika Tenkanen prässäsivät yhteistyöllä pallon useamman kerran vastustajalta ja käynnistivät Ticon vastahyökkäyksiä.

Kolmannella peliminuutilla nähtiin jo malmilaisittain hyvältä vaikuttanut hyökkäys. Oliver ”OG” Sahlberg eteni oikealta laidalta ja keskitti kovan matalan pallon kohti maalia Jesse Ketosen rymistellessä maalia kohti. RiPSin pakki ehti kuitenkin liukumalla katkomaan melko potentiaalisen avausmaalin.

Yhden vaarallisen hyökkäyksen sai RiPSikin alkuun rakenneltua, kun sinipaita eteni vauhdilla pitkin keskustaa ja keltapaidat yksi toisensa jälkeen jakelivat osoitteettomia liukutaklauksia. Veto keskustasta kuitenkin suuntautui onneksi maalin ohi.

Tätä seurasi pieni suvantovaihe, jossa pallo pyöri keskustassa eikä sillä keksitty puolin tai toisin kovinkaan fiksua tekemistä. Tämän seurauksena Roni Peiponen räyhäsi omiltaan parempaa suorittamista, ja eipä ehtinyt kulua kuin vajaa minuutti, kun Tico sai sivuvaparin noin 20 metristä. Pallon taakse asteli Roni, joka huomasi maalivahdin sijoittuneen todella heikosti ja vieläpä keskittyvän omiensa ohjailuun. Matala laukaus etukulmaa kohti eikä maalivahdilla ollut juurikaan saumaa siihen ehtiä. 0-1 Ticolle!

Muutama minuutti pyöritelty palloa keskellä Mikko Maarasen johdolla, kun selkä maaliin päin oleva Roni saa pomppivan pallon boksin edessä, tiputtaa rinnalla pallon sivuun ja suoraan ilmasta silmiä hivelevä volley kohti takayläkulmaa. Jos ensimmäisessa maalissa oli kotijoukkueen maalivahti vielä unessa niin nyt oli vedetty ES:t naamariin. Dyykki kohti pallon lentorataa ja yläkädellä venytys juuri riman alta varmalta maalilta näyttäneeseen vetoon. Upea torjunta, ei voi muuta sanoa kuin hattua nostaa.

Tähän asti hyvä Ticon paine ei kuitenkaan tuottanut tulosta ja kotijoukkue pääsi paremmin peliin mukaan. RiPS rakenteli laidan kautta hyökkäyksiään, joista jokainen päättyi keskitykseen maalille, mutta malmilaisten onneksi nämä kaikki saatiin katkottua tavalla tai toisella.

Tico pääsi vielä muutaman kerran maalipaikoille. Tuttu kaksikko Jonne & Tenkanen prässäsi pallon laidalla, Jonne vauhdilla ohi laitapakista, mutta keskitykset jäivät hieman piippuun tai niihin ehti juuri RiPSin puolustuslinja väliin.

Tenkanen pääsi pallonriistojen ohella itsekin kokeilemaan keskeltä noin 25 metristä, mutta melkoisen takakenoisesta asennosta lähtenyt veto suuntautui selvästi yli maalin. Myös Sahlberg pääsi vielä kokeilemaan boksin reunalta, mutta veto jäi löysäksi ja suuntautui kohti maalivahtia, jolla oli helppo työ poimia pallo syliinsä. Loppu avauspuolikkaasta mentiinkin ilman sen kummempia paikkoja suuntaan tai toiseen.

Puoliajalla Tico suoritti yhden pelaajavaihdon, kun Tommi Mönkkösen tilalle vaihdettiin Juuso Ollila. Ensimmäinen kymppi jatkettiin samaa neppailua kuin mihin ensimmäinen puolikas oli jäänyt. Aktiivista pallosta luopumista puolin ja toisin eikä oikein mitään ideoita hyökkäysten tapaisissa.

Kun malmilaisille näytti neppailu kelpaavan niin RiPS sai lyötyä uuden vaihteen silmään ja alkoi vyöryttää hyökkäyksiä kohti Kaapo Sinervon maalia. Kuvio oli järjestäen sama: pallo ristiin laidalle, muutama terävä askel ja keskitys maalille. Vaarallisia tilanteita kerta toisensa jälkeen. Onneksi kuitenkin topparikaksikko Iiro Helinen – Antti Johansson oli saanut ilmeisen hyvät yöunet alle, koska jaksoivat pysyä hereillä ja saivat kairattua välillä boksiinkiin pomppimaan jääneet pallot malmilaisittain turvallisemmille vesille.

Tunnin kohdalla oli jo havaittavissa selkeää väsymistä molemmissa joukkueissa pelin aaltoillessa päästä päähän. RiPS iski laitojen kautta ja Tico pyrki nopeisiin vastahyökkäyksiin keskustan kautta. Näistä vaarallisin nähtiin 68. minuutilla, kun Aleksi Myllys karkasi puolittaiseen läpiajoon. Kotijoukkueen pakki rimpuili vielä hetken kyljessä kiinni, mutta Aleksin upea käännös tiputti vastustajan kelkasta. Myllys viritteli sijoitusta kohti takakulmaa, mutta vastaan tullut maalivahti sai sen verran kurotettua ja pienen hipsun palloon, että se kiersi korkeintaan metrin takatolpasta ohi. Tuomaristo tämän kuitenkin näki maalipotkuksi.

Heti seuraavassa tilanteessa Myllys pelasi pallon linjan taakse Ronille, joka sen maaliin asti saattelikin, mutta avustavalla lippu pystyssä ja paitsio.

76. minuutilla malmilaiset painoivatkin jo suurilta osin varatankilla. Varsinkin Jonnella jo kilometrejä alla melkoinen määrä yhdelle illalle. Pitkä prässi pakottaa RiPS-keskikentän pelaamaan pallon alaspäin linjaan. Jonne painaa perään vesikauhuisen koiran lailla, pakki hieman pomputtaa palloa ja Jonne koittaa melkoista moukaria palloon. Harmiksi kuitenkin ohi pallosta suoraan puolustajan jalkaan ja kopsahdus kuuluu Keravalla asti. Mies ansaitulla toisella keltaisella kohti pukukoppia, ja tämä tiesi jo valmiiksi väsyneelle malmilaisporukalle melkoisen hikistä iltapuhdetta.

Ulosajon seurauksena RiPS pääsi painamaan höyryjunan lailla kohti malmilaisten maalia. Tässä kohtaa Tico kuitenkin osoitti sisukkuutensa ja koko pakka Mikon ja Myllyksen johdolla teki töitä, jotta johtoasema säilyy. Pelottavan usein pallo jäi pyörimään malmilaisten maalin edustalle, mutta kerta toisensa jälkeen se onnistuttiin sieltä siivoamaan. Välillä taidolla ja välillä puhtaalla tuurillakin. Myllys painoi kärjessä ajokoiran lailla pallon perässä ja pyrki katkomaan kotijoukkueen hyökkäysten rakentelun alkuunsa, ja usein siinä onnistuikin. Jos päästiin Myllyksen ohi niin oli Mikko jatkamassa siitä mihin Myllys jäi. Ja viimeisenä lukkona vielä Ticon puolustuslinja, joka piti kynsin ja hampain maalin johtoasemasta kiinni.

Pelikellossa 90+2′ ja RiPS saa vielä kulman. Pallo jää jälleen kerran pomppimaan maalille ja kotijoukkue pääsee muutamaan kertaan sitä kiskomaan kohti maalia, mutta aina jostain heittäytyy Tico-pelaaja pallon eteen milloin mikäkin ruumiinosa edellä. Koko Riihimäki kohahtaa, kun pallo pomppii vielä maaliviivalla asti ennen kuin se vihdoin siivotaan sieltä pois.

Ei todellakaan helppo peli Ticolle, mutta eipä ne Riihimäellä sitä koskaan ole olleetkaan. Poikkeuksellinen väsymys plus ulosajo tarjoilivat todella suurilukuiselle kotiyleisölle jännitettävää koko rahalla, mutta niin vain Malmille päästiin lähtemään kaikki kolme pistettä taskussa.
Tämän jälkeen tulee pieni tauko hyvään paikkaan ja pelit jatkuvat 01.07. Hiekkaharjussa klo 19:00 TiPSin vieraana.

Pyttykerhon tähtipelaajapisteet

Mikko Maaranen: Riihimäelle ei oltu tultu neppailemaan. Koko RiPSin keskikenttä takataskussa ja kunnostautui raatamaan alaspäin jo ennen Ticon ulosajoakin. Ylivoimaisesti ottelun hahmo..
Roni Peiponen: Tuttua Ronia. Sai ”ystäviä” katsomosta ja kentältä. Järjesti omatoimisesti muutaman näyttävän maalipaikan, joissa ainoastaan kotijoukkueen maalivahdin huipputorjunnat piti maalisaldon yhdessä.
Aleksi Myllys: Miehestä on kehkeytymässä alivoimien erikoismies. Mielipuolista prässäämistä ja vastustajan pelinavauksen rikkomista. Maalikin jäi vain metrin päähän. Jalkapallon Selke Trophya?