Suomen Cupin 4. kierros: Atletico Malmi – VJS 1-7 (1-2)

Kovin odotuksin malmilaismedioissakin maalaillusta Suomen Cupin 4. kierroksen ottelusta muodostui lopulta pannukakku. Kakkosta pelaava VJS oli käytännössä liki koko ottelun kuskin paikalla ja iski Atleticon kanveesiin viimeistään toisen puoliajan viiden minuutin aikana tekemillään kolmella osumalla.

Maalit

0-1 Ala Aladdine 11’
0-2 Vili Lankinen 13’
1-2 Juuso Ollila rp. 31’
1-3 Jonas Zaknoun 49’
1-4 Karim Jmaali 52’
1-5 Samuel Burton 53’
1-6 Jonas Zaknoun 68’
1-7 Aaro Nyholm rp. 88’

Tilastot

Avaus

Elis Rintala (MV)
Eeli Lehto
Iiro Helinen
Joonas Prami (C)
Mika Tenkanen 83’ Henry Ruotsalainen
Juuso Ollila 56’ Alexander Lindström
Mikko Maaranen 71’ Aleksi Myllys
Jonne Ketonen 56′ Oliver Sahlberg
Aleksis Ulander 46′ Akseli Ollila
Roni Peiponen
Olli Hänninen

Muut vaihtopelaajat

Kaapo Sinervo
Antti Johansson

Raportti

Suomen Cupin 4. kierroksen arpa heitti vastaan jo toisen peräkkäisen Vantaan Jalkpalloseuran joukkueen. Edelliskierroksella kaatui seuran Nelosta pelaava kakkosjoukkue ja tällä kertaa vuorossa oli Kakkosen edari. Joukkueet olivat kohdanneet myös kertaalleen talven aikana treenipelissä, jossa todella vajaamiehinen Atletico kaatui lukemin 1-0. Tällä kertaa panokset olivat kuitenkin astetta kovemmat, sillä voittajalle oli tarjolla vierailu Veikkausliigaa pelaavan VPS:n vieraana, Vaasassa.

Atletico lähtikin otteluun suurin odotuksin, jota päällisin puolin vahva kokoonpano ja hyvin alkanut Kolmosen kausi eivät ainakaan lieventäneet. Tiedossa oli kuitenkin, että myös haaste olisi kovempi kuin kertaakaan aiemmin tänä keväänä, ja vastustajan taustatiimissä kaksin kappalein Atleettien metkut tuntevia herroja: Ticon ex-päävalmentaja Eddie Finch apuvalmentajana ja ex-hyökkääjä, Jukka Haarala fysiikkakoutsina.

Ensiminuutit osoittivat jo, että Mosan Wembleyllä pelatusta ottelusta tulisi malmilaisittain haastava. VJS painoi päälle kuin yleinen syyttäjä ja Ticolla taas oli selkeitä haasteita oman pelinrakentelunsa kanssa. Niinpä ei yllättänyt, että vierailija oli se, joka loi ensimmäiset vaaranpaikat. Ensin 6. minuutilla Eeli Lehto sai liu’uttua vain vaivoin Jonas Zaknounia kohti vitosen boksissa tulleen keskityksen kulmaksi ja kulmuristakin VJS ampui rajusti yli.

Myös Ala Aladdine kokeili kertaalleen parin vuoden tauon jälkeen Tico-maalilla nähdyn Elis Rintalan pallotuntumaa ennen kuin vei VJS:n 11. minuutilla johtoon. Tilanne käynnistyi vasemman laidan sivurajaheitosta noin 20 metrissä. Pari pikkusyöttöä Tico-muodon sisään ja Aladdine oli yhtäkkiä vetopaikoilla. Myös laukaus lähti terävästi kohti etukulmaa ja upposi tolpan kautta ohi Rintalan.

Ja vain kahta minuuttia myöhemmin verkko heilui uudelleen, kun kahdesta peräkkäisestä kulmapotkusta jälkimmäinen toi tulosta. Kaaressa taka-alueelle keskitetty pallo puskettiin maalin eteen, vitosen viivalle ja vantaalaiset olivat kärkkäämpiä irtopallossa Lankisen viedessä vierailijan jo 0-2-johtoon.

Karin Jmaali kolisutteli ylärimaa 21 minuutilla, mutta myös Atletico alkoi saada parinkympin korvilla pelin juonesta hieman kiinni ja loi muutamia puolittaisia tilanteita, jotka kuitenkin päättyivät kuitenkin ennen kuin olivat varsinaisesti ehtineet kunnolla edes alkaakaan. 31. minuutilla malmilaisten tekemä kavennus tuli siis jossain määrin yllätyksenä varmasti kaikille peliä paikanpäällä todistaneille. Tilanne käynnistyi siitä, kun VJS-maalilla Jaakko Kivekäs otti huonon tatsin ja korkealta prässännyt Olli Hänninen ennätti riistää pallon. “Häbä” oli pistämässä pelivälinettä jo tyhjiin, kunnes Kivekäs liukui miehen kumoon ja tienasi tällä sekä varoituksen että pilkun Atleeteille. Vetämään asteli Juuso Ollila, joka ohitti puolestaan väärään suuntaan aavistaneen Kivekkään.

Tico sai maalista pientä momentumia päälle ja vaikka VJS loikin edelleen tasaisesti paikkoja toisessa päässä, ei tasoituskaan ollut kaukana pelin 38. minuutilla, kun Iiro Helisen pitkä pallo tavoitti vasemmalla laidalla vauhtiin päässeen Jonne Ketosen, tämä ohitti puolustajansa ja pääsi ajamaan voimalla sisään boksiin. Viimeistely-yritys suuntautui kuitenkin päin Kivekästä. Muutamista puolittaisista paikoista huolimatta tauolle lähdettiin 1-2-lukemista.

Toiselle jaksolle asteli optimistisesti kopissa latautunut malmilaisryhmä, joka luotti, että ensimmäisen jakson lopun hyvä meininki kantaisi myös toiselle puoliskolle. Toisaalta aiempaa rohkeampi hyökkäysasenne avasi selkeästi mahdollisuuksia vierailijalle ja joukkueen tasapaino sekä keskikentän keskustan puolustaminen näyttivät horjuvan. Kauaa ei tarvinnutkaan odotella, että maaliverkko heilahteli taas Tico-päässä, ja ikävä kyllä se tapahtui kolmeen kertaan aikavälillä 49-54. minuuttia.

Ensimmäinen ja se jonkinlaisen henkisen selkärangan katkaissut osuma oli myös se harmillisin. Muuten heikosta pelituntumasta huolimatta oikeinkin kelvollisesti esiintynyt Elis Rintala pomputti etutolpalla tulleen laukauksen sivulleen ja joutui Zaknounin jyräämäksi. Samalla kertaa myös pallo upposi sisään ja vei VJS: 1-3-johtoon. Ja vain paria minuuttia myöhemmin Rintala sai Karim Jmaalin vastaansa läpiajossa, kun keskialueella lepsusti pelattu tilanne johti hienoon pystypalloon ja Jmaalin karkumatkaan. Sijoitus ohi Rintalan ja peli oli jo 1-4. Ja mikä pahinta, heti seuraavasta hyökkäyksestä soi malmilaispäässä uudestaan. Atletico sai pallon hädintuskin avattua alaspäin, kun VJS jo prässäsi sen itselleen Ticon oikealla laidalla. Siitä syöttö keskustaan ja Samuel Burton iski 1-5-lukemat Iiro Helisen ja Rintalan estely-yrityksistä huolimatta.

Tässä kohtaa peli oli käytännössä pelattu ja malmilaisittain ainoa jännitysmomentti oli se, että saisiko joukkue kasattua itsensä vai tulisiko lukemista vielä tätäkin rumemmat. Ja eihän se kovin hyvältä näyttänyt siitäkään näkökulmasta, kun Zaknoun ampui lähietäisyydeltä jo 1-6-osuman, vaikka peliä oli jäljellä vielä lisäaikoineen liki 25 minuuttia.

Atleticokin sai ottelun loppupuolella muutamia kohtuullisia tontteja ja mm. Roni Peiponen pääsi laukomaan pariinkin otteeseen hyviltä vetosektoreilta eivätkä kudit olleet ollenkaan hassumpia. Toisaalta toisessa päässä Rintala sai venyä parhaimpaansa ja välillä tarvittiin myös puolustajien, esim. Mika Tenkasen, uhrautuvaisuutta, jotta peliväline ei ylittäisi maaliviivaa. VJS kolisutteli myös kertaalleen tolppaa ennen kuin vantaalaiset iskivät sen pelin viimeisen ja lopputuloksen sinetöineen 1-7-osuman rankkarista. Joonas Prami rikkoi vantaalaispeluria aivan boksin rajan tuntumassa ja vaikka katsomossa odoteltiinkin vaparia, vei tuomari pallon pilkulle. Aaro Nyholm asteli laukomaan sitä ja ohitti hyvin vedossa mukana olleen Rintalan.

Heti perään Ticolla oli vielä erinomainen sauma kaunistella lukemia toisella osumalla, mutta lyhyttä kulmaa seuranneet parikin läheltä tullutta laukausta eivät Kivekästä ohittaneet ja näin loppulukemiksi kirjailtiin tosiaan rumalta kalskahtavat 1-7.

Paremmasta ei perjantai-illassa jäänyt epäselvyyttä ja sen jo tilastotkin osoittivat. Tulosta enemmän harmitti kuitenkin se tapa, millä tappio tuli, sillä VJS näytti täysin suvereenilta ja aivan eri sarjatasolla painivalta nipulta Atleticon tarjoillessa puolestaan kenties heikointa pelillistä antia miesmuistiin. Kollektiivisesta puolustuspelistä, uhrautuvaisuudesta ja muista perimalmilaisista hyveistä oli jäljellä vain pieni osa, mikä sai intensiteetillään, fyysisyydellään ja kollektiivisuudellaan vakuuttaneet vantaalaiset näyttämään vähän turhankin hyvältä joukkueelta todelliseen tasoonsa nähden. Ja Atleetit vastaavasti täydelliseltä vastaantulijalta.

Kopissa vallitsikin pelin jälkeen konsensus siitä, että peli pitäisi pyrkiä unohtamaan mahdollisimman pian ja katse kääntää jo seuraavaan viikkoon ja LPS-peliin, sillä vastaavanlaiseen rimanalitukseen ei ole varmastikaan varaa taistellessa jälleen Kolmosen kärkisijoista. Ottelu laajasalolaisryhmää vastaan pelataan LPS:n kotikentällä pe 20.5. klo 19:15 alkaen.