Kolmonen: LPS – Atletico Malmi 4-0 (1-0)

Tapahtumien valossa tasaväkinen, ja jopa malmilaiskomennossa edennyt ottelu ratkesi heikkoon viimeistelyyn ja terävyyteen maalinedustoilla. Toisen jakson alussa tullut punakortti mutkisti asetelmia ja vaikka malmilaiset hakivat kavennusta hyvin alivoimallakin, tappoi viimeistään 67. minuutilla tullut 3-0-osuma lopulta pelin.

Maalit

1-0 Georg Westerlund 24’
2-0 Topi Rihtniemi 59’
3-0 Topias Hänninen 67’
4-0 Lassi Karjalainen 81’

Tilastot

Avaus

Kaapo Sinervo (MV) (C)
Janne-Matti Kinnunen
Akseli Hietala
Antti Johansson
Eeli Lehto 62’ Alexander Lindström
Tony Nyyssölä 58′
Tommi Mönkkönen 62’ Mikko Maaranen
Jonne Ketonen 66’ Henry Ruotsalainen
Aleksis Ulander 66’ Oliver Sahlberg
Aleksi Myllys 46’ Olli Hänninen
Jesse Ketonen 84’ Jaakko Peltonen

Muut vaihtopelaajat

Ville Ruuska

Raportti

Suomen Cup -taival oli päättynyt Atleticon osalta isonumeroiseen tappioon viikko takaperin, minkä myötä fokus kääntyi samantien puhtaasti Kolmoseen. Toukokuisena perjantai-iltana pelattu LPS-ottelu tarjosi myös erinomaisen kasvojen pesun paikan ja samalla mahdollisuuden jatkaa Kolmosen puhtaan pelin rekordia.

Illan vastus oli kuitenkin pykälää tai kahta kovempi kuin edeltävä kolmikko, sillä LPS löytyi pisteen Ticon yläpuolelta kolme voittoa ja yhden tasurin kokeneena. Keskinäiset pelit olivat olleet järjestäen tasaisia ja kuudesta viimeisestä ottelusta molemmilla oli kaksi voittoa. Kahdesti taas oltiin päädytty tasuriin. Lisäksi Laajasalon pienikokoinen ja pomppuinen tekonurmi tiedettiin haastavaksi vierailukohteeksi, sillä Tico ei ollut vielä kertaakaan päässyt kotimatkalle voitokkaana.

Ottelun alkupuoli vaikutti kaikin puolin tasaiselta eikä kummallakaan ollut juuri tilanteita ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana. Ensimmäinen todellinen vaaranpaikka nähtiin laajasalolaispäässä ottelun 11. minuutilla, kun Jonne Ketonen korjasi irtopallon keskustasta ja vapautti toisella tatsillaan Jesse Ketosen linjan taakse läpiajoon. Jessen laukaus suuntautui myös hyvin kohti taka-alakulmaa, mutta Sakari Kuosmasen jalka venyi väliin.

Sama parivaljakko oli asialla myös 19. minuutilla, kun Akseli Hietalan purku päätyi Jesse Ketosen jalkaan hyökkäyskolmanneksen rajoilla, tämä kääntyi ja vapautti velipoikansa juoksuun vasemmalla laidalla. Voimakas sisäänajo ja taas Ketonen vs. Kuosmanen, mutta jälkimmäinen vei pidemmän korren peittäen viimeistelyn. Tilannetta seurasi vielä Janne-Matti Kinnusen kaksi boksista lähtenyttä laukausta, joiden kummankin eteen LPS-pakisto viime hetkillä uhrautuvasti ennätti.

Mutta kun et omista huippupaikostasi tee, niin vastustajan totutusti tekee. LPS sai käytännössä ensimmäisen maalipaikkansa 24. minuutilla ja käytti sen hyväkseen. Atleticon oikealla laidalla oli pieniä miesmerkkaushaasteita, pallo toimitettiin Eeli Lehdon selustaan ja LPS-laituri pääsi keskittämään aivan liian vapaasti boksin vasemmasta nurkkauksesta. Kova, matala keskitys vitosen viivaa vilistäen ohitti hienokseltaan malmilaismaalille palanneen Kaapo Sinervon ja löysi LPS-debytantti, Georg Westerlundin, jolla oli helppo työ laittaa takatolpalla pallo tyhjiin.

Laajasalolaisten johto-osuma lamaannutti hetkeksi malmilaiset ja samainen Westerlund pääsi mm. hakemaan viimeistelyä vain muutamia minuutteja myöhemmin noin 25. metristä. Kova kuti pysähtyi oikeassa alakulmassa, aivan tolpan juuressa Sinervon mainioon torjuntaan.

Ei se tasoituskaan kaukana kuitenkaan ollut, sillä 32. minuutilla Atletico loi jo kolmannen puolittaisen läpiajonsa. Jonne Ketonen vapautti jälleen velipoikansa vauhtiin ja Jesse Ketosen viimeistely-yritys ohitti tällä kertaa myös Kuosmasen, mutta lipui kuitenkin myös aavistuksen ohi takatolpan. Myöskään Janne Kinnusen laukaus paria minuuttia myöhemmin boksista ei tavoittanut kohdetta vaan levisi ohi ja yli etuyläkulman.

Tico sai ensimmäisen jaksoon vielä useamman kulmapotkun putkeen, mutta tauolle mentiin LPS:n pelitapahtumiin nähden melko ansaitsemattomassakin 1-0-johdossa.

Toiselle puoliskolle asteli sisuuntunut ja taisteleva Atletico, joka iski laajasalolaisiin kiinni pyörremyrskyn lailla. Ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana nähtiinkin helposti kauden parasta Atleticoa, kun paine pysyi vimmatusti vihreäpaitojen päässä. Myös tasoitus oli melko lähellä, mutta Kuosmanen venyi Tommi Mönkkösen boksin rajoilta lähtenee alakulmasijoituksen tielle kuin myös torjui Aleksis Ulanderin rakentaman ja vaihdosta tauolla sisään tulleen Olli Hännisen hakeman takakulmasijoitusyrityksen jaloillaan. Kyseinen tilanne oli jo neljäs vähintään puolittainen läpiajo, jonka Kuosmanen maalillaan esti. Eikä kaukana ollut Hänninen toistamiseenkaan, kun pari minuuttia myöhemmin mies painoi melkoisen pommin boksista kohti takakulmaa, mutta sekin otti osumaa LPS-toppariin ja kimposi päätyrajasta yli.

Ottelun kannalta kriittisin hetki osui pelin 58. minuutille. Tony Nyyssölä oli juuri napannut varoituksen hyökkäyspään rikkeestä ja joutui rikkomaan vain paria minuuttia myöhemmin, kun keskeltä kohti boksia kiemurrellut Sami Grönberg lakosi maihin aivan boksin rajoilla. Takaapäin tulleesta kopsusta tuloksena ansaittu toinen varoitus + vapaapotku hyviltä tonteilta. Kaapo Sinervo torjui vielä tuon laukauksen, mutta Topi Rihtniemi oli ensimmäisenä ripareilla ja pisti karat sisään takatolpalta.

2-0-osuma ja miesalivoima eivät Ticoa kuitenkaan lannistaneet vaan hyvällä jalalla toiselle jaksolle tulleet malmilaiset loivat painetta laajasalolaispäähän kuin mitään ulosajoa ei olisi koskaan tullutkaan. Aleksis Ulander painoi vaparin n. 20 metristä ensin päin muuria, mutta hetkeä myöhemmin haki jo sijoitusta kohti oikeaa alakulmaa – valitettavasti kuitenkin pari pallonmittaa ohi.

Hetken näytti siltä, että peli ei olisikaan vielä ohi, mutta 67. minuutilla tullut 3-0-osuma päätti kuitenkin pahimmat pyristelyt LPS:n iskiessä toiselle maalille eräänlaisen toisinnon. Antti Johansson joutui kilpajuoksuun vasemmalla laidalla ja rikkoi LPS-peluria aivan boksin rajalla. Tuloksena Nyyssölän tapaan keltainen kortti ja LPS:lle vapari. Vapari laitettiin boksin oikeasta kulmauksesta kohti takatolppaa, jossa laajasalolaiset veivät pääpallon, mutta Sinervo torjui sen. Topias Hänninen oli kuitenkin ensimmäisenä ripareissa ja painoi Sinervon eteen jääneen irtopallon voimalla sisään. Peli oli näin jo 3-0.

Kolmannen maalin jälkeen peli aaltoili päästä päähän ja Ticolla oli jonkinlainen hurlumhei-vaihde päällä, jossa mentiin pää kolmantena jalkana ylöspäin, mutta ihmeteltiin kollektiivisesti, kun vihu loi ylivoimatilanteita hyökkäys toisensa perään omalle puolustusalueelle. Malmilaisten mainiot hyökkäyssommitelmat pysähtyivät viimeistään boksissa LPS:n hyvään puolustuspeliin ja kotijoukkue tuntuikin vievän keskityspallot niin avoimessa pelissä kuin kulmapotkuissakin erinomaisella prosentilla.

Joukkue oli myös terävämpi hyökkäyspäässä ja iski vielä 4-0-maalin ylivoimahyökkäyksensä päätteeksi. Lassi Karjalainen vapautettiin läpiajoon ja mies oli malmilaisverrokkejaan kliinisempi ohittaen viimeistely-yrityksellään Sinervon ja pistäen pallon vasempaan nurkkaan. Kotijoukkueella oli vielä pari puolittaista paikkaa aivan lopussa kaunistella lukemia, mutta Sinervo otti hyvät torjunnat piti numerot edes jossain määrin siedettävinä. Tuomarin toisen lisäaikaminuutin loppupuolella vislaama pillinvihellys oli kuitenkin monessakin mielessä vapauttava ja päätti peli lopulta tylyihin 4-0-lukemiin.

Vaikka tulokseen on pakko ollakin pettynyt ja se kalvanee vielä näin päivää myöhemminkin, oli ottelussa myös paljon hyvää. Atletico ei ollut oikeastaan missään vaiheessa altavastaajana, kontrolloi peliä ensimmäisen nelivitosen ja loi paremmat tilanteet. Myös toisen jakson alussa saatu kirivaihde leijutteli maalia jo ilmassa, mutta heikko viimeistely, aikainen ulosajo ja vastustajaansa heikompi boksipelaaminen maksoivat tällä kertaa pisteet. Tico loi varsinkin tasakentällisin vahvempaa maaliuhkaa, laukoi useammin ja piti palloa enemmän, mutta toisaalta myös jäi nollille ja päästi neljä maalia omiinsa, joista ainakin pari, kolme olisi ollut helposti paremmalla puolustustyöskentelyllä estettävissä. LPS osoitti kuitenkin vaarallisuutensa, oli uhrautuvampi ja viimeisteli kliinisemmin, joten ansaitsi ilman muuta voittonsa, vaikka loppulukemat hieman asetelmia vääristivätkin.

Seuraava ottelu on edessä sunnuntaina 29.5., kun Atletico saa vieraakseen Koivukylän Palloseuran. Ottelu piti alkujaan pelata Pukinmäen nurmella, mutta koska nurmet ovat vielä alkavan viikon kevätkelien vuoksi kiinni, siirtyi ottelu sunnuntaille ja Mosan Wembleylle. Kick-off Tapanilassa klo 18:00.

Pyttykerhon tähtipelaajapisteet jakoi tällä kertaa netti rahapelejä

Jonne Ketonen: Preseasonin vamma on selätetty ja Jonne alkaa pikkuhiljaa päästä täyteen kuntoon. Tuntui olevan mahdoton pideltävä laajasalolaispuolustukselle ja loi vaarallisimmat maalipaikat. Miinuksena viimeistely.
Janne-Matti Kinnunen: Jälleen 90min haalarihommia puolustuksen laidalla. Oli myös kolmeen otteeseen boksissa hakemassa viimeistelyä, mutta ihan ei osunut tällä kertaa.
Henry Ruotsalainen: Pirteä sisääntulo Henkalta. Oli toisen jakson loppupuolella ottelun ehdottomia hahmoja.