Suomen Cupin 3. kierros: VJS/2 (4D) – Atletico Malmi 0-2 (0-1)

Maalit

0-1 Alexander Lindström (Oliver Sahlberg) 25’
0-2 Roni Peiponen (Mika Tenkanen) 90’

Tilastot

Avaus

Kaapo Sinervo (MV)
Ville Ruuska 46′ Janne Hampaala
Akseli Hietala
Antti Johansson
Mika Tenkanen
Alexander Lindström   79’ Janne-Matti Kinnunen
Mikko Maaranen
Oliver Sahlberg 62′ Jonne Ketonen
Jaakko Peltonen 46′ Juuso Ollila
Jesse Ketonen
Olli Hänninen 46′ Roni Peiponen

Muut vaihtopelaajat

Raportti

Ticon cup-arpa Suomen Cupin 3. kierrokselle oli ainakin paperilla varsin kohtuullinen, sillä Kutosen jengin tiputettuaan joukkue kohtasi kahden Nelosen porukan välisestä välienselvittelystä voittajana jatkaneen VJS/2:n. Tarkemmat skouttausraportit ja pieni lisäselvittely kuitenkin osoitti, että helppoa peliä ei olisi luvassa, sillä useammaltakin kotijoukkueen pelaajalta löytyi viime kaudelta vyöltä Kakkosen pelejä ja yli puolet avauksen miehistä olivat olleet edeltävällä kaudella VJS:n edarin runkopelaajia joukkueen noustessa Kolmosesta Kakkoseen Atleticon lohkosta.

Ticolle haasteita toi puolestaan ottelun ajankohta. Kotijoukkueen joustamattomuus yhdistettynä pääsiäistorstaihin tarkoitti sitä, että runkomiehiä oli sivussa useampikin kappale pääsiäisreissujen vuoksi ja niin avaukseen kuin penkillekin jouduttiin ottamaan niin koronoiden kuin vammojenkin takia puolikuntoisia miehiä. Lapulta löytyi kuitenkin lopulta 16 nimeä – mielenkiintoisimpana lisäyksenä vasta pelin jälkeen Tico-rinkiin uutisoitu, Roni Peiponen.

Ottelu starttasi Myyrmäen huippukuntoisissa olosuhteissa kotijoukkueen komennossa. Vaikka sarjatasoeroa oli pykälän verran Atleticon eduksi, näyttivät pelin ensiminuutit jo, että kotijoukkue ei ollut tullut nöyristelemään. Ensimmäinen todellinen maalipaikka syntyi jo pelin 5. minuutilla, kun Antti Johansson blokkasi ensin liukumalla vantaalaisten kudin ja jatkotilanteesta VJS:n laukaus ylitti jo vastassa olleen Kaapo Sinervon, mutta Ville Ruuska pääsi vielä pallon ja maalin väliin.

Minuuttia myöhemmin Sinervo torjui puolestaan n. 20 metristä tulleen tulisen laukauksen ja vitosta myöhemmin sai ihmetellä vaan katsellaan, kun Jaakko Peltonen oli ohjata kotijoukkueen sivuvaparin miltei omiin. Pallo otti osuman kuitenkin ylärimaan ja kimposi siitä boksiin, josta peliväline palautettiin pienen röyhimisen jälkeen väljemmille vesille.

Purku avasi Ticolle myös vastahyökkäyksen ja vastustaja joutui rikkomaan karkuun pyristellyttä Oliver Sahlbergia. Tästä tuomiona vapaapotku, joka puolestaan löysi boksista Olli Hännisen ja tämä pääsi myös puskupaikoille. Valitettavasti ohjaus oli kuitenkin turhan voimaton ja VJS-veskarilla oli helppo työ poimia pallo haltuunsa.

Ottelun 19. minuutilla oli puolestaan Jesse Ketonen vauhdissa. Hän ajoi oikeaa laitaa ylös ja haastoi kohden keskustaa. Juuri laukaisuhetkellä vihu ajeli Jesseä myös jaloille, mutta kaatuessaankin mies pystyi hakemaan sijoitusta, mikä meni kuitenkin puolisen metriä leveäksi Tico-pelaajiston vaatiessa jo ihan ansaitustikin pilkkua. Sellaista ei kuitenkaan nähty.

VJS oli vielä kertaalleen todella lähellä avausmaalia ennen kuin Tico iski. Kotijoukkue kontrasi Peltosen syöttöhassin keskustassa ja eteni vauhdilla boksin rajoille, josta laukaus suuntautui vain aavistuksen ohi takatolpan. Toisessa päässä sihti oli kuitenkin tarkempi, kun 25. minuutilla Tico kierrätti pelivälineen oikealta laidalta vasemmalle. Mika Tenkanen toi pelivälinettä laitaa pitkin ylös, löysi viereltään Hännisen, jolta taas pikkusiirto Sahlbergin kautta Alexander Lindströmille. Allu viritteli boksin ulkopuolelta vetoaan ja sijoitti tulisen kudin maalin oikeaan nurkkaan ohi VJS-veskarin. Tico johti näin ehkä pelitilanteisiin nähden hieman yllättäenkin 0-1.

VJS-pelurin laukaus suuntautui paria minuuttia myöhemmin noin metrin verran yli ja ohi takayläkulman, minkä lisäksi pelin 35. minuutilla nähty ottelun ensimmäinen kulmapotku oli niin ikään yllättävän vaarallinen. Komeassa kaaressa taka-alueelle suuntautunut keskitys palautettiin puskulla boksin keskustaan, mutta ticolaiset blokkasivat viimeistely-yrityksen.

Myös Mikko Maaranen pääsi vielä kertaalleen vetopaikoille ennen taukoa, mutta kuti jäi voimattomaksi. Eikä sen parempi ollut myöskään VJS:n vaarallisimpiin kuuluneen Veeti-Verneri Variksen ratkaisuyritys aivan boksin rajoilta ensimmäisen jakson lopulla tulleesta vaparista. Pallo ohitti muurin, mutta päätyi sivuverkkoon. Näin tauolle lähdettiin Ticon 0-1-johdossa.

Ticon valmennusjohto reagoi heikohkoon avausjaksoon samantien ja suoritti tauolla kolme pelaajavaihtoa: ulos tulivat jalkaansa aivan jakson loppupuolella loukannut Ville Ruuska, Jaakko Peltonen sekä Olli Hänninen. Sisään vaihdettiin puolestaan Janne Hampaala, Juuso Ollila ja debyyttinsä tehnyt Roni Peiponen.

Toinen jakso alkoi kuitenkin siitä, mihin edeltävä loppui, eli Atleticon sekoillessa ja VJS:n yrittäessä viimeistelyä pääasiassa boksin ulkopuolelta. Laukaukset kuitenkin tuntuivat viuhuvan järjestäen yli tai vaihtoehtoisesti pysähtyvän uhrautuvasti puolustaneiden Atleettien blokkauksiin.

Ensimmäinen vaarallisempi maalipaikka nähtiin jälleen malmilaisten päädyssä pelin 56. minuutilla, kun Kaapo Sinervo torjui VJS:n matalan laukauksen eteensä. Onneksi Maaranen oli ensimmäisenä siivoamassa irtopalloja väljemmille vesille. Minuuttia myöhemmin VJS:lle tuomittiin myös vapaapotku aivan boksin rajoilta. Laukaus suuntautui tällä kertaa muurin vasemmalta puolelta kohti etunurkkaa, mutta Sinervo torjui helpohkosti.

65. minuutilla olivat lisäosumat lähellä puolestaan VJS:n päässä, kun pirteästi sisään tullut Jonne Ketonen löysi heti pystypallolla velipoikansa, joka kirmasi pystyyn ja tavoitti viereltään Peiposen. Ronin kuti otti pienen osuman VJS-peluriin ja lipui vain aavistuksen ohi takakulman. Kulmuri pelattiin puolestaan lyhyenä ja Peiponen tuupittiin jo toistamiseen selkäpuolelta kumoon rankkarialueella, mutta tuomari ei nähnyt kummassakaan tilanteessa ilmeisesti rikkeitä ja näin peli jatkui.

Mitä pidemmälle toista jaksoa mentiin, sitä selkeämmin peli alkoi kääntyä vierailijalle. VJS:llä painoi selvästi jaloissa eikä penkiltä löytynyt enää laatua, kun taas Atleticon vaihdot vaikuttivat vievän peliä malmilaisittain parempaan suuntaan. Laidoilta löytyi tilaa ja Tico loi useita vastahyökkäyksiä, joista maalintekoa pääsivät yrittämään mm. Ollila ja Peiponen – ensimmäinen niukasti ohi takakulman ja jälkimmäinen sivuverkkoon pelivälineen pamauttaen.

83. minuutilla Atleticolla oli parikin huipputonttia ratkaista peli. Ensin Jonne Ketonen – Juuso Ollila oli käytännössä 2vs1-tilanteessa boksissa, mutta Jonnen syöttö vierelle oli hiukan turhan kova. Ja jatkotilanteesta Hampaalan pikkunosto puolustuspakan yli päätyi Jesse Ketoselle, jolla oli enää vain veskari edessään. Viimeistely-yritys suuntautui kuitenkin päin hyvin vastaan tullutta Tommi Lahtea.

Samainen pikakiituri oli vauhdissa jälleen paria minuuttia myöhemmin, kun Jesse eteni keskialueelta kohti boksia Eetu Mäensivu kannoillaan. VJS-pelurilla ei ollut kuitenkaan mitään realistista saumaa saada Jesseä enää kiinni, joten hän turvautui siihen ratkaisuista typerimpään, eli repi Ketosen takaapäin maihin ja katseli odotetusti punakorttia. Tico siirtyi miehen ylivoimalle ja sai tilanteesta myös vapaapotkun, jonka Peiponen ampui kohti alakulmaa, mutta Lahti kuitenkin torjui jälleen hienosti.

Peiponen nousi kuitenkin lopulta debyytissään ratkaisijaksi, sillä mies iski sen helpottavan 0-2-osuman pelikellon lähestyessä täyttä aikaa. Tenkanen ajoi vasenta laitaa ylös, pysäytti vauhdit täysin ja onnistui vielä kiemurtelemaan ohi kulkuväylää peittäneen VJS-pakin. Ajo pystyyn ja syöttö takaviistoon keskustaan, josta Peiposen kierteinen kuti löysi maalin oikean nurkkauksen. Samalla Roni hiljensi myös ääliömäisyydessään melkoiset pohjat vetäneen ”VJS-ultrien” hänelle pitkin toista puoliaikaa huudelleen sektion. Mitään merkittävämpää ei ottelussa enää tämän maalin jälkeen nähtykään, joten Tico palasi koppiin kolmannen peräkkäisen 0-2-cup-voiton kera.

Vaikka lukemat olivatkin selkeät, jätti esitys jokseenkin heikon maun suuhun. Atletico oli onnekas mennessään puoliaikajohtoon eikä takaiskuosumat olleet kaukana myöskään toisella jaksolla. Nuori VJS-ryhmä pelasi ennakkoluulottomasti ja näytti paikoin siltä, että sarjatasojen välinen ero olisi voinut hyvin olla toiseenkin suuntaan. Tico taas hermoili pallon kanssa liikaa eikä saanut omaa peliään käyntiin kuin vasta viimeisen puolituntisen aikana. Tärkein juttu oli kuitenkin jatkopaikka, joka takasi omalta osaltaan sen, että cup-juna suuntaa seuraavaksi kohti neljättä pysäkkiä ja isolla todennäköisyydellä myös vielä aiempaa kovempia vastuksia. Kolmonen taas puolestaan starttaa jo tulevana perjantaina, kun Atletico matkaa FC Kuusysin vieraaksi Lahteen. Kick-off Kisapuiston Stadionilla klo 19:30.