Suomen Cupin 1. kierros: Atletico Malmi – GrIFK/U23 2-0 (0-0)

Maalit

1-0 Joonas Prami (Alexander Lindström) 48′
2-0 Aleksi Myllys (Jonne Ketonen) 90+2′

Tilastot

Avaus

Kaapo Sinervo (MV)
Eeli Lehto 46′ Markus Prami 60′ Ville Ruuska
Joonas Prami
Iiro Helinen
Janne Kinnunen
Mikko Maaranen
Alexander Lindström
Jonne Ketonen
Mika Tenkanen 57′ Oliver Sahlberg
Olli Hänninen 75′ Aleksi Myllys
Jesse Ketonen 57′ Niilo Kangassalo

Muut vaihtopelaajat

Kevin Nurmi

Raportti

Preseasonia oli ehtinyt vanheta parisen kuukautta, kun vuorossa oli jo kauden ensimmäinen kilpailullinen ottelu. Ja samalla Atleticon paluu Suomen Cuppiin, joka oli aiempien vuosien munimisen jälkeen palautettu lähemmäs aitoa, cup-henkistä skabailua, jossa jatkopaikka oli kerrasta poikki ja mukaan saivat lähteä kaikki aikuisten joukkueet sarjatasoon katsomatta.

Atletico starttasi cup-karkelonsa ensimmäiseltä kierrokselta ja vastaan asettui heti astetta haasteellisempi kohdattava: edelliskaudella Nelosesta noussut GrIFK/U23 sijoittui lohkonsa toiseksi ja oli toki paperilla altavastaaja sarjatasovertailussa, mutta toisaalta samainen junioripitoinen joukkue oli valmistautunut jo lokakuusta saakka ASM-karsintaan sekä ehtinyt pelata helmikuusta alkaen useamman kilpailullisen pelin, kun taas Ticolle ottelu oli ylipäänsä vasta kolmas sitten lokakuussa päättyneen kauden.

Omaa jobinpostia otteluun valmistautumisessa toivat niin flunssat, loukkaantumiset kuin talvilomareissutkin. Valmennusjohdolla riitti pähkäiltävää siinä, kuinka esimerkiksi keskikentän keskusta tai toppariosasto täytettäisiin vaihtoehtojen kaventuessa yksi toisensa perään. Viimeisiä muutoksia avauskokoonpanoon jouduttiin tekemään vielä tuntia ennen kick-offiakin. Toisaalta lappu oli silti lähes täynnä ja mukana mm. Tico-paidassa debytoineet Mikko Maaranen, Oliver Sahlberg ja Markus Prami sekä paluumuuton tehnyt Jonne Ketonen. Huomionarvoista oli myös pitkällisen kuntoutusoperaation viimein loppuun läpikäyneen Iiro Helisen ensimmäinen virallinen ottelu Tico-paidassa sitten kauden 2017 – heti avauksessa topparin tontilla.

Oulunkylän myöhäisillassa pelattu ottelu käynnistyi vauhdikkaasti ja pelistä näki heti, ettei kumpikaan joukkue ollut tullut peruuttelemaan. Pelin tempo tai taisteluasenne nousivat samantien tappiin, joten kentänlaidalla hytisseet katsojat saivat nauttia cup-pallosta parhaimmillaan!

Ottelun ensimmäinen maalipaikka siunaantui 4. minuutilla kotijoukkueelle, kun Alexander Lindström pääsi tälläämään Jonne Ketosen syötöstä kohti etukulmaa. Kova kuti suuntautui kuitenkin sivuverkkoon. Granilaiset pääsivät puolestaan laukomaan ensimmäistä kertaa kolmea minuuttia myöhemmin. Oikealta laidalta tullut sivurajaheitto pysähtyi Iiro Helisen päähän boksissa, mutta vihreäpaitainen oli ensimmäisenä kakkospallossa ja laukoi noin 15 metristä päin Tico-veskari, Kaapo Sinervoa.

Alun tunnustelujen jälkeen ottelun kuva selkiytyi kummasti: vierailija otti pallonhallinnan itselleen ja pyrki etenemään organisoidusti, kun taas Atletico tappeli ennen kaikkea kakkospalloista ja haki nopeita vastahyökkäyksiä ylänelikkonsa, Ketonen-Ketonen-Hänninen-Tenkanen turvin. Jälkimmäinen strategia tuntui tuovan liukkaalla ja nopealla tekonurmella parempaa tulosta, sillä ensimmäisen puolituntisen aikana parhaat maalipaikat menivät selvästi kotijoukkueelle. Maalintekoa pääsivät vuorollaan koettamaan niin Jesse Ketonen (pystyynjuoksu, kaatumisharhautus ja veto maalin yli), Mikko Maaranen (laukaus n. 25 metristä metrin verran ohi takakulman) kuin Jonne Ketonenkin (tulinen veto boksin kulmauksesta kohti alakulmaa, mutta Grani-veskari torjui).

Kauniaislaisillakin oli ensimmäisellä puoliskolla toki omat satunnaiset tonttinsa eikä avausmaali ollut kaukana varsinkaan 32. minuutilla. Vaarattoman oloinen pystypallo laidalta otti osumaa pariinkin Atleettiin matkalla ja kimposi Grani-pelaajalle boksiin, joka haki etukulmasijoitusta aivan oikeaan alakulmaan. Kaapo Sinervo maalillaan oli kuitenkin mies paikallaan ja nappasi hienon reaktiotorjunnan.

Jakson loppupuolella Maaranen pääsi vielä toistamiseen hakemaan kaukolaukausratkaisua hyvällä kudilla, mutta ehkäpä puoliajan parhaat paikat nähtiin vasta aivan ensimmäisen nelivitosen lopussa. Pelikello näytti 40. minuuttia, kun GrIFK/U23 sai ottelun ensimmäisen kulmapotkun oikealta. Tico voitti ykköspallon ja pääsi nopeaan vastahyökkäykseen. Jonne Ketonen toi pelivälinettä ylös, löysi vasemmalta laidalta Hännisen, joka laittoi myös mainion keskityksen linjaa nuollen boksiin. Jesse Ketosen viimeistely osui ylärimaan ja pomppasi siitä kohti maaliviivaa. Tico-penkillä huudettiin jo avausosumaa, mutta linjamiehen lippu oli kuitenkin paitsion merkiksi ylhäällä ja innostus kuivui siihen

Ensimmäisen jakson rullatessa jo lisäajalle oli sama mies jälleen tekopaikoilla, kun velipoikansa vasemmalta heittämä keskitys olisi kaivannut vain ihan pientä liippausta kohti takakulmaa mennäkseen sisään, mutta Jesse ei kurotuksestaan huolimatta aivan yltänyt palloon. Niinpä tauolle mentiin 0-0-lukemissa.

Kauaa ei tuota avausmaalia tarvinnut kuitenkaan odotella, sillä Tico sai toisen jakson alkuun kaksi vapaapotkua liki perätysten ja onnistui näistä jälkimmäisestä. Ensimmäisen vasemmalta tulleen ja Jonne Ketosen lapikkaasta lähteneen vaparin Grani-veskari vielä torjui, mutta toisesta haettiin suoran ratkaisun sijaan keskitystä ja se poiki tulosta: Allu Lindströmin keskitys oikealta laidalta löysi boksista etutolpalta Joonas Pramin, jolta lähti vaikeastakin asennosta tarkka pusku kohti samaisen tolpan viereistä alakulmaa. Veskari oli tilanteessa erinomaisesti mukana, mutta pusku oli riittävän tarkka viedäkseen Ticon 1-0-johtoon.

Avausmaalin ja tauon ympärillä nähtyjen hyvien maalipaikkojen jälkeen fokus katosi pelistä vaihtojen ja liiallisen tuomaristolle purnaanisen myötä. Hyvin ottelun aloittanut päätuomari menetti otteensa jo ensimmäisen jakson lopussa ja jatkoi erikoisia ratkaisujaan myös toisen jakson alkupuolella. Tähän yhdistettynä koventunut peli ja epäurheilijamaiset otteet, niin soppa oli valmis. Varoitusten lisäksi näistä seurasi ikävä kyllä myös valitettavia loukkaantumisia, joista illan pahin esimerkki oli debyyttiottelussaan puoliajalla sisään tulleen Markus Pramin solisluumurtuma vain vartin pelin jälkeen.

Toinen puolisko olikin maalipaikkojen valossa vähemmän tapahtumarikasta keskialueen nyhjäystä. Muutamia satunnaisia paikkoja nähtiin, kuten Lindströmin liippaus keskityspalloon, jota Hänninen ei päässyt kuitenkaan enää jatkamaan, tai Jonne Ketosen alakulmakuti, jonka vierailijan veskari erinomaisesti haki.

Myös kauniaislaiset saivat maalipaikkoja varsinkin toisen jakson loppupuolella. Erikoistilanteet loivat uhkaa malmilaisboksiin ja esim. 82. minuutilla sivurajaheiton jälkeen boksiin pyörimään jäänyt pallo olisi hyvin voinut heikommalla malmilaistuurilla muuttaa suuntaa ja upota Tico-maaliin.

Pelikatkojen vuoksi tiedossa oli jo ennakkoon, että ottelun lisäaika tulisi olemaan normaalia pidempi, joten kotijoukkueen leirissäkään ei voitu tuudittautua siihen, että ysikymppisen sinnittely riittäisi tällä kertaa. Oman mausteensa pienimuotoiseksi puolustustaisteluksi muuttuneessa pelissä toi vielä se, että myös toinen debytantti, Oliver Sahlberg sai sen verran kovan tällin polveensa, että oli pakotettu nilkuttamaan ulos kentältä ysikymppisen täyttyessä.

Tico veti siis viimehetket vajaalla, mutta toinen lisäajan minuutti toi lopulta helpottavan ratkaisun. Jonne Ketonen ajoi vasemmalta laidalta päätyrajan suuntaisesti kohti maalia, tiputti pelivälineen takaviistoon ja Aleksi Myllys liukui sen puolustajien estelystä huolimatta etualakulmaan. 2-0 Ticolle!

Vierailija haki vielä kavennusta kahdeksan minuutin lisäajalla ihan tosissaan ja viimehetkillä loi kaksikin erinomaista maalipaikkaa. Vedot suuntautuivat myös kohti Sinervon maalia, mutta minuutin sisällä tehdyt kaksi maagista torjuntaa pitivät nollan omissa ja päästivät päätösvihellyksen jälkeen malmilaisryhmän juhlimaan jatkopaikkaa!

Helpolla se jatkopaikka ei siis tullut vaan GrIFK/U23 tarjosi jopa ennakkoitua kovemman vastuksen. Organisoitu ja liikkuva junioriporukka tähän aikaan valmistautumiskautta oli kaikkea muuta kuin helppo pala purtavaksi. Tico selvitti kuitenkin haasteen kunnialla, vaikka varsinaisia kauneuspiteitä ei tällä kertaa jaettukaan. Voitto tiesi myös sitä, että tie vie cupin kakkoskierrokselle, jossa vastaan asettuu oman otteluparinsa Kutosen Ruilaa vastaan voittanut Kilo IF. Kyseessä on niin ikään Kutosta pelaava espoolaisjoukkue, jolla on otteluun sarjatasonsa vuoksi kotietu. Otteluajankohdasta on jo keskustelut käynnissä ja siitä tiedotetaan heti, kun sopiva aika on löytynyt.