Kolmonen: TiPS – Atletico Malmi 2-2 (1-1)

Maalit

0-1 Joonas Prami (Kevin Nurmi) 12′
1-1 Joni Murtomaa 26′
2-1 Joni Murtomaa 54′
2-2 Kustaa Käki (Kevin Nurmi) 67′

Tilastot

Avaus

Kaapo Sinervo (MV)
Eeli Lehto 40’ Ville Ruuska
Antti Johansson
Joonas Prami
Janne-Matti Kinnunen
Tony Nyyssölä   46’ Jaakko Peltonen
Alexander Lindström
Mika Tenkanen 61’ Tommi Mönkkönen
Kevin Nurmi 79’ Niilo Kangassalo
Kustaa Käki
Jesse Ketonen 78’ Aleksi Myllys

Muut vaihtopelaajat

Raportti

Yläloppusarjan toiseksi viimeiseen otteluun lähdettiin kutkuttavista asetelmista: koko kärkinelikko oli yhden pisteen sisällä ja viimeisen kahden kierroksen aikana oli jäljellä vielä kolme keskinäistä peliä tämän nelikon kesken. Ticolla piisasi siis nousukamppailunkin kannalta panosta, kun joukkue matkasi jo toisen kerran ”syyskierroksen” aikana TiPSin vieraaksi – tällä kertaa vain kivenheiton päähän nurmesta, tekonurmen puolelle. Päivän kotijoukkueella oli puolestaan enää teoreettiset mahdollisuudet sijoituksensa parantamiseen, mutta se edellyttäisi käytännössä Ticon kaatumista ja voittoa myös viimeisestä pelistä samalla, kun Atleticon ja/tai HPS:n tulisi jäädä pisteittä kahdesta viimeisestä pelistään. Mutta luonnollisesti sielläkin päässä haluttiin päättää kausi mieluummin voittoihin kuin tappioihin.

Illan otteluun päästiin haastavasta aloitusajasta (perjantai-ilta, klo 18:00 kick-off) melko vahvalla miehityksellä. Avainpelaajista sivussa olivat edelleen yhä loukkaantumisiaan parantelevat Juuso Ollila ja Olli Hänninen sekä muista siviilikiireistä johtuen Akseli Hietala ja Janne Hampaala, mutta positiivisin uutinen oli puolestaan keskikentän terrierin, Tony Nyyssölän paluu kokoonpanoon kolmen huilatun pelin jälkeen.

Ottelu starttasi hienoisessa malmilaishallinnassa ja heti ensiminuuteista saakka näki, että toisella joukkueista oli pelissä huomattavasti isommat panokset. Niin kaksinkamppailut kuin irtopallotkin tuppasivat kääntymään vierailijan eduksi, vaikka ensimmäistä varsinaista maalipaikkaa jouduttiin odottelemaan aina 8. minuutille saakka. Kustaa Käki pelasi tuolloin pallon vasenta laitaa pystyyn hiipineelle Kevin Nurmelle, joka ajoi päätyy ja keskitti maaliviivan suuntaisesti kentän poikki, mutta maalin edustalle liukunut Jesse Ketonen oli niukasti myöhässä eikä aivan ennättänyt viimeistelyyn.

Seuraava tilanne toi kuitenkin heti jo tulosta, kun pelin 12. minuutilla Tico sai ottelun ensimmäisen kulman ja käytti tilanteen heti hyväkseen. Keskitys lähti oikealta kulmalipulta ja Kevin Nurmi tarjoili taas erinomaisen pallon etualueelle, jossa Joonas Prami oli päineen välissä ja puski pallon sisään. Tikkurilalaiset koittivat vielä purkaa pelivälineen maaliviivan tuntumasta, mutta Jesse Ketonen paukutti myös paluupallon verkkoon. Peliväline oli kuitenkin ennättänyt ylittää maaliviivan jo ensimmäisessä vaiheessa, joten maali merkittiin lopulta Pramille.

Ticolla oli vielä kolmaskin huippupaikka ennen kahdenkympin rajapyykkiä, kun tällä kertaa Jesse Ketonen tarjoili ja Kevin Nurmella oli ratkaisun avaimet käsissään. Ketonen ajoi oikealta pystyyn ja tarjoili keskityspallon maalille. Peliväline leijasi sen verran läheltä Roni Tourusta, että katsomossakin odotettiin TiPS-veskarin torjuntaa, mutta tämä ei kuitenkaan päässyt väliin ja pallo tipahti suoraan Kevin Nurmen jalkoihin. Vaikka tällä oli tyhjä maali edessään eikä pelivälinettä olisi tarvinut liikuttaa kuin ehkä puolisen metriä, oli tatsi luokaton ja TiPS-pakki ennätti peittelemään. Nurmi sai käännettyä vielä pelivälineen takaviistoon ja sieltä lähti myös laukaus, mutta pakisto blokkasi läheltä tulleen viimeistely-yrityksen.

Tikkurilalaisten etsikkoaika osui puolestaan 20 minuutin toiselle puolelle. Joukkue sai pidempiä pallonhallintajaksoja ja onnistui kierrättämään pelivälinettä laidalta toiselle. Tälläkin kertaa kotijoukkueen ehdottomasti vaarallisin peluri, Jonne Ketonen ajoi 22. minuutilla sisään, ohitti kaksikin taklausta yrittänyttä Tico-pelaajaa ja pysähtyi vasta Antti Johanssonin jääkiekkohenkiseen taklaukseen. Nuorempi Ketonen sai kuitenkin siirrettyä pelivälineen sivuun, josta toinen tikkurilalaispeluri pamautti sen vasempaan ulkotolppaan. Ja heti perään lähti vielä riparikin boksin vasemmasta kulmauksesta, joka suuntautui kuitenkin metrin verran takatolpan ohi.

Hetken kuluttua pienimuotoinen paine kuitenkin myös palkittiin, kun Jonne Ketonen tarjoili maukkaan leivoksen vasemmalta laidalta ja hiukan turhankin vapaaksi vitosen viivalle jäänyt Joni Murtomaa pääsi puskemaan pallon läheltä oikeaan nurkkaan. Näin peli tasoittui 1-1:en.

TiPS sai maalista selvästi lisää virtaa ja hallitsi seuraavaa kymmenminuuttista, kunnes ensimmäisen jakson loppua kohden mentäessä peli jälleen tasoittui ja siirtyi ehkäpä aavistuksen Tico-merkkiseksi. Muutamia paikkojakin oli, kun ensin 39. minuutilla TiPS-peluri pysäytti Jesse Ketosen keskityksen kädellään boksissa, mutta muutenkin sangen sekavalla ja tasaisesti molempia joukkueita turhauttaneella linjalla pitkin iltaa operoinut tuomari ei syystä tai toisesta nähnyt tässä käsivirhettä.

Ja pelin rullatessa jo lisäaikaansa, pääsi myös Janne-Matti Kinnunen yrittämään viimeistelyä lähietäisyydeltä. Tilannetta edelsi Kevin Nurmen keskitys vasemmalta, jonka väliin liukunut TiPS-pakki pysäytti pilkun ja vitosen viivan välimaastossa. Kinnunen oli ensimmäisenä ripareilla, mutta viimeistely-yritys kilpistyi läheltä toiseen tikkurilalaispelaajaan. Näin tauolle mentiin 1-1-tasalukemissa.

Toinen jakso käynnistyi melko tasaisissa merkeissä eikä kummallakaan ollut kummempia saumoja ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana. TiPS:n 54. minuutilla syntynyt johto-osuma tuli siksikin hiukan puskista. Vaarattomalta keskialueen purkupallolta näyttänyt roikku tipahti Ticon puolustuslinjan ja maalilla pelanneen Kaapo Sinervon väliin ja Sinervo oli tulossa jo rankkarialueen rajoille valmiina koppaamaan sen käsiinsä. Alakierteinen pallo otti kuitenkin erikoisen pompun ja suuntautuikin Sinervon sylin sijaan kohti keskialuetta ja Murtomaa hiipi Tico-toppareiden selustasta tavoittelemaan palloa. Murtomaa ja Sinervo potkaisivat samaan pelivälineeseen ja pallo kimmahti Sinervon kautta tämän vasemmalle puolelle, johon Murtomaa ennätti ensimmäisenä ja pääsi siirtämään pallon tyhjiin.

Maali ei kuitenkaan lannistanut Atleetteja, vaan vaihtorulettia jo ensimmäisen puoliajan loppupuolelta (isoilta osin loukkaantumistenkin takia toki) pyörittänyt Atletico piti vauhtia yllä ja otti pikkuhiljaa selvemmin pelinhallinnan. Tasoitus oli lähellä jo 64. minuutilla, kun Kustaa Käki tarjoili oikealta ja Jesse Ketonen pääsi taas hakemaan viimeistelyä lähietäisyydeltä. Illan teema oli kuitenkin urhautuvaiset TiPS-pelurit, jotka onnistuivat blokkaamaan tämänkin viimeistely-yrityksen aivan viimetingassa. Näin tälläkin kertaa.

67. minuutilla verkko sitten heilui ja malmilaisittain oikeassa päässä. Kevin Nurmi sai pienoisen hallinnan päätteeksi pallon vasemmalla laidalla ja pisti pystypallon boksiin Kustaa Käelle. Kusti nappasi muhkuran takajalallaan mukaan, käytti sen samalla TiPS-topparin kädessä ja eteni määrätietoisesti kohti maalia. Viimeistely oli mallia niin kovaa kuin jalasta lähtee ja mahdollisimman ylös, minkä myötä kuula suuntasi maalin kattoon ja tasoitti lukemat 2-2:en.

Kymppiä myöhemmin oli johtomaalikin lähellä, kun vasemmalta annettu vapaapotku tipahti vaarallisesti takatolpalle. TiPS purki vielä ensimmäisen pallon, mutta Jaakko Peltonen pamautti mojovan pommin kohti etuyläkulmaa – ikävä kyllä kohti maalin vieressä olleeseen takarautaan.

Viimeiselle kympille mentiin entistä vahvemmin Ticon komennossa ja korkea prässi yhdistettynä kovempaan taistelutahtoon tuntui avaavaan jatkuvasti hyökkäysmahdollisuuksia. Pallo liikkui näyttävästi keskialueella ja menetyksetkin saatiin kontrattua miltei järjestäen takaisin malmilaishyökkäyksiksi. Valitettavasti ne todelliset maalipaikat jäivät kuitenkin melko vähiin, jos ei sellaiseksi laske useampia vasemmalta laidalta boksiin annettuja keskityksiä ja lisäajan 90. minuutilla Aleksi Myllyksen puskemaa kulmapotkua, joka suuntasi etutolpalta ehkä metrin verran yli.

TiPSilläkin oli muutamat puolittaiset tonttinsa, mm. lisäajalla nähty vasemman sivurajan tuntumasta annettu vapaapotku, mutta Tico hoiteli puolustuspäässä hommat moitteetta ja kuten sanottua, käynnisti tikkurilalaishyökkäyksistä useimmiten jonkinlaisen vastahyökkäyksen. Mutta koska maaleja ei kummassakaan päässä enää nähty, taputeltiin peli päätökseen tasaisin 2-2-lukemin.

Tasuri oli nousutaiston kannalta harmillinen, mutta pelistä jäi silti yllättävän positiivinen yleisfiilis. Tico oli selvästi askeleen edellä ja piti pallokontrollin hyvin hallussaan ensimmäisen jakson loppupuolta lukuun ottamatta. Puolustus pelasi uhrautuvasti, keskialueella riitti uskallusta pyörittää peliä pienissäkin väleissä ja hyökkäyksessä nähtiin myös paljon onnistuneita suorituksia, vaikka maaliverkko ei ihan odotetulla tavalla heilunutkaan. Viheltämättä jäänyt pilkku, tuhrittu tyhjä maali sekä useampi lähietäisyydeltä ammuttu, TiPS-pakistoon pysähtynyt kuti sekä ennen kaikkea loppupuolella selvästi näkynyt tasoero jättivät sellaisen fiiliksen, että pelistä olisi ollut otettavissa enemmänkin kuin vain se yksi piste.

Tuon enempää ei tällä kertaa ollut kuitenkaan tarjolla, joten Tico nousi nyt jaetulle kärkipaikalle (maalierolla toiseksi) odottelemaan huomenna pelattavia muita otteluita. Niiden tuloksista riippuen Atleeteilla voi olla vielä pienoiset saumat nousutaistoa ajatellen, mutta todennäköisemmin ensi viikolla Finnkurdia vastaan taistellaan lähinnä kunniasta ja himmeämmistä mitaleista.

Pyttykerhon tähtipelaajapisteet tarjoaa tällä kertaa vedonlyontisivustoni.com

Kustaa Käki: Teki keskikentällä keskustassa ja laidalla käytännössä ihan mitä halusi. Vahvaa peliä niin hyökkäys- kuin puolustussuuntaankin.
Kevin Nurmi: Jälleen Ticon hyökkäyspään vaarallisin uhka. Syötti molemmat maalit ja loi muutenkin vaarallisimmat paikat. Kolmas tähti jäi saamatta pitkälti ensimmäisen jakson missatun tyhjän maalin vuoksi.
Antti Johansson: Ottelupalaverissa korostettiin fyysisyyttä ja AJ hoiti tämän puolen erinomaisin arvosanoin. Jakeli liukutaklauksia ja pisti kroppaansa likoon itseään ja ennen kaikkea vastustajia säästelemättä.