Kolmonen: FC FINNKURD – Atletico Malmi 3-3 (2-1)

Maalit

1-0 Emmanuel Sarpong 3′
2-0 Emmanuel Sarpong 7′
2-1 Aleksi Myllys (Kustaa Käki) 25′
2-2 Olli Hänninen (Kevin Nurmi) 74′
3-2 Emmanuel Sarpong 87′
3-3 Kaapo Sinervo (Janne Hampaala) 90+1′

Tilastot

Avaus

Kaapo Sinervo (MV)
Janne-Matti Kinnunen
Akseli Hietala
Antti Johansson 83′
Niko Eriksson 46′ Ville Ruuska
Kevin Nurmi
Alexander Lindström
Kustaa Käki (C)
Mika Tenkanen 54′ Janne Hampaala
Aleksi Myllys 54′ Olli Hänninen
Jesse Ketonen 69′ Niilo Kangassalo

Muut vaihtopelaajat

Timo Kinnunen

Raportti

Tico lähti Kolmosen yläloppusarjan ja samalla sarjakauden 2021 viimeiseen otteluun ilman suuria urheilullisia paineita. Edellisen pelipäivän TiPS-tasuri oli päättänyt loputkin haaveet lohkovoitosta, mutta kelpo motivaattoreina FC Finnkurdin haastamiseen olivat sijoituksen petraaminen mahdollisesti lohkokolmosesta kakkoseksi sekä päällimmäisenä tietenkin revanssi alkusarjassa kärsitylle 3-2-tappiolle.

Finnkurd sai joukkueista selvästi terävämmän startin neljän seinän sisällä Talin hallissa pelattuun otteluun – ja Ticon kannalta aivan karmaisevan sellaisen. Jo kolmannella peliminuutilla puutteellisen kommunikoinnin takia samaan pääpalloon meni kaksi keltapaitaa, minkä myötä auenneen ammottavan reiän linjan selustassa hyödynsi kakkospallosta läpisyötön saanut kauden 2020 Kolmosen maalikuningas Emmanuel Sarpong. Sprintterin askeleella Sarpong ajoi vasemmalta perille boksiin ja sijoitti kohti takanurkkaa. Kaapo Sinervo Ticon maalilla sai juuri kurotettua sormenpäitä väliin ja ohjattua pallon tolppaan, josta se kimposi ulos pitkin maaliviivaa. Ensimmäisenä hätiin ehättänyt Aksu Hietala näytti vielä onnistuvan liukumaan pallon turvaan, mutta Sarpong rynni tielle blokkaamaan purkuyrityksen verkkoon päättyvän kauden 20. maalillaan.

Lisää löylyä oli luvassa vain muutama minuutti myöhemmin. Finnkurdin vasen sivusta voitti Kaapon antaman maalipotkun ja pallo päätyi Sarpongin jalkaan. Maalitykin laukaus 30 metristä lähti nopeasti eikä avauksensa jäljiltä riittävästi ulkona maalilta ollut Kaapo voinut kuin haroa tyhjää pallon pudotessa riman kautta takayläkulmaan. Kerta kaikkiaan ällistyttävä maali miltei tyhjästä ja malmilaiset alle kympin pelin jälkeen kahdella perässä.

Atleetit alkoivat syystäkin esittää heräämisen merkkejä, mutta illan kolmas osuma oli silti lähellä upota samaan kenttäpäätyyn kuin edellisetkin Finnkurdin kulmapotkun kimmotessa puolustusmassasta ohi Kaapon ja kohti tyhjää maalia. Kevin Nurmi reagoi tilanteessa terävimmin ja ehti juuri ajoissa humauttaa pallon kauas hevon kuuseen.

Seuraavaksi nuotassa pöllysi sitten toisessa päässäkin. Kapteeni Kustaa Käki chippasi pallon oikealta toppareiden yli boksiin Aleksi Myllykselle, joka kuoletti rinnalla ja pamautti pilkun paikkeilta ilmasta komean kudin korkeana sisään ohi voimattoman maalivahti Antonios Klonarisin. Aleksille vihdoin ensimmäinen ja ilmeisen helpottava sarjamaali Ticossa – ja samalla yksi nimi lisää maalikakkuleipureiden kasvavaan listaan!

Ennakkoluulottomia laukauksia ottelussa viuhui välillä vähän joka etäisyydeltä 30 metrin sisällä maalista – muun muassa Sarpong esitti akrobaattisen saksipotkun, joka suuntasi hyvästä osumasta huolimatta hornan tuuttiin. Oli joukkueilla sentään tarjota parempaakin, eikä 2-2-tasoitus kymmenen minuuttia kavennuksesta ollut kaukana. Finnkurdin vastahyökkäys Ticon kulmapotkun jälkeen tyssäsi lyhyeen, kun Atleettien keskisektori katkoi ja menosuunta vaihtui saman tien. Aleksi irtosi telineistä vauhdilla yhtä aikaa Kustin erinomaisen pystysyötön kanssa, karaten varomattomasti nousseelta linjalta pallo jalassaan. Klonaris oli skarppina, liikkui maaliltaan todella hyvissä ajoin vastaan ja peitti Aleksin lupaavan sijoituksen fantastisella jalkatorjunnalla kulmapotkuksi.

Seuranneen kulmurin oikealta tarjoili Kevin herkullisesti maalin eteen suoraan Janne Kinnusen päähän. Ehkäpä tilanne yllätti puskijan siinä määrin, että yritys lähietäisyydeltä suuntautui korkeaksi. Avausjakson viimeisenä kohokohtana aiemmin hehtaarikanuunalla hallin päätyverkkoja kokeillut Noti Bekaj jysäytti hirmuisen pommin yläriman kautta yli Ticon maalin.

Vauhdikas päädystä päätyyn -turbofutis jatkui myös toisella puoliajalla, ja hyvän tovin peli eteni ilman sen kummempia tilanteita, kunnes 20 minuuttia ennen täyttä aikaa kuin enteenä tulevasta alkoi jälleen tapahtua. Kolmen minuutin sisään Sarpong laukoi kerran ohi ja puski hyvästä paikasta Kaapon hanskojen ulottuville, ja kotijoukkueen kapteeni Diego Jota Martins jatkoi keskialueen vaparista pallon maalin katolle.

Paineenpoikasen perään Finnkurdin kulmapotkusta Tico pääsi iskemään vastaan. Janne meni laidalla esimerkillisen kovaa 50-50-palloon voittaen sen Kevinille, joka neppasi vasemmalta vauhtiin vaihtomies Olli Hännisen. Häbä ajoi boksiin asti pitäen hännystelijät vaivatta ison selkänsä takana ja sijoitti pallon maatiaisena takatolpan juuresta sisään.

2-2-tilanne tarjosi herkulliset asemat ottelun lopulle, ja pelin viimeisestä kymmenminuuttisesta muodostuikin aivan käsittämätöntä tykitystä.

Antti Johanssonin railakkaalle liukutaklaukselle 83. minuutilla olisi nostanut hattua varmasti Sergio Ramoskin, mutta ottelun erotuomari sen sijaan kohotti AJ:lle palkinnoksi illan toisen varoituksen ja sen myötä punaisen kortin. Malmilaiset vajaalle ja pientä hikikarpaloa saattoi alkaa muodostua muidenkin kuin huoltajan ohimoille.

Pari minuuttia myöhemmin Finnkurd sai vapaapotkun noin paristakymmenestä metristä hieman kentän keskiakselista vasemmalle. Pallon taakse asettui Sarpong, joka täydensi hattutemppunsa laukomalla pallon upeasti muurin yli maalin takayläkulmaan ohi Kaapon ilmavan syöksyn. Pelikellossa kolme minuuttia jäljellä ja lukemat samoissa kuin Pallokentällä heinäkuussa.

Minuutti edellisestä Sarpong murtautui oikealta boksiin ja lakosi Aksun paineessa kentän pintaan. Kaikki katseet kääntyivät tuomariin, joka kaivoi taskustaan varoituksen – onneksi Sarpongille, jonka katsoi menneen maihin turhan kevyesti.

Peliajan jo täyttyessä Tico sai vaparin 18 metristä, melko lailla samoilta sijainneilta kuin toisessa päässä isäntien johtomaalissa. Kevin lähetti mahtavan kierteisen pallon muurin ohitse kohti maalin takayläkulmaa, jonne viime hetkellä liihotti Klonaris tippaamaan pallon yli ja kulmapotkuksi. Atleettien valmennus päätti tässä vaiheessa pelata upporikasta ja rutiköyhää, komentaen Kaapon maaliltaan mukaan kulmurimähinään.

Mies kokovalkoisessa, torjuntarukkaset kädessään ja spanielin kutrit hulmuten kirmasi sata metriä maalilta toiselle sopivalla ajoituksella ehtien luukulle juuri, kun Kevinin oikealta vippaaman kulmurin jatkoi päällään etualueelta taidokkaasti kohti maalia Leego Hampaala. Klonaris ennätti pallon tielle, muttei kyennyt torjumaan sitä kauemmas kuin sarvikuonon lailla päälle höyrynneen Kaapon olkapäähän, josta pallo kimmahti voimalla verkon perukoille! Jotakuinkin täydellinen sekoaminen koitti niin kentällä kuin Ticon penkilläkin. Peli kreivin aikaan tasoihin 3-3:een ja Kaapo Aleksin seuraksi maalikakkutalkoisiin!

Maalivahtien pussittamia rangaistuspotkuja ja hyökkääjinä pelanneiden veskareiden tekemiä osumia Ticon historiaan mahtuu jokunen, vaan ennen tätä ei ainuttakaan ottelussa tolppien välissä pelanneen kassarin tekemää pelitilanneosumaa, jollaiseksi kulmapotku hyvin sopii laskea.

Matsi ei kuitenkaan ollut vielä ohi, vaikka lisäaika rullasikin jo. Toisella ekstraminuutilla Finnkurdin hyökkäys päättyi Ticon rikkeeseen 16-alueen rajalla, seurauksena vapaapotku. Kertaalleen erikoistilanteesta osunut Sarpong laukoi jälleen tarkasti ja pallo kolahti yläriman alareunaan, kimposi maahan maaliviivan ulkopuolella ja pois purettavaksi. Turhan täpärällä kävi, ja peli jatkui edelleen. Vielä yksi keskityspallo Ticon boksiin ja Sarpong päineen jatkamassa, lopulta ohi maalin Kaapon varmistaessa. Nitropurkki kumisi jo tyhjänä, mutta viimein päättyi huimaksi äitynyt kauden päätösottelukin!

Sijoitukset lohkossa eivät enää muuttuneet, sillä päivän kaikki kolme peliä päättyivät tasureihin. Tico näytti luonnetta nousemalla kahdesti takaa rinnalle, ja eeppinen 3-3-tasoitusmaali varmisti sen, että Talista päästiin jatkamaan hyvissä tunnelmissa, vaikka jännitys olikin vähällä livetä yli asteikon. Pelit on tältä kaudelta nyt pelattu – siispä kohti jälkipuinteja ja asiaankuuluvia juhlallisuuksia!

Pyttykerhon tähtipelaajapisteet

Kaapo Sinervo: KUKA MUU MUKA.
Aleksi Myllys: Terävässä iskussa oranssit Mizunot viuhuen, toinenkaan maali ei jäänyt kauas.
Kevin Nurmi: Jälleen kahta maalia luomassa, paljon haastoja ja yhdet komeat länget laidalla.