Kolmonen: HPS – Atletico Malmi 1-1 (0-0)

Maalit

0-1 Kevin Nurmi 69′
1-1 Jomi Papunen 88′

Tilastot

Avaus

Kaapo Sinervo (MV)
Eeli Lehto
Joonas Prami
Akseli Hietala
Janne-Matti Kinnunen 76’ Antti Johansson
Tony Nyyssölä
Kustaa Käki
Janne Hampaala 58’ Alexander Lindström
Mika Tenkanen 58’ Kevin Nurmi
Olli Hänninen 82’ Aleksi Myllys
Jesse Ketonen 76’ Niilo Kangassalo

Muut vaihtopelaajat

Raportti

Kolmosen peliformaatti koki täksi kaudeksi täydellisen muutoksen ja Atleticokin oli jännän äärellä startatessaan ensimmäistä kertaa joukkueen historiassa ns. yläloppusarjassa. Lohkon kuusi parasta joukkuetta mittelisivät tulevan, noin kuukauden mittaisessa aikaikkunassa kertaalleen toisiaan vastaan ja paras kuusikosta pääsisi karsimaan noususta Kakkoseen.

Yläloppusarjaan lähdettiin varsin kutkuttavista asetelmista, sillä koko kärkikuusikko mahtui neljän pisteen sisään. PPJ johti lohkoa 23 pojolla; HPS, Finnkurd ja Atletico olivat 22 pisteessä (maalieroakin joukkueiden välillä ainoastaan kahden maalin verran) ja TiPS & LPS hännystelivät 19 pisteessä. Asetelmat illan otteluun olivat siis varsin selkeät: Ticolla tähtäimessä oli revanssi puolisentoista viikkoa sitten kärsitylle 2-0-tappiolle ja molemmilla haaveissa nousu sarjakärkeen ainakin perjantain PPJ-ottelua odotellessa.

Ticon kokoonpano näytti miesmäärällisesti hieman aiempaa kapeammalta, sillä paikalla oli lopulta vain 16 pelikuntoista Atleettia. Muutos 1,5 viikon takaiseen otteluun oli myös siltä osin merkittävä, että ainoastaan neljä tuolloin avannutta pelaajaa jatkoi kehissä: Kaapo Sinervo maalilla, Eeli Lehto puolustuksessa, Kustaa Käki keskikentällä ja Olli Hänninen hyökkäyksessä. Muusta seitsikosta kolme pelaajaa olivat edellisottelun vaihtomiehiä ja neljä puolestaan viime ottelusta tyystin puuttuneita pelureita.

Myöhäisillan kamppailuun lähti sopivalla tavalla ärsytetty Atletico, joka pääsi nauttimaan ottelun alla HPS:n “vieraanvaraisuudesta”. Pieneen parakkikoppiin uutuuttaan kiiltelevän oheisrakennuksen vierelle sijoitetut Atleetit ihmettelivät (ihan aiheesta) niin sisävessojen kuin suihkunkin puuttetta ja todistivat, ettei avaimia löydy aina välttämättä koppiin eikä juomapisteisiinkään samalla, kun päärakennuksen vieraskoppi ammottaa tyhjyyttään ja kotijoukkue luonnollisesti nautiskeli astetta paremmista olosuhteista. Mutta koko koppigate onnistuttiin kääntämään hyödyksi ja kotijoukkueen käytös vierailijaansa kohtaan näytti tuovan kentälle juuri oikeanlaista aggressiota huokuneen Tico-lauman.

Avauskymppi mentiinkin liki täydellisessä malmilaishallinnassa joukkueen liitäessä kentällä ja kerätessä lähes jokaisen kakkospallon. Ensimmäinen maalipaikka nähtiin jo pelin 2. minuutilla, kun Eeli Lehto kelasi oikeaa laitaa pystyyn ja keskitti kovan maanuoliaisen päätyrajan suuntaisesti maalin edustalle, mutta kukaan Tico-hyökkääjistä ei ennättänyt palloon vaan peliväline lipui vastakkaiselle sivustalle.

Tico-paine jatkui kuitenkin kotijoukkueen päässä ja seuraava vaaranpaikka oli jo vitosta myöhemmin. Kustaa Käki korjasi ensin irtopallon keskustassa, ohitti pari vihreäpaitaa ja tarjoili Olli Hänniselle orastavaa läpiajoa topparin ja laitapakin välistä. Kuti lähti myös vasurilla terävästi, mutta suuntautui liiaksi päin Daniel Ivanovia HPS-maalilla.

Hopsin ensimmäistä varsinaista hyökkäystä jouduttiin odottelemaan aina 15. minuutille saakka. Ticon toppariosaston kommunikaatiokatkos toi kotijoukkueelle ilmaisen kulmapotkun, joka vielä siivottiin etualueelta kunnialla. Pallo jäi kuitenkin elämään vasempaan laitaan hetkeksi, kunnes Tico selvitti tämänkin.

Hetkeä myöhemmin onneaan kokeili Emil Asp, joka pääsi puskemaan aivan vasemman sivurajan tuntumasta tulleen keskityksen parisen metriä keskeltä yli.

Heti tämän perään nähtiin kenties ensimmäisen jakson paras maalipaikka puolestaan malmilaisten hyökkäyspäässä. Kustaa Käki käänsi hienosti pelin oikealta vasemmalle laidalle, löysi laidasta nousua tehneen Janne-Matti Kinnusen ja tämä vapautti poikkeuksellisesti laiturina aloittaneen Jesse Ketosen pystyynjuoksuun. Päätyrajalla kääntö takaviistoon ja Kinnunen itse pääsi paukuttamaan, mutta peliväline kiersi pari pallonmittaa ohi takatolpan.

Kinnunen jakeli myös 22. minuutilla vaarallisen keskityksen vasemmalta, joka kiersi jo kohti takakulmaa eivätkä Tico-pelureiden puskuyritykset jääneet kauaksi, mutta pallo liiteli kuitenkin suoraan kohti takakulmaa, josta Ivanov ennätti sen jo poimimaan.

Jos ensimmäinen puolituntinen meni tiukasti malmilaiskomennossa, oli seuraava kymmenminuuttinen puolestaan HPS:n etsikkoaikaa. Ticon syöttöharhat ja turha hätäily pallon kanssa tarjoilivat HPS:lle ilmaisia hyökkäysmahdollisuuksia. Pari boksiin pyörimään jäänyttä kulmuria ja Tony Nyyssölän ehkä aavistuksen hiljaiseksi jäänyt tiputus alaspäin Sinervolle aiheuttivat kummasti sydämentykytyksiä. Varsinkin Joonas Prami topparintontilla ja Sinervo itse maalilla olivat kuitenkin miehiä paikallaan hoitaen potentiaaliset vaaranpaikat.

Ensimmäisen jakson viimeinen vitonen oli taas vahvempaa Ticoa, mutta lopulta sen paras tontti siunaantui silti HPS:n Niklas Ekrothille. Hyvä haasto oikealla laidalla ja kavennus keskustaan ohi Kinnusen, jonka jälkeen vielä sähäkkä laukaus kohti etukulmaa. Kuitenkin puolisen metriä ohi.

Toiselle puoliskolle lähdettiin tasaisissa merkeissä ja oikeastaan ainoat mainitseminarvoiset tilanteet olivat Ticon rikkeistä tulleita vapaapotkuja ja pari aikaista vaihtoa, kun Kevin Nurmi ja Alexander Lindström korvasivat valtavaa duunia tehneet Mika Tenkasen ja Janne Hampaalan noin tunnin kohdilla.

Miltei heti vaihtojen perään Tico kolisutteli ylärimaa, kun Kinnunen löysi boksin nurkilta Hännisen ja tämä siirsi sivulle Käelle, jonka painava kuti kolahti poikkipuuhun ja kimposi siitä takaisin kentälle. Toisessa päässä oli paria minuuttia myöhemmin asialla Simo Kaivola, jonka jalat sotkeutuivat juuri kriittisellä hetkellä eikä mies saanut laitettua laidalta aivan takatolpalle tullutta keskitystä sisään vaan pallo suuntautui hiukan ohi.

Ottelun kulku muuttui 65. minuutilla radikaalisti, kun Tico kontrasi Hopsin hyökkäyksen vasemmalla. Tony Nyyssölä kelasi laitaa pitkin, ohitti ensimmäisen prässääjän ja lähetti ulkokierteisen pallon linjan toiselle puolelle kipittäneelle Olli Hänniselle. Tämä otti pelivälineen haltuun ja oli jo ohittamassa Daniel Ivanoviakin, kunnes veskari liukui suoraan jaloille noin 20 metrissä. Molemmat pelaajat kaatuivat ja loukkasivat tilanteessa itseään eikä ollut millään tavalla selviö, että Ivanov olisi pystynyt jatkamaan. Ei myöskään tarvinnut, sillä hyvin pitkin iltaa viheltänyt tuomari oli mainiosti sijoittunut ja palkitsi Ivanovin uhkarohkeasta yrityksestä suoralla punaisella. Näin HPS oli pakotettu vaihtoon ja Tico sai hyvältä paikalta vaparin.

Muutama minuuttia vierähti veskarinvaihdoksessa ja Ivanovin kärrätessä itseään kentän ulkopuolelle. Tämän jälkeen vaparia asettui antamaan Kevin Nurmi, jonka kierteinen pallo kaarsi vasempaan nurkkaan ja ohitti kylmin käsin maalin astelleen Saku Uuskosken. Tämä saikin aloittaa pelin poimimalla pallon omasta verkosta Ticon johtaessa lukemin 0-1.

HPS:n Ekroth oli lähellä kuitata pelin tasoihin jo heti seuraavasta hyökkäyksestä, kun pystypallo tavoitti hänet laidallaan linjan takaa ja myös nosto lähti yli Sinervon. Tosin myös malmilaismaalin päätyverkkoon.

Atletico otti tämän jälkeen ottelun kontrolliinsa ja liikutteli pelivälinettä varmoin ottein keskialueella ilman suurempaa kiirettä. Seuraava kymmenminuuttinen mentiin käytännössä keltapaitojen komennossa ja hetken näytti jo siltä, että 0-2-osuma olisi vain ajankysymys. Allu Lindström pääsi 78. minuutilla pamauttamaan hyvän kudin Nurmen kulmasta, mutta puolustuspakka blokkasi. Ja vain muutamaa minuuttia myöhemmin sisään vaihdettu Myllys sijoitti Nurmen HPS-pakin kautta tulleen keskityksen vain aavistuksen ohi takakulmasta. Ilman pakin välikosketusta peliväline olisi luultavasti löytynyt verkon oikealta puolen.

Noin 80 minuutin jälkeen Ticon peli sitten sekosi. HPS heitti kehiin yhteensä neljä uutta vaihtomiestä ja onnistui luomaan pitkillä palloillaan haasteita Tico-päähän. Joukkue kolisutteli ensin kertaalleen ylärimaa ennen kuin 88. minuutilla onnistui lopulta tasoituksessa. Keskustasta oikeaan laitaan annettu syöttö ja erinomainen keskitys tavoitti boksista Jomi Papusen, joka puski vastapalloon pelivälineen oikeaan alanurkkaan. Komea viimeistely miehen Kolmosen debyyttiottelussa.

Eikä se voittomaalikaan lopulta kaukana ollut, sillä seuraavan pariminuuttisen aikana HPS pääsi kahteenkin otteeseen kokeilemaan Sinervon refleksejä, mutta tämä haki molemmat kudit näyttävästi alakulmasta. Kolmas ja viimeinen torjuttava tuli lisäajan kolmannella minuutilla, kun Johanssonin luokaton purku löysi boksin rajoilta Hopsi-pelurin, joka sijoitti pelivälineen jo kohti oikeaa alakulmaa, mutta Sinervo nappasi vielä tämänkin.

Ennen kuudennen lisäaikaminuutin täyttymistä mentiin vauhdikkaasti päästä päähän, mutta kumpikin joukkue kesti trillerimäiset pyristelyt ja lopulta kentältä poistui kaksi eri tavoin pettynyttä joukkuetta sopuisan 1-1-tasurin jälkimainingeissa.

Tico-silmälasein katseltuna pelistä jäi varsin ristiriitaiset fiilikset. Joukkue esiintyi yhteensä n. 70 minuuttia erinomaisesti ja oli kuin toinen joukkue edeltävästä HPS-ottelusta. Varsinkin puolustuspäästä ja keskikentältä löytyi lukuisia onnistujia ennen lopun koomailuja. Toisaalta maalinteko oli tänään haastavaa eikä ottelua saatu missään vaiheessa tapettua, vaikka siihen olisi ollut saumat 0-1-johtoasemassa. Vastustaja taas sai vaihtojen myötä hyvän höngän päälle ja oli vaarallisimmillaan lopun suoraviivaisissa, boksiin heitetyissä taistelupalloissa. Jos katsoo viimeistä kymmenminuuttista lisäaikoineen, oli HPS:n tasoitus lopulta ansaittu eikä se voittomaalikaan tosiaan kaukana ollut. Siten yksikin piste (tai kaksi vastustajalta ryövättyä pistettä) heidän pikkuruiselta ja melkoista kotitaikaa omaavalta kentältään voidaan nähdä jonkinlaisena taisteluvoittona. Tänään harmittaa ja ehkä vielä huomennakin, mutta toivottavasti jo lauantaina tasurista on osattu ottaa myös ne hyvät puolet irti.

Hyviä puolia tosiaan tarvitaan, sillä tulevana lauantaina pelataan Regions’ Cupin puolivälierä vaasalaisen FC Kiiston isäntänä. Joukkueet kohtaavat Mosan Wembleyllä klo 16:00 alkaen. Kolmonen jatkuu puolestaan reilun 1,5 viikon kuluttua, kun Tico saa vastaansa sarjakärki, PPJ:n. Tuokin ottelu pelataan Mosassa klo 16:00 alkaen.

Pyttykerhon tähtipelaajapisteet

Kaapo Sinervo: Pari kullanarvoisen tärkeää koppia aivan loppupuolella. Muutenkin loistoesitys jälleen.
Tony Nyyssölä: Keskikentän terrieri jaksoi vääntää koko 90-minuuttisen ajan ja paineli valtavat kilometrit molempiin suuntiin.
Janne-Matti Kinnunen: Miltei kuka tahansa puolustuslinjasta olisi voinut napata tähtipelaajapisteitä, mutta Kinnunen erottautui edukseen myös hyökkäyssuuntaan. Valtavan tärkeä pelaaja Ticolle monikäyttöisyytensä vuoksi.