Regions’ Cupin 4. kierros: ToTe – Atletico Malmi 1-4 (1-1)

Maalit

0-1 Olli Hänninen (Janne-Matti Kinnunen) 20′
1-1 Joona Rämö (Oliver Reitala) 38′
1-2 Alexander Lindström 66′
1-3 Aleksi Myllys (Alexander Lindström) 88′
1-4 Aleksi Myllys (Alexander Lindström) 90′

Tilastot

Avaus
Kaapo Sinervo (MV)
Eeli Lehto 79′ Niko Eriksson
Akseli Hietala
Antti Johansson
Janne Kinnunen
Tony Nyyssölä 89′ Joonas Prami
Alexander Lindström
Janne Hampaala 61′ Jaakko Peltonen
Aleksis Ulander
Olli Hänninen 42′ Aleksi Myllys
Kevin Nurmi 61′ Ville Ruuska

Muut vaihtopelaajat

Daniel Nieminen (MV)

Raportti

Cup-juna puksutti jo neljännelle pysäkilleen, cupin neljännesvälieriin, jonne vastaan oli arvottu Helsinki/Uudenmaan Kolmosen ykköslohkon kärkitaistosta löytyvä Toukolan Teräs. Joukkueet oli alunperin aseteltu samaan lohkoon koronavuonna 2020, mutta tuolloin keskinäinen kohtaaminen jäi vielä toteutumatta lohkomuutoksista johtuen. Niinpä Tico- ja ToTe-edareiden välienselvittely nähtiin historian ensimmäistä kertaa vasta Regions’ Cupin merkeissä. Panoksena oli paikka puolivälierissä, eli cup-kilpailun kahdeksan parhaan joukossa.

Atleettien kokoonpano näytti jälleen samaan aikaan sekä vahvalta että repaleiselta. Penkillä oli yhtä vajaa täysi miehitys, mutta kun Juuso Ollila tippui alkulämpöjen alkuvaiheissa lapulta pois, kaventuivat vaihtoehdot niin keskikentälle kuin hyökkäykseenkin hieman turhan vähiin. Edeltävien otteluiden avausmiehistä kun puuttuivat mm. Kustaa Käki, Jesse Ketonen, Mika Tenkanen ja Henry Ruotsalainen.

Oman haasteensa peliin toivat myös olosuhteet, sillä ottelua oli siirretty kahteen otteeseen 24h sisään, ensin Talin nurmelta Pukinmäen nurmelle ja lopulta vielä sieltäkin Kumpulanlaakson tekonurmelle sateen- ja myrskytuulen kannalta suotuisampiin olosuhteisiin.

Ottelu starttasi sähäkästi ja jo ensiminuuteista näki, että vastakkain oli kaksi Kolmosen paremman kastin jengiä. Pallo liikkui märällä kentällä hienosti ja kumpikin joukkue oli tullut selvästi tappelemaan jatkopaikasta neppailun ja tarkkailun sijaan.

Ensimmäinen tilanne syntyi toukolalaispäähän ottelun 5. minuutilla, kun Kevin Nurmi keskitti vasemmalta ja Aleksis Ulander tiputti pelivälineen takaviistoon Janne Hampaalalle, jonka kuti kohosi kuitenkin löysänä yli yläriman. Muutamaa minuuttia myöhemmin ToTe hännysteli malmilaismaalia jakelemalla keskityspalloa boksiin, mutta Eeli Lehto oli päineen välissä ja siivosi pallon väljemmille vesille.

Maalivahdeista kumpikaan ei kuitenkaan joutunut varsinaisesti venymään kuin vasta parinkympin lähennellessä täyttymistään. Ensin Kevin Nurmi puikkelehti vasenta laitaa pitkin pallon kanssa ja ohitti matkallaan 5-6 vastustajan pelaajaa osin taidolla ja osin hieman tuurillakin pelivälineen kimpoillessa pariinkin otteeseen sopivasti takaisin omaan jalkaan. Myös laukaus oli hyvä, mutta Ville Saikkonen ToTe-maalilla sai taisteltua sen kulmapotkuksi.

Itse kulmapotku ei vielä tuonut tulosta, mutta pallo päätyi vasempaan laitaan, josta Alexander Lindström lähetti erinomaisen keskityksen takatolpalle nousseelle Janne-Matti Kinnuselle. Kinnunen ei edes yrittänyt viimeistelyä vaan haki puskulla viereltään Olli Hännistä, joka nappasi Saikkosenkin ohittaneen pelivälineen mukaansa ja käytännössä käveli sen vitosen viivalta sisään pakkien ahdistelusta huolimatta. Näin Tico johti 0-1!

ToTe pääsi pariinkin otteeseen laukomaan kauempaa, mutta sekä Mohammed Muntarin että Antti Hyttisen vedot kaarsivat lopulta melko selvästi ohi maalin. Toisessa päässä taas paitsioliputus pelasti toukolalaiset vain tuokiota myöhemmin takaiskulta: Allu Lindström ryöväsi keskialueen kaksintaistelussa irtopallon, eteni kohti linjaa ja tuikkasi Hännisen linjan taakse vauhtiin. Tämä onnistui myös viimeistelyssään, mutta samalla tuomari vihelsi jo pilliinsä paitsion merkiksi.

Jos ensimmäisen jakson avauspuolisko oli ollut melko tasaista pallottelua, kääntyi ottelu pikkuhiljaa kotijoukkueen eduksi, mitä pidemmälle ensimmäistä nelivitosta mentiin. Teräs sai myös osin ehkä ansaitsemansa tasotuksen ottelun 38. minuutilla, kun Joona Rämö pääsi puskemaan Oliver Reitalan antaman kulmapotkun etuvitoselta sisään tasoittaakseen lukemat 1-1:en.

Aivan jakson viimeminuuteilla kotijoukkue eteni myös keskustasta boksiin muutamalla seinäsyötöllä ja vain Akseli Hietalan viimehetkillä eteen ennättänyt jalka pelasti Atleetit tauolle näissä tasalukemissa.

Toinen jakso käynnistyi niin ikään vauhdikkaasti ja jo heti ensimmäisen pariminuuttisen aikana nähtiin tilanteet molemmissa päissä: ensin ToTen näkyvimpiin hahmoihin lukeutunut Joona Rämö ampui 2vs2-tilanteen päätteeksi pallon boksista leveäksi ja vain hetkeä myöhemmin Kevin Nurmi teki vastahyökkäyksessä kaiken muun oikein, mutta suuntasi laidalta sisään kavennettuaan hehtaarikanuunan useamman metrin leveäksi

Tunnin lähennellessä täyttymistään, oli Tico pariinkin otteeseen vaaranpaikoilla mm. Kevin Nurmin johdattelemasta vastahyökkäyksestä, joka päättyi Oliver Reitalan epäurheilijamaiseen katkoon ja varoitukseen sekä ToTe-veskari, Saikkosen läheltä piti -tilanteesta, jossa avaus olisi voinut muuttaa hyvinkin suuntaan Allu Lindströmin pienestä osumasta vaikka kohden omaa maalia.

Toisessa päässä taas ToTe-laiturin keskitys vaikutti alkuun vaarattomalta, mutta päätyikin Sinervon käsien kautta vain aavistuksen ohi takatolpan.

Voittomaalia odoteltiin lopulta 66. minuutille, jolloin ottelun ehdottomiin hahmoihin kuulunut Alexander Lindström jatkoi PPJ-matsissa käynnistämäänsä maaliputkea ja iski jo toisen osumansa kahteen peliin. Tilanne starttasi oikealta laidalta, jossa ToTe-pakki otti hieman huonon kosketuksen ja ylhäältä prässännyt Lindström ennätti väliin. Ajo pallon kanssa sisään ja varma viimeistely ohi Saikkosen siirsivät lukemat jo 1-2:een.

ToTe kävi lähellä tasoitusta reilua vitosta myöhemmin, kun boksin vasemmasta kulmauksesta tullut roikkupallo ylitti jo Sinervon, mutta omaa maaliaan varjellut Hietala ennätti päineen väliin ja sai puskettua pelivälineen poikkipuun ylitse.

Lukuisten kulmien lisäksi ToTen toisen jakson parhaat paikat syntyivät pääasiassa vapaapotkuista. Ensin 78. minuutilla vasemmasta laidasta, sivurajan tuntumasta ja noin 35 metristä annettu sivuvapari löysi oman miehen boksista, joka puski sen kuitenkin parisen metriä leveäksi. Ja kolmisen minuuttia myöhemmin joukkueelle tuomittiin epäsuora vapaapotku aivan boksin rajalta ilmeisesti Kaapo Sinervon ajanpeluun vuoksi. Siirto sivuun ja Reitalan laukaus, mutta tätäkään joukkue ei saanut maalipuiden sisäpuolelle vaan viimeistely-yritys kohosi keskeltä metrin verran yli.

Lopussa kotijoukkue haki hieman riskilläkin tasoitusta, mikä avasi Atleticolle useampia vastaiskupaikkoja erityisesti Allu Lindströmin ja Aleksi Myllyksen johdolla. Parivaljakko juoni 86. minuutilla 2vs1-hyökkäyksen, jossa Myllys löysi keskustasta Lindströmin. Tämän kuti boksin rajoilta suuntautui kuitenkin liiaksi päin Saikkosta ja pakki ehti Allun estelyistä huolimatta myös ripariin ennen “pikku-Allua”.

Paria minuuttia myöhemmin sama kaksikko iski sitten ratkaisevantuntuisen 1-3-osuman, kun pallo kulkeutui vasenta laitaa pitkin Jaakko Peltosen kantapään kautta Allu Ulanderille ja tältä pistopallona linjan taakse Lindströmille, joka lähetti matalan keskityksen puolustuslinjan suuntaisesti keskustaan. Myllykseltä hyvä ensimmäinen tatsi ja toisella varma viimeistely ohi Saikkosen!

Maali ei jäänyt kuitenkaan ottelun viimeiseksi, sillä 90-minuuttisen jo lähennellessä täyttymistään iski sama kaksikko toistamiseen melko identtisellä tavalla. Jälleen Allu eteni vasenta laitaa ja löysi keskustasta Myllyksen, joka ei kuitenkaan päässyt tällä kertaa samantien hakemaan laukausta vaan joutui ensin nostamaan pallon pakin ylitse ja sen jälkeen vielä ohittamaan toisenkin pienellä siirrolla sivuun. Kohti boksin oikeaa nurkkaa hakeutunut mies sai kuitenkin käännettyä laukauksen napakasti vielä vasempaan alakulmaan eikä Saikkosella ollut tämänkään vedon tielle minkäänlaista saumaa.

Eikä se hattutemppukaan lopulta mahdottoman kaukana ollut, sillä lisäajan vedellessä jo viimeisiään, pääsi Myllys ohjaamaan vielä poikkeuksellisesti laiturina viilettäneen Ville Ruuskan keskityksen boksissa. Pallo otti kuitenkin heikon osuman ja lipui selvästi oikean tolpan väärälle puolelle.

Tuomarin pilli päätti ottelun viidennellä lisäaikaminuutilla myös näihin lukemiin ja Tico nappasi näin voiton melko turvallisen tuntuisella kolmen maalin marginaalilla, vaikka ottelutapahtumiin nähden lukemat ehkä hieman vääristivätkin tasoeroa. Kauttaaltaan tasainen ja hyvätasoinen Kolmosen joukkueiden välienselvittely olisi voinut luultavasti kääntyä kumpaan suuntaan tahansa, mikäli ToTe olisi onnistunut erikoistilanteistaan paremmin ja Tico taas ollut vähemmän kliininen. Lopussa nähdyt pari osumaa kuitenkin kaunistelivat lukemia niin, että päätösvihellyksen jälkeen kentältä poistui hyvinkin tyytyväiseltä vaikuttanut malmilaisryhmä.

Voitto tiesi myös samalla jatkopaikkaa puolivälierissä, joiden osalta Palloliitto arpoo otteluparit vajaan viikon kuluttua, tiistaina 24.8. Heittipä arpa vastaan kenet tahansa, tulisi puolivälierä olla pelattu 12.9. mennessä. Sen sijaan Kolmosen pelit jatkuvat jo ylihuomenna, perjantaina, kun Tico kohtaa odotetussa Koillisen Derbyssä rakkaan kiistakumppaninsa PuiUn. Ottelu starttaa Pukinmäessä (jos säät sen vaan sallivat) klo 19:00.