Kolmonen: HPS – Atletico Malmi 2-0 (1-0)

Maalit

1-0 Jaakko Eskola 34′
2-0 Juho Hirvonen rp. 90+3′

Tilastot

Avaus

Kaapo Sinervo (MV)
Ville Ruuska
Antti Johansson
Niko Eriksson 71’ Janne Hampaala
Eeli Lehto 62’ Mika Tenkanen
Alexander Lindström
Kustaa Käki (c)
Aleksis Ulander
Kevin Nurmi 71’ Roni Tran
Olli Hänninen 62’ Jesse Ketonen
Aleksi Myllys 62’ Niilo Kangassalo

Muut vaihtopelaajat

Daniel Nieminen (MV)

Raportti

Tico lähti Kolmosen alkusarjan viimeiseen otteluunsa selvin sävelin: voitto veisi lohkon ykköspaikalle, tasapeli maalierolla kakkoseksi ja tappio tietäisi vielä jännittäviä hetkiä muiden tuloksia odotellessa. Sarjasijoitus kun voisi heilahtaa käytännössä mihin vaan sijojen 2-5 välillä muista tulevan rästipeliviikon tuloksista riippuen. Ja vaikka alkusarjan sijoituksella ei loppukaudesta juuri merkitystä olisikaan, painoi vaakakupissa myös se tieto, että sijoittumalla kolmen joukkoon saisi loppusarjassa viiteen peliin kolme kotiottelua kahden sijaan.

Illan isäntä, HPS tiedettiin haastavaksi kotijoukkueeksi. Edeltävät vierailut Paloheinän häkissä olivat päättyneet maalin tappioihin vuosina 2014 ja 2017 eikä yksikään tämän kauden vierailijoista ollut onnistunut hakemaan sieltä myöskään täyttä pistesaalista. Myös Hopsilla piisasi ottelussa panosta, sillä ennen peliä matemaattisesti kaikki lohkon sijat välillä 2-8 olivat vielä mahdollisia eikä paikka yläloppusarjassa ollut siis missään nimessä selviö.

Tico lähti otteluun viime viikkojen teemoja mukaillen samaan aikaan todella lupaavista, mutta myös monella tapaa haastavista asemista. Lappu oli yhtä vajaa täysi malmilaisia Atleetteja, mutta toisaalta tämän kauden avainmiehiä oli sivussa vielä edeltäviäkin pelejä useampi kappale: Joonas Prami ja Akseli Hietala puuttuivat toppariosastolta, Janne-Matti Kinnunen laidalta, Juuso Ollila, Tony Nyyssölä ja Jaakko Peltonen keskikentän keskustasta ja Henry Ruotsalainen hyökkäyksestä – osa sairastumisten ja loukkaantumisten, osa taas muiden henkilökohtaisten syiden vuoksi. Tähän vielä yhdistettynä muutama puolikuntoinen pelimies kokoonpanossa, joten valmennusjohdolla piisasi todella mietittävää!

Syksyisessä säässä ja perjantai-illan iltavalaistuksessa käyty kamppailu starttasi malmilaisittain vauhdikkaasti, sillä pelikellossa oli hädintuskin 15 sekuntia, kun Kevin Nurmi pääsi kokeilemaan jo HPS-veskari, Daniel Ivanovin refleksejä. Keskialueella kovalla prässillä riistetty pallo päätyi Nurmen jalkaan ja tämä eteni jo boksinin, josta sijoitus hakeutui myös kohden takakulmaa, mutta Ivanovin jalka ennätti väliin.

Avausmaali oli lähellä hetkeä myöhemmin myös toisessa päässä, kun kotijoukkueen kokoonpanosta suurimmalla tussilla ympyröity Elmer Laaksonen kelasi laitaa pitkin ylös määrätietoisesti ja ajoi aina boksiin saakka. Laukaus suuntautui kuitenkin etukulman sijaan sivuverkkoon.

10. minuutin täyttyessä Nurmi petasi keskityksellään loistopaikan Olli Hänniselle, jolta oli lähdössä jo vitosen ja pilkun välimaastosta viimeistely, mutta HPS-pakki ennätti viimehetkillä väliin. Sama parivaljakko oli jälleen asialla varttia myöhemmin, kun Aleksi Myllys puski ensin ohi Nurmen keskityspallosta ja hämmentyneen Hännisen pusku taas jäi sen verran löysäksi, että Ivanovilla oli helppo työ napata pallo haltuunsa.

Toisessa päässä syntyi myös vaaranpaikkoja, vain hetkeä edeltävää tilannetta myöhemmin. Laaksosen painava kuti pomppasi juuri ennen malmilaismaalilla torjunutta Kaapo Sinervoa eikä Sinervo saanut vangittua pelivälinettä. Edeltävissä kohtaamisissa useampaakin ticolaista telonut Emil Asp oli ensimmäisenä ripareilla ja sijoitti pallon rimaan, mutta joutui heti perään katsomaan linjamiehen liputusta.

32. minuutilla oli jälleen Aleksi Myllyksen vuoro yrittää. Kustaa Käen sivuvapari jäi boksiin elämään ja parista purkuyrityksestä huolimatta Tico sai viriteltyä kuitenkin laukauksen. Myllyksen kuti suuntautui lopulta puolisentoista metriä ohi takatolpan.

Toisessa päässä viimeistelytarkkuus oli lopulta parempaa, sillä vain kaksi minuuttia tästä, heilutti Jaakko Eskola malmilaisverkkoa. Laukausta edelsi Elmer Laaksosen erinomainen keskitys, joka löysi koko Tico-pakan takaa vapaaksi unohtuneen Eskolaan. Tämä pamautti suoraan ykkösellään kovan kudin yli Sinervon ja yläriman kautta sisään.

Maali loi selvästi uskoa vihreäpaitoihin, sillä ensimmäisen jakson loppupuolisko mentiin kotijoukkueen komennossa eikä toinenkaan osuma ollut lopulta kaukana. 37. minuutilla HPS sai ensimmäisen kulmapotkunsa ja vaikka ensimmäinen keskitysyritys kilpistyi etutolpalta pari askelta vastaan tulleeseen Laaksoseen, tavoitti toinen pallo takatolpalta oman miehen suotuisammissa asemissa. Tiputus alaspäin takaviistoon, mutta Aspin viimeistely-yritys lähietäisyydeltä kohosi taivaan tuuliin.

Nelisen minuuttia myöhemmin kulmapotku toi jälleen vaaratilanteen, mutta tällä kertaa taka-alueelle leijannut pallo päätyi laukauksella sivuverkkoon. Laaksonen kokeili vielä lisäajalla kertaalleen eikä Sinervo saanut vangittua märkää palloa vaan sylki sen eteensä. Malmilaisten onneksi toppariosasto oli kuitenkin hereillä ja ennätti hakea karat pois ennen Aspia. Tauolle lähdettiin siis kotijoukkueen 1-0-johdossa.

Toisella puoliskolla jatkettiin siitä, mihin edeltävä jäi – eli hyvin pitkälti HPS:n viedessä peliä ensimmäisen vartin ajan. Aivan toisen nelivitosen alkupuolella rankkarialueen rajoilta tuomittu vapari pysähtyi vielä muuriin, mutta vitosta myöhemmin boksin rajoilta tullut kuti kolisutteli jo tolppaa, tosin sen ulkosivulta. Paine jatkui kuitenkin malmilaisten puolustuspäässä nuoren HPS-lauman hoidellessa kärkkäästi irtopallot ja pelatessa myös jatkuvasti hieman sääntöjen rajamailla.

Tunnin pelin jälkeen pelissä nähtiin eräänlainen henkinen käännekohta, kun Tico loi avausmaalin kanssa melko identtisen tilanteen. Kevin Nurmi keskitti vasemmalta ja jo hetken aikaa kättään ylhäällä pidellyt Alexander Lindström löytyi täysin vapaana koko pakan takaa. Toisin kuin Eskolan tapauksessa, viimeistely oli kuitenkin epätarkka ja kilpistyi maalin sijaan sivuverkkoon.

Sinervo sai tehdä myös täyden päivätyön omalla maalillaan, sillä Törnblomin ja Laaksosen laukaukset suuntautuivat painavina juuri riman alle. Kaapo selvitti molemmat kulmapotkuiksi, jotka eivät nekään tulosta tuoneet. Myös HPS:n Juho Hirvosella oli mainio paikka pelin 74. minuutilla, kun keskitys löysi kokeneen pelimiehen vitosen viivan hujakoilta. Sijoitus suuntautui kuitenkin takakulman sijaan pari metriä ohi.

Viimeistä puolituntista leimasivat niin pelaajavaihdot kuin runsaat rikkeetkin. Varsinkin kotijoukkue veteli aika surutta jaloille niin pelitilanteissa kuin tilanteiden jälkeenkin. Onneksi illan tuomari oli kuitenkin melko hyvin tilanteiden tasalla, vaikka ensimmäisellä jaksolla hetken näyttikin siltä, että kentällä saattoi tehdä miltei mitä tahansa ilman, että kortti nousee. Toisella jaksolla niitä jaettiin sitten yhteensä kahdeksan kappaletta, eikä todellakaan syyttä.

Tico sai loppua kohden vielä hyvää hallintaa ja onnistui painamaan pelin HPS-päähän, mutta satunnaisista yrityksistä huolimatta paremmat maalipaikat menivät silti kotijoukkueelle. Riskilläkin ylös nostettu pakka avasi kotijoukkueelle tilaisuuden vastaiskuille, joissa se tuntui olevan muutenkin vaarallisimmillaan. Ensin 88. minuutilla HPS-hyökkääjä puikkelehti kahden Tico-pelaajan välistä boksiin ja pääsi jo hakemaan viimeistelyä tökkäyksellään, mutta Kaapo Sinervo venyi väliin.

Pelin huidellessa jo lisäajalla, pääsi vihreäpaitainen ryhmä kuitenkin vielä kertaalleen ylivoimahyökkäykseen ja eteni boksiin saakka. Kustaa Käki vei HPS-hyökkäjältä pallon, mutta onnistui samalla myös kaatamaan tämän eikä tuomari tuntunut epäröivän katsomoon melko heppoiselta näyttänyttä ratkaisuaan. Pallo pilkulle ja laukomaan Juho Hirvonen. Sinervo oli kohti vasenta alakulmaa suuntautuneessa laukauksessa hyvin mukana, mutta ei ennättänyt pelivälineen tielle. Niinpä maalimarginaali kasvoi kahteen ja peli päätettiin vain hetkeä myöhemmin lukemiin 2-0.

Pelistä jäi ehkä jonkin verran jossiteltavaa eikä tasurikaan ollut kaukana, mutta rehellisyyden nimissä HPS oli kuitenkin sekä tilastojen että pelitapahtumien valossa askeleen edellä. Kotijoukkue pelasi kompaktisti, viimeisteli paikoistaan riittävän määrän maaleja ja oli muutenkin aktiivisempi osapuoli. Ticolta puuttui tietysti iso liuta avainmiehiä, mutta pelinrakentelu sakkasi silti normaaliin nähden rankasti eikä hyökkäyspäässäkään nähty sitä iloista ticoticoa, johon tälläkin kaudella on päässyt jo tottumaan. Toisaalta joukkue taisteli miehekkäästi ja tarjosi hyvän vastuksen selvästi kotikenttänsä metkut paremmin taitanutta HPS:ää vastaan. Tällä kertaa se ei kuitenkaan riittänyt pisteisiin.

Tappio tiesi samalla kärkipaikan karkaamista pisteen päähän ja lopullisen sijoituksen jännittämistä aina ensi viikolle saakka. Oli sijoitus sitten toinen, kolmas tai neljäs, lähtee Tico silti yläloppusarjaan erinomaisista asemista: kärkeen on matkaa tosiaan vain pisteen verran ja paikka nousukarsinnoista on siis omissa käsissä. Voittamalla kaikki loput pelit on Atletico myös lohkonsa voittaja.

Rästipelien vuoksi Atletico joutuu myös odottelemaan yläloppusarjan ohjelman valmistumista eikä tällä hetkellä ole tiedossa loppukauden ohjelmaa. Pieni tauko tulee nyt kuitenkin tarpeeseen ja oletettavasti pelejä jatketaan taas 6.9. alkavalle viikolle, jolloin pelataan sekä Kolmosta että Regions’ Cuppia.

Tähtipelaajapisteet

Antti Johansson: Itseään säästelemätöntä duunia puolustuksessa. Vahva esitys jälleen AJ:ltä maaleista huolimatta.
Kustaa Käki: Käki painoi puolikuntoisenakin 90-minuuttisen. Aloitti keskikentällä ja siirtyi toisen jakson loppupuolella jopa toppariksi.
Kevin Nurmi: Oli paikoin hieman pimennossa, mutta loi jälleen vaivihkaa valtaosan Ticon vaarallisimmista paikoista.