Kolmonen: Atletico Malmi – JäPS/47 5-1 (2-1)

Maalit

0-1 Akseli Pohjantähti rp. 11′
1-1 Jonne Ketonen (Kustaa Käki) 13′
2-1 Kustaa Käki (Jonne Ketonen) 16′
3-1 Timo Kinnunen (Kevin Nurmi) 81′
4-1 Mika Tenkanen (Kevin Nurmi) 85′
5-1 Kustaa Käki (Timo Kinnunen) 87′

Tilastot

Atletico Malmi - Järvenpään Palloseura, Kolmonen, Suomifutis

Avaus

Kaapo Sinervo (MV)
Akseli Hietala
Samu Rantanen 64’ Janne-Matti Kinnunen
Joonas Prami
Ville Ruuska
Janne Hampaala 66’ Mika Tenkanen
Mikko Vesterinen
Jonne Ketonen 28’ Kevin Nurmi
Kalle Jyrkinen 78’ Timo Kinnunen
Kustaa Käki
Patrick Purola 64’ Jesse Ketonen

Muut vaihtopelaajat

Samuel Taskinen
Saku Kuittinen

Raportti

Uusi viikko toi uuden ottelun tappioon päättyneen koillisen derbyn jälkimainingeissa, kun vastaan asettui lohkon hänniltä löytyvä JäPS/47. Sarjanousijana kauteen lähteneet järvenpääläiset olivat kärsineet viime aikoina niukkoja yhden maalin tappioita ja edeltävät keskinäiset kohtaamisetkin olivat sopuisasti tasan 1-1, joten takki auki ei otteluun sopinut lähteä.

Ticon kokoonpanoa katsellessa ensimmäiset huomio kiinnittyi vaihtopenkin miehitykseen: lapulta löytyi nimittäin jälleen kaksi A-juniorijoukkueesta nostettua lupausta, viime pelissä Tico-debyyttinsä tehnyt Kevin Nurmi sekä puolustuspään poissaoloja paikkaamaan saapunut Samuel Taskinen. Täysi kokoonpano mahdollisti myös pientä kierrätystä, minkä vuoksi esimerkiksi viime peleissä vakioavaajiin kuuluneet Jesse Ketonen ja Mika Tenkanen jäivät tällä kertaa penkille ja mm. Samu Rantanen, Patrick Purola ja Kalle Jyrkinen saivat ansaitut saumansa avauksessa.

Mosan Wembleyn iltavalaistuksessa pelattu ottelu käynnistyi vauhdikkaasti ja Atleticolla oli jo heti ensiminuuteilla useampikin erinomainen tontti siirtyä johtoon. Toisella minuutilla ensin Patrick Purolaa rikottiin noin 20 metrissä ja Mikko Vesterinen pääsi kokeilemaan onneaan vapaapotkusta. Ensimmäisen tilanteen JäPS vielä selvitti, mutta Janne Hampaala pääsi ripareille ja ampui parisen metriä ohi.

Pari minuuttia myöhemmin Jonne Ketonen lähetti matalan keskityksen vasemmalta boksiin ja Patrick Purola ennätti myös liukuen palloon, mutta osuma ei ollut riittävä ja peliväline lipui puolustajan kautta aavistuksen takatolpan ohi. Tätä seurasi puolestaan parikin kulmapotkua ja maalinedushässäkkää, joista jälkimmäinen päättyi Hampaalan ilmavaan saksipotkuun. Tämäkin pysähtyi kuitenkin puolustajamassaan.

Ticon loistavasta startista huolimatta vierailija oli kuitenkin se osapuoli, joka siirtyi ottelussa ensimmäisenä johtoon pelikellon näyttäessä 11. minuuttia. Akseli Pohjantähti sai pallon oikealla ja haastoi vahvasti boksiin. Samu Rantanen onnistui pysäyttämään pallon rankkarialueen rajan tuntumassa, mutta tuli samalla teilanneeksi myös Pohjantähden. Tuomari mietti vihellystä hetken ja antoi pillin soida osoittaen samalla rangaistuspilkkua. Rike oli kohtalaisen ilmeinen, mutta tuomiona olisi yhtä hyvin voinut olla myös vapaapotku aivan 16-metrin rajan tuntumasta. Pohjantähti asettui itse pallon taakse ja laukoi sen vastustamattomasti vasempaan kulmaukseen. Kaapo Sinervo oli myös tilanteessa hyvin mukana, mutta ei aivan saanut käsiään pallon tielle.

Malmilaiset eivät kumminkaan lamaantuneet avausmaalista vaan vastaus tuli käytännössä seuraavasta hyökkäyksestä pelin 13. minuutilla. Pallo pelattiin keskirajan tuntumaan Jonne Ketoselle, joka pääsi kääntymään ja kiihdytti vauhtiin ohittaen samalla muutaman vastustajan keskikenttäpelaajan. Siitä seinäsyöttö Kustaa Käelle, pallo linjan taakse ja Jonne pystyyn. Myös sijoitus oli vakuuttava: peliväline oikean tolpan kautta vasempaan nurkkaan ja peli oli sitä myöten 1-1.

Sama parivaljakko vastasi myös 2-1-osumasta kolmea minuuttia myöhemmin. JäPS pelasi kulmapotkun omassa hyökkäyspäässään, mutta Tico käänsi tilanteen vastahyökkäykseksi. Käki löysi jälleen Ketosen keskustasta, tämä haastoi pakistoa ja onnistui kompuroidessaankin syöttämään pallon vielä vierelleen, josta Kusti painoi sen itse voimalla vasempaan ylänurkkaan. Peli oli näin kääntynyt jo malmilaisten johtolukemiin, 2-1.

Todella vauhdikkaan avausparikymppisen jälkeen ottelun virtaus hieman laantui ja pahin ”keltainen pyörremyrsky” myös rauhoittui. Pohjantähdellä oli vielä mahdollisuudet tasoittaa peli 23. minuutilla Joonas Pramin kompuroitua n. 20 metrissä ja päästettyä JäPS-hyökkääjän ajamaan laidalta viistosti sisään. Peliväline lähti myös linjan ja veskarin edestä kohti takatolppaa, mutta Aksu Hietala ennätti purkamaan ennen järvenpääläispelureita.

Tico sai myös harmillista jobinpostia pelin 27. minuutilla, kun 1+1-tehot ensimmäiseen 16 minuuttiin kirjauttanut Jonne Ketonen linkutti kentältä pois takareittään pidellen. Tämä avasi kuitenkin hienon sauman Kevin Nurmelle tulla vaihdosta sisään ennen kuin pelikellossa oli vielä edes puolta tuntia.

Nurmi tulikin vahvasti sisään ja aiheutti heti vaaratilanteita laidallaan. 35. minuutilla Atletico käänsi jälleen JäPS-kulman vastahyökkäykseksi, kun Akseli Hietala toimitti pallon vasempaan laitaan Nurmelle. Tämä eteni laitaa pitkin ylös ja löysi boksista Käen, jonka veto kilpistyi kuitenkin loistopaikoilta päin puolustajaa.

Kymppiä myöhemmin Nurmi toimitti myös matalan keskityksen maalin edustalle, johon luultavasti pienikin kosketus olisi riittänyt viimeistelyyn, mutta pallo lipui kuitenkin päätyrajasta yli ja näin puoliajalle lähdettiin näissä 2-1-lukemissa.

Jos ensimmäisen jakson startti oli melkoista malmilaishallintaa, tulivat järvenpääläiset puolestaan toiselle puoliajalle huomattavasti valmiimpina. Puoliajalla sisään vaihdettu Panu Viljakainen oli heti tekopaikoilla 48. minuutilla, kun ristipallo vasemmalta oikealle ja hyvä sisäänajo pakottivat Kaapo Sinervon hienoon jalkatorjuntaan.

Tovia myöhemmin pääsi Nurmi puskemaan maalinedustalta täysin vapaasti, mutta valot sokaisivat nuorukaista ja debyyttimaalin sijaan pallo suuntautui rakettipuskuna yli riman. JäPS puolestaan hankki muutaman kulmapotkun lyhyen ajan sisällä ja sai pelivälineen myös poukkoilemaan boksiin pariinkin otteeseen. Kuitenkin vailla tulosta.

Tunnin kohdalla Kalle Jyrkinen sai pallon oikealla, haki seinäsyötöllä itselleen vetopaikan keskustassa ja pamautti puolustusruuhkan läpi terävän laukauksen. Ville Martiskaisen oli kuitenkin mies paikallaan ja pysäytti laukauksen reaktiojalkatorjunnallaan.

Järvenpääläiset loivat vahvaa uhkaa erityisesti oikealta laidaltaan ja tunnin molemminpuolin nähtiin useampikin vaarallinen hyökkäys, joista puuttui oikeastaan vain se viimeinen, ratkaiseva syöttö. Niinpä malmilaisvalmennus oli pakotettu tekemään vaihtoja ja tuomaan uusia jalkoja niin puolustukseen kuin keskikentällekin, sillä tasoitus tuntui jo roikkuvan ilmassa.

Vaihtojen myötä vaakakuppi myös kellahti jälleen malmilaisten eduksi ja jos JäPSillä oli parhaat paikat toisen jakson alussa, mentiin 65 minuutin jälkeen pitkälti malmilaisten hyökätessä. Onneaan pääsivät kokeilemaan niin Jyrkinen kuin vaihdosta sisään vaihdettu Jesse Ketonenkin, mutta kumpaisenkin viimeistely-yritykset lipuivat himpun verran ohi.

JäPS-puolustus blokkasi myös lyhyen ajan sisällä niin Ketosen, Tenkasen kuin Käenkin kulmapotkua seuranneet viimeistely-yritykset boksissa, mutta tarkkana sopi olla myös toisessa päässä, sillä Pohjantähti pääsi loistopaikalle pelin 75. minuutilla. Läheltä kohti etukulmaa suuntautunut laukaus oli hyvä, mutta niin oli myös Sinervon ilmava torjuntakin.

Joonas Prami kävi puskemassa vielä kulmapotkun hiuksen hienosti ohi ennen kuin pelin 81. minuutilla nähtiin odotettu osuma ja koko ottelun kannalta ratkaiseva 3-1-maali. Hyökkäys eteni oikealta laidan Mika Tenkaselta boksin rajan suuntaisesti vasemmalle, josta Kevin Nurmi lähetti jälleen erinomaisen keskityksen kohti takatolppaa. Vaihdosta sisään hetkeä aiemmin kirmannut Timo Kinnunen ennätti palloon ensimmäisenä ja onnistui sijoittamaan pelivälineen vastustajan puolustajan kautta etukulmaan.

Sama poppoo vastasi myös 4-1-osumasta neljää minuuttia myöhemmin, kun Nurmi alusti diagonaalisti kohti kulmalippua suuntautuneella syötöllään Tenkasen juoksuun ja tämä painoi hyvän pystyliikkeen päätteeksi pallon etukulmasta sisään varmistellen malmilaisvoittoa.

Eivätkä maalijuhlat jääneet siihen, sillä vain pari minuuttia tästä eteenpäin ja Käki iski jo illan toisen maalinsa. Mies pelasi pallon ensin linjaan kapteeni-Kinnuselle, joka kääntyi ja vapautti pystypallollaan läpi linjan juosseen Kustin. Tampereen lahja malmilaisfutikselle ennätti vielä tökkäämään pelivälineen ohi vastaan pyrkineen veskarin ja viimeisteli näin jo 5-1-johtolukemat.

Vauhtiin päästyään malmilaisryhmää ei meinannut pysäyttää mikään, sillä parin viimeisen minuutin aikana myös Vesterinen pääsi laukomaan loistopaikalta ja Käki hakemaan jo hattutemppua linjan jälleen läpäistyään. Ensimmäinen kuti kohosi kuitenkin metrin verran yli ja jälkimmäinen puolestaan niukasti ohi. Näinpä loppulukemiksi taputeltiin 5-1.

Tulostaululla komeilleet lukemat kertoivat toki omaa kieltään tasoerosta, mutta rehellisyyden nimissä ottelu oli melko kaksijakoinen. Ensimmäinen parikymppinen ja lopun kymmenminuuttinen olivat varsinaista tykitystä ja intensiteetiltään Atleticoa parhaimmillaan, mutta varsinkin ensimmäisen jakson loppu ja toisen alkupuoli taas jättivät reilusti parantamisen varaa. 2-1-tilanteessa JäPS loi useita puolittaisia paikkoja ja olisi hyvinkin voinut tasoittaa pelin ja mennä vaikka johtoonkin, mutta Tico punnersi kuitenkin tarvittavat maalit sekä hyödynsi ennen kaikkea vaihdosta tulleita, tuoreita jalkoja äärimmäisen hyvin.

Tappio tiesi samalla myös järvenpääläisten putoamista. Teoreettinenkin sauma säilymiseen siis suli, kun taas voitto nosti Atleticon taistelemaan vielä keskikastin paremmista sijoituksista mm. pisteen verran puistolalaiskilpailijoita jäljessä. Lohkon keskikasti on edelleen todella tasainen, sillä 11. olevaa Ticoa ja 5. olevaa FC Kontua erottaa ainoastaan viisi pistettä.

Ottelut jatkuvat jo tulevana torstaina, kun Atletico matkaa Klaukkalaan NJS/2:n vieraaksi. Kotijoukkue löytyy vain yhden pykälän Atleticon perästä kolme pistettä vähemmän keränneenä.

Pyttykerhon tähtipelaajapisteet jakoi live veto NetBet:

Kustaa Käki: Kentän kuningas. Olisi voinut iskeä helposti hattutempun tai vaikka enemmänkin.
Kevin Nurmi: Todella pirteä ja ennakkoluuloton sisääntulo junnupelurilta. Loi 4-5 erinomaista maalipaikkaa ja oli lähellä osua itsekin.
Timo Kinnunen: Iski ratkaisevan maalin ja muutti sisääntulollaan pelinkulun.