Kolmonen: Atletico Malmi – KoiPS 6-2 (1-2)

Maalit

0-1 Jukka Rantanen 23′
0-2 oma maali 35′
1-2 Joonas Prami (Jaakko Peltonen) 42′
2-2 Joonas Prami (Mikko Vesterinen) 58′
3-2 Mika Tenkanen (Jonne Ketonen) 63′
4-2 Mikko Vesterinen 72′
5-2 Mikko Vesterinen (Janne Hampaala) 87′
6-2 Mikko Vesterinen (Kalle Jyrkinen) 90+2′

Tilastot

Avaus

Kaapo Sinervo (MV)
Ville Ruuska 77′ Eeli Lehto
Antti Johansson
Joonas Prami
Janne-Matti Kinnunen
Jonne Ketonen 82′ Kalle Jyrkinen
Mikko Vesterinen
Jaakko Peltonen
Mika Tenkanen 75′ Janne Hampaala
Timo Kinnunen (C) 61′ Kustaa Käki
Jesse Ketonen 90′ Patrick Purola

Muut vaihtopelaajat

Elis Rintala (MV)
Samu Rantanen

Raportti

Syksyn viimeisestä kotipelipäivästä Pukinmäessä muodostui sateisen harmaa, mikä jo valmiiksi pehmeällä nurmella tiesi luistelukelejä. Olosuhteita lukuun ottamatta lähtökohdat sarjataulukossa kolme pistettä ylempänä Puksuun saapuneen KoiPSin nujertamiseen olivat hyvät aina täyttä kokoonpanoa myöten.

Ottelun ensimmäisen tilanteen sai Tico jo alkuminuuteilla, kun Jonne Ketosen sijoitus ilmasta taka-alueelta pakotti KoiPS-maalivahti Mikko Salovaaran komeaan reaktiotorjuntaan jalalla. Vieraiden vastaus tuli vartin pintaan Arttu Erkamon irtaannuttua malmilaisten linjasta vetopaikkaan, mutta Kaapo Sinervo peitti kovan laukauksen upeasti.

Jesse Ketosen laukaus oikealta takatolppaan ja jatkotilanteesta Mika Tenkasen hiuksenhienosti vasemman pystypuun ohi lähettämä pallo olivat pelin parhaat paikan ennen ehtoon avausosumaa. KoiPS-kapteeni Jukka Rantanen keskitti joukkueensa saaman sivuvaparin aivan sinisten oikean hyökkäyssivustan reunalta sisäkierteisenä maalin edustalle, josta pelaajaruuhkan ohittanut pallo pomppasi ilkeästi suoraan maalin takanurkkaan vieden vieraat 0-1-johtoon.

Molemminpuolisen kulmapotkujen räiskinnän välissä Erkamo ehti kolata Kaapon kovaa juostuaan pystypallon auttamatta myöhässä loppuun saakka, ja toisessa päässä Jonnen kuti laidalta leikkauksen jälkeen meni hieman takaa ohi. KoiPS siirtyi kahden maalin johtoon seuraavasta kulmapotkustaan vanhalla kunnon “unkarilaisella” – luukulle elämään jäänyt pallo kimpoili lopulta epäonnekkaasti malmilaisista omaan maaliin.

Yllättävä ja jokseenkin ansaitsematon takaa-ajoasema ei kuitenkaan jäänyt rutisemaan Atleettien selkäruodossa liikaa, ja sopivasti pari minuuttia ennen taukoa Tico kavensi lukemat ottelun kolmannella erikoistilanneosumalla 1-2:een: Joonas Prami liikkui loistavasti Jasu Peltosen vasemmalta etualueelle linkoamaan kulmapotkuun ja liippasi täydellisen pehmeällä puskuohjauksella pallon tarkasti takatolpan vierestä perille verkkoon.

Tauolla kopissa ehdittiin funtsia mikä meni vikaan ja mikä ei enää menisi vikaan jälkimmäisellä nelivitosella. Jo avausjaksolla hyvältä näyttänyt nopea kombinaatiopelaaminen toimi edelleen, tuottaen kolmen minuutin pelin jälkeen loistosauman tasoitukseen; Timo Kinnunen pelattiin keskityspaikkaan oikealta, ja matala tarjoilu taka-alueelle löysi vapaaksi jääneen Jonnen. Matkalla pienen pompun ottanut pallo teki kuitenkin jäynän ja Jonnen veto ykkösellä kohosi korkeuksiin hyvästä ruudusta.

Tasoitus 2-2:een syntyi pelikellon lähestyessä tasatuntia. Mölli Vesterinen antoi kulmapotkun oikealta matalana maalinedusruuhkaan, josta sopivalla osumalla pallo jatkoi kulkuaan ohi Salovaaran. Janne Kinnunen kävi varmistamassa, että nuotassa pöllysi kunnolla, mutta nimiinsä maalin sai jo toista kertaa illan aikana kulmurikeskitykseen väliin päässyt Joonas.

Momentum alkoi kääntyä Ticolle yhä selvemmin ja KoiPSin koneesta loppua hööki aivan yhtäkkiä. Jessen akrobaattinen kurotus korkeaan avaukseen ja salamannopea nosto yli Salovaaran olivat komeaa katsottavaa, mutta viime silaus uupui, sillä pallo laskeutui riman yli maalin katolle.

Edellisestä ei ehtinyt montaa minuuttia vierähtää ennen kuin johtoasemassa oli ensimmäistä kertaa kotijoukkue. Tilanteen alusti Janne loistavalla puolenvaihdollaan oikealta vasemmalle Rudille. Jatko pystyyn Jonnelle, joka tarjoili laidalta poikkisyötön boksiin. Pallolle aukeni latu aina laatikon keskustaan, josta Tenksu pamautti kenenkään estelemättä verkon tötterölle.

Seuraavasta hyökkäyksestä toiset pari minuuttia myöhemmin Jesse pääsi irti vasemmalta, löi jarrut päälle ja katseli äkkipysähdyksen yllättämän pakin liukuvan tieltä voimattomana sivuun. Puolikorkea sijoitus takakulmaa tavoitellen noin boksin rajalta ylitti jälleen helposti Salovaaran, mutta sihti jätti yhä riittävästi toivomisen varaa pallon mentyä karkeasti tolpan väärältä puolelta moukarihäkkiin.

Parikymmentä minuuttia lopusta Puksussa käynnistyi lauantai-illan paras viihdepläjäys, Mikko Vesterinen Show. “Studioisäntä” Mölli laukoi vesikelit oikeaoppisesti hyödyntäen keskialueen vaparin 35 metristä suoraan kohti maalia matalana ja kierteisenä. Kaiken hyvän lisäksi pallo nappasi matkalla ylimääräisen osuman sinisestä sukasta ja painui sisään etutolpalta ohi Salovaaran kurotuksen: 4-2.

Myös seuraava tilanne heti perään oli saman miehen ja saman vasemman jalan tuotantoa; Möllin viuhuva kuti 20 metristä lähti kovaa, mutta jyvä ei ollut vielä aivan kohdillaan yläkulmassa. Paukut eivät kuitenkaan tähän loppuneet, vaan minuutit 82-87 jatkoivat tykitystä. Ensin Möllin sivuvaparikeskitys tavoitti luukulta hattutemppua haeskelleen Joonaksen päänupin, josta voimakas pusku meni reippaasti maalin ohi; hetikohta Möllin matala kaukolaukaus vasemmalta meni takatolpan (tai veskarin juomapullon) verran leveäksi; ja viimein kajahti taas tolppien väliin – näteillä syötöillä laidalta keskelle pyöritetty kuvio päättyi Leego Hampaalan pudotukseen ja Möllin umpikierteiseen vastapallosijoitukseen 16-kaarelta maalin etukulmaan.

Grande finale oli silti vielä tuloillaan. Ottelun kaksiminuuttinen lisäaika rullasi jo viimeisiään, kun Mölli sai pallon jalkaansa Kalle Jyrkiseltä, ja upea laukaus vasemmalta 20 metristä putosi jyrkästi pari askelta liian ulkona maaliltaan päivystäneen Salovaaran yli – kuin pisteenä i:n päälle vielä yläriman kautta ja maaliviivan takaa kattoverkkoon pompaten. Ottelu olikin sitä myöten paketissa.

Ensimmäisen puoliajan takaiskut eivät onneksi jääneet ihon alle muhimaan, vaan toisen jakson tasonnosto ja samalla vastustajan hyytyminen (hyydyttäminen?) käänsivät iltapuhteen roimasti plussalle. Nousu kahden maalin takaa neljän maalin voittoon on aina kova suoritus. Samanlaista tekemisen meininkiä on tarkoitus jatkaa tulevana lauantaina 19.09. PuiUn isännöimässä Koillisen Derbyssä, joka olosuhteiden salliessa otellaan Puistolassa Koudan nurmella klo 15:00 alkaen.

Pyttykerhon tähtipelaajapisteet

Mikko Vesterinen: Tehojen 3+1 ulkopuolelta muutenkin todella väkevä esitys keskikentällä.
Joonas Prami: Kahden maalin lisäksi oman puolustusruutunsa päällikkö.
Janne-Matti Kinnunen: Perustekeminen jälleen totutun korkealla tasolla.