Atletico vahvistaa taustojaan – Jyri Nieminen osaksi malmilaisten valmennustiimiä

Viikonlopun VJS-peli katkaisi Atleticon orastavan tappioputken, mutta ottelu oli myös muilla tavoin merkittävä. Penkin päästä löytyi nimittäin uusi mies, kun Jyri Nieminen (s. 1979) kiinnitettiin aiemmin viikolla osaksi Eddie Finchin johtamaa valmennustiimiä loppukauden ajaksi. Pestin tarkoitus olisi kammeta tuloksellisesti haastavan kauden pelanneet Atleetit vielä lähemmäksi lohkon kärkipäätä ja niitä sijoituksia, joille se tasonsa puolesta kuuluu.

Nieminen on monelle malmilaisfutiksen ystävälle hyvinkin tuttu niin pelaajana kuin valmentajanakin. Mies edusti keltapaitaa pelaajauransa loppupuolella ja käynnisti valmennusuransa samassa joukkueessa vuonna 2014. Viime vuodet ovat kuluneet MPS:n junioreiden parissa, jossa Nieminen luotsaa parhaillaan myös seuran A-junioreita.

Puistolan Urheilijoiden kasvatin pelaajaura oli Ykkös- ja Kakkosdivaripainotteinen (mm. Atlantis. Ponnistus, TiPS, Kiffen ja MPS), mutta matkaan mahtui myös yksi kappale Veikkausliiga-pelejä sekä tukku nuorten maaotteluita. Sittemmin Nieminen valmensi MPS:n miehiä kolmen kauden ajan ja onnistui keskimmäisellä kaudella nostamaan joukkueen Kolmosesta Kakkoseen. Viimeinen kausi päättyi tippumiseen, mutta matka jatkui tämän jälkeen Legirus Interiin, jossa UEFA B-tutkinnon suorittanut Nieminen korvasi maineikkaan Pepe Murcian.

Tämän jälkeen Jyri palasi jälleen Malmille ja on sittemmin valmentanut seuran B- ja A-junioreita varsin menestyksekkäästi; kolmeen kauteen on mahtunut kaksi hienoa sarjanousua ja pääsy ASM-karsintaan tappiottoman viime kauden päätteeksi. Kausi A-junioreiden kanssa on nyt kahta peliä vailla purkissa ja mies on valmis ottamaan uuden haasteen vielä syys-lokakuulle:

– Positiivinen fiilis. Edi kun kysyi minua mukaan, niin ei tarvinnut pitkään miettiä, lähdenkö loppukaudeksi tukemaan joukkuetta. Tämä on hyvä tilaisuus päästä kolmen kauden tauon jälkeen taas mukaan miesten sarjassa pelaavan joukkueen toimintaan. Edin kanssa on löytynyt hyvä yhteys ja meillä synkkaa ajatusmaailmat hyvin futiksen suhteen. Myös joukkue otti hyvin vastaan eivätkä liikaa ihmetelleet, kun olin ensimmäistä kertaa mukana VJS-pelissä. Kiva päästä hieman erilaiseen ympäristöön kuin junnujengissä – tietty palo mahalaukussa syttyi taas, intoilee Nieminen.

Myös tavoitteet ovat Niemiselle varsin selkeät:

– Yritän tuoda uusia ideoita Ticon pelaamiseen ja myös harjoitteluun. Loppukauden tavoite on klaarata 3 pistettä jokaisesta ottelusta. VJS:ää vastaan oltiin jo lähellä ja saatiin kolmen pelin tappioputki katki, mutta seuraavista kuudesta ottelusta täydet pisteet, niin Tico tulee sijoittumaan sarjassa lähemmäksi kärkipäätä.

Päävalmentaja Finch puhkuu intoa saadessaan vahvistusta valmennustiimiin:

– Jokainen Jyrin tunteva tietää, että mies tykkää puhua, mutta hän haluaa lisäksi myös toimia. Vähättelisin, jos sanoisin olevani vain tyytyväinen saadessani hänet osaksi meidän valmennustiimiä ja itse asiassa positiivisia puolia on niin paljon, etten pysty niitä nyt edes kertomaan tyhjentävästi. Olemme käyneet kauden aikana useita pitkiä keskusteluita niin A-junioreiden harjoittelusta kuin myös niistä peleistä, joita Jyri on Atleticolta nähnyt ja ne kaikki ovat olleet todella innostavia ja hyödyllisiä.

Edillä on myös selvä näkemys potentiaalisista hyödyistä:

– Nyt näimme jo VJS-pelissä lauantaina niitä konkreettisia hyötyjä, joita Jyri voi tuoda niin joukkueelle kuin yksilöillekin. Jyri tuntee meidän pelaajistoa ja on myös valmentanut useita heistä MPS:n joukkueissa. Lisäksi hän tuntee divisioonan vaatimukset ja muita lohkon joukkueita. Myös sillä on merkitystä, että hänellä on Malmi-verta suonissaan ja mies tietää, mistä Atleticossa on kyse. Minulla on täysi luotto siihen, että hän pystyy hoitamaan roolinsa tässä kontekstissa. Haaste tulee olemaan enemmänkin, että miten saamme maksimoitua Jyrin kontribuution kauden viimeisten viikkojen aikana, koska hänen taustoillaan ja intohimollaan on varmasti paljon enemmänkin annettavaa kuin mitä voi olettaa pystyvänsä antamaan kuuden viikon stintissä. Mutta se tuo hyvän haaste minulle ja odotan jo innokkaasti illan treenejä.

Nettisivutoimitus toivottaa Jyrin lämpimästi tervetulleeksi Ticoon! Tällä kaudella myös Jalkapallon EM-kisat jäivät pelaamatta, mutta onneksi nyt vuoden 2021 päästään näillä näkymin peleille. Muista katsoa missä, koska ja miten pelataan päivittyvältä EURO2020 Jalkapallon EM-kisat-sivulta.