Kolmonen: TiPS – Atletico Malmi 3-2 (2-1)

Maalit

1-0 Ahmed Hussein 13′
2-0 Visar Tahiri 38′
2-1 Eeli Lehto 42′
2-2 Janne Hampaala (Mikko Vesterinen) 54′
3-2 Rauli Saalfeld 88′

Tilastot

Avaus

Elis Rintala (MV)
Eeli Lehto 89’ Kalle Jyrkinen
Akseli Hietala
Joonas Prami
Niko Eriksson 46’ Patrick Purola
Mikko Vesterinen
Janne Hampaala 68’ Samu Rantanen
Janne-Matti Kinnunen
Kustaa Käki
Timo Kinnunen (c) 79’ Saku Kuittinen
Aleksis Ulander

Muut vaihtopelaajat

Henri Mattsson
Ville Ruuska

Raportti

Viime viikonlopun Kontu-tappio maistui normaaliakin karvaammalta, sillä Atletico pelasi näin jälkikäteen katseltunakin yhden kauden parhaista otteluistaan, mutta kärsi tappion pitkälti Ticon omilla vahvuuksilla vastaan iskeneille kontulalaisille. Ottelusta pyrittiin ottamaan kuitenkin hyvät puolet mukaan ja jatkamaan samanlaisella boogiella viikkoa myöhemminkin, kun malmilaiset matkasivat Kehä 3:n toiselle puolelle, Tikkurilan Palloseuran vieraaksi. Päivän isäntä oli aloittanut Kolmosen kautensa vahvasti ja kärsinyt vain kertaalleen pistemenetyksen, kun voittopainotteisen rekordin jatkeeksi oli kirjailtu tasuri PKKU/2:ta vastaan.

Lauantain myöhäisilta ja haastavien otteluiden putki verotti jonkin verran kokoonpanoa, sillä lapulta puuttuivat mm. molemmat Ketoset (Jonne ja Jesse), Kontu-pelin avainhahmoihin kuulunut Mika Tenkanen, edeltävät seitsemän peliä maalilla avannut Kaapo Sinervo sekä keskikentän priimusmoottori, Jaakko Peltonen. Vastaavasti lapulta löytyi jälleen pari edeltävää peliä loukkaantumisen takia huilannut Ville Ruuska. Myös Elis Rintala teki paluun tolppien väliin.

Ottelu käynnistyi Tikkurilan sateisessa illassa melko tunnustelevissa merkeissä eikä ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana kirjattu kuin kolme tilastomerkintää: malmilaispaitsioita kolmin kappalein. TiPS otti kuitenkin pallonhallinnan itselleen ja prässäsi korkealta Atleticon puolustusalueelta saakka pelivälineen menetettyään. Se aiheuttikin Ticon suurimmat pelilliset haasteet sateen kasteleman kentän ohella.

Ottelun ensimmäistä laukausta ja samaten osumaa odoteltiin 13. minuutille saakka ja siitä vastasi tikkurilalainen kotijoukkue. Pallo pelattiin oikeaan laitaan ja sieltä lähti melko vaarattomalta tuntunut keskitys takatolpalle. Malmilaispuolustus ja Elis Rintala maalillaan jähmettyivät kuitenkin paikalle katsomaan, kun Ahmed Hussein sijoitti pelivälineen takatolpalta täysin vapaasti sisään. Peli näin 1-0 TiPSin eduksi.

Maalin jälkeen ottelu jatkui tasaisena keskialueen vääntönä, jossa TiPS piti määrällisesti ehkä hiukan enemmän palloa, mutta maalipaikat jäivät melko vähiin. Elis Rintala joutuikin ensimmäistä kertaa torjuntatöihin vasta 24. minuutilla kopatessaan yhden löysän, päin tulleen laukauksen. Vastaavia vetoja tuli ennen puolen tunnin virstapylvästä vielä jokunen lisääkin, kun sekä Arsen Ceni että Visar Tahiri kokeilivat onneaan rankkarialueen ulkopuolelta kumpikin vuorollaan – tosin heikoin lopputuloksin.

Toisaalta hiljaista oli myös toisessa päässä, sillä ensimmäinen varsinainen Tico-laukauskin nähtiin vasta 31. minuutilla, kun pirteästi hyökkäyspäässä pelannut Timo Kinnunen päätti keskialueen pystyjuoksunsa volleypotkuun noin 20 metristä. Laukaus kohosi kuitenkin reilusti yli ja ohi.

Ensimmäisen jakson puhuttavin tilanne koettiin 38. minuutilla, kun Akseli Hietala sai pallon omassa puolustuspäässään ja suojasi sitä rintamasuunta omaa maalia kohden. Visar Tahiri prässäsi takaapäin ja tuuppasi Aksun selkäpuolelta kumoon, mutta pilli ei kuitenkaan soinut vaan Tahiri eteni boksiin ja laukoi pallon vasempaan alakulmaan malmilaispelaajiston protestoidessa erotuomarin viheltämättömyyttä. Peli näin jo 2-0.

Tico reagoi kuitenkin takaiskuun nostamalla hyökkäystään ja sai ensimmäisen puoliajan loppuun vielä hyvän paineen. Ensin Aleksis Ulander eteni boksiin ohittamalla parikin kotijoukkueen pelaajaa mm. näyttävällä pään yli vippauksellaan, mutta veto jäi kuitenkin piippuun. Toisin kävi Eeli Lehdon kanssa, joka sai pallon 42. minuutilla vasemmalla laidalla, ajoi sisään, ohitti niin ikään pari tikkurilalaispelaajaa ja ajautui pieneen kulmaan, mutta sai silti aikaiseksi jonkinlaisen laukauksen ja liukkarin välimaastoon jääneen viimeistely-yrityksen, joka upotti pelivälineen TiPS-verkkoon kaventaen lukemat 2-1:en. Nämä jäivät samalla myös puoliaikatilanteeksi.

Toinen jakso käynnistyi entistä pimeämmissä tunnelmissa, sillä kello näytti jo kahdeksaa eikä liikuntapuistosta löytynyt minkäänlaista valaistusta. Näkyvyys alkoi olla siis jo liki pelikelvottomalla tasolla, mutta sangen epävarmasti pitkin iltaa esiintynyt päätuomari, Joona Manninen ei kuitenkaan osannut ottaa huolta riittävällä vakavuudella, joten peli jatkui aiottuun tapaan.

Atletico starttasi toiselle jaksolle siitä, mihin ensimmäisen puolikkaan lopulta jäi. Sisään vaihdettu Patrick Purola toi selvästi lisävaihteen hyökkäykseen ja toisen nelivitosen ensimmäisestä kolmesta maalipaikasta vastasikin vierailija. Vain pari minuuttia starttivihellyksestä, ensin Kustaa Käki ajoi oikealta laidalta sisään ja pelasi pallon takaviistoon, mutta Allu Ulanderin laukaus kohosi yli.

Paria minuuttia myöhemmin Timo Kinnunen esitteli yllättävänkin räjähtävää nopeuttaan pistämällä pystypallon oikeaan laitaan ja kirmaamalla itse sen perään sen sijaan, että olisi jäänyt katsomaan hyökkääjien aloitteita. Ajo päätyyn ja vielä hyvä keskitys boksiin, mutta TiPS-topparit selvittivät ennen kuin Käki pääsi puskemaan.

Paine tuotti lopulta kuitenkin myös sen kaivatun tasoituksen, kun Atletico sai 54. minuutilla ottelun ensimmäisen kulmapotkunsa oikealta. Pallon taakse Mikko Vesterinen, jonka sisäänpäin kiertyvä pallo löysi maalin edustalta Janne Hampaalan. ”Leegon” pusku oli tarkka ja peliväline suuntautui vasempaan alanurkkaan tuoden Atleetit tasoihin!

2-2-osuman jälkeen näytti hetkellisesti siltä, että ottelu voisi kääntyä kumpaan suuntaan tahansa, mutta niin vaan pillin varressa ollut Manninen päätti ottaa jälleen roolia ja tarjota helpotusta tikkurilalaisrynnistykseen tunnin tullessa täyteen. Aksu Hietala aikaili jälleen suojauksensa kanssa aivan oman päätyrajan tuntumasa, TiPS-hyökkääjä prässäsi pelivälineen itselleen ja Aksu liukui takaapäin palloon niin, että jalka otti tämän perään pienen osuman vielä pelaajaankin, jonka jälkeen nähtiin teatraalinen kaatuminen ja vielä liioitellumpi huuto perään.

Manninen nosti tilanteesta lapun Hietalalle ja vei pallon pilkulle. Laukomaan asettui TiPSin Adel Jrad, jonka veto kohti oikeaa alakulmaa ei ollut hassumpi, mutta Elis Rintala esitti näyttävän torjunnan ja ehti pelivälineen tielle.

Hietalan ja koko malmilaisryhmän ilta musteni entisestään vain paria minuuttia myöhemmin, kun melko vaarattomalta vaikuttanut vastahyökkäys päättyi Hietalan rikkeeseen aivan sivurajan tuntumassa, noin 40 metrissä. Hyökkääjän juoksu pysähtyi kuin seinään, mutta Hietala ehti jälleen ensin palloon ja kolasi vasta sen jälkeen TiPS-pelurin kumoon. Joku toinen tuomari olisi siis jättänyt rikkeen viheltämättä, mutta Manninen näki tilanteessa jopa keltaisen kortin arvoisen suorituksen. Niinpä varoitus nousi jälleen ja tämä tiesi samalla aikaista päätöstä Aksun pelille.

Tico jatkoi ottelua miesalivoimalla, mutta ensimmäisen vartin aikana se ei juuri ottelussa näkynyt. Mitä pidemmälle peliä mentiin, sen selvemmin ylimääräiset, miesalivoiman vuoksi juossut lisäkilometrit alkoivat kuitenkin tuntua malmilaispohkeissa eikä vaihdostakaan saatu riittävästi uutta voimaa. Niinpä ottelu kääntyi selvemmin TiPSin eduksi ja hyökkäykset alkoivat vyöryä pikkuhiljaa kohti Tico-maalia.

Viimeisen kymmenminuuttisen aikana kotijoukkue saikin useamman kulmapotkun ja pääsi kokeilemaan Elis Rintala torjuntataitoja pariinkin otteeseen. Rintala oli kuitenkin mies paikallaan niin jalkoine kuin rukkasineenkin ja pysäytti 85. minuutin korvilla nelisen kappaletta vähintään kohtalaisia maalipaikkoja.

Rintala esitti 88. minuutilla vielä näyttävän tuplatorjunnan ja Tico-penkillä juhlittiin jo Eliksen mahtisuorituksia ennen kuin Rauli Saalfeld heilutti lopulta verkkoa. Jälleen oikealta tullut keskitys tipahti millintarkasti Tico-toppareiden väliin ja Saalfeld ohjasi pallon vasempaan alakulmaan räjäyttäen tikkurilalaisjuhlat käyntiin.

Tico haki vielä tasoitus niin vaihdoin kuin heittäämllä pitkää palloa suoraviivaisesti kohti kotijoukkueen boksia, mutta väsyneet pohkeet ja täysin pelikelvottomaksi käyneet olosuhteet tekivät tilanteesta haastavan. Niinpä kirivaihde jäi lopulta kevyeksi.

Ja kuin kirsikaksi kakun päälle loppuun saatiin vielä toinenkin ulosajo, kun vaihdosta Hietalan tonttia paikkaamaan saapunut Samu Rantanen katseli uransa ensimmäistä punakorttia – jälleen kerran sangen heppoisin perustein. Ensimmäisestä varoituksesta ei jäänyt juuri nokankoputettavaa, mutta lisäajan kolmannella minuutilla tullut jälkimmäinen sopi jollain perverssillä tavalla täydellisesti tähän Mannisen esityksen jatkeeksi. TiPS-peluri repi kaksin käsin Rantasta aivan Tico-penkin edessä ja kun Rantanen hipaisikin tipsiläistä, lakosi tämä maihin aikaa pelatakseen. Rikevihellyskin tuntui erikoiselta, mutta Manninen päätti näyttää sen tueksi vielä varoitusta ja päättää Rantasen illan ulosajoon. Viides kortti tiesi myös sakkoja ja näin lisärahoitusta Palloliiton tulevan kauden budjettiin.

Ottelun päätösvihellys kuultiin hyvin pian tämän ulosajon jälkeen ja koppiin marssi melko vihainen Atletico-lauma. Osin toki tuloksen takia, mutta vielä isommin sen takia, millaista kohtelua se oli juuri joutunut todistamaan tuomarikolmikolta. Iso määrä käsittämättömiä ratkaisuja, todella heppoisia varoituksia ja täysin munatonta toimintaa valaistuksensa puolesta pelikelvottomissa olosuhteissa jättivät todella pahan maun hyvän taistelun päätteeksi.

Tulos oli tilastojenkin valossa jokseenkin ansaittu, mutta viimeisen puolituntisen miesalivoimalla huhkinut ja jälleen erinomaisesti esiintynyt malmilaisryhmä olisi ansainnut tällaisen taistelun jälkeen edes jonkinlaisen palkkion. Nyt tulostaulu näytti omaa karua kieltään ja Tico matkasi kehää pitkin kohti kotia jälleen tappio kourassaan. TiPS taas vankisti asemiaan lohkon välittömässä kärkipäässä FC Futuran päähaastajana.

Pelit jatkuvat jälleen tulevana lauantaina, kun Atletico kohtaa jälleen yhden kärkipään nipuista. Viime kaudella vielä Kakkosta vääntänyt VJS saapuu Atleticon vieraaksi Pukinmäkeen. Kick-off totutusti klo 15:00.

Pyttykerhon tähtipelaajapisteet

Elis Rintala: Erinomainen paluu tolppien väliin. Piti Atleticoa torjunnoillaan pystyssä, vaikka aamupäivällä juostu maraton (!) painoi taatusti jaloissa.
Mikko Vesterinen: Vahva peli niin ylös- kuin alaspäinkin haastavissa olosuhteissa.
Patrick Purola: Energinen nelivitonen. Toi uuden vaihteen Atleticon peliin vaihdosta sisään tullessaan.