Kolmonen: FC Futura – Atletico Malmi 5-3 (1-2)

Maalit

0-1 Kustaa Käki (Aleksis Ulander) 18’
1-1 Anton Britschgi
1-2 Jesse Ketonen (Kustaa Käki) 45’
2-2 Kasper Eriksson 62′
3-2 Emil Lehtonen 75′
3-3 Patrick Purola (Jesse Ketonen) 78’
4-3 Markus Tukiainen 81′
5-3 Markus Tukiainen 83′

Tilastot

Avaus

Kaapo Sinervo (MV)
Eeli Lehto 78’ Antti Johansson
Akseli Hietala
Joonas Prami 78’ Saku Kuittinen
Janne-Matti Kinnunen
Mikko Vesterinen
Jaakko Peltonen 76’ Patrick Purola
Kustaa Käki
Aleksis Ulander
Timo Kinnunen 55’ Janne Hampaala
Jesse Ketonen

Muut vaihtopelaajat

Elis Rintala
Niko Eriksson

Raportti

Kiikarilukemiin päättynyt Malmin Derby oli Atleticolle jo viides perättäinen, tappioton ottelu. Tälle lähdettiin hakemaan jatkoa myös Porvoon perjantai-illasta, kun vastaan asettui paikallinen suuruus, FC Futura. Vahvaksi Kakkosen seuraksi profiloitunut porvoolaisryhmä oli viettänyt pari edeltävää vuotta Kolmosessa, mutta lähti kauteen kovin odotuksin, kenties lohkon suurimpana nousijasuosikkina. Jälki olikin ollut alusta saakka vahvaa, sillä seitsemästä ottelusta kotijoukkue oli napsinut myös yhtä monta voittoa.

Atleticolla oli lisäksi omakohtaista, tuoretta kokemusta haasteen kovuudesta noin puolen vuoden takaa, sillä parivaljakko kohtasi talvella Mosan Wembleyllä ennen kuin korona ja uusi lohkoarpa heitti joukkueet samaan lohkoon. Tuolloin Futura oli selvästi vahvempi lukemin 1-5. Tico lähti otteluun siitä huolimatta luottavaisin mielin ja vahvalla rosterilla. Siihen päälle vielä aurinkoinen ilta perinteikkäällä jalkapallostadionilla ja erinomaisella alustalla, joten pöytä oli katettu hienolle kamppailulle!

Ottelu sai myös arvoisensa startin, sillä molemmat osapuolet starttasivat peliin hyvällä jalalla. Porvoossa nähtiin intensiiviset avausminuutit, joita kumpikin osapuoli lietsoi korkealla prässillä ja vauhdikkaalla pallonliikuttelulla.

Ensimmäinen maalipaikkaakaan ei tarvinnut odotella kahta minuuttia pidempään, kun Futura pääsi hieman varkain kahdella kahta vastaan -hyökkäykseen ja Anton Britschgi sai myös vedon aikaiseksi. Janne-Matti Kinnunen blokkasi kuitenkin vedon sivurajaheitoksi. Kahdeksannella minuutilla maali oli jo astetta lähempänä, kun Futuran epäonnistunut puolenvaihto muodostuikin täydelliseksi pystypalloksi ja tavoitti oikealta laidalta linjan taakse juosseen Emil Lehtisen. Tämä suuntasi viistosti boksiin ja pamautti matalan kudin takatolppaan. Näitä kahta paikkaa seurasi useampi kulmapotku, jotka Atletico selvitti kuitenkin ongelmitta.

Tico sen sijaan joutui odottelemaan ensimmäistä todellista maalipaikkaansa aina 18. minuutille saakka, mutta onnistui samantien maalinteossa. Timo Kinnunen sai pallon oikeassa laidassa, noin puolikentän tuntumassa, ja jatkoi sen ulkosyrjällään taidokkaasti linjan taakse juosseelle Aleksis Ulanderille, joka ajoi pystyyn ja kadotti seuraajat perästään. Daniel Nieminen tuli Futura-maalillaan vastaan, mutta sen sijaan, että Ulander olisi hakenut omaa ratkaisua, löysi hän viereltään Kustaa Käen, jolla oli helppo työ laittaa pallo tyhjiin ja viedä Atletico 0-1-johtoon!

Ottelu jatkui maalin jälkeen kuitenkin yhä kotijoukkueen hallinnassa ja paine malmilaispäässä kasvoi erityisesti kulmapotkujen myötä. Tico kuitenkin selvitti nämäkin kunnialla ja varsinkin Janne-Matti Kinnunen tuntui olevan mies paikallaan purkaen parikin irtopalloa maalinedustalta. Lisäksi mies onnistui 28. minuutilla blokkaamaan Markus Tukiaisen varmalta näyttäneen osuman. Tukiainen pääsi nimittäin läpi ja ohitti myös malmilaismaalilla kuudetta peliä putkeen avanneen Kaapo Sinervon. Viimeistely-yrityskin oli hyvä, mutta nuorempi Kinnunen heittäytyi väliin kuin tyhjästä ja piti Tico-johdon voimissaan.

Futura ja Lehtinen kolisuttelivat puolen tunnin korvilla vielä kertaalleen tolppaa ennen kuin Britschgi painoi pelin tasoihin. Tilannetta edelsi täysin turha pallonmenetys ja puolustuslinjan eteen pomppimaan jäänyt pallo, jonka Britschgi painoi rankkarialueen ulkopuolelta tulleella kaukolaukauksella komeasti verkon perukoille. Puolustuksen paremmalla kommunikaatiolla ja ripeämmällä reagoinnilla maali olisi varmasti ollut estettävissä, mutta niin tai näin, lukemat olivat tuossa vaiheessa 1-1.

Tasoitusmaali herätteli selvästi Atleetit, sillä peli tasoittui maalin jälkeen ja viimeisen vartin parhaista maalipaikoista vastasi vierailija. Ensin 37. minuutilla Jesse Ketosella oli se kuuluisa tuhannen taalan tontti, kun mies vapautettiin läpiajoon vasemmasta laidasta. Jesse pinkoi viistosti boksiin ja täräytti myös tarkan kudin kohti takakulmaa, mutta Niemiseltä irtosi näyttävä jalkatorjunta. Muutamaa minuuttia myöhemmin Timo Kinnunen ja Mikko Vesterinen juonivat puolestaan jälkimmäisen vapaaksi boksiin, mutta Nieminen ehti juuri kriittisellä hetkellä väliin ennen Vesterisen viimeistely-yritystä.

Futura sai vielä ennen puoliaikaa epäsuoran vapaapotkun aivan vitosen viivan tuntumasta, kun päätuomari tulkitsi Janne-Matti Kinnusen huonon kosketuksen syöttöyritykseksi alaspäin. Sinervo nappasi pallon käteensä ja tuomari vihelsi tästä vaparin. Pienen torikokouksen jälkeen laukaus lähti ja pallo pysähtyi muuriin, jonka jälkeen tilanne kuivui kasaan.

Kiireisimmät suuntasivat tämän jälkeen jo kioskille ja saniteettitiloihin, mutta Ticolla oli vielä yksi yllätyskortti hihassaan. Vain minuuttia myöhemmin vierasjoukkue nimittäin iski, jälleen vastahyökkäyksestä. Jaakko Peltonen tavoitti oikealta laidalta Kustaa Käen, jonka pystysyöttö lävisti Futura-linjan ja löysi puolustuksen selustaan juosseen Jesse Ketosen. Myös tämän viimeistely oli kultaa, sillä pallo suuntautui kovana Niemisen längeistä Futura-verkkoon. Tauolle mentiin näin 1-2-Tico-johdossa.

Ottelun toinen puolisko alkoi edeltäjänsä tavoin vauhdikkaana ja intensiivisenä. Peliä oli pelattu vain pari minuuttia, kun Tico oli ensimmäistä kertaa paikoilla. Malmilaisten päivän ensimmäinen kulmapotku purettiin vielä ongelmitta, mutta Mikko Vesterinen pääsi jatkotilanteesta ampumaan boksin oikeasta laidasta – valitettavasti kuitenkin sivuverkkoon.

53. minuutilla nähtiin puolestaan ehkä ottelun puhuttanein tilanne. Jo avauspuolikkaalla myöhästyneestä taklauksestaan varoituksen napannut Joonas Prami liukui jälleen myöhässä Futura-hyökkääjän jaloille ja Tico-penkilläkin pelättiin jo ulosajoa, mutta päätuomarilla oli keltaisin silmälaisen katseltuna riittävästi pelisilmää pitää peli tasalukuisena ja sitä kautta tasaväkisenä. Prami selvisi siis puhuttelulla ja näin peli jatkui.

Vain minuutti tästä ja Jesse Ketonen purjehti jälleen läpi. Jesse ohitti myös veskarinkin, mutta ajautui liiaksi vasempaan laitaan, jolloin ainut järkevä vaihtoehto oli heittää pallo maalille ja toivoa parasta, olihan Nieminen ulkona tilanteesta. Peliväline tavoitti myös kahden puolustajan väliin puristuksiin jääneen Ulanderin, jonka pusku suuntautui kuitenkin aavistuksen ohi takatolpan.
Futura tuli tasoihin hiukan jälkeen tunnin pelin, kun oikealla laidalla tapahtunut haasto onnistui ja päädystä takaviistoon lähtenyt matala keskitys löysi pakan takaa Kasper Erikssonin. Tämän viimeistely oli niin ikään onnistunut ja näin Futura nousi jälleen peliin mukaan.

Kotijoukkue vastasi myös ottelun viidennestä maalista noin kymmentä minuuttia myöhemmin, kun keskitys jälleen oikealta löysi toppareiden eteen parkkeeranneen Lehtisen. Kahteen otteeseen tolppaakin kilauttanut Futura-peluri oli tällä kertaa onnekkaampi, sai pallon hienosti haltuun ja pamautti toisella kosketuksellaan pelivälineen ohi Sinervon.

Atletico ei jäänyt kuitenkaan pitkäksi aikaa surkuttelemaan tilannetta vaan kuittasi lukemat jälleen tasoihin vain kolme minuuttia edellisestä. Jesse Ketonen porhalsi vauhtiin oikeassa laidassa ja keskitti kohti etutolppaa, johon ensimmäisenä liukui Patrick Purola iskien pallon samalla reppuun. Maalin arvoa nosti se, että ”Pati” ehti olla kentällä vain kaksi minuuttia ennen tasoitustaan.

Kuudeskaan maali ei jäänyt kuitenkaan viimeiseksi eikä 3-3-tasoituksesta täytynyt odotella kuin minuutin verran eteenpäin, kun seuraava osuma oli jo lähellä. Futura lähetti keskityspallon boksiin ja hyökkääjä tuuppasi juuri sopivasti Mikko Vesteristä selkään niin, että pääsi puskemaan täysin vailla estelyitä – kuitenkin ylärimaan.

Kaksi minuuttia myöhemmin, ottelun 81. minuutilla keskitys tuotti kuitenkin tulosta, kun Oliver Henrichsonin laidasta lähtenyt pallo tavoitti boksissa Markus Tukiaisen, jonka pusku suuntautui takakulmaan ja ohitti Sinervon.

Tico-valmennus reagoi johto-osumaan samantien ja vaihtoi tuoreita jalkoja sisään, mutta valitettavasti samainen Tukiainen iski heti perään, 83. minuutilla vielä illan toisenkin osumansa. Atletico sortui pallonmenetykseen keskustassa ja Tukiainen pääsi kiihdyttämään vauhtiin vasemmalla. Haasto sisäänpäin noin 20 metrissä ja varma viimeistely takanurkkaan ohi hyvin vedossa mukana olleen Sinervon.

Vierasjoukkueella oli vielä lisäajan viimeminuuteilla erinomainet saumat kaventaa lukemat 5-4:ään, mutta Kustaa Käen, Mikko Vesterisen ja Patrick Purolan hieno seinäpeli päätyi kuitenkin Kustin jalasta joitakin kymmeniä senttejä ohi vasemman tolpan. Myös Mikko Vesterisen painava vapari noin 40 metristä oli yllättävän paha pala purtavaksi, mutta Nieminen sai kuitenkin taisteltua pallon kulmaksi.

Niinpä loppulukemiksi kirjattiin melkoisen maali-ilottelun jälkeen 5-3 Futuran eduksi. Ja vaikka tappio toki painoikin päitä rintaan malmilaiskopissa, vallitsi joukkueessa vahva yksimielisyys siitä, että joukkue kaatui tänään saappaat jalassa taistellen ja kaikkensa antaneena. Esitys puhtaalla pelillä edennyttä sarjajohtajaa vastaan oli ennen kaikkea miehekäs eivätkä malmilaiset kalvenneet niin fyysisesti kuin taktisestikaan kilpakumppanilleen. Futura loi kuitenkin määrällisesti enemmän maalipaikkoja ja käytti ne myös paremmin hyväkseen, joten hyvä esitys jäi tällä kertaa palkinnoitta.

Samankaltaisia otteita ja parempaa tulosta lähdetään hakemaan jo tulevana lauantaina, kun Atletico kohtaa FC Kontun Pukinmäen nurmella. Ottelu käynnistyy tuttuun tyyliin klo 15:00.

Pyttykerhon tähtipelaajapisteet

Janne-Matti Kinnunen: Esti parikin melko varmalta näyttänyttä maalia ja luuti tällä kertaa laitapakin tontilla kuin kyseessä olisi ollut tutumpikin pelipaikka.
Jaakko Peltonen: Jasun parhaita pelejä hetkeen. Erittäin vahva esitys keskikentällä.
Kustaa Käki: Loi paikkoja ja viimeisteli itsekin yhden osuman. Liikettä piisasi molempiin suuntiin.