Kolmonen: TuPS – Atletico Malmi 3-3 (1-2)

Maalit

1-0 Antti Konkari 15′
1-1 Jesse Ketonen (Mika Tenkanen) 30′
1-2 Jesse Ketonen (Mika Tenkanen) 36′
1-3 Jesse Ketonen (Mika Tenkanen) 50′
2-3 Antti Konkari 56′
3-3 Taneli Pitkänen 74′

Tilastot

Avaus

Kaapo Sinervo (MV)
Niko Eriksson
Ilkka Taipale
Joonas Prami
Eeli Lehto 81′ Branimir Milosevic
Kalle Jyrkinen 78′ Joni Sikkilä
Jaakko Peltonen
Janne-Matti Kinnunen
Mika Tenkanen 58′ Pauli Laiho
Timo Kinnunen (C) 68′ Ville Miettinen
Jesse Ketonen 85′ Roni Tran

Muut vaihtopelaajat

Raportti

Vaikka syksyn koleus oli tuntunut jo hyvän aikaa, tuli kauden toiseksiviimeisestä pelipäivästä sään puolesta onneksi aurinkoisen lämmin. Olosuhteet eivät siis ainakaan tuottaneet vastoinkäymisiä Ticon reissatessa Tuusulan urheilukeskukseen TuPSin vieraaksi.

Pitkä kausi näkyy väistämättä mm. joukkueiden kokoonpanoissa, sillä TuPSin penkillä ei vaihtomiehiä ollut kahta enempää ja Ticolle olisi saattanut käydä vieläkin köpelömmin ilman hätäapuja vitosdivarista. Sarjapelinsä pari päivää aiemmin päättäneestä Atletico Akatemiasta mukaan Tuusulaan matkasivat avaukseen toppariksi nostettu Ilkka Taipale sekä penkille vaihtoehtoja tuomaan Pauli Laiho, Ville Miettinen ja Branimir Milosevic.

Ottelun alkuminuuteilla fyysinen ja erikoistilannepeliin vahvasti panostava kotijoukkue löi painetta Tico-maalille muutamalla kulmapotkulla, joita antajat kummaltakin puolelta viskelivät häijyn kierteisinä kohti Kaapo Sinervon maaliviivaa. Parin vaaratilanteen välissä yksi voitettu kulmuripallo avasi oivan vastahyökkäyssauman, jota lähtivät 2v1-ylivoimalla oikomaan Mika Tenkanen ja Jesse Ketonen. Tenksun siirto vasemmalleen Jesselle jätti vetopaikan lopulta pieneen kulmaan, eikä sutaisu vasurilla päätynyt maalivahti Pasi Adamssonin hanskoja pitemmälle.

Hikikarpalot alkoivat helmeillä Tico-penkkiä kansoittaneiden ohimoilla, kun Kaapo tuli maaliltaan vastaan ja potkaisi pallon sijasta laidan puolelta ohi pyrkinyttä vihreäpaitaa. Tilanne näytti ensin kääntyvän rangaistuspotkuksi, mutta rike oli kuitenkin rajan ulkopuolella, ja tulkinta maalipaikan viemisestä olisi ollut ylimitoitettu. Lopputulemana Kaapolle varoitus ja TuPSille sivuvapari hyvältä sijainnilta. Keskitys tavoittikin kapteeni Taneli Pitkäsen pään, joka jatkoi pallon voimalla ohi maalin.

TuPSin alkuvartin painostusjakso tuotti pian myös tulosta, kun pallon 16-kaaren tuntumassa saanut Antti Konkari hyödynsi Tico-puolustuksen antaman tilan ja ajan, ja vasurille harhautettuaan pamautti komean kudin yläriman kautta verkkoon.

Hyvällä pelipäällä alusta asti ollut parivaljakko Tenksu-Jesse loi jälleen yhden maalipaikan, kun ensinmainitun pisto vapautti jälkimmäisen oikealta boksiin nokikkain Adamssonin kanssa. Veto päin ja paluupallosta TuPS puolestaan vastaiskuun, joka päättyi Konkarin laukaukseen yli maalin.

Puolen tunnin pintaan Atleettien uurastus palkittiin, ja asialla olivat ensimmäisen kolmanneksen näkyvimmät keltapaidat; Adamssonin huolimattoman avauksen lahjana keskialueella jalkaansa saanut Tenksu jakoi syöttönsä pystyyn tyhjään tilaan, jonne Jesse spurttasi vasemmalta viistosta ennen pakkia ja veskaria, vei pallon ensi kosketuksellaan avoimeen kulmaan ja sujautti pallon maata pitkin tyhjiin ohi viimeisen puolustajan jalkojen.

Kuusi minuuttia edellisestä ja tehotilastoihin kirjattiin toistamiseen samat nimet. Prässääjän liukastuminen jätti Tenksulle avoimen ladun oikealla, mutta päätyyn painamisen sijaan väkkärän jalasta lähtikin huima syöttö kaukaa laidalta kohti pilkkua. Tarjoilu tavoitti Jessen, joka uunotti puolustajan tieltään, kiersi Adamssonin ja upotti pallon uudemman kerran avoimena ammottaneeseen maaliin.

Avausjakson viimeinen paikka lankesi kotijoukkueen talismaanille, neljä vuotta takaperin liigavauhtiakin Ilveksen paidassa kokeilemaan päässeelle Matti Saarelle, jonka laukaus vasemmalta etsiytyi suoraan Kaapon syliin.

Toinen puoliaika sai Ticon kannalta hyvän startin, kun Timo Kinnunen pudotti pallon puolessakentässä viereensä Tenksulle. Työmyyrän taikatemput eivät suinkaan jääneet ensimmäisen kolmevarttisen kahteen maalisyöttöön, sillä jälleen “Samin” jalasta irtosi huippuluokan tikkari Jesselle juoksuun kahden puolustajan välistä. Jessen ykköstatsi oli sekin kaunista katsottavaa, eikä palloa tarvinnut muutaman terävän askeleen perään enää edes asetella, kun päällystakit olivat auttamatta pudonneet kyydistä 30 metrissä ja Adamssonkin jäi auttamatta kakkoseksi kovan, keskelle maalia suuntautuneen puolikorkean laukauksen edessä. Jesselle kauden kolmas hattutemppu – kevään jatkoksi jo toinen juuri TuPSia vastaan – ja “unlikely playmaker” Tenksulle iltapäivään kolme toinen toistaan komeampaa alustusta.

Kahden maalin johto on perinteisesti tilanne, jossa varomattomaan tyytyväisyyteen tuudittautumalla kolisee omissa usein nopeasti. Viisi minuuttia 3-1-johtomaalista Saari laukoi taidokkaasti selkänsä takaa tulleen pallon etukautta ohi maalin, ikään kuin varoituksena. Heti seuraavasta hyökkäyksestä verkko sitten pölisi, kun Konkari pääsi toistamiseen huseeraamaan vapaana pallo jalassaan boksin rajan tuntumassa. Tällä kertaa laukaus lähti oikealla jalalla ja pallo painui vasemman tolpan tuntumasta sisään Kaapon syöksystä huolimatta.

Tunnin kohdalla Jesse ehti Timon nostoon boksissa sähäkästi aivan Adamssonin nenän edestä. Neljäs täysosuma jäi silti tekemättä, sillä haltuunotto vei miehen syrjään maalilta eikä pudotus omille toiseen aaltoon onnistunut. Kymppiä myöhemmin toisessa päässä Saari karkasi vasemmalta laatikkoon karkean harhasyötön turvin, kuluttaen onneksi sen verran aikaa pallo jalassaan, että puolustus ehti vedon tielle.

Varttia ennen puolentoista tunnin täyttymistä TuPS nousi väkisin tasoihin kulmapotkusta: korkea kaari taka-alueelle ja puskupalautus luukulle, jossa Pitkänen ohjasi päällään pallon oikeaoppisesti Kaapon liikkeen tulosuuntaan ja armotta sisään.

Kuuden minuutin lisäajalle mahtui useampikin tilanne. Janne-Matti Kinnusen laukaus leveäksi vasemmasta yläkulmasta jäi Ticon viimeiseksi tontiksi – TuPSille paikkoja lankesi kaksi, joista ensimmäisenä Saaren vapari 20 metristä ylitti muurin ja tarttui turvallisesti Kaapon hanskoihin. Omaa hatullistaan haeskellut Konkari sai vielä mainion vetopaikan boksista oikealta, eikä matala laukaus mennyt takaa ohi juuri pallonmittaa enempää.

Pistejako jäi kahden maalin johtoaseman hukkaamisen myötä hieman kismittämään, joskin toisaalta ottelu oli kokonaisuutena tasaväkinen aina lähtökohdista alkaen. Tasapelin myötä Ticon loppusijoitukseksi lohkossa varmistui viides sija, sillä ero neljäntenä olevaan Ponnistajiin säilyi päätöskierroksen alla viidessä pisteessä.

Kauden viimeinen peli käydään ensi lauantaina 05.10., kun Tico astelee ensimmäistä kertaa pelitamineissa uudelle Mosan Wembleyn tekonurmelle! Ottelu KoiPSia vastaan alkaa jo klo 13:00.

Pyttykerhon tähtipelaajapisteet

Jesse Ketonen: Hatullinen mainioita viimeistelyjä, muutenkin paikoilla jatkuvasti.
Mika Tenkanen: Terrierin pelisilmä ja syöttökoipi olivat huippuiskussa, 0+3.
Niko Eriksson: “Mä teen duunii, mä teen duunii!” – ja niin tekikin, kantapääkikkoja unohtamatta.