Kolmonen: Atletico Malmi – PK-35 2-1 (2-0)

Maalit

1-0 Jonne Ketonen (Jaakko Peltonen) 14′
2-0 Jesse Ketonen (Jaakko Peltonen) 45′
2-1 Semi Selmani 80′

Tilastot

Atletico Malmi - PK-35, Kolmonen, Miehet, Jalkapallo

Avaus
Kaapo Sinervo (MV)
Eeli Lehto 74’ Joni Sikkilä
Joonas Prami
Akseli Hietala
Niko Eriksson
Janne Hampaala 46’ Janne-Matti Kinnunen
Jaakko Peltonen 81’ Erkka Niini
Jonne Ketonen
Mika Tenkanen
Timo Kinnunen 58’ Miro-Aleksi Tissari
Jesse Ketonen 87’ Henri Mattsson

Muut vaihtopelaajat

Raportti

Syyskierros eteni jo kolmanteen otteluunsa, kun Atletico sai vastaansa ylivoimaisesti sarjaa johtavan PK-35:n. Kevään kohtaaminen oli päättynyt Pihlajamäessä peekoon niukkaan 1-0-voittoon Atleticon tiukan puolustustaistelun päätteeksi. Tämän jälkeen Ticon kausi oli edennyt tiukassa aaltoliikkeessä pihlisläisten nuijittua puolestaan jokaisen vastustajansa niin Kolmosessa kuin Regions’ Cupissakin. Puhtaalla pelillä ja vain neljä maalia koko kaudella päästäneenä vierailija oli siis tiukin mahdollinen vastus elokuiseen kesälauantaihin.

Atleticon kokoonpano näytti edellispelien tapaan vahvalta. Normaaleista avaajista poissa olivat oikeastaan vain Ville Ruuska ja Kustaa Käki eikä penkilläkään joutunut kärsimään tilanpaljoudesta, vaikka täyttä lappua ei tällä kertaa kasaan saatukaan. Mukana oli myös Miro-Aleksi Tissari, valmiina kohtaamaan vanhan seuransa oman Kolmosen kautensa avausottelussa.

Pelin alkuvaiheet noudattelivat miltei täysin käsikirjoitusta. Skouttausraporttien kautta hyvin tutuksi tullut PK-35 pelitapa noudatteli samaa kaavaa kuin kevätkierroksellakin, vaikka jo edellispeleissä nähty uusi ryhmitys (3-4-3) toikin uudet haasteensa. Tähänkin oltiin kuitenkin valmistauduttu eikä vierailija pallonhallinnastaan huolimatta päässyt tekemään juuri tuhojaan ensimmäisen vartin aikana. PK pyrki luomaan alueellisia ylivoimia laidoille, löytämään hyökkäyspään pelaajia taskuista tai hakemaan ratkaisuja keskitysten kautta, mutta taskut peitettiin ja laitahaastot tuplattiin, joten peli pysyi Ticon hallussa, vaikka peliväline vierailijalla olikin.

Atletico taas kyttäsi hyviä vastaiskupaikkoja ja pyrki hyödyntämään hyökkäyspään nopeutta sekä pihlajamäkeläisten kolmen puolustajan linjan sivuilta ja takaa löytyviä tiloja. Seitsemän peliminuutin kohdalla Jesse Ketonen oli jo ensimmäistä kertaa läpiajossa, mutta niukka paitsio pelasti vierailijat. Ja hetkeä myöhemmin sama tilanne oli toistua, mutta tällä kertaa hyvin sijoittunut toppari ehti sopivassa kohtaan väliin. Eikä sen onnekkaampi ollut myöskään Akseli Hietala, joka muutamaa minuuttia myöhemmin voitti pallon puolustuslinjassa, löysi keskikentältä keltapaidan ja jatkoi vielä pystyynjuoksuaan kohti PK-puolustuslinjaa. Raitapaidat pelasivat Jesse Ketosen paitsioansaan, mutta toisesta aallosta tullut Hietala purjehti läpi linjan pelivälinettä jahdaten. PK-35:n maalivahti, Toni Korkiakoski, oli kuitenkin hereillä ja tuli kauaksi maalista pysäyttämään hyökkäystä. Molemmat liukuivat palloon samanaikaisesti, mutta Korkiakoski oli tällä kertaa onnekkaampi ja vei voiton tuosta kaksinkamppailusta.

Vierailija pääsi kokeilemaan Kaapo Sinervon torjuntataitoja heti tämän perään, mutta boksista irtopalloon lähtenyt viimeistely-yritys ei löytänyt alakulmaa vaan Sinervo pysäytti hieman löysähkön kudin. Tämän jälkeen oli kuitenkin Atleticon vuoro iskeä. Tilanne käynnistyi oikeassa laidassa Eeli Lehdon sivurajaheitosta. Timo Kinnunen tiputti sen ykkösellään Jaakko Peltoselle, jonka oivaltava ulkosyrjäpystysyöttö osui täydellisesti Jonne Ketosen juoksulinjalle PK-linjan selustassa. Vierailijan toppari pyrki vielä häiritsemään Jonnea, mutta tämä eteni kylmänrauhallisesti kohti Korkiakoskea, harhautti hänet vasemmalle ja haki jalan vapaaksi laukaukseen. Myös viimeistely oli tarkka ja vei siis Atleticon 1-0-johtoon!

Punamustapaitaisen vierailijan vaarallisimmat tilanteet tulivat järjestäen vasemmalta laidalta, jossa O-P Jurvainen ja Juuso Ollila löysivät useampaan kertaan toisensa. Ticon estelyistä huolimatta PK pääsi muutamaan otteeseen heittelemään keskityksiä ja joko jatkamaan niitä puolustusmuurin takaa kohti maalia tai hakemaan blokkauksista seuranneista riparipalloista viimeistelyä. Eräs tällainen tilanne nähtiin 23. minuutilla, kun Jurvainen keskitti ja Ollila liukui pallon etukulmasta vain puolisen metriä ohi. Ja neljää minuuttia myöhemmin samanlainen pallo etualueelle, jonka Eeli Lehto pisti epäonnekseen takatolpan kautta sisään. Lippumies ja hyvin hereillä ollut tuomari vihelsi tästä kuitenkin paitsion ennen kuin pallo oli ehtinyt ylittää edes maaliviivaa.

Mitä pidemmälle ensimmäistä jaksoa mentiin, sitä selvemmin PK siirtyi kuskin paikalle ja onnistui luomaan painetta puolustustaistelussa väsyneiden malmilaisten päähän. Keskityksiä sateli ja irtopalloja purettiin yksi toisensa perään eikä hyökkäyssuuntaan ollut kamalasti rahkeita, pl. muutamat yksittäiset nousut mm. Eeli Lehdon toimesta ja pistopallot linjan selustaan. Tico-leirissä odoteltiin kuitenkin taukoa ja toivottiin hartaasti, että johto kestäisi siihen saakka.

Ja kyllähän se kestikin, paitsi että tuplattuna! Pelikellon lähestyessä 45 minuuttia sai Atletico vapaapotkun oikealta laidalta aivan sivurajan tuntumasta. Jaakko Peltonen asettui pallon taakse ja lähetti hienon pallon boksiin, jossa Jesse Ketonen oli päineen ensimmäisenä. Pusku ei ollut voimakas, mutta suuntasi pelivälineen juuri sopivasti takatolpan juureen ilman, että Korkiakoskella tai PK-puolustuksella sen paremminkaan oli mitään mahdollisuuksia ehtiä väliin. Näin Tico siirtyi 2-0-johtoon juuri ennen taukovihellystä.

Toiselle jaksolle mentäessä Eddie Finchin valmennustiimi suoritti yhden pelaajavaihdon, kun Janne-Matti Kinnunen korvasi Janne Hampaalan keskikentän keskustassa. Pelin kuva säilyi kuitenkin aika samanlaisena kuin ensimmäiselläkin puoliskolla. Vierailija oli alkuun ehkä hitusen terävämpi ja oli jo ensimmäisen kympin aikana kahdesti hyvillä maalipaikoilla. Ensin hyökkääjän tökkäys boksissa ohitti jo puolittain Kaapo Sinervon, mutta Joonas Prami hänen vieressään sai kuitenkin blokattua laukauksen. Ja vain hetkeä myöhemmin Pramin alaspäin lähtenyt syöttö jäi aavistuksen lyhyeksi ja lohkon maalikuninkuutta hätyyttelevä Niko Tirkkonen pääsi väliin. Kaapo Sinervo oli kuitenkin hyvin vastassa ja torjui jaloillaan.

Ottelun 55. minuutilla nähtiin puolestaan ehkäpä toisen jakson puhuttavin tilanne ja näin Tico-näkökulmasta katsottuna se hetki, joka viimeistään sytytti pelin ilmiliekkeihin. Melkoisen “hienoksi mieheksi” jo edeltävissä kohtaamisissa osoittautunut Ronias Yacoob oli jo ensimmäisellä jaksolla kolannut niin Jesse Ketosen kuin Eeli Lehdonkin (toiseen maaliin johtanut tilanne, mistä Yacoobille nousi myös varoitus), mutta sama pelleily jatkui myös toisella puoliskolla. Tällä kertaa Jesse Ketonen pääsi pystyynjuoksuun, eteni kohti vasenta sivurajaa, kääntyi ja ohitti jo Yacoobin, joka ensin repäisi Jesseä kädestä ja kun tämä ei riittänyt, kaatoi puolittain läpi päässeen Ketosen vielä jaloillaan. Tilanteesta tuomittiin vapari, mutta päivänselvä kortti jäi nousematta ja siten Yacoob selvisi monen ihmetykseksi myös ansaitsemaltaan ulosajolta.

Tuon tilanteen seurauksena tunteet kuumenivat niin kentällä kuin penkilläkin ja seuraava kymmenminuuttinen mentiin intensiivisesti taistellen, mutta vailla varsinaisia maalipaikkoja. PK:n paras tontti osui noin 66 minuutin kohdalle, kun Hamza Lassoued väläytteli laukaisutaitojaan ja painoi puolivolleyn noin 25 metristä vain metrin verran ohi takakulmasta.

Atletico oli myös erittäin lähellä kolmatta osumaa ottelun 69 minuutilla, kun kymmentä minuuttia aiemmin kentälle vaihdettu ”Ben” Tissari lähetti Jesse Ketosen pystyynjuoksuun ja tämä haki ratkaisua ykkösellään yli kovasti vastassa olleen Korkiakosken. Nosto otti kuitenkin pienen sisäkierteen ja oikeanlaisesta suuntauksestaan huolimatta levisi noin puolisen metriä ohi takatolpan. Osuma tilanteesta olisi tappanut pelin taatusti, mutta kun sitä ei nähty, jatkui paine Tico-päässä.

Sinervo sai kopata pari melko keskelle tullutta laukausta ja puolustus purkaa tukun irtopalloja ennen kuin kavennus lopulta nähtiin 80. minuutilla. Pari seinäsyöttöä Ticon keskikentän ja puolustuslinjan välissä avasivat PK:lle vetopaikan, josta ripari jäi pyörimään vaarallisesti muutaman metrin pilkusta oikealle. Semi Selmani oli mies paikallaan ja painoi pomppupallon etukulmasta sisään tuoden vierailijalle vielä pienen toivonpilkahduksen.

Jalka alkoi painaa puolin ja toisin loppua kohden mentäessä ja viimeinen viisitoistaminuuttinen mentiinkin lähinnä puolustamiseen keskittyen. Paremmin veskarina tunnettu Erkka Niini toi sähäkkyyttä kärkeen ja Ben Tissari sekä Joni Sikkilä jaksoivat tuoreilla jaloilla tuoda liikettä vielä myös yläkertaan, mutta muilta osin parhaat paukut oli jo annettu. PK sen sijaan hakkasi päätään Tico-muuriin jatkuvalla syötöllä ja haki ratkaisua ehkä aavistuksen turhankin kaukaa, jolloin vedot olivat Sinervolle helppoja torjuttavia tai vaihtoehtoisesti liitelivät yli ja ohi kohteensa. Vaarallisimmat paikat tulivatkin lopulta kulmapotkuista, mutta Tico hoiti nekin kunnialla. Tuomari antoi kuusi lisäaikaminuuttia, mutta malmilaispuolustus kesti ja pääsi juhlimaan lopulta kolmea pistettä ja Kehä 1 -derbystä hankittua hienoa päänahkaa!

2-1-voitto tiesi myös vierailijalle kauden ensimmäisiä pistemenetyksiä. Voiton arvoa nosti myös se tapa, jolla se tuli. Tilastojen ja kenttätapahtumien valossa vierailija oli toki vahvempi, mutta todellisten maalipaikkojen määrässä mitattuna tulosta ei voi pitää yllätyksenä. Atletico taisteli, puolusti kompaktisti joukkueen ja loi tukun hyviä tilanteita omia vahvuuksiaan hyödyntäen. Moni malmilaispelaaja esitti myös ehkäpä kauden parastaan tiukimmassa mahdollisessa tilanteessa.

Voitto nosti Atleticon asemia myös äärimmäisen tiukassa keskikastissa viidenneksi, 21 pisteeseen. Neljä joukkuetta on tällä hetkellä kolmen pisteen sisällä eikä Ponnistajien seitsemän pisteen karkumatkakaan tunnu ylitsepääsemättömältä. Seuraavan kerran jatketaan ensi viikon lauantaina, kun vastaan asettuu latinoryhmä CLE, missäpä muualla kuin Pukinmäen nurmella klo 15:00. Kevätkierroksen kohtaaminen jätti sen verran paljon hampaankoloon, että tuo ottelu herättää varmasti vahvoja intohimoja niin kentällä kuin sen laidallakin.

Pyttykerhon tähtipelaajapisteet

Jonne Ketonen: Kauden parasta Jonnea. Teki avausmaalin lisäksi järjettömän määrän duunia niin ylös- kuin alaspäinkin. Kerrassaan hieno esitys!
Kaapo Sinervo: Arvokkaita torjuntoja ja hyvää pelinjohtamista. Niin ikään Kaapon kauden parhaita pelejä.
Akseli Hietala: Aksun merkitys korostuu juuri näissä isoissa peleissä. Täysin ylivertainen PK-hyökkääjien edessä.